2008-01-31 | 21:34:42

Jolly Bergström

Om jag har gått ner mina 2,5 kg på Lördag ska jag belöna mig med en fin Jolly-bok. Det var mina favoriter i mellanstadiet och efter att ha hittat en på myrorna i veckan och läst den och blivit alldeles nostalgisk så har jag bestämt mig för att försöka få ihop hela samlingen. Jag har redan en del på vinden hos mamma tror jag, men det finns ju massa fler. fast de verkar inte sälja dem på bokhandeln längre så det blir till att söka på antikvariat etc. Men det blir mina delmålsvinster. Jag vet att jag är vuxen, men Jolly är alltid Jolly! :D
2008-01-31 | 21:28:04

Maratonlopp

jag skrev i början om att jag ville gå ner i vikt delvis för att det fanns saker jag inte kan göra nu och att jag skull eskirva mer om det senare. Senare är visst nu. jag ska ta upp en dröm, en sak jag skulel vilja göra.

Fast först vill jag ta tillfällEt i akt och påpeka att man inte är handikappad för att man är tjock. De flesta saker man vill göra kan man göra oavsett om man är tjock eller smal.

men en av de saker jag drömmer om är att någon gång kunna genomföra ett maratonlopp. det skulle jag inte kunna göra nu för då skulel mina knän gå i kras bland annat.

jag har laggt upp en hemlig plan när det gälelr maratonloppet som jag tänker försöka följa så gott det går. Det börjar med att jogga vårruset i år och sen fortsätter planen under några år. Runt 2012 hoppas jag kunna genomföra mitt maratonlopp. Samma år fyller jag 30, så det skulle väl vara en fin 30-årsperesent till mig själv?

Jag har varit inne på marathon.se och kikat lite och det verkar ju finnas en del olika lopp att välja bland. Vilket mitt blir har jag ännu inte bestämt.

2008-01-31 | 21:12:07

Frukt vs. grönsaker

Jag har tänkt mycket på det där, varför frukt känns roligare än grönsaker. hade frukt och grönsaker varit på robinsonön så hade frukt varit Lag syd och grönsaker lag Nord (enligt min uppfattning var lag Syd alltid det roligare laget som slappade och hade kul medan lag nord alltid hade det småtråkigt och jättestrikt). jag bvet inte om det stämemr men kan det bero på fruktsockret? innehåller inte frukt mer socker än grönsaker? grönsaker är väldigt gott, det sähetr jag inget om, men frukt är godare.
2008-01-31 | 20:16:19

HUNGRIG!!!!!!!!!!!!!!!

idag har det gått dåligt med maten, jag har varit vargahungrig hela dagen, så det blev både en och flera smörgåsar extra : (

Frukost vid lunchtid: smoothie, två smörgåsar med skinka och tomat

Middag: vallenbergare, potatismos och sallad (maken hade med sig hem, han mådde dåligt idag så han hade köpt låda till lunch men inte kunnat äta den)

mellan: alla smörgåsar jag nyss erkännde.

Hade jag haft godis här så hade jag mölat i mig det också, är så sugen och fortfarande hungrig. Nåja, alla kan ju inte vara på topp jämt även om man gärna vill det. men jag känner mig så frustrerad på mig själv idag, varför inte bara äta det jag ska istället för att strula till det med mackor? 

 men nu ska jag ta en kaffe och några kraftag på uppsatsen istället.

Idag är det dan före dan före vägaredan....
2008-01-31 | 19:05:28

Puke

Fy faaaan vad trött jag är!
Det blev en promenad i det sköna vintervädret och den gjorde susen ett tag, men nu kan jag berätta att jag är så trött att jag skulle kunna spy. Det är inte roligt. Någonstans.
Och inte får jag sova imorgon heller för då ska jag träffa min coach på morgonen... jag lär väl ha rödsprängda ögon, men yeah, who cares? Jag kan sova på lördag och söndag, right?

Nu: läsa bloggar.
Snart: Gordon! (Jo, han är strange, men jag gillar honom i alla fall.)
Senare: Godnatt Sverige!
2008-01-31 | 06:09:13

Jaja...

Upp och hoppa!
Nu är det morgon och jag har varit vaken sen... få se nu, ja... 4.50.
Så går det när man missar Grey's Anatomy och inte har videoband hemma och kan spela in. Suck. Jag måste vara galen som följer en serie slaviskt. (Men vadå, jag missade de flesta avsnitten i början!)

Nog om det.

Det har blivit dåligt med promenader denna vecka.
Hoppas kunna råd bot på det idag. Och nu är det ju mysväder ute - knarrande snö under skorna och lagom kyligt för att få äppelkinder och allt!

Nu: frukost.
Har bytt ut favoriten havregrynsgröt mot nya favoriten a-fil med banan och flingor. :)

2008-01-30 | 23:34:38

Tappa byxorna

dan före dan före dan förevägaredan....på lördag är det upp till bevis. jag är så nyfiken.

jag tror att det hänt något i allafall. jag var nämligen ytterst nära att tappa byxorna på affären idag. jag menar allvar. Det var så nära att jag hann börja fundera seriöst över vad jag skulle göra om det hände och började dra i dem så att de skulle sitta uppe.

jag ahr faktiskt tapapt byxorna en gång under en viktminskning. det var i högstadiet på gymnastiken. hinderbana. jag kröp genom en tunnel. jag kom ut ur tunneln men byxorna blev till hälften kvar...
2008-01-30 | 23:29:52

Chokladkaffe

Till lunch idag blev det grejjer från frysen, hittade wokgrönsaker med råris och fisktärningar som jag stekte tillsammans och åt. Blev ingen frukost eftersom att jag kom upp så sent. till middag blev det pizzasmörgås. ingen träning, bara gnällning från min sida :D

Dagens mellanmål (utspritt över dagen): apelsin, banan, vindruvor.

var riktigt chokladsugen. så jag köpte hem en 30 grammare mörk choklad och rev mden på rivjärnet. sen blev det kaffe med mjölk och så hade jag i några msk choklad i det, min man tog också. det blev supergott. chokladen la sig som en hinna på toppen först. och sen när man druckit ur kaffet så fanns det göttig smält choklad på botten. MMMMMMMMMMMM!
2008-01-30 | 23:25:41

Pizzasmörgås

idag blev det pizzasmörgås till middag, med råkostsallad till.

Osötad fullkornsfranska
tomatpuré
Strimlad skinka
riven mager ost
champinjoner
Skivad tomat
Pizzakrydda

Lägg ut fullkornsfranskan på en plåt (så många ni vill ha). Bre på Tomatpuré. lägg på skinka, champinjoner och tomat, krydda med pizzakrydda och strö över osten. in i ugnen i 150 grader.

/Anna

2008-01-30 | 12:16:51

Godmorgon?

Har nyss vaknat. Känner mig helt seg och mosig. Jävla förkylning, gå över någongång. Ska bvara äta något så ska jag sätta igång och arbeta på min uppsats. Längtar efter att kunna träna. När förkylningen är över ska jag ringa vårdcentralen och be om att få ta lite prover som kanske kan visa varför jag jämt är trött. vill inte göra det nu då jag är förkyld, för det är ju ganska klart att jag är trött nu pga den. Tyvärr så finns det folk som har det värre än så här, så jag måste komma ur den här klagovisan jag laggt mig till med. jag har mat på bordet (eller i allafall i frysen), jag har tak över huvudet, golv under fötterna, jag har kläder, familj, släkt och härliga vänner, världens underbaraste man och världens knasigaste fåglar. Delvis har jag jobb och jag håller på att utbilda mig. jag har det bra.
2008-01-29 | 23:21:42

Nedräkningen kan börja

Nu är det bara 4 dagar kvar innan jag ska ställa mig på vågen och se om jag klarat delmål 1 (-2,5 kg sen start). Jag lite nervös över hur jag komemr att reagera om jag inte klarat det. Då blir jag nog lite sur och besviken fastän jag hela tiden påpekar hur viktig processen är i förhållande till resultatet. men jag vill ju ha resultat också. Ska i allafall bli intressant.

i samband med vägningen tänkte jag göra en utvärdering på ändrade vanor och försöka utröna vad som gåt bra, vad som gått dåligt, sätta ett nytt delmål för vikten och fundera över vad jag vill jobba mer med. Så på LÖRDAG gäller det. Spänningen är oliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiidlig.
2008-01-29 | 23:15:43

Deceptively Delicious

Idag blev en stilla dag i hemmet med värktabletter och varm vetekudde. Oproduktivitet i högsta grad, men jag har fötts till kvinna så det är som det är. Får se till att försöka vara dubbelt alert imorgon, är faktiskt supersugen på att färdigställa teorikapitlet på min uppsats och gå vidare med undersökningsdelen. undersökningen är färdig och ligger redo att tolkas av min skäpta fiskmatade hjärna :D En bra sak allting medförde var att jag råkade titta opå oprah och det handlade om mat och jag blev tipsad om en kokbok som verkade intressant Deceptively Delicious av Jessica seinfeldt. boken (och Oprahs program) innehåller egentligen recept på hur man smyger in grönsaker i maten för att lura sina barn att äta dem, och jag har ju inga barn,men recepten såg väldigt goda ut, och de var tydligen både nyttiga och fettsnåla också, är ju inte fy skam att lura sig själv att man äter vanlig chokladkaka och så är det egentligen en kakak full med spenat! Jag blev sugen på att testa. men boken kostar ju en del, så det får vänta till någon annan gång. Några recept ligger tydligen på HÄR nätet i allafall, så man kan ju testa dem i första hand och köpa boken om man gillar dem och när man spanat in om de verkligen är så nyttiga.

Matmässigt blev dagen ingen direkt katastrof, men kanske inte helt bra heller, men med de knappa resurser skafferi och kylskåp bjöd på tycker jag ändå att jag fick till det ganska bra och min man lyckades trolla fram en utsökt middag + efterätt!!!

Frukost: Dinkelbröd med keso och skinka, apelsin

Lunch: havrepuffar med lättmjölk, två apelsiner

Middag: Stekt rödspätta med matvete och råkostsallad, lite tomatpurée till så att det inte skulle bli så torrt.

Efterätt: varma bär med banan och lite kakao strösslat över(mumsigt)

Mellanmål: en miljon apelsiner...eller kanske inte fullt så många men säkert någon eller ett par till.
2008-01-28 | 20:40:27

Bakad potatis med kall skinksås

Min make kom på det här receptet idag, annars brukar vi göra annan typ av skinkröra till potatien.

2 portioner

2 bakpotatisar. Vi brukar baka i micron, full effekt lite mer än tio minuter, stick hål i den med en gaffel först

Skinksås:
1 burk Minifraische
Strimlad skinka efter behag (det går bra med smörgåsskinka)
1 msk tomatpuré
Strimlad purjolök (efter behag)
Blanda ihop.

Servera med potatisen, gärna sallad till också.

/Anna

2008-01-28 | 20:12:34

Nej, men oj...

...jag somnade visst på soffan en dryg timme. Hmm.
Men jag ska erkänna att det var förbaskat skönt. Jag behövde en powernap.
Tänkte egentligen ta en liten kvällsrunda med min mp3 men struntade i det. Får ta en promenad imorgon istället.
Ställde mig på min (glädje)våg idag, och enligt den ska jag ha gått ner 6 hg... My ass säger jag (?). Den här gången har jag väl gått ner 100g när jag väl ska dit (februari) på vägning.
Visar det sig att jag gått ner pyttepyttelite även denna gång, så ska jag be om att få väga mig på en annan våg när jag ändå är där. Bara för att testa!

Dagens frukost: a-fil, flingor, banan.
Dagens lunch: fullkornspasta + resterna från fläskfilégrytan från igår.
Dagens mellis + kvällis: dåligt med mellis idag, och kvällis blir nu i och med att jag somnade - mandariner.
2008-01-28 | 17:37:38

Rörlig dag

Nu är jag helt slut i kroppen, jobbade idag och rörde mig då MYCKET. Sen gick jag från jobbet ner på stan och kikade lite på Indiska och en bokhandel, innan jag gick vidare och så småningom hamnade på myrorna, en bra bit från mitt jobb. Där strök jag omkring bland bokhyllorna och det slutade med ett inköp av inte mindre än tre böcker för den nätta summan 25 kr. Blev två inredningsböcker från 70-talet och en Jolly-bok (favorit från när jag var liten, jag har varit så sugen på att läsa om någon sån, så jag blev jätteglad när jag hittade den).

Frukost: havrepuffar och lättmjölk
Fika/mellanmål på jobbet: 1 banan och 1 apelsin
Lunch: mackaroner och köttbullar, råkostsallad


I dag ska vi äta bakad potatis till middag, återkomemr med recept senare, nu ska jag sjunka in i 70-talets underbara värld :)

2008-01-27 | 20:57:18

Så nära....

Verkar som att snacksandet igår helt tog död på sug idag :D

imorse blev det finkelbröd med ägg och kaviar som pålägg, ett glas juice och en kaffe med mjölk, sen åkte jag och jobbade. på väg hem från jobbet var jag så törstig så törstig. Vi stannade till på makens jobb för att kika på en lokal de har där som vi kasnke ska låna när han fyller 30. utanför lokalen hade de en vattenautomat. Utan muggar. Så nära men ändå så långt borta. åkte förbi MC Donalds och jag var fortfarande supertörstig. beställde sprite zero. Fick vanlig cocacola. jag hann inte säga något eftersom att vi åkte genom driven och maken hade så bråttom därifrån. Så den var det bara att hälla ut, maken har diabetes och jag jag dricker helst inte vanlig cocacola. Så nära men ändå så långt borta, förs vätska utan mugg, sen muigg med vätska som man inte kan dricka...:D

maken köpte sig en hamburgare också, jag var bara törstig så jag höll mig från att okynnesbeställa.

handlade på ICA och åkte hem sen. Åt en halvtorr dinkelbrödbit som låg kvar i korgen efter frukosten och drack en liten cocacola light som maken rådigt plockade ner i korgen på ICA efter att ha sett min besvikelse över att jag inte fick min dricka .D

det blev köttbullar, råkostsallad och mackaroner till middag, jag vet inte om det var fullkorn eller inte, det var maken som lagade och eftersom att vi tydligen hamstrat pasta förut så hade han tagit lite av alla ton vi har i skafferiet utan att kolla. han har blivit jättebra på att lägga upp maten efter tallriksmodellen, förut fick jag alltid värsta skogshuggarportionerna.

Tror att det komemr att bli lite värmda bär från frysen med skivad banan till kvällen innan det är dags att sova. ska jobab imorgon också, och med tanke på min kosntiga natt i natt så är jag rätt trött så jag ska försöka komma i säng ganska tidigt.
2008-01-27 | 17:18:52

Jag "dog" i natt

Har varit och jobbat idag, bara 4 timmar men det känns ändå lite i kroppen. Tror att förkylningen spelar in också + att jag sov dåligt i natt. jag har ett problem ibland när jag sover. Jag "vaknar" men fortsätter att drömma, vilket gör att det som händer blir en blandning mellan verklighet och dröm. jag kan känna och se saker och personer som inte finns osv. det är läskigt. I natt så hände det. Jag "vaknade" efter en mardröm och trodde att jag höll på att dö. Först kände jag hur det kröp något på benen och hur det som kröp bet mig. jag tände lampann och tittade efter och naturligtvis var det ingenting som kröp. Jag släkte igen och försökte sommna om men kände mig så konstig i kroppen. så jag tände igen. Stirrade på mina händer som jag såg var mina, men som jag ändå inte riktigt kände igen. släckte. kände hur det började krypa och sticka i armarna och benen. Tände. Tittade. ingenting där. Stirrade på händerna som var mina men inte kändes som mina. Kollade så att de satt fast i mina rmar. Det gjorde de. Försökte sova med lampan på. det kändes konstigt i fötterna, eller rättare sagt det kändes som att de inte fanns, så jag var tvungen att titta på dem, när jag fick syn på dem så kände jag dem igen. Sen försvann mina fötter igen, men kom tillbaka när jag tittade på dem. Släckte. och kände fötterna "försvinna" och händerna. Trodde att jag höll på att dö och att det var så det kändes, att man dog en bit i taget. hann tänka "är det så här det känns att dö" innan jag prövade att röra på mig och alla försvunna delar kom tillbaka igen. Fick ligga och trampa med fötterna så att de inte skulle förvinna igen så att jag skulel slippa dö. somnade väl om på riktigt och vaknade på morgonen och insåg att jag haft en sån där natt igen när allt var konstigt. andra gånger har jag: sett en människa som inte var där, sett min man men inte kännt igen honom och trott att han varit någon annan okänd eller någon jag känner, trott att jag varit på andra ställen än jag varit, trott att vi haft besök hemma, trott att det brunnit osv. Det är jättejobbigt och när det händer sover man ju ändå så man fattar ingenting förräns man vaknar på riktigt. Ibland vaknar jag också med hjärnan, men kroppen fortsätter att sova, så jag kan inte röra mig eller tala, men är medveten om vad som händer runtomkring. den som tittar på mig då skulle antagligen tro att jag sover.
2008-01-27 | 12:22:35

Somliga går...

