2008-10-30 | 22:25:18

Dagens Anna 30/10

Första viktväktardagen minsann. och jag kan såhär med facit i hand konstaera att jag klarade att halla mig inom mina 22 points.

Dagens

Frukost: 1 portion havregrynsgröt,1 dl soyamjölk, blåbär, lite kanel
sammanlaggt 3 points


lunch: Laxfilé 125 g, Wokgrönsaker,1 tsk olja att steka i
sammanlaggt 5 points

Mellan:1 äpple, 1 msk russin
Sammanlaggt 0,5 points

Middag: Fullkornspasta, Köttfärsås, ketchup, ärtor/majs/parika-blandning
Sammnlaggt.9,5 points

Fika: Kaffe med 1 dl soyamjölk 1 point

Kväll/Götte: 100 g lättostkaka, äpple skuret i bitar, 0,5 dl skummad soyamjölk, kanel och kardemumma
Sammanlaggt 2,5

Totalt: 22!
2008-10-30 | 20:36:08

Rapport från viktväktarna

Skulle ju rapportera, men var så trött igår efter att jag kommit hem att jag inte orkade, har varit lika trött idag, sjukt trött, kanske är det förkylningen? jag var så trött så jag nästan började gråta när jag lagade mat... typ

ja vad ska jag säga, känner inte att jag hunnit få så mycket uppfattning än, man fick komma in och registrera sig, registrering + veckoavgift kostar 220 kr, men jag hade en kupong från deras hemsida så då kostade det 120 kr istället. man fick fylla i lite papper, om hur lång man var och sånt, och så fick man lite material om deras program (bland annat en checklista som ska fungera som matdagbok när man räknar points) och så fick man väga sig (bakom en skärm, ingen som såg eller hörde vad man vägde), och till min stora sorg måste jag be Karolina att ändra mitt resultat från "gått ner sen 1 januari" till 4 kg (visst man fick väga sig sent på dagen med kläderna på, men ändå, jag kan inte längre bluunda för att jag gått upp lite sen innan semestern, men jag kommer igen, var så säker). Konsulenten satte en 10% nedgång som delmål 1 för mig. Sen var det möte och vi pratade om fisk och det blev en hel del matprat och jag blev jättehungrig. Efter lektionen fick vi nya stanna kvar för en genomgång av viktväktarprogrammet. Inget sektigt än så länge, men jag är inte helt övertygad, men tänker ändå göra mitt bästa för att testa det här, så det får bli en period nu med att gå dit en gång i veckan, väga sig, betala 120 kr, räkna points och se om det funkar. En bra början skulle väl vara att klara av det första delmål senast nyår och kunna skåla in det nya året och känna att något gott hänt detta år.

Sen jag var medlem sist (brevkursen, kan det ha varit 2000-2001 någongång????) så hade det ändrat sig på det sättet att det finns något nu som de kallar för duoval vilket gör att man ibland kan få slippa mäta och exakt väga det man äter utan man får av vissa livsmedel "äta sig mätt" för ett visst antal points, och det är ju bra, speciellt när man blir bjuden på mat någonannanstans.

Vi får se hur detta går, jag har startat viktväktarprojektet med ett helt annat sinnelag än förut, förut skulle jag nitiskt ha oroat mig för att inte kunna äta det och det och nitiskt räknat varje smula, numera känner jag mer att, man får ta det dag för dag elelr vecka för vecka, och äter jag tårta och inte kan räkna pointsen i den någon dag så ska inte det vara hela världen så länge det är bra på det stora hela, jag hoppas att den typen av engagemangsnivå räcker. jag vill främst lära mig äta rätt mängd av olika saker och kunna äta allt men inte alltid och slippa ha dåligt samvete över maten.

idag började jag räkna points. har tre kvar som jag tänkte äta upp nu i kväll. MUMS :)

Längtar efter att träna, hoppas att halsen ger sig snart! Gick i alalfall en promenad på ca 30 minuter igår, tjejen jag tränar med skulle träna efter viktväktarna så jag följde henen till gymmet.Sen köpte jag chokladmuffins och glass på vägen hem från MC Donalds, som vi åt på kvällen.
2008-10-29 | 17:17:59

Jag hatar det här!

Jag har min värsta mens ever och PMS:en verkar ha hängt med in i mensen...
Mina hormoner leker tittut med mig och sprutar inte tårarna så sitter jag och skrattar för mig själv. Hur normalt är det?! Matmässigt så har det varit både bra och dåligt men mest dåligt. Sockerdjävulen skriker i mig konstant och kolhydratsdjävulen likaså. Så med andra ord har det blivit för mycket choklad och för mycket vitt bröd och pasta. Jag får väl "trösta" mig med att helvetet snart är slut och förhoppningsvis återgår det mesta till ett mer normalt läge...
Varför det blev så otroligt jobbigt den här gången måste ju bero på att det är mycket jag går och stressar upp mig inför. Och att sen må som man gör, ja, jag tröstäter ju så det är väl inte så konstigt med maten kanske. Men tråkigt. Och det är så förbannat jävla svårt, för att vara riktigt ärlig, att låta bli allt som är "fel" när det är så här. Jag trugar i mig frukt för att försöka hålla mig på bra nivå mellan måltider men det är inte alltid det funkar... Dricka vatten hjälper inte och att ta ett tuggummi eller borsta tänderna funkar bara ibland.
Dessutom ville jag gå ut och gå nu på eftermiddagen men mamma sa tvärt nej och då blev jag ju såklart tjurig för jag vill verkligen inte gå själv. Så istället grinade jag en skvätt, tog ett tuggummi och bloggade.

