2008-06-30 | 23:33:46

Jakten på den speciella klänningen...

Eftersom min målbild handlatr om att fira midsommar i en riktigt fin midsommarklänning så måste jag ju hitta den perfekta. Det skulle vara toppen att kunna köpa den och hänga den här hemma så att man kan gå och kika på den lite då och då (och snart borde de ju börja rea årets sommarklänningar också, haha snålverner här). eller är det kanske bara dumt att köpa kläder i förväg som man sen kanske inte får tillfälle att bära om man misslyckas med att nå målet och däerför blir jättebesviken... eller är det kanske looseraktigt att tänka så, jag ska ju tänka att jag ska lyckas ju... svår t det där, nu ska jag leta klänning på nätet i allafall bara för att fresta mig själv lite.
2008-06-30 | 23:28:26

Dagens Anna 30/6 2008

Frukost: en banan
Mellanmål: -----
Lunch: en räksmörgås på café med en jobbarkompis, en coca cola light (som jag inte drack upp hela)
Fika:  min snälla jobbarkompis bjöd mig på en latte
Middag: Var på thairestaurang med maken och åt nån kycklingrätt med curry och grönsaker och cocosmjölk
Kväll:  En magnum mini och en halv tigermelon
Motion: promenad in till stan och så en promenad till och från affären

Kommentar:   kanske inte världensbästa matdag men jag åt väldigt gott! och i trevligt sällskap! och jag är glad att vi tog oss i kragen och GICK till affären något som inte har hört till vanligheterna på väldigt länge.
2008-06-30 | 23:23:11

dagens Anna 29/6-08, något försenat

Frukost: 2 smörgåsar från mikales livlina
Mellanmål:
Lunch:  Hann inte med
Fika:  nej
Middag: En grov baguette från Mikalels livlina med rostbiff och potatissallad, melon
Kväll:  en liten yoghurt
Motion: Städning i 10 timmar och 45 minuter
Kommentar:  var en helt galen dag med otroligt mycket att göra på jobbet så det blev lite som dfet blev med mat och allt. Fick dock ordentligt med motion : )
2008-06-30 | 18:13:06

Dagens

Frukost: Grov limpa med smörgåskorv (tror den heter så, väldigt salt & god), fil med crunch, vatten
Mellanmål: -
Lunch: Köttfärsbiffar med lök, potatismos & morötter, vatten
Mellanmål: Grov limpa med smörgåskorv och så lyxade jag till det med hemmagjord latte :)
Kvällis: Hmm... jag är inte så hungrig, så det blir något lätt, typ korv med bröd eller en smoothie
Motion: Hallå, det spöregnar & åskar...

Kommentar: Bättre matmässigt och mellanmålmässigt (inget sött och sockrigt fikabröd) - och jag måste säga att jag känner mig lite piggare än vad jag brukar göra. Jag vet inte om det beror på kaffet, smörgås istället för socker eller något annat. Men bra är det. Fortfarande PMS-tjurig dock... haha. Jag önskar att det kunde bli lite bättre väder, så att jag cykla och röra mig. Nu vågar jag inte ge mig ut eftersom regnet kommer så tätt... och cykla i regn är ingen hit. Jag har provat så jag kan uttala mig om saken. ;)
Så nu hoppas vi alla på bättre väder, right? Men inte stekhet sol och kvav värme, utan max 20-22 grader och lätt bris. Right on!
2008-06-28 | 23:25:18

Dagens Anna 28/6-08

Frukost: 3 rågknäcke med lite kalkon och ost, kaffe med mjölk
Mellanmål: en burk coca cola light
Lunch: 2 stycken mini meal start  
Fika:
  samma colaburk som ovan kanske kan räknas?
Middag: Pytt i panna, sallad och en banan
Kväll:  2 rågknäcke med pepparotsost
Motion:  6,5 timmars städande på jobbet.

Kommentar:  Att äta pytt i panna till middag varje dag kanske inte är världens bästa, men det är så enkelt när det redan finns i frysen bara att packa i lådan. jag lade i allafall till en rejäl dos sallad idag. Hade inget bra hemma att ta med som lunch och hann inte handla hemma innan jag åkte dit heller så jag handlade yoghurt med startmüsli på våran affär istället. Tänkte bara ta en först men tyckte att det kändes för lite så jag slog till på två och det var lagom, jag höll mig mätt tills det var dags för pytten vid 7-tiden. Blev ingen promenad till jobbet idag pga att jag var tvungen att göra annat, men det var skönt att vila lite från det också, jag var ganska slut i kroppen efter de andra dagarnas promenerande plus jobb. imorgon blir det nog ingen promenad heller då jag börjar 12 och jobbar till 22, det lär bli tufft ändå som det är och jag får nog den motion jag behöver på plats.
2008-06-28 | 21:24:15

Dagens - 'Cause you had a bad day

Dagens intag har varit en salig mix av fil, bröd, pasta, muffins, godis, chips, tacos och choklad. Dålig dag någon? PMS? Svar ja. Motion då? Nä. Jag motionerar aldrig i åska & spöregn. Not my cup of tea.
Så jag sammanfattar det hela såhär: lördag suger. I alla fall matmässigt.

