2008-12-31 | 13:17:54

Tammer, Roberto & Dellert

Kjerstin Dellert är 83 år gammal och tränar ett pass på 15 minuter varje morgon. Det är verkligen något att tänka på för en 26 åring som mig. jag vill också bli gammal en dag och jag vill också vara pigg och orka träna 15 minuter varje morgon. men om jag inte orkar göra det som 26-åring och inte gör något åt det så lär jag inte orka det som 83-åring heller. BÄTTRING.

På 50-talet (?) var det Arne Tammer som uppmanade till att träna en kvart om dagen, för inte så länge sen skrev Paulo Roberto en bok om samma sak.

Anna i en yngre upplaga jobbade på en dagverksamhet för dementa och där hade vi den goda vanan att göra gymnastik varje dag (och gå prommenader och på Torsdagarna hade vi dans till kaffet också). Det var jätteroligt att leda den gympan, till slut hade vi satt ihop en lång berättelse med rörelser om att vi cyklade och simmade och sköt björnar med pilbåge och åkte skidor och plockade äpplen osv. På den dagverksamheten träffade jag många bra förebilder, damer och herrar som var äldre och hade haft oturen att få Alzeimers eller blivit dementa på andra sätt, men som var glada och pigga och hade väldig rörelseglädje i kroppen. Då och där förstod jag också att de som var piggast var de som hållit igång sedan ungdomen, de som cyklat och gått och rört på sig.

Så det kanske är en fin nyårspresent att ge sig själv en kvart om dagen ?
2008-12-31 | 00:55:18

Lösare kläder

Ska snart gå och lägga mig men ville bara skryta lite, prövade min brudklänning idag, har inte gjort det sen bröllopet i september förra året, och den satt mycket lösare. Då hade jag gördel under, men den satt jättelöst nu fastän jag inte ens hade gördeln.  någon gång hoppas jag att jag kan få sy in den och använda den igen, den är jättefin, ärmlös och grön, så den skulle gå att använda vid rätt tillfälle.

Prövade en svart kjol också som jag tänker ha på nyårsaftonen, men den var för stor, så jag får ta in den imorgon.

till den blir det en lilablåaktig blus jag köpte på Irland (som nog egentligen var lite för trång då men perfekt nu). Och så ska jag ha mitt fina armband (likadant som på bilden, från MsBijoux) jag fick av maken på julafton. Jag välkommnar verkligen ett nytt år, 2008 har varit ett hemskt jobbigt år , men jag tror och hoppas att 2009 blir bättre! Det som varit positivt med året är ju att jag tog tag i vikten. För jag sitter här, mycket smalare än förra nyår. Det ska jag tänka på när jag höjer glaset och skålar in nyår och ser mitt fina armband!

2008-12-28 | 22:45:02

Välkommna åter

Kollade precis besöksstatistiken och enligt den så hade vi den 23:e december 130 besökare....jättekul, men vad kom alla ifrån och vad hände det för speciellt den dagen som gjorde att vi fick så många besök? i vanliga fall brukar vi ha mellan 20 och 40 besökare ungefär, det har ökat lite de senaste månaderna så det ligger nog på runt 40 nu, men tack för besöket och välkommen åter alla som kikar in, jättekul att folk läser! 130 besökare måste ju vara något slags rekord, hos oss, eller vad tror du Lina?/Anna

2008-12-28 | 22:37:55

tidsfördriv

Gör ännu ett blogginlägg, mest för att jag är så sugen på pannbiff och potatis och stekt lök så jag håller på att gå åt, har ätit slut på mina points dessutom och har redan ätit ett stort gratisäpple, så jag behöver lite sysselsättning för händer och hjärna.

Ville tipsa om Hälsosidorna, har inte hunnit läsa igenom allt, så jag vet inte riktigt allt vad man kan hitta på dem, men träningsdelen som jag skummat verkar i allafall intressant.

Hittade även Dietist.com som har lite olika kostråd också om man vill gå ner i vikt.
2008-12-28 | 22:01:48

Andra smalmedel

Eftersom att det varit så torftig uppdatering av bloggen så passar jag på att göra lite mer efterforskningar om vilka tillskott/vilken mat som kan främja viktminskning, det kan vara så att vissa tagits upp i bloggen förr (vi har ju bloggat i ett år, så det är lite svårt att hålla reda på vad som skrivits).

Enligt tidningen topphälsa: är det värt att ta ett extra tillskott av:

*Kalcium
*Fiskolja
*Krom
* Kanel
*Sesamin
*Guarana
*Grönt te
*Liponsyra


Enligt aftonbladet ökar Senap och Chili förbränningen (men man vet inte hur mycket man behöver äta) (själv älskar jag wasabi så man kan ju hoppas att det också ökar fettförbränningen)

Hittade inte så mycket idag, kanske någon annan som har några bra tips????

2008-12-28 | 21:39:32

Kalcium och viktminskning

När jag skulle hitta lite kalciumfakta så hittade jag en Expressenartikel om att kalcium främjar viktminskning.

Håller tummarna för att det ska ge mig lite extraskjuts i viktminskararbetet!
2008-12-28 | 21:34:52

Kalcium och mensvärk

Läste i nån gammal träningstidning jag hittade här hemma att kalcium kan minska mensvärk med upp till 50%, rädd för att få i mig för lite köpte jag mig en burk med kalciumtillskott idag, så nu ska här snaskas! har ju tidigare läst att det ksa vara bra mot PMS också. så jag lägger ut detta tipset under PMS./Anna


snart kommer ett nytt kalciumtips
2008-12-28 | 18:23:57

Friluftsliv

Har varit frånvarande från bloggen några dagar pga firande och friluftsliv. Har utnyttjat ledig tid med maken till att gå långpromenader och njuta av den fina naturen vi faktiskt har nästan in på knuten. Idag tillexempel packade vi kaffetermosen och gjorde varsin äggsmörgås och begav oss av till ett vackert utflyktställe. Vi har annars mest tagit det lugnt i jul, kopplat av, kopplat ur, stressat av. Och det behövs för hela januari kommer att vara superstressigt för mig. Inför därför telefontider och bloggningsfri tid. Efter kl 16 går det bra att ringa mig, innan om det är akut, men helst inte. Ska skriva färdigt min uppsats och målet är att den ska vara klar för inlämning till handledaren sista januari. Tänker fortsätta med att ta mina ljusprommenader mitt på dagen (de behövs verkligen), och gå till vanliga viktväktarmötet från och med den 8 januari.
2008-12-24 | 13:38:20

Annas julafton

satt igår kväll och bestämde hur mycket jag ska äta av allt och förde in det i min pointslista, så nu har jag ett ätfacit att gå efter och kan lugnt ägna mig åt allt annat mysigt. idag blev det grötfrukost med skinksmörgås och kaffe i finkopparna. Vi valde ut varsin julklapp att öppna under granen, jag fick en berlock till ett armband jag har av maken och han fick en t-shirt av mig. Resten spar vi till senare. Nu ska vi gå ut och gå en sväng innan ljuset försvinner. Det är vår andra jul vi firar själva hemma hos oss (och den andra julen vi firar tillsammans, trots att vi har 9-årsdag snart, förr delade vi på oss och åkte hem till våra familjer, men sen vi gifte oss har vi bestämt oss för att fira ihop). Pratade nyss med min mamma i telefonen och jag tror att maken och jag har den mess stressfria julaftonen i hela släkten : ) bara myspys och tända ljus och julsånger på radion. Senare blir det julmat, julklappsutdelning, frukt doppad i smält mörk choklad (istället för alladinask), en titt på sista avsnittet av Kurt Olssons julkalender och som avslutning på kvällen ett besök i kyrkan!


Önskar alla andra en riktigt God Jul också.

2008-12-23 | 15:24:13

PMS-produkt : )
Hittade precis läppbalsamet mot PMS med chokladsmak, kanske man skulle köpa ,Tror ni att det hjälper? :D
2008-12-23 | 10:22:04

19,5 kilo

Hörru Anna!
Vet du att vi tillsammans har gått ner 19,5 kilo i år? 19,5 kilo! Galet!
19,5 kilo kan även ses som...

- 19 ½ liter mjölk
- 39 smörförpackningar à 500g
- 10 mjölförpackningar
- En jävligt stor lax ;)

Fyll gärna på med mer!