Jag hatar det här!
Förbannade jävla skitmens... :(

/Lina
2008-10-29 | 15:18:37

Frälsningen är nära? : )

Ska snart iväg på mitt första viktväktarmöte och känner det verkligen som att de ska försöka locka in mig i en sekt :D jag är jätteskeptiskt fastän jag faktiskt varit medlem i viktväktarna förut och då kämpade med brevkursen (som faktiskt funkade) så länge jag orkade hålla på, så jag vet inte vad jag är rädd för. det är väl för att det är dyrt, snåljåp som jag är :D:D :D Jag kanske ska ta med mig en ask alladin ifall de försöker hjärntvätta mig där på mötet :D Rapporterar om hur det var när jag kommer hem! Vill bara förtydliga att det inte är säkert att jag går med, jag vill gå dit och kolla först.
2008-10-28 | 10:53:21

Viktväktarna???

Har funderingar på att följa med en kompis (samma som jag tränar ihop med) till viktväktarna. Har använt mig av deras metoder förut, men aldrig varit på möten, jag har tyckt at det varit för dyrt bland annat. Någon som gått/går? känns det värt det? Fast jag behöver hitta något sätt att börja kontrollera mitt matintag igen så det kan vara värt att testa i allafall. och man kan ju inte låta bli att tänka på Tiffany persson i samband med viktväktarna "Ni andra ska bli tjocka och därigenom blir ju jag lite smal" :D

2008-10-28 | 10:41:52

Brrrr

Klockan är bara halv 11 och det har redan hunnit bli så kallt att jag blrjat frysa här trots rejält med kläder. Har ett elektrisktvärmeelement som jag haft på i det rum där våra fåglarstår, men kan inte ha det på hela tiden eftersom att det drar en hel del ström, men just nu är det ganska varmt i det rummet i allafasll, tyvär kan man inte sita där inen för det finns inga möbler där förutom ett bord med en bur och en bokhylla...
2008-10-28 | 09:15:49

Echinagard och kickoff

Testar echinagard nu istället för min vanliga kanjang och hoppas att det hjälper för jag vill verkligen kunna träna igen så snart som möjligt. gick en promenad igår i allafall. Hade en ensamkickoff här för att göra mitt uppsatsarbete lite roligare. kom hem från stan med ny pärm, nya anteckningsblock, färgpennor och en jättesnygg mapp (brukligt att man får penna och block på kickoffer eller konferenser, det har jag sett att mina arbetande släktingar och kamrater har fått). och under promenaden tänkte jag ut ett nytt upplägg för mitt arbete med uppsatsen, så nu känns det lite fräscht igen. jag behöver lite nystarter emellanåt för att tycka saker är riktigt roliga. Hade tänkt at kickoffika och göra något annat kul (det gör man ju på kickoffer) men halva dan igår gick åt att vila, för under förmiddagen mådde jag verkligen inte bra alls, halsen kändes som sju svåra år, men sen blev det lite bättre ändå. Så kickoffen fortsätter lite idag kan man säga, det blir relaxenkväll med maken i kväll (att bada bubbelpool och basta är väl en bra kickoff-aktivitet?) och jag funderar på att ta med mig ett av mina nya block och lite uppsatsmaterial och gå ner på ett fik som ligger här i närheten lite senare idag, ta en kaffe (att dricka kaffe man inte gjort själv på ett annat ställe är väl också en bra kickoff-aktivitet) och plugga lite. men det är ju höstlov så man vet inte om alla fik etc är fulla med lediga människor, så vi får väl se.


jag undrar om det bara är jag elelr om echinagarden ger konstiga begär, just nu är jag sjukt sugen på en ostsmörgås. Tidigare imorse var det korv med bröd och gurkmajonäs som hägrade och för en liten stund sen fantiserade jag om fiskpanetter med filsås och potatis... är troligtvis bara hungrig, ska ta mig en grötskål nu snart.

De har stängt av värmen här för tredje gången, i september skulle de göra något men råkade gräva av något så nu stänger de av värmen med ojämna mellanrum för att fixa det. vad de inte skrev på lappen den här gången var att de även skulle stänga av varmvattnet. Det har de gjort de andra gångerna med, men då har man vetat det innan, nu upptäckte jag det i duschen...
2008-10-27 | 00:12:17

Helgens Anna 25 & 26/10 2008

Lördagens

Frukost
havregrynsgröt, soyamjölk, äppelmos, carlssonsfyrkant med ost och parika

Lunch
-----------------ingen------------------gick upp så sent

middag
Spaghetti och köttfärsås

mellanmål
banan och kaffe
smakportion av söndagens lunch

kväll
Morotsstavar, gurkstavar och nån slags low-fat 5% chips-sort, dip på dipulver och lättyoghurt

Motion
Städning

...................................................................................................................................................