...det var kanske därför som jag klickade hem ett par nya skor? Tröstshopping, ni vet.

2008-06-27 | 23:12:12

Kaffetåren den bästa är...

Kommer i håg en sak från föreläsningen jag såg förut på SVT med Fredrik Paulún som jag skulle vilja dela med mig. han sa att kaffe är nyttigt, att det innehåller massor med antioxidanter. kan ju vara bra att veta när man ser Anna Skipper nono-a kaffe i sitt mentala inre när man gör sig en kopp.

jag dåg något annat program på tv någongång (Oprah?) där det var nån expert med som berättade att kaffedrickandet är väldigt högt i länder med mörka årstider och att det beror på att vi är tröttare. Hon tyckte att alla som bodde i mörkare länder skulle skaffa sig en liten ljusterapilampa att ha bredvid sig om man sitter vid skrivbordet mycket.

Hur vill ni ha ert kaffe? jag dricker helst mitt med skummad mjölk. Det godaste kaffet jag druckit dracks på Västanfors hembygdsgård. Det dracks en solig dag med en kompis till mig.

och nej vi har inte blivit sponsrade av någon, jag fördriver bara tiden i väntan på min man som sitter vid sin dator. Vi ska snart gå och äöta fruktsallad och titta lite på tv innan det är dags att sova.
2008-06-27 | 22:51:23

Dagens Anna 27/6-08

Frukost: 3 rågknäcke med keso
Mellanmål: En hemmagjord smoothie på banan, lite jordgubbar och minimjölk, 2 b-vitamintabletter
Lunch: Sillasmörgås
Fika:  lite kallt kaffe och en banan
Middag: Pytt i panna
Kväll: Fick en minutemaid smoothie av mannen när han hämtade mig efter jobbet (idag också) och så ska det bli lite fruktsallad
Motion: En proemenad till jobbet och sen 6,5 timmars städande

Kommentar:  idag tycker jag att jag fick till det ganska så bra när det gäller mat och motion. jag tog min promenad till jobbet och jobbade på sen. Det blev ingen fika, har bokat om det till på måndag istället så jag ser fram emot en räksmörgås då istället. Jag improviserade lite när det gällde lunchen istället och sillsmörgås är inte så dumt när allt kommer omkring.
2008-06-27 | 21:55:33

Dagens - Rollin'Frukost:
A-fil + crunch, rostat bröd, vatten
Mellanmål: Inget :/
Lunch: Kycklingfilé med champinjoner i lergryta, ris & majs, mjölk
Fika: Kaffe med mjölk, en liten chokladbit
Middag: TACOS! :)
Snacks: Några chips...

Kommentar: Fan så gott det var med tacos! Åt väl lite för mycket så nu har jag ont i magen, är supersvälld och rullar fram. Men det är värt det. Det känns som att jag kommer att vara mätt i en vecka nu, haha!
Ingen motion har det blivit heller, men kanske imorgon... Nu ska jag duscha och sen bädda ner mig, tänk att mättnad kan göra en trött som en gnu...
2008-06-26 | 23:41:26

Imorgon:fika

Har bokat in en fika med en jobbarkompis innan jag börjar. Blev vid tolvsnåret och min plan är att satsa på en räk eller kräftsmörgås för att få i mig lunch. Det ska bli gott och roligt.
2008-06-26 | 23:40:16

Dagens Anna 26/6-08

Frukost: 4 rågknäcke med keso och gurka, Roibooste
Mellanmål: Den grövsta Banan jag sett :D
Lunch: Hanns inte med...
Fika:  Inget
Middag: Lax med keso och sallad
Kväll: Fick en minutemaid smoothie av mannen när han hämtade mig efter jobbet
Motion: En proemenad till jobbet och sen 8 timmars städande

Kommentar:  Blev ju lite tokigt med den uteblivna lunchen, men jag hann inte äta något större mål innan jobbet och på jhobbet var det väldigt stressigt. Jobbade ju kväll så min rast kom inte förräns vid halv nio-snåret och då åt jag min mat. men jag stod mig ändå rätt bra på min frukost måste jag säga, och bananen knölade jag i mig på jobbet efter ett par timmar när jag lyckades få en liten lucka och det räckte rätt bra det med. men jag kan erkänna att jag var bra hungrig innan maten. Jag fick bråttom till jobbet då jag behövdes tidigare så det var därför lunchen inte hanns med.
2008-06-26 | 21:25:36

Dagens

Frukost: A-fil med crunch, limpa utan pålägg (jag är riktigt kass på det här med pålägg), mjölk

Mellanmål: En smörgås utan pålägg

Lunch: Grillkorv med bröd, lite potatismos, tomater, mjölk

Fika: Kaffe med mjölk, några fullkornskex

Kvällis: A-fil med crunch (fildille någon?), några chips... :/

Motion: Nada, zip, zero - å andra sidan valde jag ju trapporna istället för hissen på sjukan samt att jag sprungit upp och ner till tvättstugan hela kvällen... så lite har jag väl rört på kroppshyddan!

