2009-03-31 | 18:03:38

Tid till dietisten

Igår ringde dietisten mig för att uppdatera sig om hur det går för mig.
Och det går ju bra! Visst, det går inte lysande - jag dumpar lite hejsan hoppsan och får inte i mig all vätska som jag ska, men det går bättre än förväntat. Jag trodde att hela livet skulle vändas upp och ner och det har det ju inte gjort.
Hon tyckte inte att det var så farligt att jag inte fick i mig all vätska, det blir ju bättre med tiden.

Jag har inte fått någon riktig brakdumping (förutom chokladen) sen jag åt bröd, men däremot minidumping kommer lite då och då. Oftast har jag ätit för fort eller för mycket, och då blir jag däst och väldigt trött men det brukar gå över ganska omgående. Man lär sig ju av sina misstag!
Jag sa förresten att jag inte kan äta mjukt bröd och det var väldigt vanligt, och hon sa att det kan ta upp till ett år innan man ev. kan äta mjukt bröd igen. Hoppsan!
Men jag ska väl inte sörja, det finns ju faktiskt gott hårt bröd. Och knäckebröd är ju en bättre utmaning för tänderna! ;)

Fick en tid till henne i slutet på april, då skulle vi vara några stycken opererade som skulle få träffas och prata - dela erfarenheter, råd & tips antar jag. Ska bli spännande! Hoppas att det är några från min grupp med, det borde det ju vara. Kanske känner man igen något ansikte sen sist?

För övrigt har jag fått ont i halsen vilket inte bådar gott då jag ska till IKEA i helgen. Jag har inte tid att bli sjuk nu.
Det räcker ju fan med lingonveckan. Jag är sur nog ändå.
Nu ska jag äta resterna från dagens lunch: thaibuffé! Och kvällens mellanmål blir en smoothie på färska jordgubbar! Det ni!
2009-03-31 | 12:18:55

näsblod

Betyder det att man är stressad när man bara tänker på uppsatsen och direkt börjar blöda näsblod?

jag har småblödit lite näsblod nästan varje dag nu ett tag, men idag kom det igån rejält, jag trodde aldrig det skulle sluta blöda. När jag var liten hade jag problem med näsblödning, men som vuxen händer det inte så ofta.

jag minns med skräck när jag skulle vara Lucia i luciatåget någon gång i mellanstadiet (femman?) och när vi började gå så började jag blöda näsblod. jag fick lämna över kronan till någon annan och gå in och sätta mig bland föräldrarna och titta på tåget istället. Så när dörren öppnades till klassrummet var det inte någon ljusdrottning som kom in utan en besviken flicka med blodigt lucialinne....såhär i efterhand kan jag skratta åt det men då var det inte så kul. Träfade min gamla mellanstadielärare häromhelgen på en affär i barndomsstaden, och han sa att han alltid tänkte på mig en gång om året, vid Lucia :D jag har aldrig varit med i något Luciatåg efter det: D
2009-03-31 | 07:49:27

Vägning 31/3



Vikt idag:
114,1 kg (115 kg)

Veckans viktminskning: 0,9 kg!!!

Total viktminskning: 23 kg

Viktminskning sen operationen, 10/2: 10,3 kg
BMI: 41,9 (42,2)

Nu jävlar rasslade det till inne i fettcellerna! Antar att det har gått lite trögt eftersom lingonveckan kom med ett brak igår. Har ju känt mig svullen och tung i flera veckor, men nu hoppas jag att vätskan försvinner.
Och snart är jag nere på mitt första delmål. Sweet!
Nu är det prick minus 23 kg... sanslöst. Och 10,3 kilo sen operationen. Ja, jag tänker då inte klaga... ;)

2009-03-30 | 12:44:17

Meningslösa måndag



vaknade av en mardröm vid 5-halv 6- tiden imorse och kunde inte somna om utan låg beredd på att en galning skulle ta sig in i sovrummet och mörda oss. Sen gick jag upp och dagen har inte blivit bättre, uppsatsen kom tillbaka kommenterad  från handledaren med posten och jag har en del att jobba med vilket framkallar ångest, jag har ont i ryggen, mina fåglar har fått fnatt i buren och bara bråkar med varandra och skriker, jag måste lämna tillbaka ett par böcker till bibblan idag som jag egentligen behöver ha ett tag till och inte har råd att köpa (1000 spänn för en bok, är det verkligen skäligt egentligen?). jag känner mig megastressad och jättetrött och måste ta tag i det här med en gång så att allt iinte bara hopar sig, börjar ju jobba på onsdag också, så jag har inte mycket tid över den här månaden heler till att hålla på med uppsatsen, så det är planering och effektivitet som gäller!

NU tänker jag vända den här dagen till att vara så positiv som det går, från och med nu är allt som händer meningsfullt och bra. jag ska ta en promenad för att skaka av mig irritation, ta turen förbi affären och köpa ägg till de våfflor jag ikväll tänker äta tillsammans med min man. När jag kommer hem ska jag äta någon form av lunch och sen ska jag läsa igenom handledarens kommentaren en gång till och sätta igång och jobba med det som behöver göras, har redan letat reda på lite litteratur att läsa. Nu börjar en meningsfull måndag som hade lite otur i starten!
2009-03-30 | 09:39:03

Garderobsrensning

igår när Zandie åkt hem tog jag mig lite tid till att titta på Lotta på bråkmakargatan och rensa i garderoben under tiden. Det var nämligen så att jag fick problem med kläderna i lördags när vi var ute och svängde våra lurviga. De var nämligen lite förstora. Kjolen går fortfarande att använda, den hamnar längre och länre ner på höfterna, men är fortfarande inte alldeles för stor. Men mina leggings.... de var på väg att glida ner hela tiden, och tröjan jag hade på mig halkade runt å överkoppen, jag tyckte att hälften av mitt fansande blev "dra i kläderna så att de inte åker av"-dansen. På söndagen var mina enda passande jenas fortfarande blöta efter att ha blivit tvättade på lördagen så jag fick improvisera med min garderob och använde en kjol som det definitivt var sista gången jag använde, den var alldeles för stor. Så igår prövade jag igenom nästan alla kläde ri garderoben och packade undan de som var for stora. Vi får se vad jag ska göra med dem.
2009-03-30 | 09:31:14

Sliten

Vaknade med ont i ryggen idag, hade tänkt att träna men det blir inget, tänker däremot ta mig ut på en promenad i allafall. Är nog sviter efter en toppenhelg : )

I lördags kom ju en kompis hit på besök och vi började ju med middag på Jensens! Det blev bananasplit till efterätt istället för glass och för första gången i världshistorien (jag kan i allafall inte minnas någon annan gång) så åt jag inte upp hela efterätten! jag var så mätt så jag inte orkade och hade då vett att lämna!!!! FRAMSTEG!!!

Efteråt åkte maken hem och vi fortsatte ut i nattlivet, drack varsin drink och dansade i flera timmar innan vi gick hem till mig. jag hoppas att vi dansade av åtminstone lite av efterätten i allafall.

och igår shoppade vi, vilket innebar en massa promenerande. hemma rensade jag ur min garderob lite.

jag tror att det och att jag jobbade fredags är vad som just nu ger symptom genom ryggen :D Vi hade grymt kul!
2009-03-29 | 19:23:27

75%

Enligt informationen ska den här operationen skapa en viktminskning på ca 75%.

Vad innebär det här för mig? Jo, det här:


Min totala övervikt: 67,1 kg
75% av övervikten: 50 kg
Antal kilon "över": 17,1 kg

Jag kan alltså gå ner 50 kg totalt med hjälp av operationen. Men det är ingen garanti.
Men vet ni? Jag ska ge mig fan på det! Jag ska fasen ner till målvikt, och därmed basta!
Jag är ju redan på god väg. Jag har lyckats skaka av mig 22,1 kg hittills och mer blir det. Det vet jag... :)

2009-03-28 | 17:22:14

låt dig frestas- ibland!

Håller helt med Aftonbladets expert här, man ska äta sånt som är onyttigt ibland för att orka med en lång viktminskning! jag har förur kört på "Den hårda vägen" och det har inte lyckats särskilt bra då, jag har gått ner mycket snababre, men jag har sedan tröttnat och inte orkat hålla fast vid nya livsstilen. min melodi är denna gången annorlunda och jag hoppas att det ska vara vägen till lyckan!

2009-03-28 | 17:08:57

Middag på Jensens!