Söndagens

Frukost
Carlssons fyrkant , kaffe med mjölk, 2 hårdbrön med ost

Lunch
currywok med quorn (recept finns under "recept")

mellanmål
banan och kaffe med mjölk

Middag
Samma sorts avocadosallad som i fredags med bröd och dressin, 1 liten coca cola light

kväll
te med honung

Träning
Gym och städning
2008-10-27 | 00:03:09

Neeeeeeeeeeeeeeeej

under kvällen har ett jobbigt halsont brutit ut, ett ganska rejält sådant, vilket ju stjälper gympalner för veckan... ska tala med min gympartner imorgon och påbörja en kanjang-kur så fort som möjligt samt proppa i mig antioxidanter och c-vitamin. Ge mig era bästa bli-frisk-från -förkylningsknep, tack!

2008-10-26 | 13:35:33

Currywok med quorn

kan ju passa på att lägga in receptet när jag ändå sitter här.

Blev ca 4-5 portioner.

1 förpackning quornbitar
1 förpackning frysta wokgrönsaker
1 burk Ica asia Massamun curry-grytbas mild (gul burk)
lite olivolja att steka i
Fullkornsris

Stek  quorn och wokgrönsaker tills de se färdiga ut
tillsätt grytbasen (jag tog bort sötpotatisen som finns i burken) och låt värmas och puttra lite
koka under tiden riset (jag kör på riskokare och tillsätter lite mer vatten när det är fullkornsris än med vanligt)

servera!
2008-10-26 | 13:27:05

Gympass och lunch

Nu har jag precis kommit hem efter ett roligt gympass med min kompis och en efterföljande trevlig lunch. Jag lagade i ordning lunchlådor åt oss igår och så satta vi oss i vårat personalrum efter maten och åt och hade tur och träffade lite andra roliga jobbarkompisar därinne.

Det kändes lite tungt med rodden idag (vår uppvärmning) men annars tycker jag att det gick bra. En jobbig sak är att jag får en vattenblåsa efter varje träningspass strax under vänster långfinger och det gör ju lite ont, kan det bero på förlovnings- och vigselring?  jag får en liten förhårdnad på samma ställe på höger hand där jag inte har några ringar, någon som har någon idé om vad man kan göra åt det?

Till lunch blev det Currywok med quorn och fullkornsris, lägger in ett recept i annat inlägg.

ja just det, jag testade att äta långsammare igår, gjorde som jag fått förslag på och la ner gaffeln mellan tuggorna, och det hjälptye faktiskt. nästa steg blir att verkligen känna när jag är mätt och SLUTA ÄTA då.

Nu ska jag fortsätta att röjja i köket, vi håller på att göra fint här hemma.
2008-10-24 | 22:47:38

Het köttfärssoppa

Här kommer dagens middagstips som jag hoppas att ni kommer att få användning för!
En supergod och enkel soppa, billig i hösttider samtidigt som den värmer gott.
Har dock ingen bild men det är ju därför som ni ska göra den fattar ni väl? ;)
Gillar man inte köttfärs så funkar chorizokorv som utbytare - den går ju även att göra vegetarisk genom att byta ut köttbuljong mot grönsaksbuljong och addera med grönsaker och/eller bönor/linser. Prova er fram!
/Karolina

Het köttfärssoppa
6 generösa portioner

2 liter köttbuljong (= 2 liter vatten + 4 tärningar)
500-600 g köttfärs
2 gula lökar
4-5 normalstora morötter
3 normalstora palsternackor
6-8 normalstora potatisar
1 dl finhackad persilja
½ - 1 dl chilisås (gärna med vitlök)
salt, nymalen svartpeppar
1 msk paprikapulver
2 msk smör
(mjölk alt. grädde)

1. Skala löken och finhacka den.
2. Skala morötter, palsternacka och potatis. Skär allt i jämnstora bitar.
3. Koka upp buljongen tillsammans med morötter, palsternacka och potatis. Låt koka på normal/svag värme i ca 15 minuter, tills rotfrukterna är al dente.
4. Fräs under tiden köttfärs och lök. Krydda med salt, nymalen svartpeppar och paprikapulver. Rör ner chilisåsen och persiljan.
5. Rör ner köttfärsröran i soppan och smaka av. Är den för mild, tillsätt mer chili och är den för het så rör ner lite mjölk eller grädde som gör soppan mildare.
6. Servera med ett gott bröd!
2008-10-24 | 21:50:03

Dagens Anna 24/10-08

Frukost: Havregrynsgröt med osockrad äppelmos och soyamjölk.
Lunch: samma
Fika: kaffe med soyamjölk och två carlssonsfyrkant med kalles randiga
Middag: avocadosallad från pizzeria som jag gjorde väldigt mycket onyttigare genom att äta det gudomligt goda brödet med inbakad smält ost som följde med salladen och doppa det i dressingen. men gott var det. 3 strips.
Träning: Styrketräning på gymmet och så 15 minuter crosstriner efter det.

jag har börjat med att ta tag i träningen kan man säga, maten kommer så småningom, även om gröten var ett bra steg på vägen!
2008-10-24 | 14:57:12

Snabbätare

tydligen så blir vi som äter snabbt oftare överviktiga än andra...

jag äter väldigt snabbt. maken har knappt hunnit satt sig ner innan min mat är slut (å andra sidan är han väldigt seg av sig och har alltid tusen "skabara" på vägen till bordet)