Jag tycker att vi båda har gjort ett kanonjobb i år och jag tycker att du har visat en enorm vilja och motivation - till och med när vi båda gått upp eller stannat av har du visat vilja och motivation, och det är otroligt starkt!
Puss på dig Anna!

Guldstjärna till oss!
2008-12-23 | 09:07:25

Julegrisen Anna

och lagom till jul börjar jag samla på mig vatten och svälla som en riktigt fin och stinn julegris, att vara tjock är en sak, men att vara totalsvullen när det känns som att man ska spränga sömmarna i sina kläder är inte kul, vägde mig imorse och hade gått upp två kilo sen för två dagar sen (detta behöver du inte justera, lina, det är som sagt bara pms-vikt)Funderar på att ta nån månad senare och väga mig varje dag bara för att se hur vikten förändras under månadens gång, skulle vara intressant. Har även funderat på att göra det under en vanlig dag, typ en gång i timmen, bara för att se vad som händer med vikten under en dag. men det får bli sen i så fall. Nästa år ska jag verkloigen ta tag i ndet här med PMS:en, har gjort stora framsteg redan i år, men det kan bli bättre. jag kan bortse ifrån att brösten förvandlas till onda bowlingklot, att huden växlar mellan acneland och öken och att håret beter sig som att det levde ett eget liv på någon annans huvud, men humöret och svullnaden måste mildras!
2008-12-23 | 08:50:17

GRATTIS LINA

Ett stort grattis till Lina som blev godkänd för operationen som du verkligen kämpat för att få! Herregud vilket omtumlande år 2009 kommer att bli för dig,och jag lovar att göra mitt bästa för att stödja dig! jag vill även passa på att uppmärksamma dig på den fantastiska insats du gjort under detta år, du har ju gått ner över 10 kg, människa!!!! Det är fantastiskt duktigt gjort av dig! jag ser fram emot ännu ett bloggår tillsammans med dig, det ska bli roligt att läsa om nästa fas i din viktresa.

Bamsekramar/Anna
2008-12-22 | 20:30:56

Jag blev godkänd!!!

JAAAAAAAAAAAA!!!
Jag blev godkänd! Helt sanslöst. Jag har gått omkring och flinat mest hela eftermiddagen och kvällen... Åh, så ljuvligt det är! Vilken lycka, vilken glädje, vilken lättnad men samtidigt, vad fan ska jag gå igenom?!
Oj, tankarna är många och just nu försöker jag mest fokusera på att jag blivit godkänd. Allt annat tar jag tag i sen.
Jag fick inget exakt datum men det kommer att bli i februari. :)

Det var en mycket trevlig man till läkare/kirurg jag fick träffa och jag känner stort förtroende för honom. Allt såg bara bra ut och jag fick bra svar på mina funderingar jag hade, som förvisso inte var många (det lönar sig att läsa på!) men ändå.

En sak till: vid vägningen hos sköterskan på kirurgen så hade jag gått ner ytterligare!
Jag vet inte om det är något fel på Avestas vågar (min våg är det definitivt något fel på) men skillnaden från min förra vägning fram till idag var markant: -2,3 kg! Det betyder ett totalt minus på -10,6 kilo! :D
Saksamma om det är fel på vågarna, men det är ett stort minus och ett ännu större kliv för mig framåt!

Fattar ni hur GLAD jag är?!
Weeeeeeeeeeeeee!!! Det är helt fantastiskt!

Bästa julklappen, so far.
!!!
2008-12-22 | 16:50:05

Många bäckar små

Haha, Aftonbladet tipsar om rumpträning man kan göra sittandes i kontorsstolen...

då har man fått något nytt på repetoaren då : )

2008-12-22 | 14:25:51

Härlig helg och matkalabalik

Har inte haft tid för datorn i helgen, i lördags besöktes barndomshålan och mamma och min bror som nyss fyllt 40 (grattis bror). Njöt i fulla drag av att se hur klipsk treåriga brorsonen är. hoppas att han blir glad för vår julklapp, det är ett pussel, brukar köpa bilar men ville bryta av med något annat i år.

och igår hade vi finfrämmat, då var min kompis F här med sin lilla dotter. Vi var på en julmarknad och träffade jultomten (MINSANN) och lekte och fikade och åt falafel.

Så helgen har varit mysig, MEN jag kan erkänna att jag igår inte viktvaktade mig själv på rätt sätt utan tänkte vid fikat "äh, jag kan väl fika utan att räkna points idag, det går nog bra ändå. det gick det inte. och det slutade tyvär inte vid fikat heller, vi gick och åt falafel och jag åt den + en bit av makens pizza och när vi kom hem, mätta och så fortsatte jag bara med att kalasa mig igenom det som fanns hemma, glass (som vi köpt till kompisens dotter ochs om blivit över), wienernougat som maken fått i julklapp på jobbet osv, avrundade med ett par rejäla ostsmörgåsar och ont i magen. men jag orkar inte gräma mig, gjort är gjort och det jag kan lära mig är väl att jag måste vakta på mig och att man ska göra sig av med glass och sånt när man fikat klart. jag är absolut inte mogen att släpas lös utan points, jag måste skriva upp och räkna noga!
2008-12-22 | 00:05:11

Lycka till, Lina!

Imorgon (eller senare idag, klockan har passerat tolv) så ska Lina till Falun och prata med läkare om operationen. jag vill bara säga: lycka till och det ska bli spännande att höra hur det gick sen!


Kram/Anna
2008-12-19 | 21:55:57

träningsplaner på Mc Donalds

Är hemkommen efter en trevlig kväll med T, vi har planerat lite inför vår träning 2009. Känns kul att sätta upp mål tillsammans med någon och ha lite att sträva emot. Att vi sen satt på Mc Donalds och planerade gjorde ju inte saken sämre :D (Fast vi drack bara kaffe, ätit hade vi redan gjort på subway :D ).

jag är glad för att jag börjat få till det med hur jag ska äta i år och mjukstartat med träningen, nu håller jag på att få en massa bra matvanor och under 2009 tänker jag satsa mer på träning och motion.
2008-12-18 | 14:15:59

Att själv ta beslutet

I Aftonbladet hade en man skrivit in och bett om råd då det alltid blir bråk på nyårsaftnarna när hans fru vill att han ska ge som nyårsklöfte att börja banta och han vägrar. frågan han ställer är om han ska ge igen med samma mynt och kräva att hon ska lova att göra en bröstförstoring i nyårslöfte då hon alltid klagar över sina små bröst.

Personligen tycker jag inte att han ska göra på det sättet, det lär ju inte leda till ett trevligare nyårsfirande. men tanken i sig är väldigt intressant. för jag tror att motivationen att gå igenom en bröstförstoring man inte vill göra är lika hög som att gå igenom en viktminskning man inte vill göra. jag förstår att frun är orolig över hans vikt, men hon kan inte med tjat tvinga honom att gå ner. Då skulle jag varit smal som en stick ai skolan när jag hade massor av mobbare och skolsköterskan tjatandes på mig. Det ger inte motivation utan istället blir man ledsen eller om man är rebelliskt laggd, att man gör tvärtom vad de vill för att man inte vill lyda helt enkelt.

Lina och Jag kallade den här bloggen för ett viktigt beslut därför att vi själva tagit varsitt beslut om att gå ner i vikt. Det var vi själva som tog beslutet, ingen annan tog det åt oss, och det har ju funkat, vi har gått ner under året i vår egen takt, och vi ser båda en framtid med viktnedgång och som normalviktiga.