Om några timmar kommer Zandie hit och vi ska tillsammans med min man äta middag på  jensens!!!! Ska bli GOTT och trevligt. jag äslar Jensens.  tycker att det är väldigt bra priser och god mat och god service. och så kan man välja själv så mycket att det blir lättare att äta nyttigt. Jag ska ha antingen lax eller kyckling och bakad potatis till. och sen blir det någon efterätt också, faktiskt. jag och Zandie ÄR efterättsfantaster båda två och min man säger inte nej tack han heller, men jag funderar på om jag ska ta glassen man tar själv, då kan jag välja hur mycket/litet jag vill ha... vi får se! Det vattnas i munnen på mig redan :D Nä nu ska jag ta och gå ut med lite sker till återvinningen, vi har samlat i en stor lagerhausväska under diskbänken och nu var den prooppfull, blev 2 påsar hårdplast, 1 påse metall och en påse glas sammanlaggt.

 
Bild på en glassbufféglass lånad från http://www.jensens.se/
2009-03-28 | 15:04:25

Dumping deluxe

Ooohh, aj min mage.
Note to self: ät aldrig mer choklad från Lidl. Överdos med socker. Big time. Big mistake.

Tänk er magknip x en trippelflippeldrippelbiljon.
2009-03-28 | 13:08:09

Jag tränar städning

Jobbade igår! märktes verkligen att det var ett tag sen, men alla muskler fick sig en genomkörare i allafall. jag jobbar ju med att städa, så jobbet går egentligen ut på att träna med städredskap i handen, man klättrar på stegar och stolar, hukar, flyttar möbler, sträcker sig, bär tungt, drar en städvagn framför sig (igår snöade det också, så det blev tungt att dra städvagnen utomhus mellan husen), man går även mycket. Det är ett perfekt jobb när man vill gå ner i vikt, varje sommar när jag jobbar som mest brukar jag gå ner i vikt, en sommar gick jag ner 10 kg (!), men se under mer stillasittande höst och vinter är det svårt att hålla viktminskningen nere.

Jag talade med min konsulent sist om hur jag ska göra med pointsen när jag börjar jobba och hon tyckte att jag skulle höja 2 eller 4 beroende på hur jobbigt jag själv känner at det är. jag tänker börja med att höja två, och det ska inte gå till mer godis eller efterätt utan till mer mat (nyttig) så att jag vet att kroppen får det hon behöver för att orka, kanske en extra avocadohalva eller ett ägg om dagen eller nåt, ett extra mellanmål blir det nog i allafall. Men igår åt jag som vanligt, tänkte testa att höja när jag börjar jobba mer "på riktigt".


Märkte flera saker igår:
1.Mina tightaste jeans är inte så thigta längre, kändes som att jag hade behövt ett bälte igår.
2. Min vigslering och min förlovningsring har börjat glida lite på fingrarna, så de börjar bli lite stora.
3. jag behöver verkligen träna min kondition, sprang efter första rasten tillbaka till städningen en bit av sträckan och var HELT SLUT när jag kom fram. har med andra ord lite att jobba på till vårruset!

2009-03-27 | 16:19:16

Linas italienska köttbullar i tomatsås

Det är fredag och jag har tråkigt. Blev sugen på köttbullar så jag var till affären och köpte köttfärs. Så nu på eftermiddagen har jag roat mig med att laga italienska köttbullar i tomatsås!
Originalreceptet kommer från Nigella Lawson men jag har modifierat det en aning.
Supergoda blev dem! Dessutom blir det mycket mat, så det räcker & blir över... :)



Köttbullarna väntar på att stekpannan ska bli varm...



Nu vill vi bada i poolen med tomatsås!



Äntligen får vi bada i tomatsåsen!

Italienska köttbullar i tomatsås

Köttbullarna, ca 65-70 små:

3 msk ströbröd
2 tsk salt
Några rejäla tag med svartpepparkvarnen
2 tsk torkad oregano, smulad
1/2-3/4 dl vatten
2 msk finhackade soltorkade strimlade tomater
2 msk mosad fetaost (ca 10 "kuber")
3-4 msk färskriven parmesan
1 ägg
500 g köttfärs

Blanda ströbröd med kryddor och sedan vatten, låt svälla ett par minuter. Rör sedan ner tomater, fetaost, parmesan och ägg och rör till en smidig smet. Rör sist ner köttfärsen och blanda smeten noga, antingen med slev eller för hand.
Rulla sedan små köttbullar och lägg på fat eller liknande.
Stek i smör på medelvärme tills de är klara.

Tomatsåsen:

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2-3 tsk torkad oregano, smulad
Salt, efter smak
Svartpeppar, efter smak
Strösocker, efter smak
500 g passerade tomater + halva förpackningen vatten
1 dl mjölk

Skala och finhacka löken och finhacka vitlöksklyftan. Fräs detta tillsammans med oregano i smör + lite olivolja. Det får inte ta färg men det ska bli mjukt. Tillsätt passerade tomater + halva förpackningen med vatten. Krydda med salt, svartpeppar och socker. Låt koka upp. Tillsätt mjölken och rör noga så att det inte skär sig. Smaka av och tillsätt med krydda om det behövs. Tillsätt köttbullarna och låt dem sjuda sakta några minuter.

Servera med färsk pasta!

(Man kan hoppa över att steka köttbullarna och bara koka dem i såsen, men jag gillar stekyta på mina köttbullar, så det här är min version av receptet!)
2009-03-26 | 20:16:06

Nya skor

Vi åkte till team sportia idag för att handla joggingskor och hur tur hade inte jag hittade ett par dyra skor till nedsatt pris!!!! och inte nog med det, jag tänkte att jag skulle köpa en vindjacka också. kikade runt lite och hittade en bra till nedsatt pris (!) med medföljande byxor. kruxet var att den var i stl 44 så jag tänkte nästan inte pröva, men som tur är så gjorde jag det och den passade perfekt!!! och nu kommer det bästa av allt, byxorna passade också! är kanse lite väl tighta över låren, men passar! Säkert rymliga storlekar, men ändå, jag är glad och fick allt jag behövde till nedsatt pris, sparade måga sköna hundralappar! Så T, det lär ju bli jogging på måndag!!!!
2009-03-26 | 15:52:31

kris i garderoben

idag visade viktväktarkonsulenten en bild på sig själv som tjock. Den stod uppställd redan när vi kom in på mötet och jag kunde inte för mitt liv se att det var hon, hade hon inte sagt det så är det inte säkert att jag hade fattat det.  Själv förändrar jag mig inte så mycket under en viktminskning att man inte kan se att det är jag på bilder och så, jag ser likadan ut fast mindre när jag går ner i vikt och likadan fast tjockare när jag går upp : )  kanske ändrar jag mig för lite i övrigt, jag har ju ALLTID haft samma frisyr, med unddantaget att jag hade lugg tills jag gick i fyran och sen sparade jag ut den. längden har varierat mellan långt och jättelångt, färgen har bytts några gånger (tror att jag gått igenom alla nyanser av röd på toningshyllan i mina tonår), och visst sminket har också ändrats genom åren, liksom klädstilen gradvis gick från tantflicka till hippietjej till punkarhippie till skinnkjolt-trasiganätstrumpor och linne  till jagorkarintebrymig-jeans och t-shirt till nåt-slags-rockigt till det-som-finns-i-tjockisrutan till jeanskjolochmunjacka och rockig topp till det som finns i tjockisrutan till det som råkar finnas i garderoben och jag vet inte hur man klär sig....

och där står jag nu. Vill börja hitta tillbaka till mig själv och det jag gillar, men vill försöka tänka på att jag inte är 20 längre och jag vill se seriös ut samtidigt som jag vill ha min egen stil. samtidigt vet jag inte riktigt vad som är min stil längre. Döskallarna har varit med sen tonåren och de lär jag aldrig släppa. de är med mer diskret nuförtiden som mönster på någon sko eller på halsduken osv. jag orkar oftast inte sminka mig och när jag väl gör det har jag svårt att avgöra vad som är lagom. Tänk på mina rötter, i ungdomens glada dagar använde jag mer smink än hela cirkus scott ungefär. det var kreativt och med blommor av kajal....
2009-03-26 | 14:26:55

Viktväktarvägning 14 26/3 2009

Viktväktarna:
start: 29/10 2008
Vägning nummer (from veckan efter start):14
Viktminskning denna vecka (sen förra vägningen den 19/3):inget minus, istället -0,4
Viktminskning totalt sen viktväktarstart: 10,3 kg.
Viktminskning totalt sen bloggstart 1/1 2008: om vågen stod och vägde mellan 99 och 100 borde det vara ca 14,9 kg.
Nästa vägning: Nästa Torsdag, den 2:a April 
stjärnor (sen start): ***
10% nyckelring: 12/3 2009

Kommentar:  De hekton jag gick upp efter mammas 60 årsfest , 0,6 kg förra vägningen, börjar försvinna, men det är fortfarande 0,2 kg kvar tills jag nått det första mindre delmålet :


84,4 kg (lika mycket som jag vägde när jag fick min 10% nyckelring, dit är det 0,2 kg)

83 (Guldklisterstjärna nr 4)

80 (Guldklisterstjärna nr 5)

79,9 (under 80= lycka!!!!)

