Sassa brassa rårivna morötter!
Här nedan följer recepten på sopporna jag gjorde tidigare idag.
Slänger även in receptet på kvällens middag, ifall någon är intresserad.
Beklagar dom rätt kassa bilderna, men min kamera har fått fnatt.
Vännernas morotssoppa - Under valnötsträdet av Anna Bergenström & Fanny Bergenström
4 personer
2 medelstora gula lökar
4-6 stora morötter (500 g)
3 cm färsk riven ingefära
2 dl pressad apelsinsaft (= 2 stora apelsiner)
2 msk smör eller olja
minst ½ tsk salt
7 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
salt och svartpeppar
2 dl crème fraîche eller tjock yoghurt
+ lite finstrimlat apelsinskal till serveringen
(Bröd)
Skala och hacka löken. Skala och riv morötterna grovt. Skala och riv ingefäran fint. Tvätta apelsinerna och strimla eller riv det allra yttersta av skalen. Pressa saften. Ställ allt åt sidan så länge.
Värm smör eller olja i en gryta eller rymlig kastrull. Fräs löken över svag värme tills den är mjuk. Salta.
Lägg i ingefära och morötter och fräs ytterligare ett par minuter. Häll på vatten och apelsinjuice. Smula ner buljongtärningen och låt det hela koka upp och sedan sjuda tills morötterna är mjuka, ca 10-15 minuter.
Kör sedan några varv med mixerstav direkt ner i grytan eller kastrullen. Smaka av soppan med salt och nymald svartpeppar.
Servera med en klick tjock yoghurt eller crème fraîche och toppa med lite rivet apelsinskal.
Ät bröd till.
Currykryddad palsternackssoppa - ViktVäktarnas lilla smala av Becky Johansson
4 personer
1 stor gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
2 tsk olja
½ färsk chili, urkärnad och finhackad (kan uteslutas)
900 g palsternackor, skalade och grovt hackade
2 tsk mald koriander
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald ingefära (jag tog 2 cm färsk riven och pressade ur saften istället)
1 liter grönsaksbuljong
salt och nymald svartpeppar
Fräs lök, vitlök och chili i olja i en stor kastrull/gryta på svag värme cirka 5 minuter tills hacket är mjukt.
Blanda ner palsternacka, koriander, gurkmeja och ingefära. Tillsätt buljong och sjud på svag värme ca 20 minuter tills palsternackorna är riktigt mjuka, rör om då och då under tiden.
Finfördela soppan i matberedare/mixer eller med mixerstav. Smaksätt med salt och peppar om det behövs och servera.
Antal points/portion: ½
Grekiska köttfärsbiffar med klyftpotatis
500 g nötfärs
1 påse Santa Maria Bifteki Spice Mix
½ dl vatten
Olja
Potatis
Salt
Crème Fraîche (lätt)
Persilja
Fetaost
Valfria grönsaker
Blanda kryddmix + vatten i en bunke. Låt blandningen svälla i ca 2 minuter, blanda sen ner färsen. Späd ev. med vatten/mjölk ifall det känns för torrt. Forma små biffar och stek på medelvärme tills de är genomstekta, ca 2-3 minuter per sida.
Skala potatisen och skär den i klyftor. Koka potatisklyftorna i lättsaltat vatten ca 5 minuter.
Låt dem rinna av väl i ett durkslag. Häll sen ut dem på en oljad plåt/form och baka i ugnen, 225 grader, 20 minuter.
Servera biffarna med potatis, crème fraîche blandad med persilja eller tzatziki, fetaost och grönsaker.
Nu har jag bestämt mig för att köra hårt med nyttig mat och träning från och med måndag! :D Inget grävande i chipspåsen eller smaskande på choklad alltså!
Emma: Härligt att läsa! :)
Kör så det ryker!