Kommentar: Nja, jag kan bättre än så här. Dåligt med riktig "mat" idag men ibland tryter både ork och motivation och då blir det krislösning. Konstigt nog känner jag mig inte speciellt hungrig heller trots bristen på ordentlig mat. Men saltsugen är jag och det var därför chipsen slukades. Jäkla PMS-skit!

2008-06-26 | 12:56:30

I huvdet på Anna: ryckningar

Slog nyss i huvudet i en dörrkarm vilket inte är helt ovanligt, jag skulle behöva ha hjälm på mig. När jag jobbar brukar det vara mer regel än undantag att slå i huvudet. Men nu blev jag faktiskt lite orolig för jag blev lite yr och nu "rycker" det i ögonbrynet...


Ska snart promenera iväg till jobbet (börjar inte förräns 15, men jag vill ha god tid på mmig när jag går), ska bara duscha lite snabbt och försöka hitta något lunchlämpligt i kylskåpet först. Till middag blir det min favorit lax med keso och sallad och gurka! På jobbet blir det 6,5 timmars ren motion i form av städning.

ska försöka orka med en "dagens Anna" efter det att jag kommit hem ikväll.

Ha en bra dag alla ni därute nu!
2008-06-25 | 23:13:45

PMS

Idag har jag köpt mig en burk B-vitamintillskott, det enda som jag hitills faktiskt under olika självstudier (dvs de perioder då jag regelbundet ätit detta tillskott, dvs mellan de perioder då burken tatt slut då jag glömmer att köpa det ) märkt att det hjälpt mot PMS-monstret.

b-vitamin


Här även skickat efter bidrottning-gele som jag läste ska vara bra mot PMS. Läste nu att även den innehåller alla b-vitaminer så det blir väl till att byta den mot b-vitamintillskottet när jag får den. Tog den högre dosen på 1000 mg här ska PMS-botas!!!!
2008-06-25 | 23:06:14

VIKTIG Anna

föresten...

så karolina,du får justera vikten på mig igen för jag hade gått upp 4 snabbmatshekto, så min hitillsa viktminskning sen 1/1 har varit 4,6 kg. men jag kommer igen.


Mätte inte bara vikten utan även fett och muskelprocent och det var inte så kul. jag har en våg med fettprocentmätning, för den som inte har det kan man tydligen räkna ut det här, har inte testat.

Gör här en minnesanteckning

Datum: 25/6-08:

Vikt: X4,6 (tro inte att ni får veta än)

Fett%: 37,8 (för kvinnor bör den ligga mellan 20 och 30 % så ett delmål måste bli att sänka procenten)

Muskel%: 34,1 (vet inte vad man bör ligga på där, men min dröm är ju att vara lika stark som hulken så det är väl bara att höja :D)
2008-06-25 | 22:50:46

Avslöjandet av planen

Insåg att jag aldrig droppade min fina plan igår...

så jag får väl göra det idag istället...

Min plan är enkel. Jag kommer att höja min nivå av rörelse och sänka mitt intag av kalorier ,samtidigt som jag försöker höja min självkänsla och stressa av.

Steg 1 Nu-3:e Augusti:
* Komma igång. Under slutet av Juni och hela Juli månad så jobbar jag ganska mycket och känner att jag inte har tid med så mycket annat. Men jag ska inte komma undan för det. Nu startar komma-igång-fasen. Denna fas innebär avänjning från MCdonlads MCfika, MCgodis och MCsnacks och MC-tvsoffa och invänjning av tre mål mat + 2 mellanmål och daglig motion, bloggning och matlagning. Övning i att ha mat hemma så att man inte panikäter på MCdonalds, övning i att tänka framåt när det gä'ller mat och att inte låta suget styra över förnuftet. Dessutom ska jag testa lite olika kostillskott för att försöka få bukt med min PMS, återkommer om dessa i ett annat inlägg. Denna fas fortsätter fram tills tredje Augusti. Under denna fas räknar jag inte med att gå ner så mycket i vikt, men sätter ändå ett mål på att ha gått ner en stl till detta datum (måste därför ta reda på vad jag har för storlek ordentligt, har mest för stora och för små kläder i min garderob just nu, får gå ut och pröva lite i veckan). Denna månad kan det hända att jag får ta i med hårdhandskarna och köra pulverdiet under någon vecka om det blir för svårt att fokusera på att inte äta godis (har gjorts och funkat förr).  Har kvar det sista från flytten från vår förra lägenhet (inklusive flyttstäd) och tömning av pappas lägenhet (tänker anlita städfirma där för jag hinner inte annars). Avslappningsövningar och självkänsleövningar står också på programmet.Steg 2 4:e-31 Augusti
* Pauluns GI-månad heter nästa steg. Jag råkade köpa boken och gillar tanken på att slippa tänka ut vad vi ska äta idag utan ha det bestämt åt mig. Recepten ser goda ut, inte alltför krångligt och jag vill gärna ge det ett försök. Boken är uppdelad på fyra veckor, varje vecka börjar med en inköpslista och så är det bestämt vad man ska äta varje dag och man får ett recept att följa. Anledningen till att jag inte börjar med denna månad är att jag är rädd för att jag skulle avbryta den då jag vet hur jag är när jag jobbar mycket. Planerar också att förutom motionen lägga in ordentlig TRÄNING tre dagar i veckan. Under denna period är det en kryssning inplanerad, så det blir till att försöka fundera ut hur jag ska tackla den. Avslappningsövningar och självstärkeövningarna ska fortsätta. Min förhoppning är att gå ner 4 kg under dessa veckor.