78 (Andra stora delmålet nått, dags att sätta nytt delmål)
2009-03-26 | 10:06:38

Årets viktväktare

Just nu kan man rösta på årets viktväktare. Gå in på hemsidan och läs och få lite inspiration och rösta, det tänker jag göra nu. ska iväg på mötet om ett par timmar och vår konsulent har frågat fler agånger nu om vi röstat så jag tänkte rösta nu, men det är bra att läsa om lite olika innan man bestämmer sig./Anna
2009-03-26 | 08:42:39

Navelskådning


 Imorse började jag fundera över om naveln kommer att ändra sig under viktminskningen och hur i så fall? jag minns inte från tidigar eviktminskningserfarenheter hur det är med den saken. Ni som har färska minnen av era navlar i eventuell förvandling:

Ändrar naveln sig under en viktminskning
2009-03-25 | 18:48:46

Dagens

Innan frukost: 1 dl vatten
Frukost: 1 dl havregrynsgröt, ½ dl mellanmjölk, 1 msk sylt
Mellanmål: Smoothie på mellanmjölk, banan och hallon
Lunch: ½ kycklingfilé + någon msk sås, 1 dl potatisgratäng, 3 broccolibuketter
Mellanmål/Fika: ½ Allévobar, 2 rutor Plopp (min mage knorrade satan efteråt)
Middag: 2 dl Fisk med dillpesto
Mellanmål: Troligtvis smoothie på vaniljyoghurt, banan, apelsin & hallon
Motion: Promenad på 20-25 minuter
2009-03-25 | 18:45:45

Njöt ni av vårsolen idag?

Det gjorde jag i form av en promenad med mamma.
Men det var riktigt kallt i luften, våren verkar ha fått sig en törn av den äckliga snön som kom ner för några dagar sen.



Idag testade jag en ny rätt från Findus.
Fisk med dillpesto. Nja säger jag. Smaklös och väldigt lite fisk. Jag hade öst på mer dillpesto, mer salt och framförallt mer peppar. Dessutom tror jag att den är godare med lax.
Den är helt klar ätbar, men då måste man krydda upp den. Och gärna servera någon form av kall sås till, typ crème fraîche. Den behöver en skjuts i rätt riktning!
Just den här typen av rätter är jättebra tycker jag eftersom jag äter lite och det går att frysa om maten. Jag köper inte färsk fisk och gör en pytt. Den enda fisk jag köper färsk/fryst är laxfiléer.
Många föraktar nog färdigmat men för mig är det väldigt praktiskt. Det hade varit en annan sak om jag var sambo eller hade familj, då skulle den här typen av rätter bli dyrt i längden.

Nu ska jag slänga ihop en Dagens!
2009-03-25 | 13:52:24

1 kg bomull eller 1 kg järn?

Vilket är tyngst? ett kilo bomull eller ett kilo järn?

 Jag väger nu 85 kg och det känns så lite eftersom jag förut vägt allt möjligt mer upp till 108 kg...så nu när jag går ner så känns 85 ganska lite. Jag vet att det inte är lite  men det känns lite. De gånger jag gått upp däremot då har 85 kg kännts som att väga jättemycket, och om jag *Gud förbjude* skulle gå uppåt igen sen efter att ha gått ner det jag ska den här gången så vet jag att 85 kg skulle kännas som en katastrof. För någon annan  som inte förut träffat mig och som inte vet att jag går ner i vikt skulle 85 kg vara jättemycket, och de tycker säkert att jag är jättetjockj, medan jag fortfarande vet att jag är tjock men ju känner av att jag är smalare och njuter av det.

VARFÖR ÄR INTE 85 KG LIKA TUNGT PÅ VÄGEN NER SOM PÅ VÄGEN UPP?
2009-03-25 | 11:35:45

Dagens outfit

idag har jag på mig en lila tröja och inser att det nog är sista gången jag använder den. Sen blir det tvätt och inlämning till myrorna, för den är FÖR STOR!!!!!!!!!!! Yippie!!!!!!!

jag har även på mig ett par stretchjenas som runt jul satt som korvskinn på mig, nu sitter de bra,, men har börjat bli lite större på olika ställen.

och slutligen är bh:n inne på sitt sista spänne (det innersta), den hade jag när jag gifte mig hösten 2007 och då var jag tvungen att ha bh-förlängare till den (tilla alla bH.ar var jättesvårt att hitta med rätt omkrets).

För övrigt uppmanar jag alla som har möjlighet att lämna datorn och gå ut i solen, det ska jag göra! fynderar på att gå en sväng ner på stan och kanske köpa en ny tröja eller bh eller nåt, och eventuellt lite pysselgrejjer, är så pysselsugen och något måste man ju sysselsätta sig med medan man väntar på att handledaren ska skicka tillbaka uppsatsen med kommentarer.

2009-03-24 | 17:22:32

Vägning 24/3

Vikt idag: 115 kg (115,6)

Viktminskning: 0,6 kg

Total viktminskning: 22,1 kg

Viktminskning sen operationen, 10/2: 9,4 kg
BMI: 42,2 (42,4)

Neråt igen! Ibland önskar jag att det gick snabbare men samtidigt är jag glad över att det går i den här takten, eftersom kroppen hänger med. Eller gör den det?
En sak gör mig konfunderad dock. Trots att jag gått ner 22,1 kg så har jag fortfarande kvar min jävla dubbelhaka! När ska den ta och eliminera sig själv?! Morr. Försvinn!

Nej, nu ska jag mumsa vidare på mitt kycklingspett!

2009-03-24 | 17:17:03

Var det allt?

Återbesöket gick väldans fort!
Det tog allt som allt ca 15 minuter... Först fick jag väga mig och sen tog sköterskan mitt midjemått. Där grinade jag en smula inombords kan jag säga. Sen fick jag träffa kirurgen och han tyckte att allt såg bra ut och mina värden var bra. (Det här innebär även att jag inte har järnbrist. Tröttheten beror på operationen och det är väldigt vanligt att man blir trött. Hoppas att det är övergående inom kort!)
Jag ställde lite frågor, bl.a. om magsäcken kunde töjas - svar nej. Ja, kanske om man dricker saft & äter socker hela dagarna men varför skulle jag? Och så frågade jag när jag kunde börja med vattengympa, eftersom jag ev. ska börja med det här i vår och det kunde jag göra direkt. Men jag skulle börja försiktigt och känna efter, så man inte hårdtränar direkt och kör slut på sig själv.

Så mer än så hände liksom inte.
Efter läkarbesöket åkte vi till Ica MAXI och handlade. Jag ruinerade mig själv men å andra sidan köpte jag ju mat och inte onyttigheter. Lunchen blev korv- & mosbricka. Inte det bästa alternativet men hungern gjorde sig påmind och närmaste matställe var McDonalds och nej tack säger jag. Vågade inte riskera något.
Så nu äter jag kycklingspett som jag köpte på Ica. Mums!

Resultatet från vägningen kommer i nästa inlägg...
2009-03-24 | 05:42:27

Återbesök

Idag ska jag till Falun på mitt första återbesök.
Jag vet inte riktigt vad som händer men jag antar att han vill veta en liten uppdatering om hur det har gått och hur det går. Och förhoppningsvis får jag ställa några frågor som jag har.
Det är ju vägningsdag idag och vågen hemma visar minus, undrar om jag får väga mig i Falun också? Resultatet får ni senare under dagen.

Idag blir även första gången jag äter ute! Gaaah.
I vanliga fall hade vi valt MAX och käkat hamburgare, men nu känns det alternativet inte säkert och jag tänker inte dumpa när jag är på resande fot. Vi ska nog hitta något ställe som passar oss.

Och så kan jag berätta att igår dumpade jag två gånger. Mindre trevligt.
Först blev jag så extremt saltsugen när jag var hos mamma och pappa och ser att dom har chips hemma. Jag smäller i mig tre stycken på rak arm och vad händer? Jo, magen gör ont. ONT. Vad fan?! Hur svårt ska det vara att förstå att jag inte tål chips så jävla bra?
Sist jag åt chips kunde jag äta fyra-fem stycken och sen kände jag att magen ville inte ha fler för den började morra. Nu morrade den direkt efter tre stycken.
Det är väl dom gamla hetsätar/tröstätar/jag-har-inget-att-göra-så-jag-äter/sugätar-trakterna som sitter i. Än.

