Sug efter fett och sött
Många kvinnor minskar på proteiner (kött och fisk) och ökar kolhydrater (bröd, pasta, potatis, ris och diverse godis), när de har PMS.
Det mönstret är väldokumenterat. Tidigare förklarade man detta beteende med att man som kvinna instinktivt sökte mat som kunde öka kroppens produktion av signalämnet serotonin.
Det kan de kolhydratrika livsmedlen: De ökar nämligen mängden av ämnet tryptofan som tränger in i hjärnan och ingår i bildandet av serotonin.
Teorin är emellertid inte helt så hållbar som den kan verka. Om teorin ska hålla borde PMS-drabbade kvinnor nämligen söka sig målmedvetet mot extremt kolhydratrika livsmedel.
Men i verkligheten är det mest livsmedel som både innehåller kolhydrater och stora mängder fett som lockar - inte minst choklad!
Därför har hållningen efterhand blivit att PMS-ätmönstret är ett uttryck för tröstätning och alltså inte en omedveten fysiologisk reglering av signalämnesproduktionen.
Där rök den ursäkten att äta choklad!
Choklad och andra feta produkter gör faktiskt PMS-symptomen värre, eftersom de ökar mängden av könshormonet östrogen i blodet.
Källa: Iform
Åh nej, där rök min ursäkt;-)