...med trasiga skor. Somliga går med trasiga vantar. (Jepp, jag.)
Somliga går i kyrkan på söndagar. Somliga går en promenad med sin mamma i solen.

Nu blir det lunch i form av fläskfilégryta med ris. Mmmmm! :)
2008-01-26 | 23:08:46

Minimorötter

Avslutade kvällen med massor av minimorötter så att jag skulle ha fått i mig något nyttigt i allafall. Nu ska jag duscha så att jag kan sova lite längre imorgon innan jobbet. eftersom att jag jobbar "över lunch" dvs 11-15, så blir det en rejälare frukost innan, komemr bli äggsmörgås på dinkelbröd,färskpressad apelsinjuice, kaffe med en skvätt mjölk, kanske lite fil också, vem vet.
2008-01-26 | 21:37:39

Italiensk tomatsås

Den här såsen gjorde jag igår kväll till middag ihop med pasta.
Mycket god, snabblagad och billig!
Den funkar utmärkt som ensamsås till pasta, men också som tillbehör till exempelvis kött, fisk eller som soppbas. Eller varför inte till italienska eller grekiska köttbullar?
För dig som är ViktVäktare ger denna sås ½ points per portion.

Italiensk tomatsås
4 portioner

2 gula lökar, finhackade
2 stora vitlöksklyftor, finhackade
olivolja
1 burk krossade tomater, 400g
1 tsk honung
ca ½ dl finhackad persilja eller basilika
salt och nymald svartpeppar

Fräs löken + vitlöken mjuk i oljan i en låg och vid kastrull på svag värme.
Häll på tomatkross och tillsätt honung, salt och peppar.
Låt såsen koka på svag värme utan lock ca 20 minuter. Blanda i hackad persilja eller basilika, smaka av med salt och peppar, och ev. lite mer honung om det behövs.

Tips!
Smula ner en torkad piripiri för mer sting, om du gillar kryddstark mat.


/Karolina
2008-01-26 | 21:32:25

Dagens

Lördag idag och det har blivit ganska bra mat och motion!

Dagens mat: smoothie, banan, grekisk köttfärslimpa & pasta (inte en klockren kombo, men jag orkade inte göra klyftpotatis), kaffe + chokladbit, varm smörgås, estrella less fat chips.

Dagens motion: promenad, ca 40 minuter. På blåis! Jävla snålfjantar som inte kan åka ut och grusa och sanda. Kommer att ha duktigt ont i höfterna och ryggen imorgon. Det får det väl vara värt ändå, motion är alltid bra.
2008-01-26 | 21:24:29

knaskalas

Har slutat må illa, men fått tillbaka en del av halsontet istället :)

har blivit helt knäppt med maten idag. Fick världens konstigaste brunch vid lunchtid av min man, eller vad sägs om Blodpudding med lingonsylt (!), kaffe med mjölk, micrade korvbröd med tomatskivor i???? var inte det godaste jag ätit om man säger så, men vi hade itne små mycket hemma.

Sen blev det ingen mer mat förräns nu på kvällen, så därför kom ma hem vrålhungrig från affären och gav si direkt på snacksen utan sans och fason så jag har ätit , nötmix med torkade bär, skånepepparkakor med ost, 1 riskakas med smak och druckit juice till : /

och ingen motion har jag fått heller.

men imorgon så jobbar jag, så då blir det i allafall 4 timmar motion där.
2008-01-25 | 20:29:57

Illa jag mår illa

Idag satsade jag tid och fick faktiskt en hel del gjort precis som jag hoppades.

Passade på att gå en kort promenad också.
men jag har mått illa och jag mår illa nu också, inte roligt. har inte kräkts i allafall så det verkar ju inte vara någon kräksjuka eller så. jag är ju en sån som kan må illa ibland så det är nog ingenting. Av någon anledning misstänker jag alltid att det vartit något kosntigt i vattnet när jag mår illa, jag ser framför mig hur någon som försöker ta över världen genom att förgifta vattnet precis som på film... Svårt att förmå sig att äta så mycket  i allafall. Som tur var hade jag naturdiet-shakerna hemma, såd e gcik åt och sen blev det soppa på kvällen med smörgåsar.

imorgon är det säkert bättre. har nästan inte något ont i haslen nu i allafall så.
2008-01-24 | 23:20:04

Halvbra kväll

Lyckades hålla mig borta från frosseriet i allafall.

Till middagt blev det någon sorts tomatsoppa, GI-rutor med keso och kräftstjärtar och så en kopp te och en apelsin.

När vi var och handlade köpte jag hem lite snabbmat också: färdiga naturdietdrinkar. jag tycker att de är goda och då vet jag att jag kan ta en sån till frukost eler som mellanmål om jag missat lunchen och sånt som jag är bra på att missa. ? att jag kan inta dem framför datorn medan jag jobbar om det behövs.

och så vill jag tacka min kompis som alltid hjälper mig att hålla mig på rätt spår när jag är på väg att spåra ur och ge upp skolarbetet. En ovärderlig hjälp och stöd.

min man är också förkyld. vi sitter här hemma i tv-soffan och dricker te och tycker synd om oss själva på kvällarna : )

Ska försöka komma i säng snart, måste vara utsövd inför min produktiva Fredag!
2008-01-24 | 21:04:46

Äh!

Det är inte bara Anna som har en dålig dag.
Min dag började väl okej, men humöret sänktes allt mer eftersom. Först strul med utvärderingen av min kurs, men tack vare rekordsnabb support (5 minuter!!!) så ordnade det sig. Tror jag. Ja. Och så min mobil då. Tack. Så. Jävla. Mycket. Tur i oturen att jag får låna mammas mobil tillfälligt.
Så det blir bye bye till crosstrainern och hejsan svejsan till en ny mobil. I guess.

Motionsmässigt - ingenting idag, ja, förutom gå i trappor. Men jag skyller på is och slask - jag tänker fan inte bryta av mig några fötter bara för att jag vill röra mig. Det är en dag imorgon också, och så har vi lördag och söndag kvar.

Matmässigt - helt okej.
Fullkornssmörgåsar till frukost med mager ost & paprika + kaffe, mellanmålsfrukten åt jag aldrig och till lunch blev det omelett med champinjoner. Till fikat blev det kaffe + viktväktarmuffin med torkade aprikoser (supergott!). Till "kvällsmål" blev det en fralla med sallad, ost, paprika och tomat och lite mjölk. Och nu tog jag två rutor av Marabou Premium Dark Mint (dom där små 30 g förpackningarna). Goood! Och mörk choklad är nyttigt. :)

Var och handlade lite idag också, men har hamnat i något "saknar inspiration"-fack.
Jag vet inte alls vad jag vill äta, känner ingen lust att laga mat och vara kreativ. Jag har kunskapen, kokböcker - men, jag vill liksom inte. Får försöka ändå. Tänker inte falla dit för den enkla lösningen pizza. No way.

Nåja. Äh! Det löser sig väl.

Nu: slappa.
2008-01-24 | 17:22:31

Dålig dag

Dagen idag har varit både oproduktivm och dålig. det hade nog kunnat blivit en riktigt bra dag om jag inte varit en sån tidsslösare. jag har slösat bort en fullkomligt duglig dag så att den blivit dålig. Jag är Trött, sur, huvudvärk, ont i halsen och illa mår jag också. Jag längtar tills den här dagen är slut och en ny dag, en ny chans kommer. samtidigt som att en lätt ångest smyger sig på vid en snabb titt på almanackan och man inser att den nya dagen, den nya chansen heter Fredag. det är ju för fan alltid fredag. Veckorna går för fort, jag hinner inte med det jag vill och det jag ska. men imorgon ska jag tamejfan ha den mest produktiva Fredagen i mannaminne. jag ska se tillbaka på den och tänka "ja just ja, det var ju den där fredagen när jag hann med så mycket". När jag skrev massor av sidor på uppsatsen och ändå han laga god fredagsmat och ta en promenad på förmiddagen.

det är just såna här dagar det brukar vara en fara att falla ner i "Tröst"-träsket och "unan sig något gott" för att dagen varit så kass, eller tänka "Dagen är i alalfall förstörd" och passa på att förstöra den lite till med lite frosseri.

Hitills idag har i varje fall inget av detta skett. och jag ska jobba hårt för att det inte heller ska ske.

Dagens

Frukost: a-fil och havrepuffar
Lunch: Tonfisk i sataysås (inget till).

2008-01-23 | 21:52:19

Skriva upp

Under nästa period (2 feb-2 mars) funderar jag på att använda mig av viktväktarna eller nedoktor elelr nåt och skriva upp det jag äter bara för att kolla om det gör någon skillnad. men vi får se om jag orkar/ har tid, februari lär bli en av mina mest intensiva månader när det gäller plugget, ska försöka färdigställa nästan hela uppsatsen då så det lär bli en hel del slit framför datorn som det är. men jag märker reda nu hur det börjar krackelera och hur jag börjar springa mer och mer till köket och kylskåpsdörren, det är inte alltid jag oplockar ut något, men apelsinkvoten har nog stigit rejält och beteendet måste motverkas. ska nog redan nu lägga en skrivbok i köket i allafall för att anteckna vad jag äter, så kan jag åtminstone minnas allt. kanske klocksalg också kan jag se när jag är som mest hungrig.

2008-01-23 | 21:46:42

Slö

Det blev som jag trodde en slö dag. men imorgon är det jag som går ut och går en sväng, jag måste få röra på mig, blir så rastlös annars.

jag har sneglat förälskat på crosstrainern hela kvällen : )

Dagens mat blev såhär:

Sen Frukost: lätta-fil, havrepuffar, knäckebröd med keso, apelsin

Middag: misosoppa, knäckebröd med quornfärssås från igår på, smörgåsskinka, några coctailtomater

Kväll: en liten bönsallad från max, en fruktsallad från max, en mugg havrepuffar som snacks, kaffe med minimjölk

Resten av dagen: ca en miljon apelsiner...
2008-01-23 | 19:30:17

Dagens

Det blir en kort bloggis idag, är äckligt trött...

Dagens mat: havregrynsgröt, mandariner, köttfärssås & spaghetti, sallad, fullkornsbröd + kalkon + paprika, varmkorv med bröd, mandariner (igen).

Dagens motion: promenad á 50 minuter

Nu: sortera tvätt, TV - sen zzz...

2008-01-23 | 11:45:55

Stilla

Jag har ont i halsen idag också, så det blir ingen träning. Får fortsätta på min kan jang-kur och hoppas att det ger med sig. Det värsta är att jag som sagt är en sån som har ont i halsen ofta och då väldigt länge, så det här kan bli en grej som håller i sig i månader om jag har otur (har hänt förr). men jag får vara extranoga med maten istället, så att det inte slinker ner för mycket nu när jag blir mer stilla igen. Får se om jag kanske tar en promenad ute sen.
2008-01-22 | 18:41:12

Förkyld

Jag har blivit förkyld. Ont i halsen framförallt, så jag vågar inte träna fast jag är så sugen att jag kan spricka. Får fjärilar i magen när jag ser crosstrainern så jag kanske är förälskad i den på riktigt? jag minns att det var en kvinna som gifte sig med Berlinmuren förut...man kanske skulle gifta sig med crosstrainern? fast då blir det väl bigami förstås eftersom att jag redan är gift...och dessutom vill jag inte lämna min underbara make, så jag får väl vänstra med crosstrainern istället. När jag inte är förkyld.

Jag har köpt hem kan jang. Det har jag testat (många) gånger förut och det brukar faktiskt hjälpa. Så jag ska snart ta min första kan jang-hutt för i år och hoppas på det bästa.

Idag år jag samma sak till frukost och till lunch eftersom att jag inte orkade ha fantasi:
lätt a-fil med havrepuffar, en knäckemacka med keso och tomat, en apelsin.

Till middag blir det quornfärssås och fullkornspasta.
2008-01-22 | 09:00:16

Träningsvärk

Mamma och jag gick en lång långpromenad igår, skönt - som alltid men kallt.
Så idag har jag grym träningsvärk i höfterna, ländryggen och framsidan på låren. Det är alltid lika skönt att behöva böja sig ner... Jag känner mig som en gammal gumma, haha!

Har nyss bryggt om kaffet eftersom filterhelvetet läckte ut sump, så nu blir det frukost.
(En ovanligt sen frukost för mig, men jag försov mig. Det får inte hända imorgon!)
2008-01-21 | 22:32:46

Efter choklad

Nu har jag ätit choklad och blivit glad :D

jag ville bara stolt berätta att jag bara åt 20 g av min 30 grammare och gav resten till maken. jag vill berätta det eftersom att jag känenr mig stolt. I vanliga fall skulle jag ha ätit upp resten också för att det fanns. men nu känenr jag mig  heltnöjd i chokladmagen. och jag gjorde en medveten handling genom att sluta äta choklad när jag kännde att det räckte. Guldstjärna till mig!

2008-01-21 | 22:16:04

PMS- finnar och choklad

Dagen har varit lite upp och ner. Första dagen var bra, sista delen av kvällen irriterad och chokladsugen.

Gick upp tidigt imorse för en gångs skull. Har bestämt att jag ska sitta framför datorn och skriva 12-16 varje dag, så jag hann med en hel del innan lunch.

innan frukost slog jag till på ett 20 minuters crosstrainerpass (nivå 2). Sen tog jag min smoothie, surfade lite och tänkte gå och dusha, men så såg jag att det var ett program på tv som jag ville se.  ch Crosstrainern stod där och lockade på mig. Så jag körde ett pass till, 15 minuter på nivå 3.En banan och sen ville jag ha lite sol och frisk luft så jag gick en promenad också, 30 minuter, den sedvanliga vägen. Sen gick jag hem, åt lunch, lax och keso och dushade innan jag satte mig framför datorn.

På eftermiddagen var det också ganska bra. Min fina make kom hem och vi åt quornbullar, sallad och ett par skivor dinkelbröd till det.

Senare blev det knäckebröd med råriven morot och kaffe.

Sen däckade jag i soffan lagom till början av outsiders och vaknade alldeles på slutet. och när jag vaknade vaknade jag inte som Anna utan som PMSMONSTRET. Vi åkte till affären för att handla lite lunch och så tills imorgon och de hade inget av det jag ville ha så jag belv sur som ättika. Min MEGAfinne på hakan gör ont och chokladsuget fick mig gång på gång att mellan suratteckerna över att det inte fanns någon mat på hela ICA sjunga chokladkakans lov. Till slut stod min make för förnuftet och köpte mig en 30 grams mörk chokladkaka. hade han inte köpt den hade det kanske blivit en 200 grams imorgon eller nåt.

Så nu ska jag njuta min lilla chokladbit doppad i en kopp kaffe och försöka att sudda bort min sura min innan det är dags att sova. och ni läste rätt, jag sjka dricka kaffe, det verkar ha förlorat sin piggeffekt på mig, så det blir till att lägga ner kaffet en stund så kanske effekten kommer tillbaka.
2008-01-21 | 20:58:53

Tack

Jag vill bara säga tack till er som kommit med råd, stöd och tips!

Svar på några av era frågor och funderingar:

- Äter du för lite?
Nej, det tycker jag inte.
Jag äter frukost, mellanmål (frukt), lunch (hemlagad mat), mellanmål/fika (ex. smörgås, frukt, muffin, kaffe) och kvällsmål + frukt.

- Äter du för sällan?
Jag äter var 3:e timme, försöker i alla fall - eftersom jag annars får dom ökända humörsvängningarna, trötthet etc.

- Äter du antidepp?
Ja, men sorten jag äter ger inte viktökning som biverkning.

- Är din ämnesomsättning låg?
Nej, jag har tagit blodprover och enligt min läkare är det inget fel på den. 

- Tränar du styrketräning?
Nej, jag sätter inte min fot på ett gym. ;)
(Jag försöker charma till mig en crosstrainer av mina föräldrar.)

För att förtydliga 1: Jag äter enligt ViktVäktarnas pointssystem och ska äta 26 points per dag. Ibland blir det fler, ibland mindre - man har rätt att spara points för att äta fler andra dagar. Motion ger avdrag.
Jag gillar deras system eftersom maten är bra, nyttig och god. Jag blir mätt och det ger mig en god översikt av vad jag stoppar i mig.