Och så dumpade jag på äpple. Eller inte äpplet, men jag hade nyss ätit ett äpple och glömmer av mig och dricker tre klunkar efteråt. Oooaaaajjj min mage! Damn. Det blev toaletten direkt. Fy vilken kramp. Det kändes som ett gallstensanfall men det var en brutal dumping. Mysigt.

Nej, vänner.
Nu ska jag dricka upp min pressade apelsin och sen duscha.

Ha en fin dag där ute, trots snöhelvetet som kommit!
2009-03-23 | 21:14:25

Fel vagn på tåget

Jag har haft en jobbig tid ett tag nu, ända sedan mammas födelsedagsfest skriker min kropp efter godis. i lördags hälsade vi på min svägerska på det gruppboende där hon bor och hade med oss godis, jag var fast besluten att jag skulle klara av att stå emot, men kunde inte, det åkte ner både popcorn, salta pinnar och lite smågodis (fastän jag bara blir illamående av smågodis, varför struntar man i det när man är sugen???). jag har cokså varit allmänt slarvig med bokförandet av vad jag ätit senaste tiden, och det märker jag leder till att jag släpper efter lite mer, inte så att jag vräker i mig mat, men det blir lätt lite extra här och där. Men idag tog jag tillbaka kontrollen och varenda grej har bokförts exemplariskt. men man kan väl säga att råkade hamna i fel vagn på viktväktartåget efter ett besök i restaurangvagnen och hade problem att hitta tillbaka till min plats...men nu sitter jag där i allafall och ser ut över all SNÖ som kommit tillbaka och drömmer om en lite lättare sommar än sist.

2009-03-23 | 21:02:47

Annas nya delmål

eftersom att jag nådde 10%-målet förrförra viktväktarvägningen så fick jag stanna kvar efter mötet i torsdags och disskutera nytt delmål med konsulenten. så av någon anledning bestämde vi att nästa stora delmål är 78 kg, och dit är det 7 kg!

små delmål på vägen dit är:

84,4 kg (lika mycket som jag vägde när jag fick min 10% nyckelring, dit är det 0,6 kg)

83 (Guldklisterstjärna nr 4)

80 (Guldklisterstjärna nr 5)

79,9 (under 80= lycka!!!!)

78 (delmålet nått, dags att sätta nytt delmål)


Bevis på viktväktardelmål 1:s avklarande

2009-03-23 | 20:43:45

Viktväktarvägning 13 19/3 2009 efterhandsbloggning

Viktväktarna:
start: 29/10 2008
Vägning nummer (from veckan efter start):13
Viktminskning denna vecka (sen förra vägningen den 12/3):inget minus, istället  +0,6
Viktminskning totalt sen viktväktarstart: 9,9kg.
Viktminskning totalt sen bloggstart 1/1 2008: ????? kg ,om vågen stod och vägde mellan 99 och 100 borde det vara ca 14,5 kg.
Nästa vägning: Nästa Torsdag, den 26:e
stjärnor (sen start): ***
10% nyckelring: 12/3 2009

Kommentar:  Detta är alltså resultatet från i torsdags förra veckan, plus 0,6 kilo, så allt partande helgen innan hade visst satt spår...suck. men bara att ta nya tag. Sen verkar det vara en trend det här, varje gång jag blivit av med mer än 0,5 kg på en och samma vägning så går jag upp lite efteråt.
2009-03-23 | 12:06:49

Detta har hänt

Efter inskicket av uppsatsen natten mellan tisdag och onsdag orkade jag inte sitta vid datorn igen förräns idag. jag gjorde några försök, men det gick bara inte, så därför har jag varit borta från bloggen nu ett tag, om det är någon som har undrat. har en del att syssla med idag, men jag återkommer med i allfall något inlägg till kvällrn, var ju på vv-möte i Torsdags och sånt där, så det är lite att skriva om. Nu ska jag gå och äta lite och ta mig en tur på crosstrianern. hej så länge!/Anna
2009-03-19 | 18:10:49

Matmuffins = dumping...

Jag såg ett gott & enkelt recept på matmuffins från Elle Mat & Vin som jag testade idag.
Trodde att muffins skulle funka något bättre än mjukt bröd men aj, vad jag bedrog mig. Knappt en halv muffins var allt som krävdes för att jag skulle dumpa och fick slänga mig på soffan med magsmärtor, magknip, illamående och hjärtklappning. Fruktansvärt obehagligt! Det gick som tur var över på ca 20 minuter men riktigt jävla synd...
Muffinsen var riktigt goda så det är trist att jag inte kan äta dem. Ett perfekt mellanmål liksom...
Så, är någon muffinssugen så vet ni vem ni ska ringa eller sms:a... haha!
Och är det någon som vill baka dem själva så bjuder jag på receptet:



Matmuffins med feta & tomat
8 muffins, av amerikansk storlek

2 ½ dl vetemjöl
1 1/4 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
2 små ägg
1/4 dl olivolja
1 ½ dl turkisk yoghurt


Fyllning:
3 msk soltorkade tomater, strimlade eller hackade
½-1 dl smulad fetaost


Blanda mjölet med salt och bakpulver. Vispa ihop ägg, olja och yoghurt.
Rör ner det i mjölet och rör smeten slät.
Lägg ca 1 msk smet i varje form (av amerikansk modell, mellanstor) och lägg sedan i fyllningen, ca 3 bitar ost per muffins + tomat.
Toppa med resterande smet. Grädda i mitten av ugnen, 200 grader, ca 20 minuter. 

2009-03-19 | 09:17:26

Viktigt med vitaminer & bra kost vid GBP

Direkt efter operationen äter de flesta väldigt lite. Allt eftersom man lär sig hur man kan äta och vilken typ av mat och livsmedel som går bra att äta kan man öka matmängderna något. Hur mycket man kan äta vid ett och samma tillfälle varierar. Många upplever att man vissa dagar kan äta mer och andra dagar mindre. ← Just det där kan jag skriva under på, mer än en gång! Igår t.ex. hade jag riktigt svårt att få i mig mat. Och då var det ändå mat jag ätit flera gånger så det var inga nya smaker eller maträtter. Men imorse fick jag i mig hela tallriken gröt som jag annars sällan får. Märkligt.

Oavsett hur mycket man kan äta är behovet av näring detsamma som före operationen. Kroppen behöver fortfarande lika mycket av t.ex. vitaminer och mineraler. Eftersom matmängderna nu är små, är det viktigt att äta näringstät mat där alla näringsämnen finns med. Eftersom man endast kan äta lite mat och kroppens förmåga att "ta upp" näring ur maten har minskats bör man komplettera med multivitamin- och mineraltillskott. ← Jag tar Mitt Val Kvinna som tillskott varje dag.

Några råd:

• Var noga med att äta tillräckligt med proteinrika livsmedel som t.ex. kött, fågel, fisk, ägg och mejeriprodukter som keso, mager ost, mjölk, fil och yoghurt.
 
• Mellanmål är viktiga! Välj gärna smörgås (hårt bröd, i första hand) med proteinrikt pålägg. Ta rikligt (2-3 skivor) av t.ex. skinka, hamburgerkött, mager ost, leverpastej, makrillfilé i tomatsås, mjukost, kalvsylta, kalla köttbullar eller ägg.

• Välj magra livsmedel eftersom stort fettintag kan leda till diarré.

Jag köper inte dom magraste produkterna eftersom jag tycker att det är så mycket tillsatser i dem. En del produkter, som t.ex. yoghurt är surare medan några är extremt söta p.g.a. allt extra socker.
I första hand köper jag vaniljyoghurt eller a-fil på 3%. Mjölken jag köper är mellanmjölk men lättmjölk funkar också.
Och när jag lagar mat så gör jag det i smör (alt. raps- eller olivolja). Ska jag göra sås eller gryta så blir det oftast matlagningsgrädde eller mellangrädde.

Det gäller att hitta produkterna som funkar bäst för en själv. En del menar att man ska hålla sig till "säkra kort" för att inte riskera något men själv tycker jag att man måste prova sig fram. Hur ska jag annars veta vad jag reagerar på eller inte? Och även om jag reagerar på något så kanske jag kan äta en liten bit men inte en hel portion.

Jag kanske inte äter den bästa kosten varje dag, för visst skulle jag kunna äta bättre. Men det kommer väl antar jag. Ibland är man ju trött och orkar inte anstränga sig. Ibland är man sugen på något speciellt. Men jag tycker ändå att jag äter ganska bra även om jag skulle kunna öka på proteinintaget.

Och på tal om proteiner så ska jag ta och skriva en inköpslista nu!

2009-03-18 | 17:38:18

Den är för stor!