Hur gör man för att äta långsammare? tuggar mer? jag har försökt med tuggandet, men det hjälper inte, jag tuggar kanske för fort eller? Ni som äter långsamt, hur gör ni?

jag är usel på att äta med pinnar så det kanske skulle vara något för mig? då skulle det ta jättelång tid innan jag fick i mig någon mat...
2008-10-24 | 14:29:23

Farligt eller okej?

hur förkyld ska man vara för att låta bli att träna? Hur ont i halsen ska man ha? hur snorig ska man vara? ska man ha feber?


jag är lite småförkyld  lider inte av det, men man blir ju lite orolig ändå när det smaskas på överallt om att man kan dö om man tränar sjuk. jag ser mig inte som sjuk, men ni vet, man blir ändå lite småorolig.

jag ska i allafall i väg och träna mitt andra gympass om några timmar och ser mycket fram emot det.

2008-10-24 | 13:55:52

öl i potta...


varför? varför ? varför?

och det landet härstammar jag delvis ifrån...

är det ett led i att försöka få folk att sluta dricka öl eller? Från och med nu ska jag alltid servera chokladpraliner ur hundbajspåse!
2008-10-24 | 11:08:37

Dagens Anna 23/10

igår var jag på jobbet en sväng på lite utbildning, passade på att få lite motion så jag gick dit och hem, sammanlaggt måste det ha tagit 1 timme och 40 minuter. På jobbet fick vi fika, och jag är stolt över att säga att jag valde att ta en smörgås istälet för de mycket lockande kakorna! (nu kommer ivriga lowcarbanhängare säkert tycka att det var lika illa, men jag tycker att en smörgås med ost och paprika mättar mer än en kaka). Efter utbildningen så stannade jag kvar och åt lunch, fisksoppa (men då blev det ingen smörgås till så man kan säga att den där första smörgåsen kompellterade luncehn väldigt bra).

Gårdagen måste ha sett ut något sånt här:
frukost: Lätt naturell yoghurt med havrefras
Lunch: Fisksoppa
Fika: kaffe och ostsmörgås med parika
Mellanmål: 2 carlssons fyrkant med ost (det jag tycker var onödigast på dagen, jag var jättehungrig men borde ha hittat ett bättre alternativ)
Middag:Fullkornsmackaroner, rotfruktsblandning och 1 viktväktarkorv.
Kväll: kaffe med mjölk (inte så bra på kvällen)
Motion: prommenad till och från jobbet, ca 1 h och 40 min

2008-10-22 | 16:31:04

PMS-bot

Hr länge sökt efter bot mot min hemska PMS och har gjort några förändringar i min kost som tycks hjälpa ganska bra, får inte bort PMS-en helt, men mår ändå hyfsat jämfört med andra månader då jag blivit riktigt depprimerad och ,mått så dåligt att jag knappt vetat vart jag ska ta vägen.

Det som jag gjort är att jag äter mer soyaprodukter och att jag änter antingen b-vitamintillskott eller bidrottningele. jag har planer på att se över min kost ännu mer och har för ändamålet köpt boken You can beat PMS . har bara skummat den lite, men tycker att den verkar vettig, under 12 veckor ändrar man långsamt sina matvanor så att man äter för att motverka PMS.

jag hittade boken genom dessa artiklar:
Aldrig mer PMS
Bästa PMS-hjälpen
Nya 4-veckorsplanen

har innan testat Ziara, men det passade inte mig, det stod att det kunde bli värre innan det blev bättre, och det blev jättevärre ocvh jag stod inte ut och kunde därför inte göra klart kuren, men den kanske kan hjälpa någon annan.

B-vitamin har jag skrivit om i ett tidigare inlägg och Bidrottningelé hittar ni info om här.

Anledningen till att jag varvar mellan b-vitamin och bidrottningele är att b-vitaminet är billigare, men bidrottningelen innehåller en massa annat bra också, en biverklning av den har blivit att mitt hår blivit i bättre skick (efter allt sörjande hade mitt hår tagit massa stryk, jag vet inte varför men det syntes verkligen på håret hur dåligt jag mådde).

om ni har några tips på PMS-bot så dela gärna med er i kommenatarerna, man kan aldrig få för många knep att ta till och allt passar kanske inte heller alla.
2008-10-22 | 16:11:26

Anna gymmar

man ska väl inte ropa hej förräns det blivit en vana, men jag är ändå grymt glad över att jag kommit över barriären och börjat träna igen. jag vet att styrketräning i sig inte är förbränningsträning, men jag älskar att styrketräna och i det långa loppet förbränner man mer i vila om man har muskler så... planerar att fylla på med mer konditionsträning efter hand, kanske ta ett extra konditonspass på gymmets maskiner då och då också.

Min träningsbakgrund är sådan att jag hatade allt vad träning hette fram tills jag var runt 13-14 år och fick börja styrketräna på gym (för låg ålder egentligen, men jag har problem med fötterna, så jag fick börja på ett sjukgymnastik-gym). Där utvecklade jag en kärlek till träning och blev därigenom mer aktiv även på gympalektioner i skolan etc. jag började också gå promenader (bland annat tillsammans med Karolina, jag kan rekommendera henne som promenadsällskap, vi hade jätteroligt). och jag tränade på ganska bra tycker jag, blev kanske lite mindre träningsaktiv i gymnasiet till förmån för teater (och fester och pojkvänner), men jag gick ändå mycket prommenader, fortsate att styrketräna då och då tills det gymmet stängde, brukade gå och simma varje fredag och under någon/några terminer (minns inte hur många) så gick jag på korpens intensivgympa och varje sommar gick jag på gratis sommargympa utomhus.