Steg 3 1:a september-------->
är inte beslutat ännu. Funkar det bra med GI-månaden kanske man börjar om på den eller sätter ihop en egen efter samma principer, funkar det inte bra kanske jag testar något annat. Beslutat är dock att jag denna månad kommer att göra min årliga detox, jag köper sånt detox på hälsokost som man blandar med vatten och dricker i 20 dagar. brukar göra det en gång om året och blir då alltid piggare. Anledningen till att det hamnar under detta steg är för att jag inte hinner springa och kissa så mycket som jag behöver göra under detoxen när jag jobbar : )


Så vad tycker ni?
2008-06-25 | 22:14:43

Dagens Anna 25/6-08

Icasushi


Premiär för "Dagens Anna" idag då, har lånat konceptet från Karolina och hoppas kunna avlämna rapport varje dag.

Frukost:
Inget :/
Mellanmål: Melon och banan, ett par grova smörgåsar med kalkon
Lunch: Grovt bröd med makrill på burk
Fika:  Kaffe med mjölk, kaffe med mjölk och så lite kaffe med mjölk...
Middag: Sushi 8-bitars från ICA, väldigt dyrt (men billigare än sushirestaurangen) och supergott!
Motion: Städning och en promenad i parken

Kommentar:
Blev väl ingen jättestrong dag direkt, en miss att inte äta frukost, men jag sov rätt länge (vi har köpt ny säng efter att ha sovit på luftmadrass i två veckor så det behövdes en rejäl sovning. promenaden i parken skedde spontant på väg till ICA. Planenblev att hitta något på ICA och sen gå tillbaka till parken och äta det ute, emn det började regna lite smått så vi gick hem igen och åt. Städningen skedde här i vårt nya hem, var rejält behövlig och skulel behöva fortsättas imorgon. jag var så otroligt sugen på fika och glass moch godis och allt möjligt men tänkte på midsommar och lät bli det, så det känns som att min målbildning var riktigt lyckad. Midsommar-Anna i sin fina klänning och blomsterkrans tittar strängt på Nuläges-Anna. Planerar att komma fram starkare med både motion och mat, men man måste ju börja någonstans i alla fall.
2008-06-24 | 19:29:18

Dagens

Frukost: Grov limpa med nötter & frukt, mjölk + banan
Mellanmål: Smoothie med hallon
Lunch: Grillad fläskfilé med pommes, crème fraiche & tomater
Fika: Jordgubbar + yttepytte grädde, kaffe med mjölk
Kvällis: Fil + crunch, grov limpa med nötter & frukt
Motion: Cykling + storstädning

Kommentar: Helt okej om man bortser från pommes. Men det är inte alltid så lätt att vara kreativ även om man älskar matlagning... Är inne i en latmask-period just nu men det ska fanimig bli ändring på det. Nu får jag väl å andra sidan skylla en del på vädret (regn, blåst) - hur kul är det att motionera i sugväder? Jag hatar att vara ute och bli fuktig + svettig på samma gång. Nåja. Ändring som sagt.
I övrigt finns det inte så mycket att tillägga. Förutom att jag är sjukt sugen på tacos... :)
2008-06-24 | 16:04:26

Annas mål

Efter att länge och väl tänkt över och helt i det privata skrivit ner precis hur jag upplever att min situation ser ut idag och hur jag önskar att den skulle vara så har jag formulerat ett mål när det gäller mitt liv och ungefär hela min situation (varför är det så svårt att begränsa sig?) och kämpar just nu för att smalna av det målet till det som Törnblom kallar ett SMART-mål: Specifikt, Mätbart, Angeläget, Realistiskt och Tidsbestämt. tidsbestämmelsen är bland det svåraste, hur muycket tid ska man ge sig själv? jag vill ju inte stressa, men samtidigt vill jag ha det gjort, det måste vara tillräckligt med tid för att hinna ifatt när man snubblat och blivit liggande en liten stund, men ändå för lite tid för att bli lat och känna att "jag har ju så lång tid på mig, en kaka idag gör inget".