Idag letade jag fram en kjol jag köpte förra året från H&M för jag ville prova och se hur den satt.
Jag kunde ha den förra året, men den kom aldrig till användning. Och nu när jag provade den så är den för stor! Lite tråkigt samtidigt som det är roligt.
Så nu har jag slängt ut den på Tradera där jag även har lite andra auktioner. Hoppas att den blir såld!
Det är en ovanlig känsla, att börja vänja sig vid att kläderna blir för stora. Jag är van vid att allting stramar, sitter som ett korvskinn eller är för litet. Jag minns stunder då jag varit på vippen att börja grina i provrummen och tillfällen då jag velat köra mig själv genom en pastamaskin för att bli mindre...
Provade dessutom min kavajjacka (en gammal goding) som suttit stramt i flera år och jag har knappt kunnat dra igen dragkedjan och än mindre knäppa knapparna. Idag kunde jag dra igen den utan ansträngning och fick igen knapparna utan att brösten hamnade under näsan... FATTA! Det här är roligt samtidigt som det är galet!

För övrigt har ju våren hälsat på ordentligt idag - skönt! Dock har jag inte hälsat på våren, utan varit inne hela dagen och tråkat mig. Ibland blir det ju sådär, att man inte vill gå utanför dörren.

Nu ska jag fixa middag - frittata!
2009-03-17 | 07:15:02

Vägning 17/3

Jag vet att jag vägde mig i lördags också men tisdag är min officiella vägningsdag.
Så därför kommer vägningsresultatet att publiceras på tisdagar hädanefter. Jag ska försöka att inte fuska mer!

Vikt idag: 115,6 kg (115,9)

Viktminskning: 0,3 kg

Total viktminskning: 21,5 kg

Viktminskning sen operationen, 10/2: 8,8 kg
BMI: 42,4 (42,5)

Inte så mycket skillnad men 3 hg på några dagar är ändå inte dåligt!
Jag sa till Anna i söndags att det är först nu det börjar kännas lite smått i kroppen. Det tar ju ett tag, i alla fall för mig, att känna att det händer något.
Dessutom kan jag ha jackan jag köpte från H&M nu! Den är fortfarande lite väl tight att sitta i, men jag kan banne mig ha den och det är jag glad för.

Nu är det dags för gröt!

2009-03-17 | 00:22:39

Trötta tomma hjärna

Gick precis in i en vägg, kan inte skriva ett ord till på uppsatsen just nu, är helt tom i huvudet, ser inga samband, kan inte koppla ihop något, fattar inte vad jag läser...känns helt sjukt och konstigt. och stressande jobbigt för imorgon ska den in, jag hade tänkt att sitta hela natten och göra färdigt...men jag får gå upp tidigt imorgon istället och gå och lägga mig nu, för det här gåtr inte. Å snälla snälla snälla alla där ute, håll tummarna för mig hela dagen och kvällen och den lilla bit inpå natten jag har på mig imorgon, jag lär behöva det, det är sååååå nära nu, men ändå så långt borta och imorgon måste jag skriva färdigt några kapitel, fylla på med småfakta här och var, gå igenom stavning och flyt i texten, få uppsatsemallen att funka (har haft problem med diagram och citat), åka till biblioteket och titta i en bok och på något vis knyta ihop säcken för att se om den håller för granskning + mycket mer som jag kommer att komma på i sista minuten förstås :D jag räknar med inlämni ng vid tolvsnåret på natten...så imorgon kommer ni inte att se mig här i bloggen, jag måste springa upploppet till inlämning.

Magen har starffat mig hela dagen för helgens tokintag av kakor och chips, ond och sur och uppblåst har hon varit. men nu är det inga kalas på en bra stund för min del: SKÖNT!
2009-03-16 | 18:26:08

Dagens

Innan frukost: 1 dl apelsinjuice
Frukost: 1 dl havregrynsgröt, ½ dl mellanmjölk, 1 msk sylt
Mellanmål: 1 äpple, ½ dl Knorr Vie shot (smakade apa!)
Lunch: 3 lätt & rökt-baconskivor, 1 "nystan" tagliatelle, lite sky, ½ dl blandad sallad
Mellanmål/Fika: 1 Modifast bar, 1 yttepytteliten glassbit (som gjorde mig bubblig)
Middag: 2 dl Gnocchi med tomatsås, lök, parmesan & fetaost
Mellanmål: Det blir nog drickyoghurt + apelsin eller smoothie
Motion: Långpromenad, 60 minuter

Kommentar: En bra dag både mat- och motionsmässigt. Förutom glassbiten då som gjorde mig bubblig i magen. Ingenting kom ut men den gjorde uppror invärtes... Jag testade ju glass för någon vecka sedan och den funkade, men Vienetta var ingen hit kan jag konstatera.
Långpromenaden var skön men halkig så jag har numera anammat tantstilen igen = stel och ont i höften.
Nu har jag tvättstugan så höftkulorna får sig ett par omgångar till. Imorgon ska jag till VC och lämna blodprover inför kirurgbesöket nästa vecka. Tänkte be dem kolla mitt järnvärde på en gång, lika bra eftersom min trötthet är fruktansvärd.

Btw, är det ingen som har en åsikt om det Anna skrev?
Det finns säkert någon som tycker att jag "fuskar" eftersom att jag har opererat mig. Eller tagit den lätta vägen ur fetman?
2009-03-16 | 10:43:37

Gastric bypass = fusk?

En sak Lina och jag pratade om var synen på operationen som vissa människor har, att vissa på något sätt tycker att det är fusk med operationen. jag har tänkt mycket på det där sen jag åkte från Lina, på hur ofuskigt det är med operation. Lina har inte valtr någon genväg ju, hon har efter moget övervägande valt en svår väg. Först fick hon gå till läkare för att få remiss, sen fick hon vänta ett år på att bli godkänd, sen var hon tvungen att bevisa under ett år att hon kan gå ner i vikt och under året väga sig hos en sköterska och visa på en nedåtgående viktkurva, sen blev hon inlagd på sjukhus (en bar bit hemifrån), sövd, uppskuren och sydd i, sen fick hon ligga kvar på sjukhuset i flera dagar innan hon fick åka hem med sitt ärr och ett helt nytt matliv där hon INTE kan fuska alls, för gör hon det så blir hon jättesjuk antagligen. Lina går visserligen ner i vikt, men hon kan inte ta en paus från det så som exempelvis jag kan göra om jag vill. Hon kan inte hoppa över mål, hon MÅSTE äta och dricka sakta, hon måste se till att få i sig alla näringsämnen hon behöver. Lina kan inter ta en frossarhelg och möla i sig chips om hon känner för det, hon kan inte låta det gå för lång tid mellan mål, hon måste ha i sig en viss mängd vatten, men får inte dricka de fort utan i pytteomgångar....

Anna
2009-03-16 | 10:26:23

Hos Lina

jag var ju på besök hos LIna också, som jag av någon underlig anledning inte lyckats träffa sen mitt bröllop i september 2007. Det var roligt att ses och jag kan rapportera att det syntes på Lina att hon gått ner, även om jag inte sett henne på ett tag så observerade jag detta! Snygg var hon också, men det har hon alltid varit! ; ) Vi pratade och skrattade och hade bra i Linas kök.

2009-03-16 | 10:23:04

Hård helg

Å. fy fasiken! idag protesterar min mage å det vildaste mot helgens galna matliv. Min mamma fylklde 60 i helgen, så redan i fredags styrde jag kosan mot Dalarna för att hjälpa till med kalaset. Sen har helgen flytit på och varit jätterolig, en välbehövlig paus från uppsatskrivandet som fortsätter idag och imorgon för at sen vara över tills handledaren har sagt sitt. Intget har dock varit helt galet för mig:

kebab (utan sås men ändå) i fredags
gifflar, kakor, chips, paj, potatisallad och rostbiff, tårta i lördags
Rester från lördagen i söndags

Av någon anledning kommer det chips upp i skålarna hos mig varje helg nu känns det som, jag som annars nästan aldrig äter chips för att jag inte tycker att det är sååå jättegott, men nu har det varit ofta så det blev en sponatanöverenskommelse mellan maken och mig igår kväll att det inga chips blir på minst två månader i det här hushållet.

jag har träningsvärk också, har möblerat om hemma hos mamma och burit tunga kassar och passat upp på födelsedagsfirargäster, så lite motion blev det allt, men kanske inte tillräckligt för att rädda mig från viktuppgång till på torsdag.

Men det blev en jättelyckad fest, alla hade supertrevligt och det var kul att träffa kusinbarnen jag aldrig träffat (speciellt den ena såg ut som en kopia av hur hennes mor såg ut som liten) och mamma var jättenöjd.

men fiii fäään vad jag ätit. Tycker att det börjar bli lite väl många såna här måndagsinlägg nu och frossarhelger, gäller att ta sig i kragen och sätta stopp. Målet den här veckan blir att hålla sin pointsranson varje dag, även på helgen och att jag nästa måndag stolt kan skriva att jag brutit trenden!!!
2009-03-15 | 18:33:14

Bloggträff med Anna!