Den Björn som skrivit in till aftonbladet måste välja själv vad han vill göra med sin egen kropp. Skulle han försöka gå ner för fruns skull, så skulle det inte gå bra för den verkliga motivationen skulle inte finnas där. Det är lite samma sak som med min mamma, jag vill inget hellre än att hon ska sluta röka, jag har  under hela livet tjatat på henne, tagit hem broschyrer, skaffat böcker och motivations cd, men hon röker ändå och jag har insett att det är hon själv som måste välja när elelr om hon vill sluta amnnars så går det inte. så numera tjatar jag inte om det mer, och då har hon själv börjat tala om att sluta, sen om hon gör det, är hennes ensak.
2008-12-18 | 13:57:52

Viktväktarvägning 6 18/12

Viktväktarna:
start: 29/10 2008
Vägning nummer (from veckan efter start): 6
Viktminskning denna vecka (sen förra vägningen den 11/12): -0,4 kg
Viktminskning totalt sen viktväktarstart: 4,9 kg.
Viktminskning totalt sen bloggstart 1/1: 8,9 kg.
Snitt sen viktväktarstart: - 0,7 kg/vecka
Nästa vägning: Efter jul (eventuellt efter nyår, beror lite på öppettider och så)

Kommentar: Mycket retsamt resultat, bara 1 hg kvar tills jag gått ner 5 kg på viktväktarna, och 9 kg totalt det här året. Nästa vägning, oavsett om den blir innan eller efter nyår får bli mitt kilobokslut för 2008. Ett väldigt kortsiktigt mål är att i allafall inte gå upp över helgerna, helst ska jag gå ner lite med. Men jag är ändå glad att det var ner och inte upp i allafall! idag fortsatte vi (naturligt) att prata om julen.
2008-12-16 | 18:17:12

Dagens middag: Omelett

2008-12-16 | 11:20:37

tagit prover

nu har jag varit hos doktorn och jag måste säga att han var oerhört trevlig och tog mig verkligen på allvar, jätteskönt! Blev skickad till provtagningen där de tog 6 rör med blod och nu är det bara att vänta på brev med  resultatet. jag håller tummarna för järnbrist, för det kan man ju fixa med hjälp av kost och tillskott. värre är om de inte hittar någonting för då är man ju tillbaka på ruta ett igen. vill bara på en gång säga att det inte är säkert att jag kommer att redovisa svaret här i bloggen, kan ju vara något man vill hålla privat också.


Hade en pinsam stund med brevbäraren i trappen, jag skulle precis till att gå ut när breven började komma, då ville jag inte gärna öppna dörren utan väntade tills han gått vidare. som bonus stod han och kämpade jäätelänge med ett tjockt kuvert som inte gick in i inkastet, så det lämnade han instucket i inkastet. när han gått upp för trappan skyndade jag mig ut, men vem kommer inte ner för trappan igen när jag står där ochs liter ur kluvertet ur inkastet...

varför känns sånt så pinsamt?


Det var för övrigt en mjukdjursapa i kuvertet, jag har gått och blivit apfadder på gamla dar!
2008-12-16 | 09:34:35

Doktorsguiden

Å nu är jag nervös, jag hatar att gå till läkare. jag är en sån som verkligen inte går i onödan, vilket leder till att jag nästan alltid har hamnat på vårdcentraler etc när läget varit akut och jag mått så dåligt att min man eller mamma tvingat mig. men nu har jag beställt tid i aalfall på eget bevåg (fast efter lite tjat från diverse håll : ) ). jag gillar inte att gå till läkare när jag är smal heller, men nu känns det ännu värre, för jag är alltid så rädd att de ska se till vikten först och sen koppla alla problem till den, så att man inte får den hjälp man behöver mest. men nu kan jag i allafall säga att jag är med i viktväktarna, så det känns skönt, och den allara värsta tröttheten har faktiskt kommit EFTER det att jag gått med, så det så. jag lever bättre än på väldigt länge, så det bör inte vara min livsstil som orsakar problemet. har i allafall kollat in min läkare på doktorsguiden och han verkar ha fått ganska bra omdöme, runt 5,1 i snitt, så man får väl hålla tummarna och hoppas! å andra sidan hade gamla läkare jag haft som inte varit så bra, fått lika bra betyg av andra, men man får väl hoppas att det beror på att de förbättrat sig : )

En roluig sak som de brukar säga på tv-program är att man alltid ska konsultera läkare innan man börjar träna eller äta efter någon diet... jag tycker att det är lite kul för att det är aldrig någon som råder en att söka läkare innan man börjar slappa och äta dålig...

det är så löjligt att jag blir nervös av att gå till doktorn, överlag har jag faktiskt haft mest trevliga och bra läkare i mitt liv
2008-12-15 | 19:37:35

Sugen på pizza...

...men eftersom jag är

a) fattig
b) flottig i håret
c) oduschad

och

d) smart (hallå, meningen är jag ska ner i vikt, inte upp!)

så blir det ingen pizza. Istället kokade jag risgrynsgröt. Från scratch.
Det var inte igår!
Jag kokar risgrynsgröt en gång om året och det är till jul. I år blev det visst två gånger. Men det är riktigt jäkla gott och mättar länge. Nackdelen är att det tar lång tid, kräver passning och bränner fast i botten på kastrullen.

Oh, well.

Så imorgon får jag grötfrukost. Mysigt!
2008-12-15 | 13:19:27

GI-noll

Under min lunchsurf hittade jag en intressant artikel om den nya LCHF-trenden, och de här artiklarna om GI-noll är ju också vara relaterade till detta.


En sak jag länge undrat över är om de som äter enligt den principen går ner i vikt för att

1. De blir mättare och äter mindre än de skulle göra annars 

eller

2. pga vad de äter, om kroppen vill gå ner i vikt när man äter mer fett och mindre kolhyderater


eller


3. En komination av ovanstående eller 4. pga något annat.


Någon som vet?
2008-12-15 | 11:19:56

Inspiration och motivation

Vi fick en fråga som jag tänkte försöka svara på i ett inlägg:

Inspiration säger:

hittade precis er blogg så har inte hunnit läsa så mkt men jag har en ungefär likadan blogg som jag precis har startat (kolla gärna) men jag tänkte kolla vad ni har för tips om att hitta motivaion när den brsiter, jag har alltså gått ner 10 kg (typ ett år sen jag nådde -10 kg) men jag har 5 kg kvar men har inte lyckats hitta motivation att gå ner dem. Har det hänt er också? har ni tips i så fall?

2008-12-15 | 00:03:04
URL:
http://denjagvillvara@blogg.se

jag tror att de flesta tappar inspiration och motivation ibland. och speciellt om man redan gått ner en hel del, jeg vet inte hur du har gjort, men själv har jag ofta tappat motivationen vid tidigare viktminskningar pga att jag nekat mig själv för mycket och då har ingenting kännts roligt tillslut, livet har bara kännts krångligt och jobbigt och det har till slut lett till att jag glidit tillbaka in i gamla spår och tyvärr gått upp i vikt igen, så har du hållit din tiokilosminskning under det här året så har du varit jätteduktig tycker jag! jag kan försöka tipsa om lite inspiration till motivation som jag själv brukar använda mig av:

*Läs på! jag läser mycket tidningar, bloggar och böcker om viktminskning, om olika metoder och synsätt på mat. Ett tips är att gå till biblioteket och kolla efter böcker, där kan man hitta lite allt möjligt och sitta där och bläddra.

*Skaffa hjälp! Efter att hela detta årt harvat på med viktminskningen själv (med tappad motivation emellanåt) började jag hos viktväktarna och nu har det lossnat igen. Där träffar jag andra, får lektioner och får råd, tips och hjälp. jag vhar någon att fråga, och det känns bra. Tidigare i livet har jag fått hjälp av cambridgekuren (med konsulent) och Aftonbladets viktklubb. Lina har gått hos en sköterska (?) och ska snart få göra en gastric bypass. Vi har sökt hjälp på olika sätt, men det har gett oss resultatet att vi fått motivation.

*Redovisa! nu redovisar jag ju min vikt en gång i veckan på viktväktarna och betalr också för det, och det ger mig motivation att hålla mig till programmet för jag vill redovisa något bra. hjälper även att göra mina uppgångar och nedgångar offentliga här på bloggen. jag tror att man ofta skärper sig om man måste berätta för någon annan när man gjort dåligt ifrån sig och när man gjort bra ifrån sig.

*Disskutera med andra. Bloggen har hjälpt mycket, att få skriva av sig och berätta om sina tankar kring viktminskning, att prata om det på mina vv-möten, att fråga andra bloggare osv. och att få beröm och peppning här i bloggen hjälper en hel del.

*Belöna dig själv när du lyckas. Jag har bara något kilo kvar till att få en jättefin prydnadsgrej jag länge velat ha, har tre alternativ eftersom det verkar som att det bara finns ett ex av varje att få tag på, så är en grej slut när jag ska få min belöning så får jag ta något annat. Har du 5 kg kvar kan du ju ta en belöning för varje kilo eller kanske tom för varje halvkilo. 

*Unna dig sånt som är gott. planera så att du kan fika etc. 