När jag flyttade hemifrån hände något. Ny stad där jag inbte kände så många människor, jag var rädd för at gå ut ensam och gå på kvällarna osv. jag började i två omgångar på ett gym men lyckades inte hålla i det. har i omgångar promenerat en del, tränat hemma med motionscykle och crosstrainer har till och med tränat yoga (tycker jag var starkt av mig då jag gjorde det när jag var som tyngst), men det har liksom inte lyckats hålla i sig. jag har tappat motivationen och återgått till mitt mer stillasittande liv, det mest regelbundna träningsinslaget har varit vårruset, som jag och en vän genomför varje år. men jag ska se till att det blir ändring på det nu. i måndags började jag träna med en ny attityd; att inte gå ut så hårt i början utan ta det lite lugnt för att sen öka på. jag hoppas att det hjälper. har en träningskompis som verkar väldigt motiverad också, så jag hoppas att vi ska kunna peppa varandra.
2008-10-22 | 15:58:22

Hej Igen!

Den här gången blir det inga stora "jag är tillbaka"-inlägg, men jag är här igen.

Anledningen till min bortavaro är att jag haft sjukt mycket att göra, och inte heller har mått så bra (min pappas död har tagit hårt) vilket i sin tur har lett till att jag inte orkat blogga och sen har jag fått dåligt samvete för att jag inte bloggat vilket har gjort att jag undvikti bloggen.

sen sist:
- jag har gått ner i vikt och upptäckte till min förtjusning att jag kunde ha gamla kläder från min garderob som jag inte kunnat ha på länge, plus att jag numera kan kjöpa överdelar i stl 46- dvs i sortimentet UTANFÖR TJOCKISRUTAN!!!!
- Jag har varit på en välbehövlig semester tillsammans med min man i Dublin (underbart ställe-åk dit)
- jag har gått upp det jag med glädje hade gått ner i första punkten på den här listan, men kan fortfarande använda överdelar i stl 46 (44 tom i visa fall), men mina brallor sitter lite tightare igen.

I dublin fick jag samla den energi jag behövde för att orka komma igen med hem, plugg och mig själv. maten vi åt där var nog inte världens nyttigaste, men vi kompenserade det genom att istället för att åka buss eller DART gå runt i hela staden, flera timmar per dag. kilona jag har laggt på mig tror jag tyvär har kommit sig av dåliga matvanor och mycket stillasittande sen vi kommit hem efter resan.

och i måndags tog jag ett stort steg och började träna på Gym. mer om det i annat inlägg.

2008-10-21 | 19:48:34

Gastric bypass - information + mitt beslut

VARNING: Det här är ett långt inlägg med information om operationen jag ska göra, d.v.s. gastric bypass med öppet snitt. Jag kommer även att skriva om min väg dit samt tankar och funderingar jag har. Hoppas att det uppskattas!


Kriterier som vården satt upp för att få en remiss är bl.a.:


Seriösa bantningsförsök innan

BMI 35

Inga kända missbruksproblem

Psykiskt stabil


Vad är en gastric bypass?

En gastric bypass (s.k. "magsäcksoperation) innebär att största delen av magsäcken och början av tunntarmen "kopplas bort". Kvar blir en liten magsäcksficka som är direkt kopplad på tunntarmen.

Den gamla magsäcken som är den större delen blir kvar och bildar en s.k. blindsäck och den producerar som tidigare magsafter.


En ny förbindelse från den lilla magfickan skapas genom att tunntarmen avdelas efter ca 50-75 cm och den nedre delen av tarmen sys fast vid magfickan. Genom den passagen transporteras sedan maten man äter.

Den övre delen av tunntarmen sys fast 75-100 cm ned på tarmen som kopplas till magfickan. Därmed förbinds den resterande magsäcken med tarmen och de viktiga magsafterna tillförs maten i tarmen.





Viktminskningen blir en följd av att den lilla magsäcken endast tål små matmängder åt gången och att tunntarmens förmåga att ta upp näring/energi har minskats.


Eftersom man endast kan äta små mängder åt gången, är det viktigt att fördela maten över dagen. Planering är alltså A och O.

Magsäckens förmåga att bearbeta maten är nedsatt. Därför är det viktigt att tugga maten noga.

Genom att dricka mellan måltiderna kan man undvika att maten alltför snabbt hamnar i tunntarmen. Samtidigt undviker man att fylla magen med vätska istället för den näring som en bra måltid kan ge.


De två första veckorna efter operationen skall man äta flytande kost för att se övergå till purékost i två veckor och efter det kan man börja med "vanlig mat".

Anledningen till flytande kost är att vävnaderna måste få tid att läka ihop och bli tillräckligt starka.


Genom denna operation får man en kombination av en liten mage och klart försämrat upptag av föda. Då blir tiden för kort för att hinna bryta ner och ta upp all föda. Således kommer stora delar ut med avföringen utan att tas upp av kroppen.