...... en bra stund senare:

Annas SMARTA mål
Den på midsommarafton 2009 har jag på mig en klänning i storlek 40/42. Jag befinner mig på en rolig fest, men vet också att hemma har jag en välfylld garderob och jag har gjort mig av med alla förstora kläder för jag behöver dem inte längre. Jag tränar minst 3 gånger i veckan och äter till vardags bra och nyttig mat och så något extra gott någon dag i veckan. jag trivs med livet och framförallt med mig själv, känner mig trygg och glad och självsäker. jag ska stå där med en blomsterkrans kring skallen och tänka tillbaka på just det här ögonblicket vid datorn och leende tänka att "jag gjorde det"! Sen ska jag vända mig till Karolina och så ska vi skåla över våra prestationer och över hur toppen resten av livet ska bli. och så ska jag ge min man en fin present för alla dagar han fått ställa upp på promenader, nyttig matlagning och gnäll från en sockerabstinent Anna. Sen blir det jordgubbar till alla!!!!
2008-06-24 | 14:13:29

Om Målning

Okej, dags att pricka av listan jag gjorde i förra inlägget. Tänkte börja med att nyformulera mitt mål, även om det egentligen är samma som förut. till detta använder jag mig av kapitel 15, Mål och målplanering, i Mia Törnbloms "Självkänsla nu". man kan sammanfatta kapitlet som att hon ställer upp ett antal regler för hur man formulerar ett mål och hon menar att man inte ska formulera målet som en aktivitet i sig utan som något mätbart.  Hon menar också att det finns olika typer av mål, andliga, socialala, professionella, ekonomiska, idealistiska samt fritids och hobby-mål.För att hjälpa till har hon gjort en mall för målformulering och det är den jag använder mig av nu.

jag vet inte riktigt vart man ska peta in ett viktminskningsmål, men jag vill nog placera det i kategorin Andligt som enligt Törnblom "rör din egen utveckling för att må bättre och bli den du vill vara" (sidan 145). För det är vad det här handlaqr om för mig, mer än själva viktminskningen i sig så är det ett försök att bota ett symptom på att jag inte mår så toppen som jag borde. min förhoppning är att det i viktminskningens spår ska följa bieffekter i form av ork och kraft, att det ska frisätta tid från bekymmer med kläder och tankar kring hur jag ser ut, att jag ska bli friskare av att äta bättre och röra på mig, att jag genom att jobba med mig själv ska hitta tillbaka till det som är jag för det känns ganska tappat och har varit gömt nu under flera år. Jag genomgick en kris och hämtade mig nog aldrig riktigt bra ifrån den. jag reste mig upp och gick vidare, men det var allt. med senaste tidens händelser och känslor i bagaget så vill jag göra något mer för mig själv, jag vill inte bara täppa till utan laga en spricka.


2008-06-24 | 12:33:51

Anna har börjat

Det här är första dagen på resten av mitt liv. Lite klyshigt att lägga den på en måndag, men jag var ledig från jobbet idag så jag tänkte att jag passar på.

När det gäller projektet ska jag idag:

*Påminna om mitt mål (tänker låna målsättningsmetod från en bok, självkänsla nu,  jag hittade bland mina pocketar när jag flyttade och som jag glömt att jag hade)

*Avslöja min flerstegsplan

*Börja använda mig av Karolinas sätt att rapportera dagen med hjälp av  "dagens..."  och min avsikt är att rapportera dagligen

*Väga mig (har jag redan gjort)

*Storhandla

2008-06-19 | 23:38:30

Gick min väg

till jobbet idag. Tryckte i mig lax till frukost eftersom att jag jobbade 11-15 och visste att det inte skulle hinnas med någon lunch. Enligt eniro är det 3 km till jobbet härifrån, lagom att gå innan ett 4-timmars pass, men jag vet inte om jag skulle orka gå hem efter ett 8-timmars... (fast en gång förra sommaren så gick jag de 7kilometrarna hem till min gamla lägenhet därifrån så det är kanske inte helt omöjligt) jag går och står ju hela tiden på jobbet och brukar ha riktigt ont i fötterna efteråt.
2008-06-18 | 16:12:59

Pajdeg, svar på Karolinas efterlysning

Skrev tidigare ett svar på karolinas efterlysning av smal pajdeg, kom på att jag ju kan lägga ut det så här också:


Här är den som jag brukar använda, smal och god)

För två port:

6 msk vetemjöl
4tsk margarin
2 msk natrell yoghurt eller lättfil

Lägg mjölet i en liten skål. Finfördela margarinet med fingrarna i mjölet till en grynig massa. Tillsätt yoghurt eller fil och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila i kylskåp i ca 30 minuter innan den används.