För att förtydliga 2: Jag ska göra (förhoppningsvis i alla fall!) en gastric by-pass. Behöver visa under 6 månader (kan bli längre, vilket jag fasar för) att min viktkurva pekar neråt. Enligt kirurgen handlar det inte om exakt antal kilon - men mitt mål är 3 kg till 4 juni. (Efter operationen hoppas jag att vikten förflyttar sig neråt ganska automatiskt, men givetvis med hjälp av mig själv!)
Så om det fortsätter i den här snigeltakten lär det ju inte bli någon operation på väldigt länge. Det är därför jag tvivlar på mig själv och funderar över vad det beror på, att inte vikten rör sig mer neråt trots att jag äter bra och rör mig.

2008-01-21 | 11:50:57

Fixar jag det här?

TvivelIbland undrar jag om jag kommer att fixa att gå ner i vikt innan operationen...
Med tanke på att jag "bara" gått ner ett halvt hekto (neråt, javisst, men va fanken!) så börjar jag ju att fundera. Jag önskar mig många gånger att jag hade mig en personlig tränare, en personlig kock och en personlig coach.
Tänk så simpelt det skulle vara - ett eget gym, träna ordentligt och få push och pepp. Egen kock, bara mat på bestämda tider, inget utöver det. Färdigt och bra. Coachen får mig att fokusera, tänka på idag men också imorgon.

Stopp. Vänta.
Jag har ju på sätt och vis redan allt. Personlig tränare - nä, men jag rör mig ändå 3-4 gånger i veckan, 1 timme åt gången. Ibland en halvtimme åt gången. Personlig kock - hey, jag kan laga mat och gör det också, bra mat, god mat, nyttig mat. Jag svävar ut på helgerna, men det måste man ju få - jag vill inte bli en fågelunge som lever på frön hela veckorna. Och personlig coach - dels har jag mig själv och mina kunskaper, dels har jag Anna.

Så vad fan är problemet?
Problemet är att jag låser mig fast vid negativa tankar och hjärnspöken.
Jag blir väldigt lätt distraherad och jag blir lätt besviken (även om det går bättre och framåt).

Jag vill inte behöva svälta mig för att visa resultat på vågen. Jag vill inte behöva leva på någon äcklig diet för att fixa detta. Men om det är vad som krävs, fixar jag det då?
Kan jag fixa detta, att gå ner 3 kg, med hjälp av ViktVäktarna? Andra kan ju, så varför kan inte jag?
Varför går jag ner så sakta, vad beror det på och hur kan jag gå ner mer?

Ska jag kontakta min läkare?
Någon medicin lär jag ju inte få äta igen om jag förstått det hela. Så vad ska jag göra?

Fixar jag det här?
Förbannade tvivel!
2008-01-21 | 09:58:12

MÅLbilder

jag har läst lite här och lite där att folk sätter upp bilder av sig själva som tjocka på kylskåpet för att inte falla för frestelsen när de står där vid den kalal dörren och vill öppna den. jag vet inte om jag tycker at det är ett så bra sätt. jag tycker inte att man ska skämmas för hur man ser ut nu och titta på dåliga bilder av sig själv. Om man vill sätta upp bilder så tycker jag att man ska sätta upp bilder på hur man vill se ut istället. Själv har jag ju sån tur att jag har bilder på hur jag vill se ut eftersom jag sett ut så förut. har man inte såna bilder så kanske man kan hitta en bild på någon man känner eller i någon tidning och sätta upp. Jag tror att det är större chans att man når sitt mål om det man ser framför sig är ett mål och inte något man vill bort ifrån. Å andra sidan kan det ju funka annorlunda för andra.
2008-01-21 | 08:21:19

Dag för dag

Tänkte på det här när tidigare imorse. att jag är ganska säker på att under en varaktig viktminskning så måste själva processen nästan vara viktigare än målet eller i allafall lika viktig. För ska man kunna hålla vikten sen år efter år, så måste man ju verkligen ha lärt sig hur genom att öva in en ny livstil som man står ut med resten av livet. Oavsett hur man går ner i vikt så finns det ju alltid risk för att falla tillbaka i sina gamla vanor och det måste man  ju vakta på sig för att inte göra. samtidigt som man inte orkar hålla stenhård vakt hela livet utan vill kunna känna sig fri också. Därför måste man lära sig på nytt och inte banan sig själv för mycket om man någon gång gör fel utan försöka att lära av misstagen till nästa gång. man måste lära känna sina fallgropar och sina höjdpunkter också. Tänka efter vilken livsstil man vill ha och vilken sorts människa man vill vara. om man sen försker ta en dag i taget och göra det bästa man kan av den dagen och ta med sig bra och dåliga lärdomar till nästa dag och nästa, så borde man till slut ha lyckats nöta in de nya vanorna så att de inte längre är nya, bara vanor.

Själv vill jag vara en människa som motionerar och äter bra, som kan njuta då och då av "onyttig mat" utan dåligt samvete, som är pigg  och full av energioch har en garderob stor som ett varuhus full med underbara kläder i hennes egen klädstil (inte valt efter vad som finns tillgängligt i någon tjockisruta). Jag vill ha ork för familj och vänner, ork att göra roliga saker och till att göra tråkiga saker också. och så vill jag vara en människa som tagit min examen, heslt vill jag även vara en människa med ett eget jobb som är mitt på riktigt, med semester och regelbunden inkomst och en tydlig gräns mellan fritid och arbete. jag vill tjäna tillräckligt mycket prnagar för att inte känna mig ekonomiskt beroende av någon annan, för att kunna betala mina räkningar och annat nödvändigt, för att kunna fylla på den där varuhusstora garderoben, för att kunna köpa böcker, för att kunna göra roliga saker på min fritid och för att kunna skänka lite pengar till de som inte har det lika bra som jag.

2008-01-21 | 08:01:07

kalasrapport

tog en helt datorfri dag igår, därför blev det inget bloggande efter kalaset.

Men jag kan tala om att mina strategier lyckades.

Innan kalaset:
Frukost: Smoothie, två fullkornsmackor med keso och gurka
mellanmål: en banan

På plats:
Lunch: Fiskgratäng med potatismos och ärtor (MUMS), vatten till

När kalajset kommit igång:
Fika: kaffe och 1 bulle, en liten tårtbit (lät bli det o så lockande kakfatet)
Senare:  en liten bit smörgåstårta (så liten att makens farmor förtvivlat utbrast "men så LITE  kan du väl inte ta????", men det jag tog var full tillräckligt och jag kände mig mätt efteråt) . Ett par glas julmust light och lite saft till smörgåstårtan.
Ännu senare: ett par godisskålar kom fram, men jag höll emot stenhårt även om det kändes i godistarmen. men det blev inget godis för mig. maken var snäll och tog några bitar för att avleda uppmärksamheten från mig (påstod han i allafall när jag på vägen hem berättade hur svårt det hade varit att stå emot och att det blev ännu svårare när han började äta godis och det liksom kom så nära mig :D)

Hemma igen:
Det var väl här som det kanske inte blev så bra, ett antal (3 kanske)dinkelbrödsmörgåsar med keso och oliver och paprika och en med jättesmarrig smaksatt färskost. Jag var så hungrig. Kändes i magen att jag inte ätit någon "ordentlig middag." Sånt man får försöka tänka ut strategi för nästa gång.

men på det hela taget blev det riktigt bra. och kalaset var jätteroligt, skratt och prat hela tiden.
2008-01-19 | 22:21:37

Annas crème fraiche -röra

Har ett väldigt enkelt recept åt er. Använd crème fraiche (13%) eller minifraiche (5%).

Annas crème fraiche-röra, 4 portioner

2 dl crème fraiche, naturell eller med någon smak du tycker om (jättegott med crème fraiche senap/drago/honung men lika gott med naturell)

Ruccolasallad


Rör ihop fraichen med ruccolasalladen, tills det inte får plats mer ruccola.

Färdigt!

Jättegott till kött, vi brukar lägga det ovanpå rostbiff. Tror säkert att det skulle gå fint ihop med fisk och kyckling också.
2008-01-19 | 22:11:28

Kalastrategier

Ska på kalas imorgon. Det blir lunch, fika och smörgåstårta. jag oroar mig lite över fikat. Det lär bli en del gottigheter på fikabordet. Jag ska försöka hålla intagningen av dessa gottigheter nere så gott det går, men tänker inte helt avstå från gotterier. jag msåte tänka taktiskt helt enkelt. Sen vet man ju inte hur trugfrekvensen ser ut heller. Det gäller att stå emot utan att säga för mycket. jag har inte sagt något till någon som kommer att vara där om mitt viktprojekt. det blir mindre press och mindre frågor på det viset. Har redan tagit reda på att vi kommer att bli serverade fiskgratäng med potatismos till lunch. Kockan är inte den som lagar smalmat, men jag vet att hon samtidigt brukar ta hänsyn till makens diabetes när vi ska vara med och äta så jag tror inte att den gratängen kommer att vara så farlig. Hon brukar också servera sallad till maten. Så min strategi kommer att vara att försöka roffa åt mig mycket av grönsakerna och lagom av gratängen. jag ska även ta och äta en banan innan så att jag inte är vrålhungrig. och en stadig frukost. jag hade först funderat på att äta så lite som möjligt innan för att kunna äta mer sen, men insåg att det ju är en dum idé för då blir jag ju vrålhungrig och vräker i mig. När det kommer till fikat, så blir det en liten tårtbit som avnjutes så långsamt det går (man brukar få skära själv där om det är tårta). Och en del saft/kaffedrickning, kanske om det finns någon kaka eller bulle också. men bara en. Av smörgåstårtan lär det också bli en liten bit som ätes långsamt.

Anledningen till att jag inte avstår helt från tårta och sånt är att jag inte vill. jag vill kunna fortsätta att njuta av såna saker. har förnekat mig själv det så många gånger. var till och med på ett bröllop utan att ens knappt titta på tårtan (dessutom hade jag med mig egen mat i låda för att jag då gick på cambridgekuren) och det är inte roligt. Det är när det blir så som livet känns trist och man till slut brister och bara kastar i sig. jag vill ha balans i tillvaron. Detta projekt jag nu genomför handlar om att lära mig leva med mat och träning så som jag vill, gå ner i vikt men framförallt göra det jag inte kunnat tidigare, nämligen STANNA där. Inget mera pendlande upp och ner. Ingen jojo. Så jag har bestämt att försöka föra in planerad njutning, och inte förstöra de festliga tillfällena. Och när jag njuter gott ska jag göra det utan dåligt samvete. men jag ska tänka mig för aå att inte kakmonstret inom mig släpps löst helt!

2008-01-19 | 21:53:14

Lördagkväll

Det blev crosstraining. Kunde inte hålla mig. Men det första försöket blev en besvikelse. Min älskling började gnälla så förskräckligt. Crosstrianern alltså. Så min snälla make micklade och mekade med den jättelänge tills den slutade gnälla. Sen blev det ett pass på nivå 2 på 26 minuter framför teven. Så jag känner mig skapligt nöjd med mig själv!


Till middag blev det biff med råstekt potatis (stekt i teflonpanna med lite fett och lite vatten) och en röra bestående av lätt crème fraiche (senap/dragon/honung) och ruccolasallad, var nytt för den här gången att göra den med smaksatt crème fraiche, har innan bara gjort den med crème fraiche utan smak. Men gott blev det. Och så blev det en halv paprika till det också.


Efterätt: Blå vindruvor

2008-01-19 | 17:04:36

Jobbiga människor

Vi åkte och shoppade lite idag på ett köpcentrum eftersom min svågern har fyllt år och ska föräras present imorgon.. jag kan uppriktigt inte fatta hur folk kan tycka att det är särskilt roligt, i allafall på en lördag, det är knökfullt med folk, det är varmt och svettigt och all människor runt omkring en vill en bara ont. De vill vara i vägen. De vill skrika en i öronen. De vill titta surt på en. För de tycker antagligen att man själv är lika jobbig som man tycker att de är. Lyckades få tag på tre par örhängen till mig också.

Åt 2 fullkornsbröd med ett skivat ägg som pålägg och kaffe med mjölk till frukost. och så åt vi lunch på en pizzeria, jag tog grekisk sallad utan dressing och en coca cola light. Det var visserligen fetaost i salladen, men jag åt bara hälften ungefär eftersom de förmodligen inte använder den lätta sorten. men gott var det.

jag är jättetrött i kroppen idag, antagligen efter gårdagens hårda dag med först jobb och sen crosstrining, men jag hoppas att orka med ett kortare pass på crosstrainern sen i allafall, fast jag kan inte lova något.
2008-01-19 | 14:53:19

Tacopaj

Victorias tacojpaj


Jag gjorde denna otrooooligt goda tacopaj igår
till mig & dom som satte mig till världen. Väldigt mättande, väldigt enkel och som sagt: gooood! (Jag vet inte hur pointsvänlig den är, men vetemjöl går ju att byta ut mot t.ex. fullkornsmjöl, graham etc. Crème fraîche finns i lättvariant o.s.v.)
Recept + bild är lånade från Victoria.

Tacopaj


Pajdeg
:
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
50 g margarin, mjukt
1 ½ dl filmjölk


Blanda ihop allt till en deg. Tryck ut i en pajform. Gärna en med höga kanter och löstagbar botten. Förgrädda 10 min i 225°.


Fyllningen
:
600-700 g köttfärs
1 st. gul lök, hackad (grovt eller fint spelar ingen roll)
1 1/2 påse taco-kryddmix
1 dl vatten
2 st. tomater
4-6 st. feferoni (kan uteslutas eller bytas ut mot t.ex. rödlök)


Bryn köttfärsen och löken. Tillsätt vatten och kryddpåsen. Koka så att köttfärsen blir rätt så torr. Lägg allt i pajskalet. Hacka tomater och feferoni efter smak. Lägg överst på köttfärsen.


Topping
:
2 dl crème fraîche
4 msk majonnäs (jag uteslöt majonnäs)
2 dl riven ost
3-4 st. pressade vitlöksklyftor

Blanda alltsammans och bred toppingen ovanpå pajen. Grädda 10-15 min i 250° tills ytan fått vacker färg.
Servera med en fräsch sallad, salsa och nachos.


/Karolina

2008-01-18 | 22:40:07

Städträning

När jag kom hem idag var jag totalt slut och hade ont i kroppen. Det märks att jag inte jobbat på länge. men jag och världens bästa B hade ett trevligt arbetspass, det är alltid kul att få gå två när man städa och på det viset ha lite sällskap av varandra. Jag har jobbat där några år nu på våren och  sommarenoch så nu extra höst och vinter och jag kan lova att städning är som att köra ett sammanlaggt 8 timmars träningspass. Hur intensivt passet blir beror på hur bråttom man har och hur mycket det är. På sommaren brukar jag vara totalt genomsvettig. Till frukost imorse åt jag en smoothie och tvingade i mig en grovmacka med tomat på, mellanmål på första rasten belv en banan, det var lite roligt för alla hade med sig banan idag, till lunch blev det en låda med fullkornsris, tonfisk i currysås och råkostsallad, efter jobbet medan jag väntade på maken klämde jag i mig en clementin och drack lite kaffe (utan mjölk, äckligt men jag behövdes piggas upp). När vi kom hem började jag frysa och tog en powernap medan maken ficade middag , sparrisoppa (färdig) med råkost i och grovsmörgås med tomat på. och sen blev det kaffe (med massor av mjölk) och en morot.

Som ni kan se i mitt förra inlägg fick jag ju pröva crosstrainern idag för första gången och har hittat min nya drog :D

Jag trodde aldrig att jag skulle orka eftersom att jag var så trött i kroppen efter jobbet, men när jag väl testade så gick det riktigt fint. Imorgon blir det födelsedagsshopping till min svåger som fyllt år och förhoppningsvis en crosstrainervända och kanske lite städning här hemma också. på söndag blir det kalas, så jag måste lägga upp en plan för dagen, övrig mat och hur jag kan ficka och så.

En rolig grej är att efter ett par turer på crosstrainern kändes en morot tillräckligt fredagsfestligt, crosstrainerkicken slog ut sötsuget.
2008-01-18 | 22:26:36

Min nya kärlek

Mitt liv har fått en ny mening, jag är nyförälskad, Karolinas våta dröm har blivit min härliga verklighet. Crosstrainern kom hit i går, packades upp och skruvades ihop idag och jag skulle "bara testa lite". Jag är fast. jag älskar den. jag orkade såklart inte så mycket som jag hade velat (vem har bestämt att man inte ska orka stå 24 timmar om dygnet på en crosstrainer?), men det blev en första början på 11 minuter innan jag lycklig och endorfinhög satte mig i soffan för att dricka vatten. Efter en stund kunde jag inte låta bli att köra 7 minuter till.  Bara för att det var så härligt första gången.(Båda gångerna lågt motstånd:2). Den går smidigt och lätt och verkligen tyst. Det tog ett par minuter innan man fått in snitsen ordentligt, men sen gick det bra.