Denna operation skapar en viktminskning på ca 75% av övervikten.


Operationen är första steget i en stor omställning i ens liv. Under konvalescenstiden ska vävnaderna få läka efter operationen och man ska lära in nya ätbeteenden och nya motionsvanor.

Sjukskrivningstiden är normalt 4-8 veckor.


Stygnen tas bort på mottagningen eller hos distriktssköterskan ca två veckor efter operationen.


Efter operationen kommer man att regelbundet kontrolleras. Man kommer för resten av livet att vara bunden till regelbundna kontroller eftersom det alltid kommer att finnas risk för att olika bristtillstånd kan uppstå. Med tiden anpassar sig dock de flesta patienter till operationens krav och sköter sitt näringsintag på det sätt som krävs.


Alla patienter som genomgått operationen ska regelbundet äta vitamintabletter och järntillskott. Man kan även behöva ta proteintillskott.


  

Komplikationer


Dumping

Dumping är ett symptom som uppstår då man överlastar tarmen med glukos (socker). Hos normala personer med intakt funktion av nedre magmunnen portioneras maginnehållet ut i tarmen med små mängder i taget. Då kan dumping inte uppstå.

Hos människor som är opererade ramlar hela den intagna födan omedelbart in i tunntarmen. Det innebär att man får en hög lokal glukoskoncentration och dumping uppstår.


Dumping karakteriseras av en känsla av bl.a. matthet, hjärtklappning, kallsvettning, magknip,yrsel, diarré, svaghet. Ofta måste man gå och lägga sig en stund och symtomen försvinner då på 10-15 minuter. Detta kan låta ganska beskedligt och i praktiken upplever dock många opererade detta som mycket obehagligt. Människor som äter mycket sötsaker får mycket dumping och dumping är så pass obehagligt att de flesta patienter därför avstår från sötsaker.


Kräkningar

De flesta opererade känner någon gång smärta eller kräks efter födointag. Detta beror i allmänhet på att de ätit för fort eller för mycket.

Kräks man regelbundet är detta ett varningstecken. Det kan bero på felaktigt ätbeteende, men kan även bero på att utflödet från magfickan blivit för trångt och detta kan då behöva åtgärdas.


Diarré

En del opererade kan drabbas av diarréer efter operationen. Diarréerna är ofta relaterade till det totala fettintaget. Det fett man får i sig passerar ofta mer eller mindre rakt igenom mag-tarmkanalen och detta orsakar diarréer. Illaluktande gaser är också vanliga.

Det här kan man emellertid styra själv genom att minska fettintaget och man lär sig i efterhand hur man ska hantera ätandet för att undvika symptom.


Håravfall

Ökat håravfall är något som drabbar en del och framförallt under första halvåret efter operationen. Detta leder dock aldrig så långt som till skallighet och hårväxten återkommer alltid så småningom i full omfattning.


Min väg mot beslutet

Jag har varit överviktig sen barnsben, dock inte sen födseln. Mina första bantningsförsök gjorde jag som ungdom, var runt 16-17 år och började med Herbalife (pulverdiet) och diverse tabletter från Hälskost. Övergick till Nutrilette (pulverdiet) som jag kräktes av (det är ju så grymt äckligt!). Ansökte om att få komma till dietist och gick där i några månader där jag förde matdagbok och inte fick äta något som var för fett eller sött. Men gick jag ner? Nej. Vikten stod still för att såklart öka på när jag slutade att gå hos henne.

Jag har försökt på "egen hand" genom (vad jag trott då) bra mat och motion. Men inget fungerade riktigt som det skulle.


Jag hamnade i en djup depression 2002 (av flertalet anledningar) och drabbades av panikångest med inslag av social fobi och tröståt väldigt mycket samtidigt som jag åt antidepressiv medicin som jag gick upp massor i vikt av. Jag tror jag gick upp runt 20-25 kg totalt.

2005 påbörjade jag medicinering med läkemedlet Reductil som dämpar hungern. Det fungerade jättebra till en början och jag gick ner 13 kg på sex månader. När effekten slutade och jag fick biverkningar fick jag sluta med medicinen och all vikt jag gått ner gick jag upp, så jag gick upp runt 17 kg på 1 år. Det var då jag fick nog och verkligen insåg hur tjock och fet jag hade blivit.

Jag kontaktar min läkare än en gång och krävde (jag kanske bad henne, men krävde nog också, haha!) en remiss till kirurgen. Det var givetvis inga problem då jag uppfyllde kraven för en remiss. Hon förvarnade mig om att det var långa köer redan innan så att jag inte skulle bli så besviken. Men det blev jag ändå då jag fick hem remissbekräftelsen en vecka senare och det står att det är ca 15 månaders väntan på att få komma på ett informationsmöte...

På något vis gick tiden och i december 2007 åker jag upp till Falun och går på ett informationsmöte om operationen tillsammans med andra överviktiga från Dalarna.

I januari 2008 påbörjar jag mitt "prövoår" eller som kirurgen kallar det; Vårdprogram. Det innebär att jag ska visa en nedåtgående viktkurva under ca 12 månader.