Jag brukar göra en större sats än receptet anger, och använder även degen till piroger. både jag och ame tycker att det är en god pajdeg.

Receptet kommer från Viktväktarnas Lätt och gott s. 144 (Whalströms 1988)

/Anna
2008-06-18 | 16:10:17

the return of Anna

hallå folket!

Då är jag tillbaka här igen, på riktigt den här gången. jag har planerat och förberett och det behövs bara några kompletterande saker för att jag ska kunna ta tag i det här projektet ordentligt. jag ska förhandla lite med maken i kväll också, så jag beräknar återkomma med en färdig plan och ett nystartsdatum innan veckan är slut.

Hänt sen sist:

Vi har flyttat vilket innebär bättre läge och närmare till det mesta vilket jag i förlängningen hoppas ska leda till fler promenader och cyklingar till affärer och jobb och mindre buss och bilåka. Bor i närheten av ett urfint promenadstråk också, ungefär bara att kliva ut och börja gå.

Har skaffat ett höj- och sänkbart skrivbord vilket jag mhoppas ska leda till mindre sittande när jag håller på vid datorn 8måste ju leda till någon extrabränd kalori att kunna stå och röra lite mer på sig när man skriver)

Min pappa kommer inom de nätrmaste dagarna att urnsättas och hans lägenhet ska röjjas ur och städas innan sista augusti och när det är gjort kommer en stor börda att lätta från mina axlar, själva utröjningen + städning av bvår gamla lägenhet kommer dessutom att generera en massa bonusmotion.

jag kommer att jobba mer under juli vilket innebär massor av gratismotion och mera strukturerarde dagar då man måste äta på bestämda tider annars hinner man inte

Jag har köpt en ny kokbok och börjar bli väldigt inspirerad måste jag säga, kommer att återkomma mer om den i ett senare inlägg. Har dessutom ett finare kök i nya lägenheten så jag hoppas att det ska inspirera mig till mer matlagning.

jag har köpt en ny våg som mäter ner till 100 g och dessutom som en bonus mäter fettprocent, muskleprocent och vattenprocent i kroppen också.

under flyttveckorna har vi istort sett levt på restaurang-färdig och snabbmat vilket har gjort att jag tröttnat rejält på det och är supersugen på att komma igång och äta nyttigt.

Kort sagt: jag är peppad! och jag småförsöker just nu med viktminskningen, men kommer att lägga i en extra växel snart och testa lite nytt.
2008-06-18 | 10:57:54

EFTERLYSNING: Smal pajdeg

På Midsommar ska jag göra en Västerbottenspaj och eftersom innehållet är ganska fett (grädde, ost...) så tänkte jag balansera upp det med en smal pajdeg.
Jag hittar inte mitt recept på smal pajdeg (har säkert slarvat bort det bland alla andra miljoner recept) men såg ett på Tasteline, men tycker ändå inte att proportionerna låter rätt...

Har ni något recept på smal pajdeg som är bra och inte smakar ...konstigt?

(Pajen ska vara till 4-6 personer.)

/Karolina
2008-06-17 | 19:57:38

Glädjedödare

Jag kan ju säga att jag får noll i stöttning av mina föräldrar när det gäller hela det här viktprojektet.
Var ju och vägde mig igår men ingen av dem frågade hur det gick... Och jag är inte den som vill "skryta" heller även om jag är stolt som en tupp. Idag säger jag "Vill du inte veta hur det gick igår?" till mamma och hon säger "Joo, förstås!".
Berättar att jag gått ner 9 hg och hon säger "Ja, men vad bra, men om du hade gått promenader varje dag så hade du kanske gått ner 1 kg!"...

...

Ja, visst. Det kanske jag hade gjort. Men jag tycker det är grymt elakt att säga så! Vad fan, var glad tillsammans med mig, var stolt över mig, säg att jag är duktig! Det är ju DET jag vill höra.
När det är svårt nog att gå ner för mig så vill jag inte höra sånt där. Och jag vet att det jag gått ner (sen januari) är lite för väldigt många av er viktminskare där ute, men för mig är det väldigt mycket.
Så min självkänsla jag hade igår försvann idag. Thank you very much.

Jag blev skitförbannad och skäller ut henne, men hon mothugger med att jag "verkar ha lätt att gå ner i vikt" och är "tjurig". Ehh. Ja, visst. Man har lätt att gå ner i vikt om man går ner runt 1 kg i veckan, och tjurig? Ja. Som fan. PÅ DIG.

Satans glädjedödare.

Men vad kan jag förvänta mig, egentligen? Min mamma har varit anti operationen sen första början så jag borde inte vara förvånad över hennes sätt. Hon vill ju att jag ska gå ner, men jag får tydligen inte göra det på mitt sätt.
Like it or not, jag kör min väg och så är det med det!
2008-06-16 | 20:30:43

Smöreffekten

6,5 kg kan se ut så här:

...behöver jag ens nämna att det inte är något jag vill släpa runt på igen?
Helt galet egentligen och då är ändå 6,5 kg "lite" i mångas ögon. I mina ögon är det massor. Massssor.