2008-01-17 | 22:06:42

Tvättorsdag

Har precis kommit upp från tvättstugan,nästan en timme efter att tvättiden tagit slut. Vi har elektroniska lås och vårt lås pajjade ihop totalt, så ingen kunde komma in, så vi ringde supporten och fick stå och vänta en bra stund innan en kille dök upp som en räddande ängel och alla strötade in för att få ut sina saker :D Idag har det gått bra matvis. blev lite knepigt med frukost och lunch, men jag fick till ett mål vid respektive tid i allafall, även om lunchen kanske inte blev riktigt vad man väntar sig av en lunch. Frukost: a-fil, lite russin, skivad banan (hurra jag tog något nytt:D) Lunch: Smoothie, 2 kokta ägg Middag:wokgrönsaker och renskav Kväll: 2 osötade fullkornsmackor med keso och tomat på (för att det inte blev något ris till woken (hanns inte med) Mellan: mandariner, kaffe med mjölk Ingen promenad idag, men imorgon ska jag jobba så då lär det bli en rörelsefylld dag. har uppräckt att det verkligen går lättare och snabbare att handla när man bestämt innan vad man ska ha och inte ska stanna till vid godiset (därigenom springer jag nästan). Min crosstrainer har kommit också, ligger i sin kartong, så jag hoppas att vi får tid att skruva ihop den i helgen eller imorgon kanske!!!
2008-01-17 | 17:09:53

Träningstest ett

Ska väl berätta hur det gick igår då på mitt första 5km-test på löpband inför vårruset. Gick väl sådär. Hittade instruktionsboken först efteråt och vi lyckades inte förstå hur det fungerade med inställningar av distans riktigt, så det slutade med att jag chansade och ställde in och började gå väldigt snabbt i ungefär 18 minuter innan jag kom åt en säkerhetsgrej och därigenom rakt av stängde av och NOLLSTÄLLDE själva gångbandet. Då blev det en paus och jag försökte börja om igen, men kom inte in i rytmen igen utan blav bara trött och grinig så jag avbröt. Vi hittade ju tillslut instruktionsboken och tror att vi lyckades räkna ut att sträckan jag trots allt tog mig framåt på var ca 2,6 km (tydligen så var gångbandet inställt på miles). och visst det finns ingen garanti för att återstoden av sträckan skulle orkat gå i samma tempo (jag svettades så det rann, gick fortare och fortare, sänkte hastighet, joggade nästan, sänkte gick fortare och fortare osv), men ändå, jag tycker inte att tiden var så illa för en som knappt tränat på länge (bara mina kortarepromenader som inte alls varit i samma tempo) så det blev kanske inte riktigt det fullvärdiga test som jag hoppats på, mend et hinner ju bli fler gånger. jag kännde mig lite krasslig innan träningen, men lät inte det stoppa mig.

Efteråt blev det mysigt, vi åt sushi, drack Sprite light (vårt första läskinköp på jättelänge) och sen blev det bastu och bubbelbad. jag passade på att göra lite lätt vattengymnastik i form av armrörelser i motstådnet av vattnet. Riktigt utvilade kom vi hem sen efter att ha städat på relaxen efter oss. en sak som är väldigt positiv är att bastande är jättebra för min hud!

och just ja, jag har slängt kattpiss-skorna (haha, jag höll på att skriva kattpisskor), jag hittade mina gamla gympaskor längst in i en garderob, de får duga sålänge inomhus i allafall.
2008-01-17 | 11:44:56

Karolina

Är sjukt nyfiken på hur det gått/går/ska gå för Karolina på vägningen idag, är helt säker på att allt går bra, men vill höra om det från henne också! Karro, jag håller på dig!


jag vill berätta lite för er andra om karolina, nu när jag har möjlighet och chansen. Vår historia tillsammans går långt tillbaka i tiden, tydligen höll jag på att kvävas av ett grässtrå hemma hos Karolina redan som ettåring :D Våra mammor har kännt varandra länge och jobbat tillsammans. Det första minnet jag har av Karolina är från en julfest på mammornas jobb, jag minns inte hur, men jag minns att karolina stod och var rolig i en mikrofon. Mitt andra minne av karolina är mer ett minne av hennes gulliga farmor som fick syn på mig bakifrån och för ett ögonblick tog fel på oss, och i sin förvåning  över att jag inte var hon utbrast "Ett tag trodde jag att det var självaste Karolina" :D Att få benämningen självaste karolina är nästan som att få vara Madonna eller Zlatan, i allafall i farmorns ögon. I fyran hamnade vi i samma klass och det är väl hätr någonstans som vår riktiga vänskap började. jag har under årens lopp lärt känna Karolina vad jag skulle beteckna väldigt bra, och hon känner även mig i samma utsträckning. och jag är väldigt glad att jag har henne, för Karolina är en av världens roligaste, snällaste, trevligaste och mest generösa människor som finns. Hon är dessutom grym på att dansa, lagar mat som ett helt kocklandslag, är stark och modig. Får ni chansen att lära känna Karlina så ta den, för hon är guld värd!
/Anna
2008-01-17 | 11:39:12

Resultat

Jävla glädjevåg!


Hmmm.
Är tillbaka från distriktssköterskan nu och vägningen.
Kan säga som så att min våg hemma är en så kallad "glädjevåg". D.v.s. en våg som inte visar rätt resultat. Den vågen har jag nu erbjudit min mamma att köpa för en hundring.
Nåväl. Ska väl inte vara den som drar ut på saker och ting.

Resultat: -0,05 kg.

Okej. Det är ett resultat som visar neråt.
Jag ska försöka låta bli att nedslås av det. Men jag ska erkänna att jag är lite besviken.
Men än en gång: jag har sjukt svårt att gå ner i vikt!

Nästa vägning är den 12:e februari. Sköterskan (som faktiskt var riktigt trevlig!) satte upp 1 hekto som mål.
Låter ju fint, och jag hoppas att jag lyckas. 1 hekto för mig är mycket. (Ja, det låter sjukt. Men då får det väl för fan vara sjukt då.)

En annan bra grej med idag är att jag fått mig en 30 minuters promenad.
I blåsigt regnväder. Hallelujah.

Nu: lunch.

2008-01-16 | 14:08:17

Näsor och skor

I natt lite halvvaken skulle jag väl vända på mig eller nåt och blev starx helvaken samt väckte min man då jag skrikande slog näsan jättehårt i väggen, ont som f-n gjorde det, jag trodde nästan att jag brutit den först. Men efter en lång inspektion insåg jag at tden var hel som tur var. Idag blev det tonfisk till lunch med ris och lite 5%-ig creme fraishe (hur stavas det) till + en mugg misosoppa. Vi får se vad det blir till middag, maken var sushisugen, så det kanske blir det istället för subway som jag skrev om igår. I så fall blir det färsk sushi från en restaurang. men jag håller mig till lax, fick en portion med olika sorters fisk förut och tyckte inte att det var så gott. Halsen känns bättre idag men gör fortfarande lite ont, men bara pyttelite. det kan lika gärna vara irritationsont som vanligt halsont, tror det var någon som rökt i trappen häromdagen och jag brukar kunna vara lite känslig för rök. eller så är det bara hoppet som ännu inte övergicit mig om att få genomföra de 5 kilometrarna idag. men får jag mer ont eller känner att jag blir mer förkyld under dagen så får jag skjuta på det, för jag har ingen lust att bli ännu mer sjuk eller dö. I så fall får jag nöja mig med att bada bubbelpool och basta lite. Vi får se.

jag behöver verkligen köpa nya träningsskor. jag tvättade mina dojjor igår för att kunna använda dem inomhus idag. Om min väldigt klädonoga man tittar på ens skor och säger att "det är skamligt", då vet man att ens skor är riktigt bedrövliga, men vem har råd att köpa nya, inte jag i allafall. jag måste ha ordentliga skor eftersom jag har problem med fötterna, och ordentliga skor är svåra att hitta under tusenlappen, runt 1000 spänn brukar jag få punga ut för ett par dojjor med ordenlig dämpning. Mina nuvarande skor är helt trasiga, med hål i. sen luktar de urk efter tvätten kännde jag, som kattpiss nästan. Har rotat efter ett par gamla innegympaskor jag använt när jag gick på intensivgympa när jag fortfarande bodde hemma, men inte hittat dem, får väl rota lite till. Nu ska jag tillbaka till pluggandet, var bara tvungen att avbryta för lite bloggning. gomiddag!

2008-01-16 | 08:59:30

Nervöst

Vägning


Nu har jag ringt Distriktssköterskan och bokat tid för vägning.
Imorgon blir det kontroll och jag känner på mig att jag gått upp ett par hekto sen jul... trots mitt "nya liv". Och är det så att jag har gått upp så är det så, då blir det riktigt hårda tag - och är det så att vågen visat nergång på 3 gram så är det bara fint. Fan, så länge det går neråt...

Hon lät inte vidare trevlig i telefon, sköterskan... så jag hoppas att hon är trevligare imorgon.
Det positiva är att hon inte kan klaga på att jag inte gör något åt min vikt... haha! Det brukar annars vara sjukvårdspersonalens ess i rocken. "Jaa, och så var det ju det här med din vikt... hur ofta rör du på dig?" (Personlig tolkning: "Sitter du bara hemma och degar framför tv:n, tjocksmock?")

Tsss.

UPDATE 09:26: På min våg hemma har jag gått ner 0,5 kg. Hmm. Hoppas att det stämmer! Pleeeease!
2008-01-15 | 23:36:09

småätning och begynnande halsont

Usch, här har det varit småätning på gång, 2 mjuka smörgåsar med ost och tomat och en elelr två hårda med samma pålägg + typ en halv burk oliver. Inte bra. Tror mig veta vad problemet  är: tristess,ensamhet. och PMS. Maken har ju varit borta hela kvällen och jag har inte haft något att göra plus att jag känner mig konstig och rastlös i kroppen samtidigt som jag är trött. då komemr småätandet igång. jag ska försöka tänka på det, och hitta något nyttigt jag kan småäta på. köpa hem lite mera frukt och grönsaker kanske.

Känner hur ett halsont börjar smyga sig på, håll tummarna för mig att jag inte blir sjuk, jag har fta ont i halsen och när det väl har kommit kan det hålla i sig i veckor (månader ibland) och då får man ju inte träna. Det är ännun en grej jag borde ta upp med en läkare varför det är så ständigt återkommande. har jag tur så har det försvunnit tills imorgon.
2008-01-15 | 18:27:33

Relalalaxa

Blev färdig tomatsoppa som vi köpte igår. jag fixade till den lite genom att slänga i råkosten som var kvar. Till soppan blev det två mjuka fullkornsbrödskivor och en hår rutknäcke med keso och paprika på, jättegott!

Till efterätt år jag en banan. 

Blir nog att lägga sig tidigt ikväll, är fortfarande trött.

Imorgon är det tänkt att jag ska testgå 5 km på ett löpband för att se hur lång tid det tar. Efter det ska vi äta lite, basta och bada bubbelpool, har det nämligen så lyxigt att min man via jobbet har tillgång till en relaxavdelning med gym, så det blir till att lyxa sig lite. fast jag gruvar mig för de där 5 kilometrarna, det lär bli jobbigt. men det är första testen inför vårruset, den tiden jag får ska vi slå på vårruset när vi ska jogga! Vet inte riktigt vad det blir för mat efteråt, vi tänkte unna oss att köpa något, ska försöka tänka ut något gott som inte är så farligt kaloribombigt. är rysligt sugen på en god macka från subway där har de ju nyckelhålsmärkta mackor med 6 gram fett eller mindre. jag brukar ju ta en 30 cm, men om vi ska ha det imorgon väljer jag en 15 cm, antagligen varm eftersom varm mat mättar bättre än kall. Vi får väl se imorgon hur det blir.
2008-01-15 | 16:33:02

Trötthetsministern

Idag när jag vaknade var jag extra trött och seg, och den där tröttheten har laggt sig över hela dagen. jag tvingade i alalfall mig själv ut på en promenad innan lunch, det blev vändan förbi centrum och ner till skylten och hem igen, vet inte exakt hur lång tid det tog, men jag tror att det blev en bit över en halvtimme pga att jag inte orkade gå så fort utan segade mig runt, nåja, frisk luft i allafall, vilket behövdes. jag skrev ju för ett tag sedan om att jag skulle ringa vårdcentralen om min trötthet, det glömdes bort och sen sköts det på framtiden, men jag ska försöka få tummen ur, för jag står inte ut, ingen människa kan gå och gäspa sig igenom dagarna (om vi säger så här,, när jag vaknar längtar jag tills kvällen då jag får gå och lägga mig igen).

Till lunch blev det lättkorv med bröd, senap, ketchup och råkost. jag har börjat med att äta korv med bröd på ett nytt sätt. Jag stoppar först i grönsaker i brödet (idag råkost, sist hack av paprika, purjo och var det gurka?) och sen lägger jag i korven och så sit lite ketchup (Heinz ska det vara) och senap. Det blir jättegott plus att det underlättar grönsakshanteringen vid korvätandet :D

Maken ska iväg till nån han kännde och hjälpa den med en dator efter jobbet, så han kommer bara hem som snabbast för att äta, så jag ska snart värma lite soppa och fixa till några samrriga smörgåsar till oss.

2008-01-15 | 12:00:25

Justeringar

En sak till: jag håller på med lite justeringar i bloggdesignen, så om det ser knepigt ut under dagen/kvällen så vet ni vad det beror på.

Nej, lunch var det ju! :)
2008-01-15 | 11:43:12

Ny kategori

Jag vill bara uppmärksamma er som läser bloggen att det har tillkommit en ny kategori - Recept.
Där ska vi samla alla recept vi använder oss av, provar på och så vidare.

Hoppas att något faller er i smaken!
2008-01-15 | 11:36:34

Morgonmotion

...jajamensan!
I form av tvättstugan - d.v.s. springa upp och ner i trappor, kånka tunga kassar med tvätt och mycket böja, sträcka och sånt. All motion räknas för mig, även vardagsmotion, och tvättstugan är vardagsmotion för mig. :)
Ska försöka få in en promenad lite senare också, annars får det bli imorgon.

Nu blir det lunch - grekisk köttfärslåda med yoghurtmos.
2008-01-14 | 18:44:57

Mera fisk :)

I dag till middag blir det fisk igen, den här gången i form av laxbullar i citronsås och hemgjort potatismos. Till det råkostsallad.

Blev ingen långpromenad idag, bara en feminutersvända innan lunch för att få lite ljus och frisk luft.

har precis kommit hem superhungrig från affären och tog en banan till mellanmål, och en banan har väl aldrig varit så mättande någongång, precis vad jag behövde! Nu har vi handlat en hel del, så nu har vi mat för många dagar framöver. Vi övar oss på det där att tänka framåt lite när det gäller maten, för att slippa stå där vid frysdisken med frågan "vad ska vi äta idag?" hängades i luften och tröttna och åka till MAX eller någon pizzeria.
2008-01-14 | 16:41:00

Det lilla extra

Som flitig träningstidningsläsare har jag snappat upp att man förutom att äta mindra och mer hälsosamt och röra på sig för att gå ner i vikt, även ska kunna påverka sin förbränning med olika knep. Det skulle vara intressant att under någonmålperiod pröva något eller några av de knepen.

Följande har jag funnit i tidningen iForm nr 10/2004


Öka förbränningen genom att:


Varje dag:

  • Äta 130 g protein, det motsvarar 200 g skinsnitzel, 100g kyckling, 3 dl mjölk, 100 g keso eller 100 g konserverad mackrill. Vinst 840 kcal/vecka
  • Äta 30-35 g fibrer per dag, det är ca 100 g rågbröd, 100 g bönor eller 600 g grönsaker. Vinst 140 kcal/vecka
  • Dricka 0,5 liter kallt vatten extra per dag. Vinst 165 kcal/vecka
  • Ersätta ca 20 g fett (ex.smöret på brödet) med 45 g kolhyderat (2 frukter) varje dag. Vinst 70 kcal/vecka

2 dagar i veckan:

  • Dricka 4 koppar kaffe eller 2 glas cocacola-light. Vinst 160 kcal/vecka
  • Byta ut läsk mot ett par glas rödvin fredagar och lördagar. Vinst 20 kcal/vecka
  • Styrketräna 1 timme. Vinst på en gång: 700 kcal per vecka. På längre sikt efter att ha ökat muskelmassan ca 5 kg dessutom 450 kcal/vecka.