Idag var det bloggträff med Anna på schemat!
Hur kul som helst eftersom vi inte träffats på evigheter, av någon underlig anledning. Men vi klubbade att hädanefter ska det banne mig inte gå så långt mellan vår nästa träff. Eller hur?
Det var riktigt roligt att ses och få prata, prata, prata! Prata nya som gamla minnen. Och skratta!

Dessutom måste jag säga att du såg strålande ut, Anna! Du gör ett kanonjobb och jag är imponerad av dig och din vilja. Vi har våra olika metoder att gå ner och det är så kul när det fungerar.

Nu ska jag äta lite mat och sen spela lite Bingolotto, haha!
Ett avslappnat nöje såhär på kvällskvisten. Senare blir det Beck och imorgon blir det långpromenad om det inte regnar vill säga. Dom hotade med det på TV hörde jag...

Än en gång - superskoj att ses Anna!
Vi gör om det snart igen!
2009-03-15 | 10:03:17

Delmål & Mål

Nu när jag kommit en bra bit på väg i (på?) min viktresa så börjar det bli dags att sätta upp lite olika delmål!
Mitt mål är väga 72 kg då mitt BMI skulle innebära att jag är normalviktig, men jag hittar inte vilken sida det var jag räknade ut det hos.
För igår kväll när jag googlade BMI och använde mig av olika sidor så är jag fortfarande överviktig vid 72 kg...
Jag tänker inte ändra mitt mål utan 72 kg är mitt mål just nu. Skulle jag komma under 72 kg så är det ju en supermegajättebonus! (Och självklart vill jag ju vara normalviktig och inte överviktig. Ifall någon undrar.)

Nedan kan ni se mina olika delmål och jag kommer givetvis att uppdatera listan så fort jag har nått något eller några av mina olika delmål. Det första är att gå ner till 112,10 kg för då har jag gått ner prick 25 kg!
För att nå dit måste jag gå ner 3,8 kg till - en bit alltså, men jag ska dit!

Delmål:


1. 112,10 kg (-25 kg!): 9/4/09
2. Under 40 i BMI (108,8 kg): 21/4/09
3. 107,10 kg (-30 kg!): 30/4/09
4. Under 100 kg: 25/6/09
5. 97,10 kg (-40 kg!): 7/7/09
6. Under 35 i BMI (95 kg): 14/7/09
7. Under 90 kg: 8/9/09
8. 87,10 kg (-50 kg!): 21/11/09
9. Under 30 i BMI (81 kg):
10. 77,10 kg (-60 kg!):

2009-03-14 | 10:47:42

Minus igen!!!

Jag vägde mig imorse och nu är det ytterligare minus!!!
Egentligen borde jag ligga på plus då jag känner mig PMS-svullen men det kanske bara är kroppen som luras?

Vikt idag: 115,9 kg (116,5 kg)

Viktminskning: 0,6 kg

Total viktminskning: 21,2 kg

Viktminskning sen operationen, 10/2: 8,5 kg
BMI: 42,5 (42,7)

Nu ska jag fortsätta med min städning! Den lär ju gå som en dans i denna glädjeyra!
Tralalallaaaaa!

2009-03-13 | 18:38:59

Dagens

Frukost: 1 dl havregrynsgröt, ½ dl mellanmjölk, 1 msk sylt
Mellanmål: Allévo bar
Lunch: ½ laxfilé, 6 potatiskroketter (torrt men gott!)
Mellanmål: 1 dl fruktdryck
Middag: 1 liten bit köttfärspaj, 1 liten bit paj med kassler & champinjoner, ½ dl blandad sallad
Fika: ½ rulltårtsbakelse (minidumping!)

Kommentar: Det blev som jag trodde. Att jag minidumpade på rulltårtan. Men jag tror inte att det var rulltårtan i sig utan för att det blev så nära inpå maten som vi åt. Så det blev bara en halv för obehagskänslorna började komma, och jag tänker inte utsätta mig för dumping om jag inte behöver.
Man är inte en särskilt trevlig kalas-gäst om man ligger på soffan och krampar... men visst, händer det så händer det och då är det ju inte så jäkla lätt.

För övrigt har jag varit hos tandläkaren. Igen.
Det var käken. Igen. Jag avskyr min käke! Men nu har tandläkaren slipat och putsat och joxat så att det ska bli bra. Och fortsätter problemen - ja, då blir det bettskena. Suck.

Nu ska jag läsa Klick! och sen blir det TV för hela slanten! (Om jag inte måste ge grannen en känga för nu är det brakfest på G. Hennes brakfester brukar inte vara fest som i fest, utan brakfest som i nu-ska-jag-störa-grannarna-och-skrika-hela-natten-och-vråla-klockan-fyra-på-morgonen-fest.)

2009-03-13 | 10:59:04

Rädda skogen


En skogig bild från hösten-08 Vet ej vad det är för bär på bilden.

Ni andra som liksom jag älskar att gå i skogen, glöm inte att gå in varje dag och rädda hotad skog gratis genom att klicka på en banner på Ett klick för skogen . De har fram till 19 mars på sig att rädda en skog som heter Verle, det behövs massor av  pengar för detta. Jag tycker att det är jätteviktigt att skog bevaras. Om de inte lyckas nå datumet med verle kommer pengarna att gå till att rädda annan skog.

För oss som tycker om att träna är skogen som ett naturligt gratisgym, med löpband i form av stigar och spår, tunga stenar och grenar man kan lyfta, man kan träna lår och stjärt genom att sitta på huk och plocka blåbär eller svamp, kliva över stock och sten. Bär och svamp är dessutom jättebra nyttig och gratis smalmat!!!

2009-03-13 | 02:16:34

Annas målvikt

tack för alla grattisar!

För att svara på frågan om målvikt så har jag ännu inte riktigt bestämt mig. jag vet en exakt siffra jag egentligen vill väga, jag har vägt det förut och vet at jag trivs med både utseende och känsla vid den vikten, nämligen 58 kg. Går jag under det mår jag inte bra (har vägt 56 som minst). men jag är inte så säker på att 58 är det ultimata, min kropp verkar alltid trivas bäst mellan 62 och 64, det där någonstans som viktminskningen brukargå riktigt riktigt trögt. jag har trots det pressat ner kroppen till 58 några gånger förut, och stormtrivts, men har haft svårt att vara kvar där. Så vi får se helt enkelt vart det bär hän, jag gissar på 58 i allafall, att jag åtminstone vill dit och känna efter :D kanske kan jag ha sommarvikt och vintervikt, typ växla mellan 58 och 60 eller nåt...:D

Nu ska jag gå och lägga mig, är sjukt trött efter att ha suttit uppe med uppsatsen. Det är så nära nu att det nästan känns jobbigare att skriva, lite som när man gått ner i vikt och bara har 5 kg kvar, det är det sista som går trögast...:) ska vara uppe med tuppen imorgon för att hinna skriva lite mer innan jag ska ta tåget mot dalarna. kommer att få sitta lite i helgen också, och troligtvis på måndag med. på tisdag ska det in, jag räknar med sen inlämning strax innan kl tolv på tisdagsnatten
2009-03-12 | 14:06:13

Afslöjandet

I glädjeyran så väljer jag att infria gårdagens halvlöfte och avslöja min vikt. Det är stort för det har jag aldrig någonsin gjort så offentligt, jag är världens hemligaste med min vikt, brukar bara vara maken som vet och kompis med förtroende typ. Så välkommen till en historisk dag!

Men här kommer det:

Vikt idag: 84,4 kg

Startvikt hos viktväktarna: 29/10 2008: 95 kg

startvikt vid bloggstart 1/1 2008: vågen stod och vägde mellan 99 och 100 kg den morgonen har jag skrivit i ett mail till Lina, jag var tvungen att kolla för jag hade glömt bort, jag trodde att det var 98, det har jag tänkt hela året typ men då hade det inte stämt med viktnedgången nu, men jag får det inte riktigt att stämma i allfall, minns du hur vi räknat Lina?

och när jag var som allra tyngst 2005: 108 kg!!!! efter det har det gått nedåt, sakta men säkert...