2008-06-16 | 13:44:19

Vägning - 16 juni

Vägning - 16 juni: -0,9 kg
Total viktminskning sen 1/1-08: -6,5 kg

Heja mig!
Fasiken så nöjd jag känner mig. Det här kallar jag belöning efter att ha varit ute i åska & spöregn... :)
Trodde inte att jag hade gått ner något eftersom jag känner mig tjockare än någonsin, men tydligen. Skönt.

Nu ska jag äta en sen lunch och bara slappa resten av dagen med tanke på vädret...
Tills nästa vägning hoppas jag på minst lika mycket minus. Det borde tamejtusan gå!

Nästa vägning: 17 juli
2008-06-15 | 19:12:58

Dag 6 & 7 - Det var det det

Nå, hur har det gått?
Veckan har varit upp och ner, med sockersug, sötsug och chokladsug men också inget sug, andra tankar och nya synsätt. Jag lovade ju mig själv, eller lovade, jag tillät mig själv popcorn en gång denna veckan - men det har jag inte ätit. Däremot sprack det fint idag då jag blev bjuden på glass (ska man säga nej tack när något skalat av papperet & betalat för den? "Nä, du får slänga den för jag vill inte ha." Och jag visste inte att han skulle bjuda mig så där spontant.).
Men jag vet inte, jag vill inte se det som ett misslyckande heller... Det är ju ett misslyckande på sätt och vis. Samtidigt tycker jag att jag vunnit en del då jag har börjat ändra synsätt och tänka mycket på varför jag äter choklad & vissa saker.
Så är det något jag tänker fortsätta med så är det min variant av KBT mot chokladbegäret.

Imorgon är det vägning och jag känner mig tjockare än någonsin. Jag vet inte varför, men det bara känns så.
Håll en tumme för vid imorgon vid 13-tiden... jag tror att jag behöver det.

2008-06-13 | 17:50:14

Dag 5 - KBT mot chokladbegär

Och nu är jag inne på dag 5 och det går bra!
Blev omringad av frestelser idag i form av kakor, bullar, choklad och godis men nix pix, nej tack och nepp, jag ska inget ha. Det är så lätt att falla för frestelsen och bara stoppa in i munnen och tänka "ja, men den där lilla biten räknas inte" - men idag blundade jag bort alla frestelser. Skönt!
Jag ska inte påstå att det är lätt, men det går ju.

Att låta bli godis & chips är inte svårt alls, men däremot choklad är extremt svårt. Jag är en chocoholic utan dess like och det här är verkligen en prövning. Det är nästan så att det "kliar" i halsen av sug, men varför ska jag ge upp nu?
Det kanske låter som att jag kommer att slänga mig över choklad på måndag när "förbudet" är över - men så är det inte. Nu kanske jag lättare kan tänka i andra banor och lättare låta bli att falla för frestelsen. Att tänka till lite innan jag stoppar ner den där chokladkakan/chokladbiten i kundkorgen på affären. Att tänka på varför jag vill ha den och varför jag äter - är det för att jag är sugen och tycker att det är gott, eller är det en belöning? Om det är en belöning, för vad i så fall? Kan jag köpa något annat istället för choklad? Hur känns det när jag stoppar ner chokladkakan i korgen? Hur brukar det kännas att betala för chokladen? (Oftast skäms jag, det känns som att hela affären dömer mig för att jag är tjockisen som ska hem och svulla choklad i min ensamhet och bli ännu tjockare.) O.s.v.
Det blir lite KBT över det hela, och KBT funkar ju för mig så varför inte? :)

Nu ska jag göra melon- & nektarinsallad!
2008-06-12 | 20:03:16

Dag 4 - På andra tankar

Idag har det gått bättre, speciellt tankemässigt.
Har inte tänkt så mycket på socker som igår - men å andra sidan har jag haft en del att göra idag. Det underlättar ju. Men imorgon är det fredag = helg = hjääääääälp. Jag gruvar mig verkligen för jag vet att jag kommer att bli sjukligt sugen på choklad... men som sagt. Det SKA gå. Bara 3 dagar kvar... :)
Jag får försöka att avleda tankarna & suget på socker med hjälp av TV, film, böcker, tidningar, internet & glo på grannarna. Hahaha.

Nu: jordgubbssmoothie.
2008-06-11 | 18:35:36

Dag 2 & 3 - Sockersug!

Idag har det varit jobbigt...
Jag vet inte riktigt vad det beror på, men något är det.
Jag har surfar runt på muffinssidor, cupcakesbloggar och googlar bilder. Hela min hjärna bara vrålar: SOCKER!!! Men fasiken. Det här SKA jag klara! Helskotta. Dessutom är det vägning på måndag, så det vore väl ändå själva fan om jag spräckte allt och vräkte i mig fem kilo socker på söndag kväll... haha!