3 dagar i veckan:

  • Dricka 5 koppar grönt te, vinst 240 kcal/vecka
  • Krydda maten med så mycket chili man kan. Vinst: 90 kcal /vecka
  • Powerwalk i raskt tempo 30 minuter. Vinst 450 kcal/vecka

jag är osäker på hur mycket vatten det ska bli per dag om man dricker 0,5 liter "extra" är det utröver rekomenderad dagsranson eller extra som i mer än man dricker nu? och sen tycker jag väl inte att fett på brödet kan ersättas med frukt då det är två helt olika kategorier. och så vet vi ju att fyra koppar kaffe på en dag för mig skulle få mig att vara tvungen att gå tre varv runt jorden för att kunna sova :D men många av råden är ju bra och fullt möjliga att genomföra., faktuum är ju att vissa av dem gör man ju redan, så varför inte öka ut lite med några nya vanor? jag får fundera på det.

Jag har även någon gång i min ungdom hört att tugummituggande ska öka kroppens kaloriförbrukning med 12 kcal i timmen. om det stämmer eller inte vet jag inte.

Något jag däremot inte tror är bra för kroppen är en massa kostillskott som säger sig öka förbränningen, mycket av det ät nog rent skitsnack, tror i allafall jag.

2008-01-14 | 12:26:19

Fiskar

Ny vecka, nya friska tag, är sol ute så jag ska väl ta och pallra mig ut en stund innan den försvinner. Blev en smoothie till frukost i dag (brämhults nypon-hallon), till lunch kommer det att bli tonfisk i curry på fullkornsbröd och sallad. Köpte en burk i affären igår, har aldrig smakat påd et tidigare,så jag hopaps att det är gott. Egentligen borde jag väl laga mat till lunch, det är nog nyttigare, men jag orkar inte. jag gillar egentligen inte att laga mat, men de här senaste veckorna har det kännts roligare. Fast det får liksom räcka med riktig lagad mat till middag. Blir det något över av middagen så används det antingen som lunch dagen efter, som middag dagen efter elelr hamnar i frysen. har tänkt på att det blivit väldigt mycket fisk för mig de här senaste veckorna:
2/1: sillsmörgås
3/1:lax med keso
6/1: lax med potatis och sallad
8/1: Tonfisk i sötsur sås på bröd med sallad till
9/1: Tonfisksallad
10/1: fiskgryta
11/1: Sushi
14/1: tonfisk i curry på bröd med sallad till

vet inte varför det blitt så mycket fisk, kanske är jag programmerad att tänka att det är nyttigt ?  jag hoppas att jag blir lite smartare i allafall :D

2008-01-13 | 23:47:44

Dinkelbröd

Sista bloggningen för den här veckan. Ska gå och lägga mig med magen full av dinkelbaguett, rostbiff och 10% fetaost. Första gången jag testade dinkelbröd och det var faktiskt gott, och väldigt mättande måste jag säga. jag tyckte att brödet var väldigt kompakt, men ändå mjukt inuti. Vi köpte det bland färskbakat-brödet på ICA. Imorgon är det måndag.
2008-01-13 | 19:42:29

Mera efterätt

Här händer det grejjer må jag säga, min kära make gjorde i ordning de två återstående portionerna chokladmousse, så det blev efterätt idag också... kanske inte så bra, mitt sötsugsbegär är väckt och vrålar som en tiger...men det var gott...jäkligt gott...:D Visst 140 kcalorier per portion är väl egentlligen inte hela världen heller, men nu får det allt ta och skärpas till här!!!! Så nu lovar jag bloggen att svångremmen är åtdragen. jag kliver på viktresetåget och sätter mig på sätet bredvid Karolina, de tjocka fastrarna är samlade och tåget tuffar på nedåt! tuuut tuuut
2008-01-13 | 17:58:32

Summering av söndag

Matmässigt har det gått bra idag, förutom några bitar choklad hos mamma och pappa.
Men det har ändå varit bra pointsmässigt och det känns fint.
Även motionsmässigt har det varit bra - långpromenad med mamma på ca 75 minuter. Det behövdes och det var skönt att skaka liv i flåset igen eftersom att jag latat mig väldigt mycket den senaste tiden.
Hes är jag fortfarande, men inte lika hes som i morse. Och jag undrar fortfarande hur man kan tappa rösten över en natt...

Nu ska jag rota fram lite grönsaker och pasta och göra en snabb kvällsrätt!

2008-01-13 | 16:37:53

Restsöndag

idag äter vi rester av kycklingen från igår. Till frukost blev det kaffe, fullkornsbröd med gurka och ett ägg. vi var dessutom ute och gick en bra stund, en annan väg än den vanliga, men jag tittade inte på klockan innan eller efter så jag vet inte hur lång promenaden blev.

jag har haft ett tråkigt humör idag också, hoppas att det går över tills imorgon. som tur är så har jag världens finaste och snällaste man som muntar upp mig så gott han kan utan att få ge mig godis : )

jag vill skicka en extrastor kram till karolina också, som jag vet hade en usel dag igår!
2008-01-13 | 16:29:55

Söndagsbikt och summering

Först till bikten: i går kväll så gav vi oss på pepparkakshuset. Som två Hans och Greta knaprade vi i oss pepparkakehusets nonstopdekorerade tak och lämnade två små tomtar utan hem. Det var inte meningen. pepparkakehusets öde hade disskuterats och vi hade väl halt som halvt bestämt oss för att spara det i något skåp och ställa fram det nästa år igen. men efter att min make inte kunnat hålla sig, utan mumsat bort skorstenen så var det kört. Och efter pepparkakstaket så blev det även tre mjuka smörgåsar och en mugg misosoppa till, allt utöver den bestämda menyn för dagen (och då hade vi ju ändå ätit varsin liten portion chokladmousse). men nu Vet ni i allafall hur det lägger till.

Nu till summeringen: Veckan har väl på det hela taget flutit på ganska bra, jag har kommit i gång med att promenera vilket är jättepositivt. jag ahr ätit annan frukost än smoothie, men ändå slarvat lite med frukost och ibland försovit mig och därför slagit ihop frukost och lunch. jag har varit något sämre på att dricka vatten.

Målet för nästa vecka är att: Fortsätta röra på mig, kämpa på med att göra bra frukost och lunch, inte flippa ur, och så ska jag klara av något nytt för perioden: ett födelsedagskalas där det lurar många faror i form av tårta och sånt.
2008-01-13 | 10:28:07

Hur gick det här till?

Söndag och latmaskdag.
Har precis ätit frukost bestående av blåbärssmoothie och smörgås.
Kan säga att gårdagen blev matmässigt rejält fucked up p.g.a. vissa omständigheter. Eller som jag väljer att kalla det: "tröstätning". Frosseri, om ni så vill. Nåväl. Gårdagen är just gårdagen - ett minne blott.
Idag blir det kyckling till lunch/middag och så ska jag försöka ta mig ut i snålblåsten och gå en skön långpromenad. Skönt att slaskhelvetet är borta, men synd att det inte är vinter ändå...

Och en sak till.
Jag vaknade hes som en kråka imorse, utan röst. Jag försökte harkla mig för att få tillbaka rösten, dricka vatten, dricka varmt o.s.v. Men jag är väl dömd till ett liv utan att prata idag kanske? ;)
Hur kan det bli så? Hmm... kanske hade jag skrikterapi för mig inatt?

Nu: borsta tänderna.
2008-01-12 | 19:53:24

Lördagsmums

Idag har det gått bra med mat och motion. Var ute och gick,s amma väg som igår, tillsammans med min man. Till frukost blev det även där samma som igår. och eftersom vi sov sent så blev det en smoothie som mellanmål innan middagen som var jättegod, vi lagade viktväktarnas kyckling korma med fullkornsris, och det blev över så det kommer att bli maten imorgon också, och det var så gott så jag ser redan fram emot måltiden :D

Nu ska det bli lördagsgötte, och jag valde efter långt funderande chokladmousse, det är kalorisnålare än vad många tror. Den tillredfs nu i köket av min make (med minimjölk och pulver). Vi valde en ny sort med kaffebönor i, ska bli spännande att se hur det smakar.

Ingen läsk idag, bara lite mineralvatten.

Annars har väl dagen varit sådär, jag vaknade med dåligt humör och det har väl varit lite så irriterat och grinigt från min sida hela dagen, men så är det ju ibland.
2008-01-11 | 18:04:56

Hu va je frys

Jag fryser så hemskt. tog en kopp kaffe med mjölk för att piggna till lite nu när maken kom hem från jobbet, men nu har jag börjat frysa så jag nästan skakar. inte ska man väl frysa av kaffe? är fortfarande mätt efter sushin vilket är ett bra betyg då jag annars tyvärr brukar bli hungrig ganska fort efter sushi. ikväll blir det korv med bröd, skönt att göra mat som går lite fort ibland. I helgen har jag planerat att passa på att plugga lite eftersom maken tänkte fixa med sin dator med något, kanske kan man få till en lite större städning också? eller är jag alldeles för optimistisk nu? ska i allafall försöka få till någon elelr några promenader också, så att vi inte sitter inne hela helgen och ugglar :D När jag blir såhär frussen längtar jag efter ett bad, man kanske skulle tappa upp ett ikväll med lite skum och ta med sig en god bok, tror att jag har några här som blitt liggande till förmån för det jag kallar "inspirations-litteratur" det är träningsböcker, träningstidningar, viktväktartidningen och sånt som jag sparat och läser om och om igen. Bland böckerna har jag exempelvis godbitar som "Jane Fondas träningsbok" från 80-talet (tror jag) och i den berättar hon om hur hon gick från att vara ohälsosam bantare till hälsosamt träningsfreak, Du är vad du äter-boken som jag även om jag inte vill köra hela konceptet finner mycket lärorik och Body for life som jag också blir inspirerad av att läsa, även om den är riktigt sådär ameriaknskt reklam-glättig i språket :D. En annan favoritbok i ämnet, som jag inte har själv, men som jag lånade på bibbland förut är Tio steg till ett bättre liv av oprah Winfrey och hennes tränare.

nu utvecklades visst mitt gnälla om att jag fryser-inlägg till att bli ett boktipsarinlägg istälelt :D Så kan det gå när man är blivande bibliotekarie!
2008-01-11 | 16:32:25

Ett träningsminne

När jag var ute och gick funderade jag över träningsminnen, vilka bra träningsminnen man hade och så. Och jag minns en sommar, jag är inte riktigt säker på när, men jag tror att det kan ha varit 99. jag och min kompis Jenny satsade på träning den sommaren. Vi hade sommarjobb varsin period, jag första delen av sommaren, hon andra delen (3 veckor var). Varje morgon innan någon av oss skulle gå och jobba sågs vi och gick en promenad och oftast sågs vi på kvällarna för en långpromenad också. De veckor när hon jobbade men inte jag, gick jag ofta en extra promenad mitt på dagen också, ibland blev det en väldigt lång promenad, flera vändor fram och tillbaka mellan Avesta och Krylbo medan jag ihärdigt klunkade vatten med äppelcidervinäger och var hög på träningsendorfiner. Jag minns så väl att jag inte gick ner ett enda kilo, men att jag fick en helt ny kropp. Jag kan inte minnas att jag direkt ändrade något i kosten, möjligtvis åt mindre godis eller nåt. Jag har nog aldrig varit så vältränad som efter den sommaren, jag förlorade en eller två storlekar, hade vadmuskler som hette duga och mådde så bra med mig själv. Framåt hösten när både jag och Jenny hade fått våra löner, för mig den första lönen någonsin, så åkte vi till Stockholm och shoppade. Det var en härlig sommar. Den känslan för min kropp som jag hade då skulle jag vilja återskapa igen, för efter vad jag minns så trivdes jag riktigt bra, hela kroppen mådde liskom bra.

2008-01-11 | 13:49:07

Promenadpigg

Hemma från promenaden som idag tog runt 30 minuter. jag förlängde den vanliga "fram och tillbaka till skylten"-vägen lite genom att på ditvägen ta en omväg via vårt lilla områdescentrum. På hemvägen var det världens motvind hela vägen, men solen lyste hela tiden och man blev pigg och glad och svettig. Nu blir det sushi!
2008-01-11 | 12:39:14

B-vitamin och äppelcidervinäger

Jag lyckades stå emot godissuget igår genom att äta en morot, sen borsta tänderna och gå och lägga mig .Imorgon måste jag nog ha något götte i allafall, ananrs så tror jag risken är stor att det urartar någon annan dag, då är det bättre att planera innan och äta götte under kontrollerade former! :D Suget igår sattes igång bara av att jag såg en tom paradisask från i julas som jag sparat för att lägga ner lite småjulsaker i. Det räckte med det. ska nog ta reda på lite mer om sånt som triggar sötsuget och blogga om det någon dag, kan ju vara bra för fler än mig att veta.

Idag verkar det blåsa mycket ute, men solen är framme och det är riktigt LJUST ute så jag ska ta och gå ut en stund nu innan jag äter lunch dagens endorfininjektion!

Maten idag kommer att se ut som följande

Frukost: Kallt mjölk med en skvätt kallt kaffe i, Fullkornsbröd med lite yoghurtsmör och Gul paprika och Purjolök på.
Lunch: sushi (inköpt igår på coop)
Middag: lättvarmkorv med grovt korvbröd, lite senap och ketschup, finhackad färsk gurka/purjo/paprika
Mellanmål: Troligtvis äpplen och morötter


Dessutom äter jag b-vitamintillskott varje dag, har fått för mig att det hjälper mig mot PMS, jag tror att det även hjälper mitt hår att växa, tycker att det blivit väldigt långt på sista tiden. jag märker i allafall att jag mår bättre när jag tar det. och så dricker jag vatten med lite äppelcidervinäger i, det sägs hjälpa blodsockret att hålla sig på en jämnare nivå och så innehåller det tydligen en massa braheter.

2008-01-11 | 12:20:14

Recept på fiskgryta

Fiskgrytan igår blev jättegod. Vi improviserade ihop ett recept när vi var och handlade.


Vår fiskgryta
Findus frysta fisktärningar med lax/torsk/sej
Fiskbuljong
Rå potatis tärnad
Röd paprika tärnad
Purjolök i bitar
Dill

Koka potatis, purjolök och paprika i buljong, släng i fiskbitarna medan det kokar, lägg ner dillen. låt det koka klart. Färdigt att servera.

jag anger inga mängder därför att jag vet inte hur mycket vi tog, det blev väl ungefär som en tallriksmodells-mängd av åpotatis och fiks/portion helt enkelt.

2008-01-10 | 21:03:39

GODIS SUGEN

Åhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh, jag är så godis sugen..................................som tur är har jag inget hemma. Ska försöka med en morot istället.
2008-01-10 | 19:44:38

Blod, svett och tårar (ja, nästan...)

Åh, vilken dag.

Blod: trasade sönder nagelbandet på höger långfinger. Otroligt oskönt.
Svett: jag har storstädat som en toka, dansat med min dammsugare och bränt kalorier som aldrig för. Heja mig!
Tårar: ja, nästan. Brände mig på en glödlampa. Inte visste jag att en del glödlampor blev heta som lava!?

Nästa vecka ska jag undersöka möjligheten att få träna vattengympa med överviktsgrupp.
Gick ju i en sån grupp för runt ett år sedan, och märkte en klar skillnad i muskler och kondition. Hoppas bara att överviktsgruppen finns kvar...

Sen har jag även testat matvete! Ahhh, så gott!
Kokade mitt i grönsaksbuljong och åt tillsammans med den pointsfria soppan. Mums! Jag kommer definitivt att äta det igen. Mättande var det också. Suveränt.

Nu: avslappningsövningar.
Snart: dusch + peeling + inpackning. Vardagslyx.
Senare: Seinfeld.
2008-01-10 | 19:27:58

Meeeeeeen!

Jävla blogg.se!
Här satt man och skrev ett långt inlägg, och ska precis publicera det - ja, vad händer?
Jo, jag blir utloggad. Loggar in igen - inlägget försvunnet.

Morr.

Jaja.
Återkommer senare eller imorgon.
2008-01-10 | 17:04:46

i väntan på Godot

eller i allafall på maken passar jag på att blogga lite. Ska ner till ICA och titta om bvi hittar lite gott att ha i en fiskgryta. Recept komemr upp senare.

har räknat ut att vi nog spart in ganska mycket pengar redan de här första veckorna genom att inte köpa snabbmat eller en massa läsk, bara på läsken har vi sparat säkert minst 150 spänn, om inte mer, vilket inte är helt fel.
nu ska jag gå.