Med andra ord ska jag lägga om mina matvanor och addera motion. Det finns inga restriktioner för hur många kilon man ska gå ner utan det är väldigt individuellt eftersom att vi alla går ner olika fort.

Och här är jag nu - med viktblogg och 7,85 kilo lättare!

Jag ska ärligt säga att det inte har varit lätt och jag har många gånger bara velat ge upp allting - men har jag kommit så här långt så tänker jag ju givetvis inte ge upp. Det vore alldeles för lätt!

Och visst har jag ätit fel och för mycket, men det är ju fullt normalt att man "åker dit" några gånger. Hur många kan ärligt säga att dom aldrig "fuskat" (jag hatar egentligen det ordet, men jag hittar inget bättre) under ett bantningsförsök?


I september pratade jag med en sköterska i Falun och hörde mig för om köer och om dom fått in mina viktrapporter. Och det hade dom och positiv respons fick jag, vilket var väldigt kul! Och enligt henne så kommer jag att bli kallad i november eller december för ett möte med kirurgen och det är då han godkänner mig eller inte samt (förhoppningsvis) ger mig ett operationsdatum.

Men vem vet, med dessa vårdköer vi har idag så kanske jag får vänta ännu längre... Jag hoppas inte det. Möjligheten att opereras privat finns inte för mig.


Som ni kanske förstår så ser jag denna operation som en sista utväg men samtidigt som en början på ett nytt kapitel i mitt liv! Jag har aldrig trivts som överviktig/fet och har alltid känt mig utanför på något vis. Jag känner mig instängd i en kropp jag inte valt. Delvis är det ju såklart mitt fel att jag blivit så fet eftersom jag ätit mig fetare men samtidigt har jag en djup depression bakom mig som är en stor orsak. Jag har även menstruationsrubbningar/hormonrubbningar och det i sin tur gör ju ofta att man överäter/äter fel.


Jag är jätteglad att denna möjlighet finns och jag är glad över att jag valt den eftersom jag snart kommer att få påbörja ett nytt kapitel i mitt liv.

Samtidigt är jag förstås rädd och orolig, nervös... Bara för att får operationen innebär inte det automatiskt att allt blir bättre eller att jag blir smal som en sticka. Målet är ju inte heller att jag ska bli smal som en sticka utan normalviktig. Att mitt BMI sänks kraftigt helt enkelt.

Det är jag som får göra allt arbete och se till att allt fungerar som det ska, och det är ju såklart inte bara vikten jag måste arbeta med utan även självförtroende, självkänsla och känslor. Det kommer att bli en enorm omställning. Men jag har ju gått i KBT samt gått en "kurs" i självkänsla så jag har redan många bra verktyg som jag kan använda mig av. Jag arbetar med mig själv varje dag och jag vet att jag har möjligheten till terapi om jag behöver det, och det känns verkligen bra.


Jag är såklart rädd för att något ska gå fel eller det värsta av allt, att jag ska dö på operationsbordet... Dödligheten för en gastric bypass är runt 0,2-0,5% vilket inte är särskilt högt och dödligheten för operationen är detsamma som vid en blindtarmsoperation (jag läste det på ett viktforum). Givetvis är det en risk, men det är en risk jag är beredd att ta.


Men ska jag gå omkring och hänga upp mig på sådana tankar? Givetvis inte! Det funkar inte så även om tankarna ständigt finns där under alla andra tankar som virvlar omkring.


Jag förutsätter förstås att jag blir godkänd eftersom jag uppfyller kriterierna samt att jag visat en nedåtgående viktkurva. Det vore ju bra märkligt annars!


Givetvis kommer jag att hålla er uppdaterade om vad som händer på fronten och när jag väl hamnat under kniven så blir det en operationsberättelse.

Det här med förebilder (och eventuella efterbilder) har jag inte beslutat mig om ännu... Jag kommer såklart att ta förebilder men om jag vill slänga upp dem på bloggen är inget jag beslutat om ännu.

Likaså med startvikt... Vi får se längre fram helt enkelt. För en sak är ju klar och tydlig, vikten är ett känsligt kapitel...


Men nu vet ni mer om operationen, om mitt beslut och lite om mina tankar och funderingar.

Har ni några frågor så fråga på så ska jag försöka svara så gott jag kan!

2008-10-13 | 19:54:17

Dagens

Frukost: Rostat grovt bröd med marmelad + ost, kaffe med mjölk
Mellanmål: 1 äpple
Lunch: Köttfärsjärpar med klyftpotatis, sallad
Mellanmål: 1 äpple, 1 smörgås, kaffe med mjölk
Kvällen: Yoghurt med flingor
Motion: Lättare promenad på 20 minuter

...vet ni vilken dille jag har fått på äpplen? Galet! Röda, svenska äpplen ska det vara och inget annat! Så jäkla goda!
Bara för det så måste jag ta ett till nu... :)
2008-10-10 | 23:09:59

Tips på god choklad!