Att införa mer frukt & bär har inte varit särskilt svårt då det säljs svenska, söta & underbara jordgubbar för ynka 15:-/litern. Så på 3 dagar har jag smällt i mig 3 liter... yummy. Nektariner, vindruvor & apelsiner har det också blivit. :)

Tove skrev en kommentar om planerade undantag när det gäller godis/sockerfritt och det låter kalas! Då vet man hur lång tid det är kvar tills man får äta det "förbjudna" och det som är "fel". Jag har lätt för att tänka att allt är "fel" och "tabu" och då tänker jag bara mer på det och blir SUR som en ättiksgurka. Jag har förvisso tillåtit mig själv popcorn 1 gång, men om jag fortsätter med detta så kommer jag att planera in dagar då jag får äta t.ex. choklad eller glass.
Jag tror inte på att utesluta helt, för all evighet, men att skära ner - det tror jag på. Dock vill jag ju testa & se om jag kan klara en vecka utan snask och choklad. :)

...men som sagt, idag är det jobbigt.
Därför tar jag en nektarin nu & tänker på något annat. Försöka går ju!
2008-06-09 | 17:31:01

Dag 1 - Nå, hur går det?

Dag 1 på inget mera socker-prövningen har gått förvånansvärt bra.
Har inte haft några direkta "sug" efter socker men blev bjuden på fika av mamma & pappa; jordgubbar & grädde. Och grädde är det väl inget fel på direkt, men jag tog minsann mjölk istället. Jag är å andra sidan inget större fan av grädde ändå, men i alla fall. Huvudsaken är att det känns bra för MIG i slutändan.

Det kommer nog att bli värre framåt helgen - då vill jag alltid ha något sött, eller ja, choklad. Men fasiken, en vecka utan borde jag väl klara...? Jag menar, hur svårt kan det vara? Kan man vara utan internet en vecka så borde man väl klara det här en vecka?
2008-06-08 | 17:42:21

Nu får det vara nog!

Inget mer av detta!


Från och med imorgon och fram till nästa söndag blir det inget mera godis, ingen mer choklad och inga mer chips (eller andra snacks).
Jag tillåter mig själv att äta popcorn en gång under veckan, men that's it.
Klarar jag en vecka utan godis, choklad & salt så kanske jag försöker en vecka till. Dessutom har jag ingen PMS eller mens nu så det passar ju ypperligt att ge det hela ett försök.
Dessutom ska jag försöka att skära ner rejält på fika; istället ska jag sikta in mig ännu mer på frukt & bär.

Jag gör det här för att testa och se hur bra eller dålig karaktär jag egentligen har. Vore onekligen intressant att se om jag klarar av ett förbud eller inte. Det är lite skillnad på att inte vara sugen och därmed låta bli än att förbjudas helt - frestelsen brukar ju vara större då. I alla fall är det så för mig.

Någon som hänger med eller gör en egen variant?
2008-06-01 | 16:07:01

Inte bra alls

Den här helgen har varit ganska så kass när det gäller mat & så.
Festivalen i stan innebar mycket grillat (inte så fel, men det är ju tillbehören bbq pommes & såsen som är fel), glass, choklad, läsk och grymt god kinamat. Gott, gott och gott. Men också kalorier, fett och socker.
Jaja. Måndag imorgon = andra tag. :)

Mitt mål till den 4:e juni kan jag glömma (dels p.g.a. matintaget denna helg + PMS), men det gör inte så mycket. Jag ska eventuellt fundera ut ett nytt mål till den 16:e då det är vägning på riktigt. Det får bli kaos och knas ibland.

Nu ska jag sätta mig i skuggan och äta mjukglass... :)
Vi tog ett gemensamt VIKTigt beslut, att gå ner i vikt för att sedan hålla vikten, men har olika sätt att uppnå målet.

Anna använder sig av ViktVäktarnas program som bas.
Lina genomgick en GBP den 10/2 -09.Båda har sedan bloggens start 1/1 -08 gjort en viktresa nedåt. Under sommaren -09 blev Anna gravid och fick pausa sin nedåtresa. Under graviditeten gick hon upp 21 kg och efter förlossningen i mars -10 är vikten återigen på väg neråt. Linas vikt tickade stadigt nedåt efter operationen. 11/9 -10 nådde hon sin målvikt, och fokus ligger nu på att hålla vikten. Den 24/11 -10 genomgick Lina en bukplastik.Vi bloggar om viktens mot - och medgångar, om livet i stort, motion, mat & recept, tankar & känslor.

bloglovin
Start: 1/1 2008
Anna:
BMI:

Start: 1/1 2008
Lina: -72,6 kg (-74,1 kg)
BMI: 23.6 (23.1)