2008-01-10 | 13:39:35

Endorfiner

Är hemma igen efter att ha varit ut på en snabb promenad, samma väg som i tisdags, fast den här gången tror jag den tog ca 20 minuter, men nu var det barmark, förra gången slask. Skriver tror, för jag tittade på klockan innan jag gick, men sen blev jag uppehållen några minuter i trappen av  några Jehovas vittnen som var ute på en värvarrunda (jag sa artigt att jag inte var intresserad och de respekterade det). men ungefär 290 minuter tog den nog i allafall. Jag gick fort, så jag belv riktigt svettig. Och GLAD. Promenader sätter verkligen fart på endorfinerna.

När jag var yngre tror jag att jag självmedicinerade deppighet med promenader (och träning överhuvudtaget, jag gymmade också). Ett tag promenerade jag väldigt mycket, kunde ge mig ut själv på kvällen vid nio-tiden och bara gå i 40 minuter det fortaste jag kunde, för att jag kände hur rastlöshet och ledsamhet bara rev i kroppen och jag behövde få det ur mig. numera går jag helst inte ens från bussen själv när det är mörkt ute, kändes trygagre där jag bodde förut, här där jag bor nu händer det saker lite då och då, rån och våldtäkter, misshandel och till och med några mord har det varit de fem åren jag bott här. Egentligen är jag nog överdrivet rädd och försiktig, det måste jag på något sätt få bort.

Nu borde snart min crosstrainer komma. ja det är sant, Karolinas våta dröm ska bli min smala lycka. Det är en 25-årspresent från maken (jag fyllde i augusti förra året, men pga olika omständigheter så har crosstrainern inte blivit av förräns nu, och av en slump blev det Karolinas önskedröm till crosstrainer, hur kan läsas i min kommentar på Karros våta dröm-inlägg). Jag har aldrig använt en sån förut, så jag hoppas att det ska gå bra. har haft en träningcykel tidigare, men den gick sönder i våras och gick inte att laga och jag blev jätteldesen för det, för det är så skönt att köra ett pass hemam framför tv:n och genom det bara ge sig sjäv en massa pigghet och gott humör.
2008-01-09 | 22:19:11

Kaffesvada

Jag har mailat precis som jag lovat. men det blev inte mycket med städningen. Jävla dag att vara upp och ner. imorgon är det jag som går upp TIDIGT!

matmässigt måste jag säga att dagen varit lyckad.

Till middag blev det tonfisksallad med fullkornspasta.
I salalden hade jag: Sallad (sån där färdigskuren med olika sorter), ägg, tonfisk, rödlök, keso, tomat en tsk senap, salt, peppar, paprikakrydda, lite vinäger och fullkornsmackaroner.

jag har även ätit ett par msk russin och druckit en elelr två koppar kaffe med mjölk (jag är så kaffe-speedad att jag inte minns vilket).

och så hände en rolig sak idag, jag fick vykort från min mamma med framsidestexten "Livet ger ständigt nya möjligheter", det ska jag sätta upp. mamma brukar skicka såna där uppmuntrande vykort ibland. min favorit är "låt din dröm bära dig framåt så blir den verklighet en dag", det är ju lite det jag och karolina gör i livet och redovisar här i bloggen. och jag tror verkligen att vi kommer att lyckas, vi är så taggade båda två. Det är synd att hon inte bor här bara, eller att jag bor där så skulle vi kunna umgås mer  IRL och promenera tillsammans och sånt. Det fanns en tid då jag tillbringade mycket tid proemenerandes med Karolina, vi kunde gå ut och ta promenader på två timmar tillsammans ibland. och ibland satt vi på hennes välstädade rum (till skillnad från mitt rum som enligt min mor mer liknade en soptipp än ett flickrum) och läste FRIDA och veckorevyn :D karolina och jag var klassens tjocka och det var skönt att ha någon att vara tjock tillsammans med. Men nu ska vi bli smala tillsammans istället. Underbart.
2008-01-09 | 15:22:08

Arg på mig själv

Just nu är jag så förbannad på mig själv så jag kokar! Gissa vem som sommnade om i morse (efter kl 7 när jag hade tänkt gå upp) och sov till TVÅ? jo JAG naturligtvis. En hel dag förstörd, det finns inte en chans att jag lyckas få till en ordenlig dag idag, jag skriver på min magsiteruppsats och den ska bli färdig nu i vår, varje dag räknas, mend et känns som att jag är helt ur fas. I morgon är det jag som ringer vårdcentralen och ber att få komma dit och ta lite prover så att jag får veta varför jag alltid är så trött. Det kanske är järnbrist elelr något annat, och eftersom jag är så bra på att skjuta upp vårdcentralsbesök så har jag gått och dragit på dety här i flera månader, men nu så ska jag göra det. Eftersom att jag vaknade mitt i lunchtid, så kompromissade jag mellan lunch och frukost och drack en halv  brämhultssmoothie och åt ett par grova brödskivor med keso och skinka på, lite mer än vad jag äter till frukost, men ändå inte ritkigt lunch (vem vill äta bakad potatis direkt när de vaknat?). Som straff så ska jag städa upp lite här hemma så gör jag någon nytta i allafall även om det inte blir nytta på uppsatsen. Sen i kväll ska jag sätta mig och maila Europeiska komissionen bland annat, för lite frågor till uppsatsen. och så ska jag maila min handledare. Det lovar jag härmed, i bloggen!
2008-01-08 | 22:13:28

Smoothies

Om nu någon är sugen på att göra smoothies, så har jag en massa recept.
Klicka bara här, så finner du dem! :)

...nu är det snart och äntligen godnatt!
2008-01-08 | 19:12:57

Summering av tisdag

Smoothie


Skönt att denna tisdag snart är över.
Hoppas kunna somna tidigt idag då jag har sovit dåligt och lite några dagar i rad nu.
Matmässigt har dagen gått bra förutom överskridande av points, men endast två denna gången. Motionsmässigt går det rent ut sagt skitdåligt - men vad tusan ska man göra när vädret suger?
För att kunna gå ut och gå sköna promenader nu behöver man ju gummistövlar med antihalkaomkull-skydd!
Jag är ingen gymtjej så det är uteslutet. Funderar på att göra enkla övningar hemma, i stil med pilates/avslappning, så att i alla fall konditionen och kroppen får en mjuk uppstart.

Vore bra om vädergudarna kunde bestämma sig för om det ska bli vår (= rent på marken!) eller vinter (= hårt packad snö, inte slasktjafs!)...

Mina points har idag sett ut så här:

Frukost: 4,5
Lunch: 15
Mellanmål x 2: 5,5
"Kvällsmål": 3

Nu blir det "kvällsmål" - d.v.s. en smoothie! :)
2008-01-08 | 16:27:43

Glömde ju...

att rapportera att promenaden idag tog ca 30 minuter!


Nä nu får jag sluta skriva, hoppas att Karolina går in och skriver några inlägg så att det uppväger min kaffesvada (de som känenr mig vet att jag påverkas MYCKET av kaffe, det ger mig en förmåga att tänka 120 tankar och hålla tre meningar igång samtidigt, och jag får även ett stort behov av att göra det också, tog mig en kopp medan jag talade med en kompis i telefon tidigare idag). Nu ska jag äta mellanmåloch sen ska jag och min man till banken (låter väl otroligt vuxet och välordnat?).

Kan passa på att berätta om hur dagen ser ut matmässigt också, eftersom jag tänkte ransonera inläggen här resten av dagen.

Fruost: Fullkornsvälling med lite russin,kanel, äpple
Lunch: Fullkornsbröd, tonfisk i sötsursås, sallad, apelsin
Middag: Kommer att bli bakad potatis med röra av skinka/keso/lök, sallad
mellanmål: kaffe med minimjölk, vet inte vilket mellanmål jag tar än, blir nog kanske en knäckesmörgås eftersom jag måste hålla rätt länge.
Kväll: Te och ev nån frukt eller grönsak
2008-01-08 | 16:19:14

Klädlådorna

Jag har ju sagt att mitt mål är storlek 42. och det får vara mitt mål så långe. Det är bara det att igår så gjorde jag det jag skrev förut att jag skulle göra. Plockade fram en låda med sparade kläder i stl 42 (och i lådan fanns även 44). Det fanns mycket fint som jag ser fram emot att använda?det var bara det att jag råkade plocka ner 38/40 lådan också. Och i den fanns ju alla roliga och fina klänningar. Eller vad sägs om ett svart fodral i stl 40 med svart spets utanpå, min röda ?säkert-kort-alltid-roligt?-klänning, en blommig långklänning från 70-talet, en kortare fodralklänning i 60-talstyg, en egenhändigt sydd grön klänning (sydd efter 70-talsmönster) osv. Jag hade glömt bort de där klänningarna. I 42-44 lådan fanns också ett par klänningar, min balklänning och en jeansklänning, men 40-lådans klänningar är roligare. Så vi får se hur det blir med det där delmålet. Jag kanske får flytta bakåt gränsen lite för att kunna ha roligt i mina klänningar igen. Annars får jag väl sälja dem, för det är synd att de ska ligga i en låda till ingen nytta. Jag tror att jag har mer gamla kläder kvar än de av mina vänner som är smala. Jag har en teori om att vi som är tjocka spar på oss kläder vi drömmer om att kunna ha igen och på så sätt till större del har garderober med mycket gammalt i. Vissa kläder vet jag att jag aldrig kommer att använda igen (exempelvis knyttopp som visar hela magen i stl 38 med brun botten och blommönster) men som innehåller så mycket fina minnen att jag helt enkelt inte förmår att göra mig av med dem.
2008-01-08 | 15:23:29

Träning 2008

Så, i och med promenaden idag, som gick hemifrån mig till stora skylten och tillbaka (skriver detta för att minnas vart jag gick)så förklarar jag härmed träning 2008 påbörjad!

Årets träningsmål: Att jogga vårrusets 5 km
Strategi för att uppnå målet: Att träna efter en förutbestämd plan i två olika faser.
Fas 1: ta en period där jag kommer i gång med träningen och får upp konditionen lite för att orka med delmål 2. Denna fas började idag 8/1 och pågår till den 31/3.
Fas 2: Träna efter ett förutbestämt program (från tidningen iForm/nr4/2002) under 6 veckor innan vårruset. Denna fas påbörjas ¼ och pågår fram tills vårrusets genomförande.
Test: Under våren hoppas jag kunna göra lite test då och då för att se hur jag ligger till på en 5 kilometersträcka. Första testet kommer troligtvis att ske nästa onsdag (den 16:e) på ett löpband. Dessa test ska egentligen bara vara till för min egen skull, för att jag ska se om det känns annorlunda sen, om träningen ger resultat i tid mätt osv, men jag kommer såklart redovisa dessa här på bloggen.
Upp till bevis: Vårruset i Örebro 14 maj


Jag har genomfört vårruset 6 gånger med varierande resultat. De flesta gångerna har jag blandat gång och jogging, men den här gången skulle jag vilja kunna jogga hela eller i alla fall så mycket det går (det är ju mycket folk så ibland blir det trångt och stilla). Det som kan bli problem är att jag har en förmåga att få ont om jag springer, och det kan ju vara så att jag är för tung också och att kroppen inte orkar med det, men som det ser ut nu så är det årets stora träningsmål i alla fall. Efter vårruset, i sommar, kommer jag troligtvis att jobba så mycket att jag inte kommer att orka med så mycket träning vid sidan av. Har funderat på att fokusera på styrketräning sen framåt hösten/vintern, för det tycker jag är roligt. Men vi får se hur det blir, jag vill inte planera för långt framåt heller.
2008-01-08 | 11:15:23

Ljusterapi : )

Nu verkar det inte som att det komemr att bli mycket ljusare idag, så nu klär jag på mig ordentligt och går ut en stund. jag hade hoppas på att få se solen lite också, men man kan ju inte få allt. lite frisk luft kommernog göra mig gott i allafall, jag känner mig trött.
2008-01-08 | 08:45:49

En vecka utan godis

Idag har jag levt en hel vecka utan godis/fikabröd. Det enda i den vägen som slunkit ner är väl den där hemgjorda yoghurtglassen och så en msk cashewnötter (varav hälften var som krydda på maten). jag har inte heller druckit särskilt mycket läsk, har inte direkt fört bok, men vad jag minns så har det blivit högst 2 glas (lightläsk, jag dricker oftast det eftersom min man är diabetiker). Istället har det blivit mer frukt och vatten. Jag vet att det är socker i frukt också, men man får i allafall lite mer nyttigheter på köpet med frukt som inte finns i godis. Det är lite roligt att det tillverkas godis med fruktsmak och att man köper och äter det när man egentligen likagärna skulle kunna köpa frukten istället...

fast jag skulel ljuga om jag sa att jag inte är sugen. bara genom att skriva det här inlägget triggade jag igång ett sug. Men jag ska snart äta frukost så jag hoppas att det går över. Men jag är i alafall stolt över mig själv.

jag tror att jag ska återinföra lördagsgodiset i mitt liv. När jag var liten så fanns det bara en möjlighet att få äta godis (om det inte var jul eller påsk) och det var när det var lördag. och då åt man inte överdrivet mycket godis heller, man fick en lite godispåse och den åt man. på den tiden existerade det inga åka i väg kl tolv på natten till statoil för att köpa mer godis utan var godiset slut så var det slut och man fick vackert vänta till nästa lördag för att få mer.

Vi får se hur jag gör på lördag, kan jag låta bli då också så är det ju bra, men det ska inte gå till överdrift heller. Funderar på att börja tillverka mitt genet godis, då vet man ju vad som är i och slipper en massa onödiga färgämnen och annt konstigt.

Men nu måste jag sluta att skriva om godis, för jag blir bara sugnare och sugnare. Nu ska det bli vällingfrukost istället, och så fort det är helt ljust ute ska jag gå ut och gå en stund, resten av dagen blir en riktigt mysig pluggdag, funderar på att sätta mig i badet med "På spaning efter en Europeisk identitet" för att se om den är något för min uppsats.
2008-01-07 | 19:50:59

Gudomligt god grönsakssoppa!

Gudomligt god grönsakssoppa


Av bilden att döma lär jag ju aldrig bli något matfotograf, haha!
Men hur som helst.
Soppan blev huuuuur god som helst och jag kommer definitivt att göra den flera gånger. Gjorde en stooor sats och fick på så vis 3 lådor infrysta också. :)

Ena varianten på soppan finns i föregående inlägg, här nedan följer receptet på det jag hade i soppan:

Grönssakssoppa - 0 points

3 små morötter
2 palsternackor
1 "huvud" broccoli (färsk, men fryst går säkert bra det med)
1 paprika
1 gul lök
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
2 grönsaksbuljongtärningar (eller fond på flaska)
salt, nymalen svartpeppar
oregano, timjan, persilja
en nypa socker
1 ½ liter vatten

Skala morötter, palsternacka, lök och vitlök. Skär morötter och palsternackor i mindre bitar. Hacka löken grovt. Krossa vitlöken. Dela paprikan och kärna ur och ta bort hinnor. Skär i mindre bitar. Skölj broccolin och skär av buketter. Dela purjolöken, ta bort de yttersta bladen och skölj purjolöken noga. Strimla den grovt.
Hetta upp en stor kastrull/gryta med lite olivolja och fräs alla grönsaker ett par minuter på medelvärme. Strö över salt, peppar, oregano, timjan och persilja. Fräs ytterligare några minuter.
Häll över tomatkross, socker, smula ner buljongtärningarna och slå över vatten. Låt koka upp och småkoka sedan soppan under lock ca 20-25 minuter. Mixa sedan soppan med stavmixer eller i mixer.
Smaka av och krydda ev. mer och späd med mer buljong om det behövs.
Strö persilja över vid servering. Ät!
2008-01-07 | 17:10:03

0 points

Dagen har matmässigt gått sådär.
Så därför är det jag som ställer mig och kokar soppa om en stund. Och inte vilken soppa som helst.
Den här soppan ger 0 points - hur bra som helst.
Har dessutom köpt små plastlådor så att jag kan frysa in den i mindre portioner och ta fram vid akut hunger, brist på idéer eller ja, ni vet. :)

Dessutom har jag köpt matvete efter att Anna testat det.
Har varit nyfiken på det ett längre tag och tänkte testa det någon dag. Förmodligen tillsammans med lax eftersom Willys hade bra pris på det idag.
Så har ni några bra recept eller idéer på lager när det gäller matvete så tar jag gärna emot dem!

Bjussar även på receptet till soppan.
Det går att modifiera med andra grönsaker; själv kommer jag inte att ha rotselleri och heller inte squash (ingen favorit hos mig). Däremot broccoli, gul lök och extra palsternacka (det är däremot en favorit).
Återkommer med resultat och omdöme...