Så allt som allt har jag från när jag var som tyngst och till dagens datum tappat 23,6 kilo.
2009-03-12 | 13:51:16

Viktväktarvägning 12 12/3 2009

Viktväktarna:
start: 29/10 2008
Vägning nummer (from veckan efter start):12
Viktminskning denna vecka (sen förra vägningen den 19/2): - 2 kg
Viktminskning totalt sen viktväktarstart: 10,5 kg.
Viktminskning totalt sen bloggstart 1/1 2008: 14,5 kg.
Nästa vägning: Nästa Torsdag, den 19:e
stjärnor (sen start): ***
10% nyckelring: 12/3 2009

Kommentar:  idag fick jag stjärna OCH nyckelringen man får när man gått ner 10% av startvikten (första delmålet på viktväktarna). jag är såååååå lycklig, sken nästan mer än solen när jag promenerade hem! Med tanke på alla kalas och allt slarv senaste veckorna så är resultatet något av ett mriakel!




Mina stoltheter : )
2009-03-12 | 10:58:36

Vikten av kläder

Jag brukar försöka ha samma eller likvärdiga kläder på mig varje gång jag går till viktväktarmötena för att klädernas vikt inte ska ändra mitt resultat till det sämre eller bättre.
Bara för att jag är en sån analyserande person så plockade jag fram hushållsvågen och vägde kläderna idag.

De vägde 1 kg och 46 gram! Det inkluderar bh, trosor, strumpor, leggings kjol och t-shirt.

Tråkigt nog sitter de tightare än vanligt idag så jag är rädd för att jag laggt på mig en del, men de är nytvättade så det kan vara därför också.

2009-03-12 | 10:21:35

sova över

och så försov jag mig idag, eller "sov över" som vi säger hemma i Dalarna men som ingen i närke verkar förstå när man säger det...

och det ÄR en jäkla skillnad på att gå upp kl 6 som jag brukar och också hade tänkt att göra  idag och 9.30...speciellt om man har mycket att göra, kommer att ha fullt upp hela helgen from fredag och har sitt livs deadline på tisdag..men jag fick ett straff i form av en mardröm om att våra fåglar förökat sig utan att jag märkt det. och så vaknade jag en gång i timmen i natt och tänkte facktermer, meningar och viktiga namn från uppsatsen. jag var såååå trött imorse när kaffetjänst...förlåt maken kom med kaffet, jag kunde knappt titta på honom utan att ögonen gick i kors...men jag har inte tid att sova bort 3,5 timme extra, det blir tid jag måste ta igen någonstans.

men jag ska ändå gå till viktväktarna idag, det får bära eller brista, för det är också viktigt! jag kan inte stressa ihjäl mig för en sak och sen glömma allt annat, men jag är på god väg, jag ställer in allt, umgås knappt med min man på en månad (och det är min favoritsyssla i hela vida världen, att umgås med maken, han är världens roligaste och snällaste och finaste människa) och bara skriver och skriver och stressar och stressar. jag har fått tillbaka en del stressymptom som jag inte kännt sen min pappa dog, det säger väl allt om min stressnivå???

Sen min pappa dog vid 55 års ålder har jag ändå tänkt mycket på hur viktigt det är att ta hand om sig, lyssna på kropp och själ, vila när man behöver vila, livet är för kort för att bara stressa och slita. pappa unnade väldigt sällan sig någonting, han jobbade och jobbade och skulle göra allt sen när firman var såld och han var pensionär. men han dog istället, kvar blev pappas dröm, ett halvfärdigt hus i Thailand (som hans Thailändska fru bor i nu, det är färdigbyggt också, och jättefint, har sett det på bild) allt han tänkte på innan han dog var det där huset och hur fint det skulle bli och hur mycket han skulle njuta av att sitta där och dricka en kall öl och läsa en god bok.  men han dog innan huset var sålt och samma dag som försäljningen av företaget där han jobbade och var delägare skulle gå igenom. han sådde men fick aldrig skörda, bara längta.

man måste försöka lära sig av sånt. jag sov lite för länge, det är inte hela världen, idag ska jag göra en sak för mig själv, det är jag värd, i helgen fyller min mamma 60 och mamma är en av de viktigaste personerna i mitt liv, den som alltid vet på råd, den som alltid finns där och stöttar och jag har inte träffat henne sen ...minns inte ens när...innan jul? det tänker jag unna moig och jag tänker bli färdig med uppsatsen i tid också, men jag tänker inte stressa ihjäl mig på uppsatsen, så det så!
2009-03-11 | 21:15:29

Imorgon är en annan dag

Imorgon ska jag gå på mitt första viktväktarmöte på flera veckor, det känns lite nervöst, speciellt eftersom jag under dessa veckor har ägnat mig åt en hel del helgfrosseri och stillasittande. jag märker att jag när jag inte går på möte varje vecka blir mer fuskbenägen. Egentligen känenr jag att jag inte har tid imorgon heller, sitter fortfarande med uppsatsen som helst ska bli klar imorgon, men jag behöver gå dit, jag behöver kliva upp på vågen och få facit, jag behöver påminnas om att jag betalar dyra pengar för att vara med. i helgen är det kalas igen (är en riktig kalas och fest-period den här tiden på året) och jag vill få lite extra styrka inför  mötet med tårtor och västerbottenostpajer och släktingar.

Jag lovar inte säkert, det finns risk att jag fegar ur men eventuellt kommer jag att outa min vikt offentligt i bloggen imorgon. Det känns lite löjligt att inte göra det efter att lina har skrivit sin och jag har börjat komma ner på en sådan nivå att det inte känns lika farligt och pinsamt längre. men jag är en sån som aldrig berättar vad jag väger för folk, så oavsett hur mycket elelr lite det är så är det ett stort steg för mig om jag går ut med det, i skrift dessutom, omöjligt att ta tillbaka, är det skrivet så kan vem som helst spara det och använda det emot mig :D

Nu måste jag spara på orden till uppsatsen, en anckdel med att skriva så mycket är att jag börjar få ont i handleder, fingarar och armar, vilket gör att det går långsammare att skriva vilket gör att jag måste skriva under längre tid. Attans!
2009-03-11 | 18:16:46

Vad blir det till middag?

Jo, idag blir det kyckling. Igen!
Man skulle ju lätt tro att man tröttnar men nej då. Kyckling är gott. Gott! Till det blir det lite nudlar & grönsaker. Och så hoppas jag på att jag får i mig det för nu har en tand börjat bråka med mig. Fy fan vad jag är trött på mina tänder och min jävla käke. Har jag inte haft nog strul med skiten?!
Jag sköter mina tänder utmärkt men ändå har jag lätt för att få hål. Och varför börjar käken att bråka för? Jag har fan inte spänt mig för något?! WHY?!
Är det inte över imorgon så får jag helt enkelt ringa min tandläkare. Mmmm. Det ser jag ju fram emot.

Annars får jag väl äta soppa då. Och det är jag inte sugen på.
Nä, tillbaka till spisen!
2009-03-11 | 06:34:13

Nog var det neråt allt + Vägning

Jag är uppe med tuppen eftersom jag vaknade superkissnödig vid 6...
Lika bra att väga sig direkt då! Och jodå, vågen fick nog fnatt tidigare för nu visade den 116,5 så det är ju minus!

Vikt idag: 116,5 kg (118,3 kg)

Viktminskning: 1,8 kg

Total viktminskning: 20,6 kg

Viktminskning sen operationen, 10/2: 7,9 kg

WEEHOOO!!! Nästan 8 kilo på en månad!!!
Jag är så sjukt glad och lycklig! Det är fan helt ofattbart... ibland undrar jag ju om jag går ner i vikt eftersom jag inte märker någon kroppslig skillnad. Men det kanske kommer? För jag menar, jag har ju att ta av... ;)

Nu ska jag duscha och sen äta gröt.
Efter det blir det morgonmöte. Igen. Zzz.

2009-03-10 | 23:01:30

Viktbloggsträffar

var inne på en av mina favoritbloggar och tjejen som skriver den hade en idé om att viktbloggsträffar borde anordnas. Jag tycker att det är en jätterolig idé. Synd att man inte är sån festfixare för det finns ju massor man kan göra med det konceptet, ha en träff med föreläsare, anornda debatter mellan olika matfilosofier exempelvis GI, LCHF, viktväktarna etc. ha info om operation, bjuda på olika sorters viktmat....jag la faktiskt som förslag hos Joanna på livsvinst att det skulle kunna  anordnas i livsvinst regi, hon måste ju vara den mest kända viktbloggaren i riket. Förstår att hon inte skulle hinna fixa något nu, hon har ju bröllopet att ordna med (såna planer tar tid vill jag lova), men någon gång kanske. Folk skulle ju kunna fynda bland varandras urvuxna  (elelr urkrympta) kläder också. i helgen ska jag förhoppningsvis få till en miniviktbloggträf med Lina i allafall! :D Som viktväktare har jag ju dessutom vikträff med föreläsning varje vecka, men det skulel vara kul att träffa folk från olika viktinriktningar, tror att man skulle kunna få ett rejält utbyte av det1

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kan att bero på bröllopsplaner passa på att uppmärksamma att vår bloggkompis Jenny ska gifta sig på lördag!!! Grattis till henne och hennes tillkommande!!!!!!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2009-03-10 | 18:54:11

Vågar visar neråt

Vägde mig nu ikväll och vågen visade neråt den här gången!
Nu står den på 116,9 så det betyder ju minus på 1,4 kilo. Ska väga mig imorgon bitti igen och se vad den säger då och uppdatera viktstatusen då istället för nu.