Det är väl knappast en hemlighet att jag älskar choklad?
Och är det något jag älskar så är det mörk choklad! Fördelen med mörk choklad är att chokladsmaken är kraftigare (= mer bestående) och att man inte kan svulla i sig en hel chokladkaka på direkten som med en mjölkchokladkaka...
Allra godast är äkta chokladpraliner- och tryfflar från t.ex. Chokladfabriken - men hur ofta har man råd att köpa riktigt lyxig choklad? Jag har även köpt kakao från dem som är helt otroligt bra och god! Så får/har ni vägarna förbi - passa på att unna er några praliner och lyxig cacao!
Och så kan jag erkänna att jag gjort en del felköp när det gäller choklad, både vit som ljus och mörk. Har smakat några riktigt äckliga bottennapp från t.ex. Lidl. Marabous mörka choklad är också otäck, men funkar kalas till bakning däremot.

Jag listar mina favoriter, dock inte i rangordning:



Marabou Premium Dark Mint
Som jag älskar denna! Lagom bitter mörk choklad med mintcrisp... sjukt god! Synd bara att den är på snåla 30g - det blir ganska dyrt i längden att köpa denna. Önskar att den fanns i större förpackning. Men å andra sidan är det kanske en fördel att den är liten eftersom den är försvinnande god...



Marabou Premium Dark Milk
Även denna är sjukt god! Men den är ju mer mjölkchoklad än mörk choklad kanske... Den känns lite lyxigare än deras rena mjölkchoklad och femtusen gånger godare. Har du inte provat den så gör det!



Lindt Excellence 70%
Riktigt, riktigt god mörk choklad. Ska man äta god mörk choklad ska den ju helst vara över 70% men jag tycker att denna är perfekt och inte lika "träig" som många andra chokladsorter är. En del lämnar en riktigt sur eftersmak och det gillar jag inte. Den här är även väldigt bra att använda när man bakar och gör desserter!



Lindt Excellence Chili
Det är kanske ingen hemlighet att jag gillar kryddstarkt heller? Så kombon kryddstarkt + mörk choklad = jag är kär! Den ger förvisso en lite stickande, brännande känsla i munnen men det är inget som stör mig. Jag tycker att denna är beroendeframkallande men smaken är som baken!

Vad gillar ni andra i (mörk) chokladväg?
2008-10-08 | 11:01:20

Dagens

Dagens matplan:

Frukost: A-fil, havreflingor
Mellanmål: Äpple, kaffe med mjölk
Lunch: Resterna från gårdagens pastagratäng (jag får uppdatera med recept en annan gång, för den lär göras igen!)
Mellanmål/Fika: Äpple igen? Eller smörgås
Kvällen: Grönsakssoppa med bröd

Någon motion lär det inte bli idag, fortfarande lite sur i ryggen men betydligt bättre i kissblåsan i alla fall. Har i alla fall tagit en tango med dammsugaren så lite har jag rört mig, haha!

By the way, ni är lite trökiga som inte skriver något när man uppdaterar med vikten. Endast två av er (tack Emma & Linda) sa något igår. Skämmes! ;)

Nu: fundera över vad en livsåskådning är.

2008-10-07 | 12:33:50

Minus, minus, minus!

Vägning - 7 oktober: -0,85 kg
Total viktminskning sen 1/1-08: -7,85 kg
Nästa vägning: 4 november

Jag är mer än nöjd! Det går ju neråt och det är så jäkla kul!
Den här månaden har jag inte ansträngt mig särskilt mycket, utan jag lunkar på med mina rutiner med bra mat, mindre socker och vardagsmotion. Dock har motionen varit dålig denna månad, jag hade ju min sega förkylning i över två veckor så jag "skyller" lite på den.
För övrigt har jag lite ont i ryggen och har fått någon form av urinvägsinfektion, det svider i alla fall när jag kissar - så jag dricker tranbärsdricka och håller mig varm. Förhoppningsvis går det över, har självbotat förut med bra resultat.

Inlägget om operationen kommer så småningom ifall någon undrar. Och det här med GI känns inte aktuellt just nu. Jag tror nog att jag får skjuta på det - ska jag testa GI vill jag ju göra det ordentligt. Fick massa härliga recept av Emma, så jag kommer med all säkerhet att smygtesta något recept snart!

Jag hoppas att kallelsen till kirurgen kommer snart. Ibland tänker jag inte alls på att jag går omkring och väntar, och ibland tänker jag på det flera gånger om dagen. Men jag gör ju i alla fall nytta under tiden jag väntar!

Nu ska jag bädda ner mig i soffan och sova bort en timme eller två...

Vi tog ett gemensamt VIKTigt beslut, att gå ner i vikt för att sedan hålla vikten, men har olika sätt att uppnå målet.

Anna använder sig av ViktVäktarnas program som bas.
Lina genomgick en GBP den 10/2 -09.



Båda har sedan bloggens start 1/1 -08 gjort en viktresa nedåt. Under sommaren -09 blev Anna gravid och fick pausa sin nedåtresa. Under graviditeten gick hon upp 21 kg och efter förlossningen i mars -10 är vikten återigen på väg neråt. Linas vikt tickade stadigt nedåt efter operationen. 11/9 -10 nådde hon sin målvikt, och fokus ligger nu på att hålla vikten. Den 24/11 -10 genomgick Lina en bukplastik.



Vi bloggar om viktens mot - och medgångar, om livet i stort, motion, mat & recept, tankar & känslor.

bloglovin
Start: 1/1 2008
Anna:
BMI:

Start: 1/1 2008
Lina: -72,6 kg (-74,1 kg)
BMI: 23.6 (23.1)