ξ Grönsakssoppa med tomat - 2 personer

1 liter vatten
1 grönsaksbuljong
En bit rotselleri
2 stora morötter
1 palsternacka
½ squash
1 paprika
En bit purjolök
Några körsbärstomater
1½ dl passerade tomater
Kryddor; salt, peppar, aningen socker (tomater behöver en nypa socker), örter

Hacka alla grönsaker och rotfrukter.
Häll upp vattnet i en kastrull och i med grönsaker och rotfrukter.
Låt koka upp och lägg i buljongtärningen.
Häll i passerade tomater och låt småkoka i 20 minuter.

2008-01-07 | 15:01:10

Tallriksmodeller

Jag letade idag efter en lämplig bild att förklara tallriksmodellen med här på bloggen, och då påmindes jag om att det faktiskt finns flera olika tallriksmodeller där proportionerna mellan delarna är olika beroende på vad man vill uppnå med maten. Jag fortsatte då att leta lite och i länklistan finns nu tre länkar till olika sidor med beskrivningar av tallriksmodeller. Livsmedelsverket har väl den klassiska, den som man fick titta på i skolan, Hälsomålet och lantmännen presenterar flera olika förslag. Lantmännen har en beskrivning på olika grupper (med kriterier på hur pass krävande ens vardag är)och utifrån vilken grupp man tillhör väljer man sin tallriksmodell. Hälsomålets tallriksmodeller presenteras utifrån om man vill gå ner i vikt eller hålla vikten, om man tränar eller idrottar.


När jag talar om tallriksmodellen för min del kan man nog säga att jag håller mig till den tallriksmodell som hos lantmännen kallas för sommarlata/lågenergiförbrukaren och hos hälsomålet för minska-i-vikt modellen. Som mitt liv ser ut nu så pluggar jag och sitter då till största delen hemma framför datorn och tränar mycket lite och då passar denna modell mig. när jag jobbar å andra sidan, då står och går jag i stort sett 8 timmar om dagen. Detta sker inte så ofta nu då det är vinter (jag städar på en camping), men framåt våren och framförallt under högsäsongen som börjar i juni och slutar i augusti är jag fru Svettas-floder och jobbar massor, då kanske det finns skäl att modifiera min tallriksmodell något? Ja det får jag ju fundera på då. Men som det är nu ser som sagt min tallriksmodell ut såhär: 1/2 tallriken grönsaker, 1/4 potatis/pasta/ris/matvete eller liknande och 1/4 kött/fisk/ägg/veg alternativ. Det är vad jag försöker hålla mig till, sen blir det ju ibland annorlunda beroende på vad man äter.

2008-01-07 | 12:09:15

Karolina goes ViktVäktarna

Hur ser du ut själv?Jag har bestämt mig.
Jag ska göra mitt allra bästa jag kan för att följa ViktVäktarna och deras Pointssystem. Har ju provat det tidigare och lyckats, så då ska jag väl för farao kunna lyckas nu med.
Det tar som bekant ett tag innan man sätter sig in i det och får upp en sorts "strategi" över hur man ska fördela sina points över dagen, men som vi alla vet - allt ordnar sig.

Jag kommer dock inte att anmäla mig till dem, väga mig i grupp (huuuu!) och sånt tjafs.
Utan jag ska kämpa på egen hand, med deras hjälpmedel i form av cd-rom, kort, böcker och sånt. Och jäkligt mycket envishet också.

Nu är det snart lunch och det blir fint, jag råkar nämligen vara galet hungrig...
Fisk och potatismos idag. Gôtt.

2008-01-06 | 23:13:13

Annas söndagsummering

Idag hade vi en underbar dag på köpcentrumet och på IKEA. Handlade nya talltikar på Duka och ett par fina morgonrockar på hemtex för presentkort vi fick i bröllopspresent. och på IKEA spanade vi in en sängstomme vi ska köpa med hjälp av ett annat presentkort vi fick i bröllopspresent, så snart har vi en snygg säng, något jag önskat mig i alla fem år vi bott här :D

På IKEA åt vi lunch på restaurangen. De som känenr mig vet att jag ällllllllllllskar IKEAS köttbullar med sås och lingonsylt och potatis, det händer att vi åker dit bara för att äta köttbullar. men idag tänkte jag att jag skulle välja lite mer medvetet, så jag valde en tallrik med lax och sallad istället, och så fick man potatis och sås vid sidan av, så potatis åt jag till, men inte såsen. och tilld et blev det den första läsken på länge, lite coca cola light. Efteråt fikade vi INTE vilket också ger pluspoäng till mig som var så duktig och stod emot!


har varit en riktigt bra dag rent matmässigt tycker jag

frukost :smoothie (brämhults ananas-mango) och två grova brödskivor med lite ägg på

Lunch: tallriksmodell med lax, potatis och sallad

Middag: samma som igår (även det efter tallriksmodeleln)

Efterätt. hemmagjord yoghurtvaniljglass (typ 1,5 kula kanske) och banan. Glassen blev väl sådär halvgod, vi lightade till receptet med lättgrädde (26%) och flytande suketter http://www.suketter.cederroth.com/ .

mellanmål (utspritt under dagen): Apelsiner (2)

Det känns som att jag börjar få kläm på det där med tallrriksmodellen nu. Frukosten skulle kunnat innehålla mer protein, men jag åt i alalfall lite mer än vanligt (och blev proppmätt). Den tid som hitills har gått har mest gått ut på att hitta portionsstorlekar, väva in viktminskning i tankarna, öva situationer, tänka ut strategier och försöka göra medvetna val. Det har gått lite knackigt, men inga allvarligare övertramp, fast jag hade ett litet bakslag igår: det blev några (4 kanske) knäckemackor för mycket på kvällen till kvällsteet.

mina planer för kommande vecka är att försöka få till bättre frukostar och luncher som det också kan bli lite si och så med, är ju så tråkigt att äta själv), komma ut och gå, fortsätta undvika godis och skräpmat, pröva någon ny maträtt. Det får vara lite huller om buller den här första målperioden (till andra februari), jag måste hitta metoder och knep som funkar i vardagen så att jag står ut och samtidigt får resultat.
2008-01-05 | 21:40:00

Anna testar mat

För att piffa upp vardagen är det alltid roligt att testa lite ny mat. Denna veckan har jag och maken testat inte mer än två nya saker och känner oss som riktiga forskare : )

planen är att försöka testa en ny produkt eller en ny maträtt i veckan. redovisning kommer naturligtvis ske här på bloggen.

I går fredag teståt vi Broccolijärpar och potatis + morötter till middag. Broccolijärparna var goda, lite syrlig smak, men man kände även tydligt broccolismaken. de mättade bra tillsammans med potatisen. Det jag saknade och som jag tror jag ska se till att ha nästa gång är någon form av sås, för det blev lite torrt utan. men järparna får 3poäng av 5 av mig.
 


Idag lördag testade vi för första gången matvete. Till det åt vi grillad kyckling (utan skinn förstås) och Uncle bens hawaiian sweet and sour med några få cashewnötter i (inte många bara som lite extra krydda) + sallad (en riktig tallriksmodell). och jag måste verkligen säga att det var superduperjättegott!!!! matvetet mättade bra och smakade himmelskt. Det blir det fler gånger! Vi var duktiga också och sparde säkert hälften av kycklingen till imorgon (i vanliga fall hade vi smaskat i oss hela).
2008-01-05 | 21:27:44

Helgstrategier

idag är det lördag, i går var det fredag och i morgon komemr det således vara Söndag. Det är vad vi svenskar refererar till som "helg" och det är traditionellt (i alalfall i vår lilla familj) den stora nu- ska-vi-mysa-och-slappa-och-äta-gott-både-god-mat-och-godis-tiden för veckan. våra vardagar har väl inte hört till de hälsosammaste på sista tiden heller, men helgerna är frossarnas dagar och då är det legitimt också. den här helgen har varit annorlunda. jag kan stolt meddela att det hitills inte har frossats någonting. Det har ätits måltider ja, men inget godis, inga snacks och INGEN läsk (vilket är extremt ovanligt, vårt kök ser ut som en uppsamlingscentral för pantflaskor och gäster förundras alltid över det)!!!! var till affären idag. Det blev den vanliga strategin, snabbt in snabbt ut, och de svåra partierna med godis och läsk fick försöka tänkas bort. jag brukar föreställa mig att det är kattbajs i smågodislådorna, och att de där små skoporna man plockar med är en sån där liten skopa man kan plocka ur hårt bajs ur kattlådan med. det hjälper ibland. Inte ens krischokladen ftramme vid kassan åkte ner i korgen.

I affärsstrategin ingick även att vi bestämt i förväg vad vi skulle handla för att inte hamna i vårt gamla "åh färdiga baguetter"-träsk.

jag köpte mig en krissmoothie inför hindret jag väljer att kalla "komma -in-i-hallen-och-vara-vrålhungrig-och-supersugen-efter-att-ha-skådat-allt-gott-i-affären". Så väl hemma åkte smoothien i mig fortast möjligt. Sen kan man packa in varor och börja tänka på att laga mat.

för att det inte ska kännas tråkigt så blir lördagskvällsmyset fruktsallad med banan, apelsin, äpple och några russin. Vi funderar även på att premiärinviga vår glassmaskin i morgon (maken fick en i julklapp från jobbet) med att göra kalorisnål ypghurtglass. Vi får se om det blir av. lägger ut omdöme här i bloggen i så fall.
2008-01-04 | 20:13:06

Sassa brassa rårivna morötter!

Här nedan följer recepten på sopporna jag gjorde tidigare idag.
Slänger även in receptet på kvällens middag, ifall någon är intresserad.
Beklagar dom rätt kassa bilderna, men min kamera har fått fnatt.

 

Vännernas morotssoppa - Under valnötsträdet av Anna Bergenström & Fanny Bergenström

4 personer

2 medelstora gula lökar
4-6 stora morötter (500 g)
3 cm färsk riven ingefära
2 dl pressad apelsinsaft (= 2 stora apelsiner)
2 msk smör eller olja
minst ½ tsk salt
7 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
salt och svartpeppar
2 dl crème fraîche eller tjock yoghurt
+ lite finstrimlat apelsinskal till serveringen
(Bröd)

Skala och hacka löken. Skala och riv morötterna grovt. Skala och riv ingefäran fint. Tvätta apelsinerna och strimla eller riv det allra yttersta av skalen. Pressa saften. Ställ allt åt sidan så länge.
Värm smör eller olja i en gryta eller rymlig kastrull. Fräs löken över svag värme tills den är mjuk. Salta.
Lägg i ingefära och morötter och fräs ytterligare ett par minuter. Häll på vatten och apelsinjuice. Smula ner buljongtärningen och låt det hela koka upp och sedan sjuda tills morötterna är mjuka, ca 10-15 minuter.
Kör sedan några varv med mixerstav direkt ner i grytan eller kastrullen. Smaka av soppan med salt och nymald svartpeppar.
Servera med en klick tjock yoghurt eller crème fraîche och toppa med lite rivet apelsinskal.
Ät bröd till.

 
Currykryddad palsternackssoppa - ViktVäktarnas lilla smala av Becky Johansson

4 personer

1 stor gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
2 tsk olja
½ färsk chili, urkärnad och finhackad (kan uteslutas)
900 g palsternackor, skalade och grovt hackade
2 tsk mald koriander
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald ingefära (jag tog 2 cm färsk riven och pressade ur saften istället)
1 liter grönsaksbuljong
salt och nymald svartpeppar

Fräs lök, vitlök och chili i olja i en stor kastrull/gryta på svag värme cirka 5 minuter tills hacket är mjukt.
Blanda ner palsternacka, koriander, gurkmeja och ingefära. Tillsätt buljong och sjud på svag värme ca 20 minuter tills palsternackorna är riktigt mjuka, rör om då och då under tiden.
Finfördela soppan i matberedare/mixer eller med mixerstav. Smaksätt med salt och peppar om det behövs och servera.

Antal points/portion: ½


Grekiska köttfärsbiffar med klyftpotatis

500 g nötfärs
1 påse Santa Maria Bifteki Spice Mix
½ dl vatten
Olja
Potatis
Salt
Crème Fraîche (lätt)
Persilja
Fetaost
Valfria grönsaker

Blanda kryddmix + vatten i en bunke. Låt blandningen svälla i ca 2 minuter, blanda sen ner färsen. Späd ev. med vatten/mjölk ifall det känns för torrt. Forma små biffar och stek på medelvärme tills de är genomstekta, ca 2-3 minuter per sida.

Skala potatisen och skär den i klyftor. Koka potatisklyftorna i lättsaltat vatten ca 5 minuter.
Låt dem rinna av väl i ett durkslag. Häll sen ut dem på en oljad plåt/form och baka i ugnen, 225 grader, 20 minuter.

Servera biffarna med potatis, crème fraîche blandad med persilja eller tzatziki, fetaost och grönsaker.

2008-01-04 | 19:53:33

Mätt

Fredag idag - men det känns konstigt.
Jag är nog inte ensam om att tycka att hela veckan varit som en lång helg. Nyår och allt förskjuter liksom hela veckan att det blir uppochner.
Hur som helst.

Dagen har varit bra matmässigt. Mina frukostar blir bättre och bättre. Har insett att jag verkligen måste äta ordentligt för att orka och inte bli hungrig vid 10 varje dag, som tycks vara min "kristimme".
Nu består mina frukostar av havregrynsgröt, sylt och mjölk samt smörgås (grovt bröd, förstås) med kalkonbröst eller ost + paprika. Ibland kaffe eller te utöver det.
Mina alternativa frukostar blir smoothies - galet gott, mättande och går att variera i all oändlighet. Att bara äta smörgåsar + kaffe är inget som räcker för mig har jag insett, det är då jag blir hungrig efter en timme eller två...
(Sen har jag mina perioder när jag inte vill ha frukost allt, men då får jag väl strunta i frukosten och äta lite senare istället. Bättre det än inget alls.)

På eftermiddagen idag gjorde jag två soppor, en från ViktVäktarna och en från Anna Bergenström.
Recept kommer i ett separat inlägg.
Och nu ikväll blev det grekiska köttfärsbiffar, fetaost, hemgjord klyftpotatis och crème fraiche + paprika. Så förbannat gott och så mätt jag blev - trots en normal portion. Jag tror det beror på potatisen, för varje gång jag äter något med potatis blir jag mätt som en gris. Undrar vad det beror på?

Nåja.
Jag känner mig nöjd med dagen. Skönt!
2008-01-04 | 15:59:15

Den magiska 42:an

Har precis ätit pytt i panna, så nu är jag mätt och nöjd igen. Åt framför top Model och kände mig nöjd över att inte behöva vara supermodell och få min kropp kritiserad i TV.

jag kan ju börja med att berätta vaför jag siktar på 42, förutom att jag har en hel kartong med kläder i den storleken som jag vill kunna använda...

Jag tycker helt enkelt att jag passar att ha stl 42.  Runt storlek 42 ser jag fortfarande hälsosam ut. när jag börjar komma ner mot 36-38 tycker jag att jag blir så mager i ansiktet. Stl 40 är en storlek jag får kämpa för att ha kvar. kroppen verkar vilja ligga runt stl 42-44 och jag tycker inte att jag passar 44, så 42 fick det bli. sen får vi väl se. jag har ett par väldigt snygga jeans i stl 31 tum, som jag köpte när jag var smal, hängde in i garderoben i väntan på tid att sy upp dem, och sen gick jag ju upp i vikt. De skulle jag vilja använda, om bara så en gång, men då måste jag ju gå ner mer i vikt efter stl 42 och det vet jag inte om jag vill... får väl skärpa mig och köpa ett par lika snygga jeans i stl 42 istället. men jag behåller jeansen i garderoben tills jag vet hur jag ska göra med dem. jJag kan väl alltid sälja dem sen om jag inte vill använda dem.

Någon dag kanske jag plockar fram kameran och tar kort på min "42"- garderob. Den är betydligt roligare än den garderob jag har nu. Det finns ju för fan inga snygga kläder för mig som är tjock.

jag är medlem på världens bästa forum. där får man inte prata viktminskning och bantning, men däremot får man en massa roliga kurviga kompisar, man får titta på bilder av dem i deras fina kläder. Alla andra är så snygga där, även de i samma storlek som jag, så jag fattar inte varför inte jag kan passa lika bra i de kläderna som de har, men när jag provar ser det bara konstigt ut på mig. Man får tips om vart man kan hitta fina kläder, man får skriva av sig med tjejersom vet hur det är att vara tjock, bland annat och man mår mycket bättre med sig själv efter en stund när man varit där, det kan man läsa flera vittnesmål på. för den som är nyfiken finns forumet påhttp://www.kurvigheter.se/forum/  (kom i håg att du måste vara tjej och kurvig, från stl 42 och uppåt...)  För att få vara kvar där måste jag hålla mig kring 42, så det är också en av anledningarna till att min målstorlek hamnar på 42.