*Kläder. jag plockar ibland fram de kläder jag har i mindre storlekar, tittar på dem, viker dem, arrangerar dem i högar, kartonger etc så att de ska vara lätta att hitta när jag når den storleken. ibland när det är rea köper jag något plagg i mindre storlek som jag kan ha sen. jag kollar ofta på kläder på internet eller i tidningar och tänker på hur mycket fina kläder jag kommer att kunna ha sen.


I min bokhylla

Böcker om viktminskning som jag tycker är bra. jag går kanske inte fter metoderna alltid, men jag tror inte att det skadar att lära sig mer om mat och hälsa och viktminskning:

Mc Keith, Gillian "Du är vad du äter" . jag läser i den ibland. plockar de saker jag tycker verkar bra och vettiga och struntar i annat.

Phillips, Bill  "Body for life" . jag läser i den när jag behöver eldas upp och känna lite "kan de så kan jag". Sen använder jag den inte aktivt som mall för mitt livsupplägg, men drömme ribland om att göra det, och det kan räcka.

Paulún, Fredrik  "Allt om fettförbränning 2". Har kan jag läsa inspiraras och plocka lite som jag vill. det gillar jag.

Paulún, Fredrik "Paulúns GI-månad". är ett kostprogram och en kokbok i ett. jag tycker att kapitlet om kosten innan recepten börjar är väldigt inspirarande. har fortfarande plan på att testa denna månad någon gång.

Fonda, Jane "Jane Fondas träningsbok" . jag hitatde mitt ex för 20 kr på myrorna, och det är dels ett träningsprogram och dels en första del med henne livshistoria och hur hon började träna. Superinspirerande!

Mc Graw, Philip, "Sjustegsmetoden", Dr Phil ger en sju nycklar som ska hjälpa en att gå ner i vikt och behålla vikten. Denna bok läser jag i och kännr att jag får mer kunskap av.

Stahre, Lisbeth, "Gå ner i vikt med kognitiv beteendeterapi".  påminner om Dr Phils bok, så jag tror att de är litre inne på samma område. Jättebra och inspirarande. har inte läst hela, tänkte göra ett försök att gå steg för steg sen.

Green, Bob och Winfrey, Oprah "10 steg till ett bättre liv" . jag råkade på denna bok en dag på bibblan och den är sååå bra och jätteinspirerande!

I min tidningskorg

Det finns många tidningar att köpa om träning och/eller viktminskning till mina favoriter hör:

Må Bra

Fitness magazine

Topp Hälsa

iFORM

 
2008-12-15 | 10:15:55

Fick en tid

Imorgon har jag fått en tid på vårdcentralen. Det lät som att det satt långt inne, sköterskan (?) jag pratade med menade på att jag kanske inte sover tillräckligt bra på nätterna, och när jag sa att jag gör det och att jag dessutom verkligen försöker gå och lägga mig och gå upp ungefär samam tider varje dag så menade han att jag kanske inte gjorde det i tillräckligt hög utsträckning, men jag kan säga att jag aldrig haft så regelbundna sovanor som nu, jag längtar ju verkligen efter att få gå och läga mig på kvällen, så det är inte svårt att komma i säng, och på morgonen är det ju kaffedrickande med maken som gäller innan han går till jobbet elelr innan vi ska börja med helgernas fixande, så jag kommer upp också (för det mesta, jag skrev ju om hur jag försov mig häromdagen). men jag fick en tid i allafall imorgon efter lie tjatande så det ska bli skönt att äntligen ta tag i den här tröttheten och kanske bli lite piggare så att man orkar fira jul och skriva klart sin uppsats!
2008-12-14 | 16:21:16

Manuel Uribe ger råd om viktminskning

Ser i Aftonbladet att världens fetaste man ska hjälpa andra att gå ner i vikt på samma sätt som han själv gått ner, och karln har gått ner 240 kg. Läser en kommentar att världens fetaste inte kan vara någon bra förebild för viktminskare...men det kan han visst det i och med att han faktiskt gått/går ner i vikt OCH att han är tjock. Jag tror att överviktiga vet mer om viktminskning än de flesta andra eftersom många överviktiga försökt gått ner i vikt på många olika sätt, gått ner i vikt (många gånger rejält) men kanske gått upp i gen och upprepat viktminskningen många gånger med samma eller olika metoder...som överviktig får man tips om viktnedgång från alla möjliga håll och kanter, man har ofta tänkt och läst mycket om viktminskning etc. problemet är ofta inte att man inte vet HUR man ska göra utan att göra det på ett hållbart sätt och förbli normalviktig. Får jag välja tar jag hellre råd från någon som faktiskt varit/är överviktig och gått/går ner i vikt än från någon som aldrig varit överviktig. Allra helst vill jag lära mig att hålla vikten från någon anna som klarat det efter att ha varit överviktig.
2008-12-14 | 15:06:12

Vi kör en dagens

Frukost: Grovt bröd, någon rågsiktskaka tror jag + kaffe (Zoégas julkaffe, mmm!) med mjölk
Mellanmål: -
Lunch: Kycklingfilé, ris, majs & sås
Mellanmål/Fika: Kaffe med mjölk, mandariner och troligtvis en lussebulle
Middag/Kvällsmål: Omelett kanske, eller varma koppen + smörgås & frukt
Motion: Långpromenad på 1 ½ timme

Kommentar: Vi (jag & mamma) tog en långpromenad idag men det var inte det lättaste då det var snorhalt ute. Jag kan säga som så att jag känner mig gammal för min vänstra höft och mitt vänstra lårben gör så jävla ont! Jag fattar inte vad jag gjorde, men efter halva promenaden så bara skär det i hela höften och lårbenet. Omedvetet har jag väl spänt mig kanske? Lite vila på det så är jag i kalasform imorgon...
Förutom smärtan så var det riktigt skönt att gå en långpromenad. Har ju fan inte rört ordentligt på mig på flera veckor... och med all PMS-vikt som fortfarande sitter fast i kroppen (hormonfelshelvete!) så var det skönt att få känna kroppen arbeta.

Ha en skön tredje advent!
2008-12-14 | 14:58:58

Annas helg

känns som att det bara blir mer och mer klart att jag måste gå till vårdcentralen....eller vad sägs om att åka och hälsa på makens farmor, åka på julmarknad, fika , handla lite och sen vara så slut att man sommnar i farmorns soffa....jag var så mörk unde rögonen sen så att hon frågade om jag målat mig under ögonen, jag trodde att det kanske var mascara och försökte tvätta bort det, men det gick inte : D


Vi hade i allafall trevligt igår, men det gick verkligen över min gräns när det gäller mat, jag åt nästan mina dagliga points gånger två... hade sparat points som tur var så att jag "bara" gick det tillåtna med 5,5 points och de tänkte jag försöka snåla in på idag som kompensation, men ändå, kroppen kände också att det blev för mycket, jag mådde rejält illa när jag gick och la mig sen. Det mesta av dagen gick bra, men medan jag sov passade farmorn på att laga riktigt mycket mat, så jag vaknade upp till ett helt julbord och hade inte styrkan att tacka nej. men det var god mat, jag njöt av varje tugga i allafall :D


och jag bakade i fredags, eller....vi bakade. Vi bakade Äppel- och kanelmuffins från familjekokboken 2  och apelsinscones från en annan viktväktarkokbok som jag intye hittar länk till. Vågar inte lägga ut recepten här, men ni kan ju gå till bibblan och kika vet ja!

2008-12-13 | 08:25:46

Jag blir en mardröm när jag har PMS

Här finns en suverän artikel om tjej med svår PMS.
Det är hög igenkänningsfaktor kan jag be att få meddela...

...och just det! Rösta i vår undersökning! :)
2008-12-12 | 17:33:06

på måndag...

på måndag ringer jag vårdcentralen och ber dem hjälpa mig att ta reda på varför jag är så trött. sItter här grinfärdig igen...får väldigt lite gjort på min uppsats och det är så frustrerande för jag har tänkt att vara färdig sista januari (ursprungligen till jul men det är bara att inse sina begränsningar, jag hinner inte) och det är så mycket att göra. jag har ändrat i syftet lite så jag har fått lite mer att fixa men det kommer att bli en bättre uppsatats än annars.

Tänker i allafall ta mig för att baka, jag har inte bakat på evigheters evigheter, men känner en stor baklust helt plötsligt. Vet inte vad det blir än, men det blir nog något viktväktarvänligt i allafall.