Vilken storlek jag har nu? Det tänker jag inte berätta, men kan upplysa om att jag måste handla kläder i affärernas tjockisrutor.
2008-01-04 | 14:51:56

Hunger och frukostvanor

Sitter här och dricker vatten med vinäger i. det ska ju ha lite påverkan på blodsocktret har jag läst någonstans. och så kännsd et lite godare än bara vanligt vatten. Plus att den psykologiska effekten blir att det känns som att man gör något för viktminskningen, inte bara siter framför datorn och dricker vatten. Har pytt i panna i micron så snart är det lunch. Skönt för jag är vråååååålhungrig. Min kropp fungerar nämligen på det viset att jag inte är ett dugg hungrig fram tills en viss tidpunkt, oftast efter lunch och då är jag istället vrålhungrig. Sen går jag och är hungrig och sugen resten av kvällen, händer att jag sommnar hungrig för att sedan på morgonen gå upp och få tvinga i mig frukost. Det är kosntigt, för jag har alltid haft bra frukostvanor, tills för några år sedan. men det är pga den bristande sugenheten på frukost som det blir smoothies för mig. frukost som går att dricka och som man bara kan plocka fram ur kylen är verkligen min melod. men jag ska börja förska variera frukosten lite. Att notera är väl dock att jag när jag jobbar är hungrigare än annars, och då blir jag hunrig lagom tills rasterna, som att kroppen är inställd på att nu är det rast för nu är vi på jobbet jag och Anna och jobbar. på sommaren börjar jag ofta 5 på morgonen, och då går jag upp någongång mellan halv 4 och 4, beroende på när jag msåte åka, och det är i samband med det som smoothiesfrukosttraditionen har fått sin början. För så tidigt på morgonen är det jättesvårt för mig att äta något elelr orka göra i ordning något. Då äter jag oftast lunch vid första rasten 9.30, och sen mellanmål vid lunchrasten om jag har tid att ta den.

Mina tips på flytande frukostar:
Smoothies (Brämhults är min favorit)
Sån färdigbalndad nutrilett/andra likande sorter, smakar choklad elelr latte och man får i sig lite av allt möjligt
Välling, osockrad fullkorn, gott med lite kanel och russin i


Bättre än ingenting i allafall.

men jag lovar härmed att jag ska se över mina frukostvanor och försöka variera dem lite mer, äta lite mer fast frukostmat när jag är hemma och inte ska iväg någonstans i allafall. och hålla stenhårt på att äta frukost, något jag inte gjorde i morse...därav dessa tankar säkert. nu ska jag i alalfall äta lunch! (Bättre sent än aldrig)
2008-01-04 | 12:44:32

Min våta dröm...



...är just nu denna crosstrainer från Carl Lewis/Ellos.

Satan i gatan vad jag skulle vilja ha en sån! Och bajsbanan att jag inte skrev upp en sån på önskelistan till jul... Antingen får jag spara nu och köpa själv om ptjaa... 15 år - eller önska mig i 26-års present i höst.

Men om någon snäll själ där ute vill skänka mig en så går det givetvis också bra! ;)

Nu: lunch.
2008-01-03 | 21:15:01

Feeeed meeeee

Idag har jag verkligen rört på mig. har jobbat och det är ju som ett 8 timmars träningspass [städar] :D jag vet inte exakt vad jag gjort annorlunda idag, men jag har träningsvärk i hela kroppen, hmm...kanske kommer det sig utav att jag var tvungen att böja mig ner flera gånger med dammsugaren på ryggen? [vi har dammsugare som man bär som en ryggsäck]. Dagen började lita knackigt med extramotion eftersom jag gjorde det hemska att tappa en jätteviktig nyckel. Det snöade ju ute till råga på allt också, så jag trodde verkligen att jag aldrig skulle hitta nyckeln, men det kom fram till slut unders snön [fatta vad lättad jag var]. men man får se det positiva, jag fick lite extramotion under letande i allafall.

Dagens mat:
Smoothie till frukost (traditionsenligt:D)
lax med keso och gurka till lunch (en favoritlunch jag har)
Oxpytt med rödbetor till middag
äpplen, ett mar msk blandat nötter och torkad frukt och en fruktshot som mellanmål under dagen
Te och Gurka som kvällssnacks

och jag är ändå hungrig...måste vara något psykologiskt.

Idag har jag och min käre [och ganska nyblivne] make varit tillsammans i 8 år!!! Vi funderade på att fira med någon extragod mat, men hungern tog överhanden, därav pytt i pannan.

Jag har slagits mot sugmonstret hela dagen och kvällen, är så suuuuugen på nåt, vad som helst 411 mackor eller en chokladbit eller nåt. men jag har stått emot. Min strategi har varit  att säga nej och att dricka vatten när det blivit för mycket.

Kul att se att vi fått trevliga och uppmuntrande kommentarer, jag har inte svarat för att jag inte fatatr hur man gör. ska be karolina lära mig.

Nu ska jag gå och bada, en kalorifri njutning efter en vinterkall dag!
2008-01-03 | 13:22:53

So far so good

Dagen har börjat bra måste jag säga.
Inget som har rubbat min dag och inga frestelser. Än. Frukosten bestod av kaffe med mjölk, rostat grovt bröd och mandarin. Lunchen blev köttfärssås och pasta, gurka och mjölk.
När jag åkte och handlade blev det en hel del rotfrukter och potatis, tänkte att jag ev. skulle göra lite soppor ikväll eller imorgon och frysa in. Dessutom är det ju soppväder ute (snöööö!). Och gör jag soppor så blir det nog så att jag lägger ut recept + bilder, om sopporna smakar bra... ;)

Det enda som inte varit bra är motionen.
Men veckan är inte slut än, så jag hinner nog skaka på fläsket innan veckan är över.

Jag har faktiskt lite funderingar på att använda mig ViktVäktarnas pointstabeller. Dom är inte så svåra att ta till sig och det ger ännu en grej att hålla koll på. Har jag hela tiden i bakhuvudet hur många points jag får äta om dagen, så faller jag inte lika lätt för frestelser. Hoppas jag... Jag har ju ätit enligt dem tidigare och det funkade bra då, så då får det bli ett nytt försök. Dessutom har jag deras CD-rom program (tack Anna!) och många av deras kokböcker.

Nu: slapptid och sen plugg.

2008-01-02 | 17:27:56

Andra januari

Tänkte uppdatera hur det gått idag... jo det har väl gått bra, har inte ätit en enda ynka liten godis, det har blivit Blåbärs och hallon-smoothie till frukost, ananas-mango smoothie och smörgås till lunch (en med sill och en med kaviar) och så ska vi äta blodpudding till middag. jag hatar egentligen blodpudding, men äter det änd¨å då och då för att fylla på med lite extra järn. tänkte först ta en promenad, men fick sån mensvärk att jag avstod eftersom min värk blir värre om jag rör på mig. Kommer att få rejält med motion i morgon när jag ska jobba [städar].

Nu är det snart dags för det riktiga eldprovet, att handla mat och inte råka få med sig godis i korgen. Trodde jag hade allt hemma, men insåg att jag ju måste äta lunch imorgon också, och jag vill INTE ha blodpudding två dagar i rad. blir snabbt in- snabbt ut ur affären!


Nu ska jag ladda med en frukt!
2008-01-02 | 13:10:17

Hej jag heter Anna

Så var den stora dagen inne, dagen som jag och Karolina bestämt i förväg och längtat till, dagen för resans början! jag känner mig sådär uppspelt och förväntansfull som man alltid gör i början. Den entusiasmen brukar ju börja tryta efter några dagar/veckor/månader, sen kommer den tillbaka och tryter i omgångar. Men det är ju så det är med allting.

Namn: Anna
Ålder:25
Civil status:Gift
Bästa egenskap i viktsammanhang:Envis
Sämsta egenskap i viktsammanhang:PMS [om man nu kan kalla det egenskap, men den påverkar mig och mitt liv i allafall]
Antal tidigare "större" viktnedgångar: 2. Den första var i 14-15 årsåldern och då gick jag ner 33 kg på ett år och höll mig på den vikten och senare + kanske 10 kg rätt så länge. den andra omgången drog jkag till med ett halvårs pulverdiet och gick ner om jag minns rätt 26 kilon. De + kanske 14 kg extra gick jag väl upp inom ett år sen. 2006 gick jag ner 10 kg och 9 av de kilona har hållit sig borta. Däremot så gick jag ner 5-6 kilo till under sommaren fram till september, och de kilona är tillbaka nu pga brist på motion och frossande under höst och vinter i skräpmat och godis.
Värsta "bantarminne": När jag fick för mig att köra en endagars ananasdiet av något slag inför en nyårsafton för att vara extra slimmad och det slutade med att ananasen gav värsta bakslaget i form av jätteläppar, de var jättesvullna och jag såg inte klok ut [om man inte gilalr clownläppar, i så fall var jag riktigt snygg] Jag ska aldrig banta mer!!!!
Mitt långsiktiga mål: Att komma i stl 42 på kläder [gamla stl 42 från slutet av 90-talet, tror att de ändrat lite på storlekarna nu,men jag vill kunna ha mina gamla kläder]
Mitt första delmål: Att gå ner 2,5 kg till 2 februari .En hälsosam nedgång ska ju ligga mellan 0,5-1 kg per vecka [och jag vet att jag är en sån som går ner långsamt jag går upp i ljusets hastighet och ner i mopedfart] så jag satte första delmålet på det lägre spektrat, vill inte pressa mig för mycket, men inte heller för lite. jag läser alltid i tidningar om folk som berättar att de rasade i vikt "första veckan gick jag ner 5 kg, det var så inspirarande", sån är inte jag. jag går ner när jag lägger manken till, emn det går som sagt var sakta.
Startvikt (vikt i morse): För närvarande nöjer jag mig med att konstatera att den är alldeles för hög, jag kommer väl avslöja den så småningom, men just nu vill jag hellre koncentrera mig på själva processen.
Metod: Efter att ha testat mindre hållbara metoder och i veckor sneglat åt alla möjliga håll, och suget läst om mirakel GI-dieter, så har jag beslutat mig för den långa vägen i form av tallriksmodell med nyttig mat, (kolhyderater, proteiner och grönsaker) lagom stora portioner (mätt men inte proppmätt), 500g frukt och grönt per dag + motion. jag kommer att återkomma med ett inlägg om mål när det gäller träning senare. Mitt mål är inte att banta utan att ändra mitt sätt att leva och äta till ett sätt som är gångbart och hållbart för livet.
Tid på mig att gå ner i vikt: Så lång tid det tar. hellre att det tar tre år och sen håller än att jag går ner allt på ett halvår och sen sitter här om ett år igen och behöver gå ner.
Varför gå ner i vikt?: Av trå skäl. För att min vikt hindrar mig från att göra vissa saker jag vill göra, kan även återkomma mer om vad senare. För att jag har problem med mina fötter som blir värre när jag väger mycket. och för att jag vill kunna ha mina gamla kläder och även köpa lite nya kläder ibland som inte är svindyra. Utbudet i tjockisrutan är ju bedrövligt helt enkelt.
Hjälpning: att jag har stöd av Karolina, av min man och att jag säkerligen kan hämta stöd hos vänner och min mamma också! Ovan nämnda envishet. En ärlig avsikt att verkligen ro det här i land. En insikt i att man inte måste sätta ribban skyhögt. en ösnakn om att få ut mer av livet. jag hoppas att ett ständigt bloggande även ska hjälpa till att hålla ångan uppe. Kommentara gärna!
Stjälpning: PMS-monstret kommer in och frestar, jag har svårt att hålla mattider vilket reulterar i blodsockersvängningar som i sin tur resulterar i panikköp på MAX. Min man har en förmåga att glömma bort att jag inte vill äta skräpmat och godfis och komma hem och överaska med det (senast igår erbjöd han mig en chokladbit typ 1 timme efter att jag sagt att jag inte skulle äta något godis den dagen, han har bra minne men acks så kort), trugande människor som inte förstår vilken balansgång det är att stå emot. Min missbrukarhjärna som ständigt kräver sockeruppmärksamhet. till dessa måste jag hitta strategier.

EDIT: har idag 19/1 rättat ett årtal i presentationen som var fel.

2008-01-02 | 12:16:52

Presentation av Karolina

KarolinaDet här är då jag och lite av min historia:
Jag är 25 år, studerande (Komvux) och bosatt i Avesta.

Målet för mig med den här bloggen är att jag ska gå ner i vikt. Jag har funderat kring hur många kilon exakt och delmål, så låt oss säga 3 kg till 4:e juni. Då har jag 5 månader på mig att tappa 3 kg. Allt utöver 3 kg ser jag som en bonus.

Det kanske låter lite med 3 kg för någon av er som läser, men för mig är det en merit att bara gå ner ett 0,5 kg. Med en lång vikthistoria och erfarenheter av att inte kunna gå ner snabbt i vikt, så vet jag hur kämpigt det är att tappa kilon. Här är det inget som "rasar" och jag kommer inte att bli "smal till Midsommar". (Ni läser väl Aftonbladet och Expressen?)


Jag har varit överviktig sen barnsben och min vikt eskalerade rejält efter gymnasiet p.g.a. vissa omständigheter.

Efter många misslyckade bantningsförsök lyckades jag med hjälp av Reductil och ViktVäktarna gå ner sammanlagt 13 kg under hösten/vintern 2005. Medicinen slutade sen att ge effekt och efter ett par månader eskalerade vikten ännu en gång; jag gick upp allt jag gått ner och gick upp lite till på det. Alla jojobantare nickar nu samtidigt...


2006 nådde jag "botten" med min vikt och kände att det får vara nog. Jag orkar inte vara fet längre och framförallt; jag vill inte vara fet längre. Jag trivs inte med mig själv och jag trivs inte med min kropp. Jag vill dra det så långt att jag påstår att jag känner mig instängd i en fatsuit.

Därför uppsökte jag min läkare i december 2006 och krävde (jo, jag krävde!) en remiss till kirurgen i Falun för att få göra en gastric by-pass. Sagt och gjort, remissen skickades och jag gjorde mig beredd på en lång väntan för att få komma på informationsmöte. 15 månaders kö blev 12 månaders kö och i början av december 2007 åkte jag upp till Falun och gick på informationsmötet.

Det som händer nu är att jag måste visa under ca 6 (+-) månader en nedåtgående viktkurva genom att väga mig hos en distriktssköterska varje månad. Inga exakt antal kilo, utan en nedåtgående viktkurva.

Därav denna blogg - denna utmaning, tillsammans med Anna.


Anledningen till att jag väljer att göra en operation är för att jag redan har testat allt, nåja, nästan i alla fall. Dieter hit och dit, pulver, tabletter, hälsokost, medicin från läkare, dietist, ViktVäktarna och det klassiska sättet "bra mat och motion". Det enda som gav effekt var som jag skrev tidigare; Reductil + ViktVäktarna.


Jag vet inte om jag kommer att gå ner i vikt nu, när jag inte har något "hjälpmedel" i form av medicin, men jag kommer att försöka och jag kommer att göra mitt bästa.


Jag kommer att blogga om allt vad viktminskning innebär och jag hoppas att du/ni vill följa oss, ge oss pepp, styrka, kloka ord och värme längs vägen!


/K.

Vi tog ett gemensamt VIKTigt beslut, att gå ner i vikt för att sedan hålla vikten, men har olika sätt att uppnå målet.

Anna använder sig av ViktVäktarnas program som bas.
Lina genomgick en GBP den 10/2 -09.



Båda har sedan bloggens start 1/1 -08 gjort en viktresa nedåt. Under sommaren -09 blev Anna gravid och fick pausa sin nedåtresa. Under graviditeten gick hon upp 21 kg och efter förlossningen i mars -10 är vikten återigen på väg neråt. Linas vikt tickade stadigt nedåt efter operationen. 11/9 -10 nådde hon sin målvikt, och fokus ligger nu på att hålla vikten. Den 24/11 -10 genomgick Lina en bukplastik.



Vi bloggar om viktens mot - och medgångar, om livet i stort, motion, mat & recept, tankar & känslor.

bloglovin
Start: 1/1 2008
Anna:
BMI:

Start: 1/1 2008
Lina: -72,6 kg (-74,1 kg)
BMI: 23.6 (23.1)