Blir nog falukorv till middag idag, hade ju tänkt ha kotletter, men jag har bytt sug, det är falukorv, potatis och ärtor som gäller för min mage just nu.
2008-12-12 | 09:48:09

Fläskkotlett

kanske bord ejag inte ha förhastat mig i röstningen om pms-cravingmat, för just nu är sjuag sjukt sugen på fläskkotlett med potatis och äppelmos och svamp! Så vet jag vad jag ska äta till middag idag : )

2008-12-12 | 08:31:54

PMS deluxe

Inför förra mensen hade jag ingen PMS alls, mer än att jag blev lite svullen. jag minns det för att jag reflekterad eöver det, och tog ut seger över PMS.en "Äntligen har jag lyckats" jublade jag. Sen kom mensen. och DÅ, efter några dagar dök den bekanta PMS-irritationen upp (det är en speciell kroppslig ilska som inte är som vanlig ilska, den kommer utan orsak och sen kan det hända att man hittar sig en orsak bara för att få ur sig ilskan). Sen har det åtekommit lite då och då efter mensen och idag nu på morgonen så känner jag mig super-äPMS-ig. och med tanke på hur lång tid det är kvar av cykeln så blir jag lite rädd...

men jag undrar vad det beror på? man ska tydligen inte ta ut någon seger i förskott i allafall, men jag kan säga att förra månaden var oerhört skön, helt PMS-raseri-fri...


När min uppsats är färdig ska jag ta fram "You can beat PMS"-boken och ta tag i 12-veckorsprogrammet...givetvis kommer jag att blogga om det också, men det blir  inte förräns efter januari.

/Anna

LÄSARE: GLÖM INTE ATT RÖSTA I VÅR PMS-Undersökning här intill.
2008-12-12 | 08:01:08

crosstrainerproblem

Var duktig och ställde mig på crosstrainern imorse, men slutade efter 3 minuter eftersom att jag blivit totalt uppretad på att den knakar. Täbkte dra åt skruvarna och se om det skulle hjälpa, men hittade ingen sån där vingelskruvåtdragargrej. Skulle verkligen behöva en boxningsäck just nu och boxa av mig besvikelsen, jag ville så gärna ha ett roligt crosstrainerpass.
2008-12-11 | 21:52:37

Middag på Jensens

Idag åt vi middag på Jensens Bøfhus bjöd en jobbarkompis till min man som hjälpte oss att köra hem och bära upp ett linneskåp vi köpt, nu står det i köket med tomtar på och är så fint! Ska bli roligt att få lägga in allt i det sen, var verkligen välbehövligt! jag valde att ta bakad potatis istället för stekt eller smörslungad och så blev det en viktlöksbiff. Det serverades Tzatziki till, men det tog jag bara lite av. Det fina med Jensens är att man alltid får såsen i en skål vid sidan av och kan välja själv hur mycket man vill ta. man kan välja storlek på köttet också, och jag tog den mindre, men blev mätt ändå. Det var kul att komma ut och äta, det var ett tag sen nu, om man inte räknar julbordet. den som trodde att man ar tvungen att sitta hemma och äta morötter bara för att man är viktväktare har fel, handlar mer om att välja rätt och hålla koll, så kan man äta allt. och så är det roligt att komma ut liter, vi satt och pratade väldigt länge vid bordet och hade det trevligt.
2008-12-11 | 21:32:30

Lax Mozarella
Testade en färdigrätt till lunch idag och den var faktiskt riktigt god måste jag säga, det är inte alltid de är det, men jag blev både mätt och nöjd, så den rekommenderas, speciellt såsen var jättegod.

Bilden är hämtad härifrån!
2008-12-11 | 14:01:28

Viktväktarvägning 5 11/12 2008

Viktväktarna:
start: 29/10 2008
Vägning nummer (from veckan efter start): 5
Viktminskning denna vecka (sen förra vägningen den 27/11): -1,1 kg (på två veckor alltså)
Viktminskning totalt sen viktväktarstart: 4,5 kg.
Viktminskning totalt sen bloggstart 1/1: 8,5 kg.
Snitt sen viktväktarstart: - 0,75 kg/vecka
Nästa vägning: nästa veckas möte.

Kommentar: Är nöjd. Vägde lite mer än på vågen hemma, men nästa vecka så hoppas jag på att ha tagit mig under ett tiotalstreck, är bara 0,5 kg kvar tills det så...bara att kämpa på! Ett bra resultat också med tanke på att vi var på julbord i lördags! idag på mötet talade vi om julen och hurt man tacklar julbordet, vi får se om jag kanske hinner skriva ett längre inlägg om det senare.
2008-12-10 | 19:49:43

Vad glufsar du helst i dig vid PMS?

Klicka och rösta i vår lilla undersökning!
Det vore roligt och se vad vi får fram för svar - alla är vi ju olika och faller under olika kategorier. Eller är du en lycklig sate som undkommer cravings vid PMS? ;)

← ...rösta här till vänster!
2008-12-10 | 13:40:00

Anna skäms

jo jag skäms! jag vaknade av att telefonen ringde för  en timme sen! Där gick nästan hela dagen åt helvete alltså och tid har man ju inte hur mycket som helst av. Hade tänkt att gå och träna idag också, men får stå mitt kast samtidigt som jag biter i det sura äpplet och inse att jag inte har tid, jag måste skriva på min uppsats.

Jag var uppe 6 imorse och gjorde kaffe till mig och maken, men så skulle jag bara vila lite innan jag tänkte gå upp vid 7 igen, min kaffekopp står orörd på bordet bredvid sängen, jag minns att maken kom in och pussade mig hej då. Sen minns jag hur jag gick på en gata och talade med två idag döda fd klasskompisar...där borde jag ha blivit misstänksam, speciellt som jag också insåg att en av dem var döda och berättade det för den andre... men nej, jag fattade såklart ingenting, jag bara sov vidare. Tills telefonen ringde och räddade mig.

men jag är så trött, har varit jättetrött på sista tiden och ingenting hjälper, varken kaffe elelr hälsokostpreparat elelr att gå ut i det lilla ljus som finns. igår satt jag här och grät av trötthet framför datorn. En annan dag (jo det här är sant, tro inte att jag är knäpp på något sätt för det är jag inte, inte lat heller) så sommnade jag i köket mitt under städningen, jag höll på att dammsuga lister under elementen nere vid golvet när tröttheten kom över mig och jag bara var tvungen att få sova NU, så jag hann stänga av dammsugaren och 20 minuter senare ungefär hittade min man mig sovande i köket. Det vär inte normal trötthet, det inser jag också. har haft perioder av trötthet förut, men då har det liksom haft sin orsak: infektioner, varit tonåring (och då var jag jättetrött tonåring men var aktiv ändå), haft järnbrist osv. Borde väl ringa vårdcentralen och be om att få ta järntest igen, men sist jag gjorde det så tog de bara ett test, sat att det var jättebra och sa åt mig att motionera mer fastän jag sa att jag redan gjorde det och sen var det inget mer, och då hade jag fått tjata till mig järntestet, och jag är inte den som går till läkaren i onödan om det inte är akut, så jag kommer mig liksom inte för att ringa.
2008-12-09 | 23:39:04

Oprah skäms

Oprah, skäms inte!  Det är som det är, du är tjockolist precis som många andra. Ingen idé att skämmas, bara inse vem man är och hur man är.


jag kan verkligen rekommendera den här boken av Oprah och hennes tränare Bob Green, mycket inspirerande måste jag säga!
2008-12-09 | 16:27:19

Tinnitus

Min tinnitus håller på att göra mig galen just nu. Är det någon som testat akupunktur eller naturläkemedlet Tone mot Tinnitus? Har det hjälpt? har ni testat något annat?

Det är inte lätt att koncentrera sig på sin uppsats när man hör en dov ångbåtsvissla i bakgrunden hela tiden och ihop med mörkret så skapar det en väldigt frustrerad Anna.
2008-12-09 | 09:48:31

Stegräkning

Skulle bara gå in och kika om det fanns någon bruksanvisning till min stegräknare, men naturligtvis har de slutat att sälja min stegräknare så det fanns det inte. Istället hittade jag en rolig omvandlingssida där man kan se hur många steg olika aktiviteter motsvarar, hur många steg man måste gå för att förbränna olika saker, hur långt man kommer beroende på ens steglängd etc. Ska själv gå ut snart och få mig min ljusdos, får se om stegräknaren får komma med, jag litar inte riktigt på den längre, jag misstänker att den räknar för många steg. Hur vet man att ens stegräknare stämmer?
2008-12-09 | 07:29:57

Anna!

2008-12-09 | 06:31:19

Julklappstips?Halsband från Le Shop!
...undrar om det har någon funktion?
2008-12-08 | 21:46:11

Vikten av mellis

Det gick bra för mig och T på gymmet idag, kunde höja vikten på flera maskiner MEN det märktes verkligen att jag ätit alldeles för lite innan, jag blev lite yr under flera övningar och orkade inte alls lika mycket på slutet som jag borde, så nästa gång måste jag komma ihåg att äta mellanmål, ananrs är det ju meningslöst att träna om man slarvar igenom det sista och är yr genom annat.
2008-12-08 | 16:55:45

Hysteriskt mörkt

Å, jag skulle älska vintern om det inte var så förbaskat mörkt hela tiden. kunde jag äta solen så skulle jag göra det, givk ut idag mitt på dagen för att få lite ljus och ville aldrig gå in, ville bara gå där i regnet och ta in det lilla ljus som bjöds. jag är så sugen på sol. inte på att sola, det gillar jag inte, men på att det ska vara ljust ute mycket längre och på att man ska känna sig nöjd efter att ha varit ute, för att man vet att det bara är att gå ut och hämta lite mer om man vill. Jag är så trött och blir inte piggare av att veta att man inte kan framkalla ljus själv utan tålmodigt måste vänta tills imorgon om man vill ha något. och jag är så tacksam att jag har möjlighet att lämna vårt lilla kontor och gå ut i en fin park och få lite ljus mitt på dagen, min man och alla andra som måste vara på jobbet eller i skolan vissa tidenr har itne den möjligheten. Förut brukade jag älska mörkret, ett tag gick jag nästan uteslutande ut när det var mörkt, jag vet inte varaför, men mörkret kändes som det naturliga. men denna vinter håller jag på att förgås, trots att jag via jobbet har tur och får vara ute mycket på sommaren så att man får sitt ljus då i allafall. jag har lovat mig själv att gå ut i ljuset de dagar jag har möjlighet, minst 20 minuter och bara ta in. Vi köpte en svindyr uv-lampa till våra fåglar i sommras som vi fortfarande inte satt upp eftersom att vi inte har någon armatur som klarar 100 watt hemma....börjar fundera på om det kanske är läge att sätta upp den nu, för fåglarnas och min skull, jag får väl sitta och kura bredvid dem med mina böcker eller nåt, det finns en liten stump av deras bors kvar och om jag står ut med att få fågelfröskal kastat på mig så kan jag kanske stå ut med att sitta där. aldrig har jag längtat så desperat efter våren, men det känns ändå lite bra att det är ett tag kvar till vår för med våren kommer vårruset och jag vill springa det på bra tid i år, jag vill göra det bästa vårruset jag gjort. jag längtar tills dess, hoppas att min ständige vårusetpartner Jenny kan komma loss i år med, och min kompis T och jag ska träna tillsammans inför det stora loppet.

nej nu ska jag gå och kolla över mina träningskläder, det ska bäras av till gymmet om en stund.

Hur står ni andra ut i detta mörka dystra?
2008-12-08 | 07:46:59

Fick beröm

om det tycks att jag bara sprutar ur mig inlägg nu på morgonen så är det dels pga kaffet jag druckit och dels för att jag ska försöka hålla mig härifrån under dagen och istället helt och fullt koncentrera mig på min uppsats.


Ville bara berätta att jag vid lördagsens julbord fick beröm av min morbrors sambo för att hon tyckte att jag var duktig som höll på med viktväktarna (mamma skvallrade tydligen)  och hon sa att det syntes att jag gått ner. Och med tanke på att jag nog inte träffat henne sen förra julbordet 2007 så kanske det syns, har ju gått ner en del sen dess. Själv tycker jag inte att det syns någonting. och så kan jag ju berätta att mina tighta byxor inte var lika tighta i midjan som de tidigare varit, och klänningen jag hade på mig till satt lösare än innan så lite har det kanske hänt ändå. Ska be maken hjälpa mig att mäta någon dag så kan man jämföra med måtten som togs när jag precis blivit viktväktarmedlem, om jag kan hitta dem.


men är det bara jag som blir lite generad av att prata vikt med folk, i alalfall folk man inte känner så mycket...
2008-12-08 | 07:41:53

Ny veckostartsdag

jag har beslutat mig för att börja om min nya viktväktarvecka idag, eftersom det blir lättare att spara points till helgerna om viktväktarveckan börjar på en måndag istället för en torsdag, jag tror inte att kroppen märker någon skillnad, eller hoppas i allafall inte det. Passar på nu när det ändå inte blev någon vägning förra veckan. Smygvägde mig dock igår här hemma, vilket har lett till att jag på eget bevåg justerar ner mitt dagliga pointsantal med 1 points, från 22 till 21. Men hemmavågen och viktväktarvågen har skilt sig åt förr, så vi får se på torsdag om jag gjort rätt. Och jag går ju från och med 29 oktober från viktväktarnas våg.


övrigt:
Fia, jag kan inte kommentera hos dig längre....
2008-12-08 | 07:24:44

Mondagmorgoninspiration

och så lite inspiration och motivation såhär på morgonkvisten....måndagmorgon dessutom

Från Aftonbladets viktklubb och från Viktväktarnas motivationsbank .

Om ni har fler tips på var man kan hitta inspiration så kan ni väl länka i en kommentar?
2008-12-08 | 07:11:04

I am still learningAtt bero på Irland...bilden ovanför kommer från en irländsk giftshop och visar en skylt man kan köpa där med ett citat av Michelangelo översatt till Engelska från latin. En sån skylt fast silverfärgad köpte vi när vi var i Dublin i höstas och nu hänger den i köket. Det är en bra plats för en sådan skylt, specielölt när man viktminskar, för när det går bra är det lätt att tro att man fått kläm på det hela och tro att man kan och vet och aldrig kommer att falla i någon fälla igen när det gäller vikten. Som jag tidigare konstaterat så kommer i allafall jag alltid att vara tjock mentalt på insidan, så den skylten lär få sitta kvar och påminna om att jag fortfarande lär mig. Alltid.
2008-12-08 | 06:59:29

Irländskt fläskött

jag och maken har ju garanterat fått i oss irländskt fläskött producerat efter 1 september då vi besökte Irland i slutet av sept-början av oktober så det känns ju lite jobbigt. Men om det skulle skadat oss borde det väl visat sig redan? Gott var det i allafall...
2008-12-06 | 22:30:11

Anna after julbord

Hemma igen och kan rapportera att julbordsätningen gick jättebra. inklusiva resten av dagens mål så har jag bara gått över dagens points med 6,5 och det kan jag ta från tors-fredagens sparade och ändå få points över av dem (+ att jag ju småsparat hela veckan för att ha lite marginal). jag gjorde så att jag siktade in mig på det jag mest av allt ville ha och tog bara det. Det blev:

*sill
* kokt lax
*köttbullar
*sås till laxen
*potatis
*kaffe med lite kaffegrädde
*chokladpudding med  vispgrädde
*fruktcoctail
*glögg
*en pepparkaka och en halv lussebulle hemma hos mamma

och så åt jag en rejäl frukost innan vi åkte.

Så jag är nöjd med mig själv. Som extrabonus så slapp jag denuppsvällda julbordsgasmagen och dästheten som kommer när man ätit av allt.

2008-12-06 | 01:01:26

En dödskallering i potten

Sitter och väntar på att min man ska avsluta det han håller på med vid datorn och följa med mig till tv:n för att titta på dagens avsnitt av Kurt Olssons julkalender så att man kan gå och lägga sig någon gång... och kom på att jag måste blogga om ett fint pris jag ska ge mig själv när jag uppnått följande:

*Tagit min examen i biblioteks- och informationsvetenskap
 * jag har blivit guldmedlem hos viktväktarna

Då vinner jag (om möjligheten fortfarande finns kvar) en fin dödskallering
2008-12-05 | 22:45:56

Julbordstrategiimorgon ska jag på julbord med släkten och håller på att fundera ut en strategi.

Har  suttit och slagit i pointslistan och kollat lite vad det är för olika points i olika julmat så att man vet vad man ska välja. Under veckan har jag hållit mig ca 4 points under min maxmängd för att spara lite inför julbordet. och så kommer jag att ta mina tighta jeans, har märkt att jag äter mindre när jag har dem på. Skulle jag ha exempelvis kjol och leggings så blir det mer rum för mat, men med en byxlinning som stramar lite ger en påminnelse om att man måste sätta stopp. och så ska jag äta en riktigt rejäl frukost och något nollpointsit mellanmål innan julbordet som blir av vid 14-tiden. och så ska jag äta skata och passa på att prat med mina släktingar som jag inte sett på länge istället. Ska dela ut lite presenter också, bland annat till min morbror som verkligen ställde upp för mig när pappa dog, till min bror som fyller 40 om några veckor, till min kusins lilla flicka som det blir första gången jag ser och så till min brorson som ska få en liten
2008-12-05 | 15:22:45

Dagens lunch(tips)

Idag har jag ätit:Riktigt gott faktiskt! Finns bland dom djupfrysta rätterna på affären för ca 45 kronor och påsen räcker till 2 generösa portioner. Jag kompletterade med knäckemacka, gurka och gjorde en liten "sås" på gräddfil med aromat och dill. Matlagningsyoghurt eller crème fraîche funkar lika bra!

Så, det är mitt lunch- eller middagstips!

För den som är intresserad av mer information:

Laxpytt 820g

Ingredienser:
Friterad potatis (potatis, vegetabilisk olja, salt), lax 17%, linser, palsternacka, potatis, morötter, broccoli, lök, salt, socker, dill, vitlöksextrakt, modifierad stärkelse, druvsocker och svartpeppar. Salthalt: 0.8%. Läs alltid på förpackningen, innehållsdeklarationen kan ha ändrats.


Näringsvärde per 100g:

Energi 420kJ/100kcal, Protein 6 g, Kolhydrat 12 g varav sockerarter 2 g, Fett 3 g varav mättat fett 0.8 g, Kostfiber 2.5 g, Natrium 0.3 g, Omega 3 0.5 g

2008-12-05 | 12:47:43

Inget viktväktarna idag

Blir ingen vikt idag, kom aldrig iväg till viktväktarna imorse och nu har jag inte tid känner jag. Får tåla oss tills nästa vecka helt enekelt. tror inte att det hade visat på så mycket skillnad helelr, inte ner i alalfall eftersom att jag sväller när jag har mens. Som tur är köpte jag nåt startpaket tidigare, och i det fick man 16 checklistor så jag kan fortsätta föra matdagbok. kan man ju göra direkt på vanligt papper nockså, men jag gillar checkistan bättre, känns läattare att hålal reda på pointsen då.

men jag står inte ut med att sitta inne längre, ska käka lite lunchgröt och gå ut en stund i parken här utanför för jag blir galen av mitt egent sällskap och av inomhusluft och brist på rörelse (har ju varit så still jag kan i flera dagar nu).
2008-12-04 | 16:07:49

Sumobrottare, fett och vett

Aftonbladet har idag en debattartikel med  skriven av Lars-Erik Litsfeldt. Artikeln handlar om att Litsfeldt tycker att livsmedelsverket ger oss felaktiga kostråd och att fett inte leder till fetma (gud vad jag hatar det ordet, fetma är nog bland de fulaste ord jag känner till, näst efter framstjärt och blogg) och att Sumobrottare inte äter fett när de försöker gå upp i vikt. ja vad ska man säga om det här? I ett tidigare inlägg i denna bloggen (blogg låter som något snoraktigt, slemmigt tycker jag) så skrev jag att jag tror att man varken ska äta för mycket fett eller socker utan att olika metoder passar olika människor och att man ska trivas och kunna fortsätta vara motiverad. Och det tror jag fortfarande.  jag har gått ner i nvikt när jag dragit in på fettet, jag har gått ner i vikt när jag dragit in på kolhyderater, jag har gått ner i vikt när jag ätit lagom med både fett och kolhyderater....

Forskningen säger alltid olika sakeri olika cykler, och min åsikt (och det är min personliga åsikt) är att det bästa för kroppen är att man äter sånt man tycker om och mår bra av. Mår man jättetoppen av att äta fett och inte kolhyderater så ska man göra det, mår man bra av att äta mer kolhyderater men fettsnålt så ska man göra det.

Summan av kardemumman är ändå att man går ner i vikt när man gör av mer än vad man tar in, och då kan det visst vara väl värt at fundea på vad man vill göra av sitt intag.

Själv mår jag bäst nu, när jag känner att jag kan äta allt under kontrollerade former, äta mig mätt och min kropp kan få vad den behöver inom fasta ramar. jag tar tillskott av omgea-3 för att fövissa mig om att inte få i mig för lite, jag äter gärna fet fisk, fullkornsprodukter, frukt och grönsaker. jag väljer mörk choklad framför ljus (mest för att jag tycker att det är godare), har valt att dricka soyamjölk som är lite fetare än lättmjölk/minimjölk som jag drack förut bara för att jag tror att soyan är bra för mina hormoner. jag väljer bort smör på smörgåsen i 9 fall av 10, men lägger gärna en god ostskiva på. Jag har valt att nästan helt sluta att äta strips och smågodis eftersom att det får mig att må illa, så jag väljer bönsallad och en chokladbit istället osv, men skulle jag någon gång känna agtt idag vill jag ha smågodis så skulle jag köpa mig det. och alla dessa val försöker jag göra inom ramen för mina dagliga points. och jag har ju gått ner i vikt.

vad jag menar är att jag låter min egen tro på vad som är bra för mig gå före kostråd som ändras stup i ett, jag väljer och vrakar vad som passar mig just nu. Det kan vara intressant att testa olika fördelningar av kolhyderater/protein/fett osv och se om det ger någon skillnad, kanske ändrar jag mina preferenser i framtiden...

när jag gick ner första gången åt jag minimalt med fett och mer kolhyderater, jag visste nog kanppt vad fullkorn var, jag valde smågodis framför choklad (eftersom choklad är fett), jag valde nog bort både ost och smör på smörgåsen, jag valde vatten istället för mjölk och drack minimjölk om jag var tvungen och suprise suprise: jag gick ner i vikt trots min low fat high kolhyderat-diet.

När jag gick ner i vikt andra gången gick jag på cambridgekuren och lärde mig sky kolhyderater, när jag åt blandad kost åt jag bara protein och fett, men absolut inag kolhyderatrer. och jag gick ner i vikt trots bristen på kolhyderater.

Så jag säger. var källkritisk, välj vad du själv tror på, köp inte allt som livsmedelsverket eller någon professor säger utan gör din egen tolkning. I samma aftonblad kan man läsa artikeln om hur fett dödar så vem ska man tro på om inte sig själv!

2008-12-04 | 13:20:31

Ingen vägning idag

Blev inget möte för mig idag, jag har mensvärk och den blir värre när jag rör på mig och mina starkaste värktabletter har datumet gått ut på och sist jag tog dem (för att jag tänkte att så farligt kan det väl inte vara) så slutade det med att jag låg på golvet bredvid taolettstolen och svettades och skakade och var alldeles kall och kräktes, så jag vågar inte ta dem igen utan får klara mig på receptfria värktabletter, och det kan i bästa fall låta sig göras, men då måste jag hålla mig stilla för att ha en chans, så jag har inte gått iväg till viktväktarna idag. kanske gör jag det imorgon om jag mår bättre, men jag tror att det bara är vägning då och hämtande av material. Så om det komemr någon viktrapport fr¨ån mig så kommer den i så fall imorgon. kan bvara skönt att gå dit i allafall och få veta, ska ju på julbord på lördag och då kan det vara bra att ha vikten i balhuvudet. Ska sätta mig ner och kika igenom pointsantasl för olika julbordsrätter och redan nu innan komponera ihop en plan för vad jag vill äta. fast jag vet inte om jag vill väga mig egentligen, är ju uppsvälld nu innan mensen, men det brukar vända efter några dagar, så imorgon kanske det inte är så farligt ändå.
2008-12-04 | 13:06:25

Ett brev från Polisen

hade kommit i brevlådan idag. Jag blev orolig, det var ju polisen som meddelade mig när pappa hade dött (inte via brev men ändå) så jag hann fantisera om allt möjligt otäckt medan jag öppnade brevet. men det visade sig att de hade hittat min cykel. Som blev stulen 2003 och nu vill de att jag ska hämta den på hittegodsavdelningen. jag undrar var den har varit fram tills nu och med vem och varför den hamnat hos polisen NU. jag får väl knata ner där någon dag och hämta den, skulle ju passa bra om den är hel då framhjulet på min nuvarande cykel är stulet, men man ska väl inte få upp sina förhoppningar för högt. Men det var en väldigt oväntad grej i allafall. Blir ju bra om man lyckas skrapa ihop cyklarna till i allafall en hel cykel så kan man ju cykla i vår och sommar sen, och därmed förbränna lite extra ännu mer!!!
2008-12-03 | 18:18:35

Dagens

Frukost: Rostat grovt bröd, marmelad, te med mjölk & honung
Mellanmål: 1 banan
Lunch: Köttfärslimpa, stekt potatis, gräddsås, lingon, sallad, mjölk
Fika: 1 smörgås, 1 saffransbulle, kaffe med mjölk
Kvällen: Korv med bröd kanske? Och så mandariner!
Motion: Rundvandring på studiebesöket, en promenad på totalt 30 minuter ungefär

Kommentar: Idag har jag nog ätit jordens äckligaste köttfärslimpa! Kompakt, seg, torr och senig. Smaklös dessutom. Tvi! Fan, det är så trist när man är bjuden på lunch och så får man pina i sig maten. Och den stekta potatisen gick ner sådär (jag avskyr egentligen potatis, framförallt kokt!). Jag höll mig mätt i alla fall och det är ju bra.
Och så motion genom rundvandring - ni vet när man är på stora företag och fabriker då man får gå i sjuhundraelva trappor upp, ner, runt, ut, in och alloverthefuckingplace? Jepp, det har jag ägnat mig åt idag. Men det var skönt att få flåsa lite - var längesedan jag fick ordentlig motion...

Nu måste jag göra något ätbart. Huuuungrig!
2008-12-02 | 18:24:37

Annas bloggtips

Som den goda blivande bibliotekarien jag är vill jag komma med information och tips om läsvärdheter.

Om viktminskning:

Råkade hitta en blogg jag vill tipsa om, tyvärr verkar den inte längre vara i bruk (?) men av det jag skummat igenom så verkar den väldigt upplysande och logisk. Är egentligen inriktad mot småbarnsföräldrar som vill gå ner i vikt, men alla kan väl ha nytta av goda råd.

Och så har jag vid ett fleratal tillfällen varit inne på en sida , 56kilo.se där en viktväktartjej skriver om sina viktnedgångar och kommer med alla möjliga nyttiga och bra tips. bra för den som vill sätta sig in mer i viktväktarnas filosofi också. Bilder och sånt finns också.

Tungviktaren har jag redan tipsat om, men det skadar inte att ta vmed den igen. Själv blev jag väldigt inspirerad av att se alla bilder.

Har hittat en blogg med en tjej som gått ner 51 kg vägen från 137 kg heter bloggen, jag har inte hunnit läsa så jättemycket i den, men den verkar intressant.

En kompis bloggar om sin viktresa på, enviktresa . Hon skriver mycket om sin träning och har en hel del intressanta inlägg som med viktbryderier som man känner igen sig i.

Emma kommentarer ser ni ju här lite då och då, hon bloggar också vikt, bland annat. Själv tycker jag att det är intressant att följa hennes väg mot ett situpsmål. Här kan man suga åt sig tips.

Michaela har också gjort en hel fin sida om viktminskning. Denna tjej är dessutom utbildad PT.

Joanna har gått ner 80 kg och bloggar om det på Livsvinst. Ni har säkert sett henne aftonbladet.

Sen finns det andra bloggar jag läser regelbundet:

Heartsick går jag in på bland det första jag gör när jag loggar in. Det är en tjej med snygg stil och HUMOR. Hon berättar om sitt liv, videobloggar ibland osv. Bloggar mycket om vikt, men jag tycker att bloggens fokus ligger på helt andra saker. jag blir alltid lite köpsugen när jag lämnar hennes blogg, såg hennes träantiloper och blev sjuk av habegär :D hon gör väldigt fina kollage med saker som man vill ha.

Bims blogg kikar jag också in på dagligen. Hon skriver verkligen om allt och inget och det känns trevligt att läsa. Får samma varma känsla som när man går i mörkret förbi något upplyst fönster och ser hur människorna där inne sitter och har det mysigt runt middagsbordet när jag läser den här bloggen. Jag känner henne inte alls, men känner nog till mer om henne än vad jag känner till om många människor jag känner :D Hon bloggar också sin vikt, men mest sin vardag. hennes dotter Jenny har också en blogg, henne känner jag inte heller, men jag brukar göra en avsticvkare in på hennes blogg från Bims. jenny jobbar på McDonalds och går i skolan och det är kul att som gammal 26-åring få kika in i en 18-årings liv ibland :D

Min kompis berättar om Livet som ordets drottning i sin blogg, det är lite smått och gott och vardagsbetraktelser från en otypisk människa i en typisk småstad. Inte så mycket vikt faktiskt, minns inte om det är någon vikt alls ens.

Fias blogg måste jag erkänna att jag inte har så jättestor koll på, det har nog mest varit Lina som läst, men så gled jag in där en dag, nyfiken på vem vi länkat och hittade många intressanta inlägg, bland annat om energitjuvar. Viktbloggar en del också.

2008-12-02 | 10:52:36

Vägning - 2 december

Vägning - 2 december: +0,15 kg
Total viktminskning sen 1/1-08: -8,30 kg
Nästa vägning: -

Kommentar: Jepp. Plus denna gången. Surt såklart, men det är PMS-vikt vi snackar om. Jag är svälld som en gravid kossa och då visar vågen givetvis uppåt. Det är ingen smärre katastrof, men tråkigt förstås.
Jag har ingen mer vägning inbokad nu utan kommer väl troligtvis att väga mig hemma hädanefter - nu har jag ju genomgått mitt "prövoår" och har en tid inbokad till läkaren i Falun.

Nu ska jag fixa lite innan karlarna från HSB ringer - jag har världens stopp i mitt avlopp i köket. Inget proppmedel what so ever hjälper och jag kan varken diska, skölja något eller ja... det är STOPP. Och jag hatar sånt här för jag blir så nervös att det ska vara mitt fel - att stoppet beror på mig, trots att jag vet med mig att jag inte spolat ner något konstigt eller så. Jaja... vi får väl se vad som händer!
2008-12-01 | 20:48:45

Betingning

jag håller på lite med betingning här med mig själv, varje gång jag tänker godis så får jag ett glas vatten istället...hoppas att det funkar :D
2008-12-01 | 20:45:58

Framgång på MAX

Vi mellanlandade på MAX idag efter att ha varit på stan och inför att gå in på ICA. Det blev en slimburgare och potatisgratäng för mig. Något mystiskt hände efter halva hamburgaren: JAG BLEV MÄTT! Så mätt att jag inte ville äta mer, utan gav resten till maken och drack en kaffe istället. hade det varit i vanliga fall hade jag ätit upp ändå, trots mättnaden, för hamburgare är ju gott. Men jag slutade i rättan tid och lämnade istället. Ni som inte är jag kanske inte förstår hur stort det är, men det är stort och visar på förändring hos mig!
Vi tog ett gemensamt VIKTigt beslut, att gå ner i vikt för att sedan hålla vikten, men har olika sätt att uppnå målet.

Anna använder sig av ViktVäktarnas program som bas.
Lina genomgick en GBP den 10/2 -09.Båda har sedan bloggens start 1/1 -08 gjort en viktresa nedåt. Under sommaren -09 blev Anna gravid och fick pausa sin nedåtresa. Under graviditeten gick hon upp 21 kg och efter förlossningen i mars -10 är vikten återigen på väg neråt. Linas vikt tickade stadigt nedåt efter operationen. 11/9 -10 nådde hon sin målvikt, och fokus ligger nu på att hålla vikten. Den 24/11 -10 genomgick Lina en bukplastik.Vi bloggar om viktens mot - och medgångar, om livet i stort, motion, mat & recept, tankar & känslor.

bloglovin
Start: 1/1 2008
Anna:
BMI:

Start: 1/1 2008
Lina: -72,6 kg (-74,1 kg)
BMI: 23.6 (23.1)