Kanske det var tillfälligt fnatt?

Nu ska jag äta middag!
Fisk blir det idag. Sen lär jag nog somna för den här tröttheten gör mig g a l e n...
2009-03-10 | 07:52:58

1 månad!

Idag är det en månad sen operationen!
Galet hur fort tiden har gått. Jag har knappt hängt med ju. Det tog ju nästan två veckor innan jag slappnade av hemma och kunde börja sova ordentligt utan att vakna sjuhundra gånger per natt...

Hur firar jag det här då?
Jo, genom morgonmöte (zzz...) och storhandling. Kan det bli mer spännande?

Jag kanske ska köpa mig lite fina blommor? Lite tulpaner kanske skulle vara fint på köksbordet?
Det borde väl locka fram våren?
2009-03-09 | 18:08:18

Dagens

Frukost: 1 ½ dl havregrynsgröt, 3/4 dl mellanmjölk, jordgubbssylt
Mellanmål: 3 grahamskex med färskost + gräslök
Lunch: 1 dl red thai curry-kyckling, grönsaker, ½ dl ris
Mellanmål: 3 grahamskex med färskost + gräslök
Middag: 1 dl potatismos, 2 fiskpinnar, dillsås på crème fraîche
Mellanmål: 2 apelsiner eller yoghurt med havreflingor

Kommentar: Gjorde red thai curry-kyckling till schlagern i lördags och gud så gott det var med något kryddstarkt! Gjorde grytan på 1 stor kycklingfilé med grönsaker till och den räckte till 3 portioner. Billigt och bra!
Sen har jag fått värsta dillen på kex med färskost. Förut var det apelsiner (som förvisso fortfarande är gott) men nu är nog kexen snäppet bättre... inte så proteinrika kanske, men goda. Och jag blir lagom mätt.
Ibland kompletterar jag med lite frukt också.

Nu ska jag skriva inköpslista inför morgondagens handling och sen ska jag göra middag. Fiskpinnar! Sweet lord, det har jag inte ätit på flera år. Blev så sugen när jag såg dom på affären sist, så jag köpte ett paket och vi får väl se om det är lika gott nu som för några år sedan?

Motion då? Nä. Jo. Vardagsmotion förstås, men mer än så har det inte blivit.
Oops.
2009-03-09 | 17:05:04

Hypnos och viknedgång

ser under min kaffepaus att hypnos kommer att bli den nya modeflugan för att bota fobier och beroenden.   reporten blir hypnotiserad och får mer motivation att jogga.   Har tidigare läst om hypnos som ett sätt att gå ner i vikt, i det repotaget behövdes det dock 20 besök hos en hypnotisör, men hon som gjorde det verkar tycka att det var värt det.och håller det kilona borta sen så kan ju kostnaden för hypnosen kanske ställas mot kosntnaden för misslyckade bantningsförsök etc. jag har ju tidigare funderat över mental motivation på cd-skiva, har inte testat min skiva jag fick med gratis i någon tidning än, men ska göra det. verkar ju grunda sig på lite samma principer, skillnaden med att träffa en hypnotisör borrde väl vara att man kan få hjälp med sitt egna specifika problem.


är det någon av våra läsare som testat hypnos i något sammanhang? hur var det?

2009-03-09 | 13:52:06

Nya smaklökar

Sen operationen har mina smaklökar ändrats en aning kan jag berätta.
Det här är tydligen väldigt vanligt och enligt en del vetgiriga så ska de "gamla" smaklökarna komma tillbaka, efter en viss tid (månader?).

Jag som tidigare älskat kaffe, framförallt latte - tycker att kaffe är fruktansvärt äckligt och smakar mest bränt och surt. Andra saker jag gillat tidigare som inte är särskilt gott längre är:

- smörgåskorv
- potatisbullar (det går att äta, men smakar inget)
- vatten (det är inte lika gott som tidigare)
- pro-viva mango (surt)
- ananas (surt)
- mjukt bröd (degigt + att jag tokdumpar på bröd)
- makaroner (degigt och smakar mjöl, men visst, det går väl ner)

Inte så mycket än, men listan förlängs nog allt eftersom...
Det mesta som är surt eller syrligt från början blir ännu surare och syrligare.
Vatten är ju den bästa drycken men allra godast att dricka är juice (onödigt socker, jag vet) eller färskpressade apelsiner. Vatten är okej om det är iskallt plus att jag får isbitar i. Annars smakar det konstigt.

Jävligt märkligt det här. Jag har ju inte blivit opererad i munnen tycker man.
Förhoppningsvis är det en övergående fas, för jag saknar verkligen kaffe!

...på tal om drycker så blev jag törstig, så nu ska jag göra isvatten!

2009-03-09 | 13:52:00

Snygga kurvor

Bara för att inte vara del i att främja smala kroppsidealet som det enda rätta (vilket varken jag och Lina står för) så vill jag tipsa om kurviga kvinnor som tycker om att vara kurviga och däremed också passar att vara det, människor som bör lyftas fram även på viktbloggar, för vikt handlar inte bara om att gå ner i vikt, utan att trivas med sig själv och sin vikt tycker jag. man ska vara hälsosam och må bra med sig själv, och det gäller att hitta nivån där man själv trivs.
Alla tjejerna i nedanstående länkar är jättefina som de är och behöver inte gå ner i vikt, de har hittat sin trivsel och sig själva. Själv passar jag inte att vara så tjocok som jag är och har varit, men jag passar inte heller att vara jättesmal, jag passar i en vikt och form som jag trivs med, och jag vet när jag når dit, för jag har varit där! jag vet att somliga säkert tycker att det är konstigt att skriva ett sånt här inlägg på en gå ner i vikt-blogg, men jag tycker att det är viktigt att tänka på detta, att det inte är fel att vara tjock eller smal så länge man själv trivs, och att man själv måste bestämma var och när och i vilken vikt man trivs, man ska inte låta något ideal göra det, eller låta någon annna göra det. man ska även tänka efter varför man inte trivs med den vikt man har om man inte gör det, annars så tror jag att en viktminskning kan utvecklas till att bli ohälsosam, om man inte har sina motiv klara för sig. jag tycker att man ska vara medveten om att det faktiskt är okej att trivas som man är också, även om man inte passar in i någon särskild mall!!!!


http://tjockisbloggen.wordpress.com


http://beyondsizes.wordpress.com/


http://www.kurvigheter.se/klara/

2009-03-09 | 13:40:13

Till låns

Min pappa har lyckats hitta mig ett par hantlar som jag numera har till låns så länge jag vill ha dem. Nice!
Hittade förresten hantlar på Coop från 39 kronor styck, och såg att Rusta hade för 79:- för två - så väldigt bra priser måste jag säga.
Vi får se om jag lägger några pengar på hantlar eller om det blir en ny våg istället. Ska väga mig imorgon eller på onsdag igen och se vad vågen säger då. Jag fattar inte varför den ska jävlas så in i bänken?!
Mammas och pappas våg är inte heller att lita på. Den säger att jag väger 120 kg och har så gjort sen jag kom hem från Falun. Well, kiss my white ass att jag gör.

Irriterad? Jag?
Mja, en smula. Det verkar vara PMS på G.
2009-03-09 | 10:47:33

Halkat

Föresten kan jag ju berätta att det fanns EN isfläck på vår väg till jobbfesten i lördag och gissa vem som hittade den...jo jag såklart! hade en kompis och cehefen med mig, så det var ju lite sådär lagom kul att hamna platt på marken. Ont gjorde det också. Tog emot mig med knäna och händerna så jag har lite skrapsår där och en bula på armen...jättesnyggt! : )
2009-03-09 | 10:20:32

Veckans planer

Efter en ytterst kaloririk helg så välkomnar jag måndagen och skärpningen. på Torsdag MÅSTE jag komma iväg till viktväktarna, det har blivit lite väl löst och ledigt på sista tiden när jag vetat om att jag inte "behöver redovisa" vikten för någon + att jag suttit med uppsatsen hela tiden. I lördags var det fest, men det är en annan historia : ), och igår tog jag det bara lugnt och ledigt. men nu är det dags att skriva färdigt uppsatsen, jag trodde jag skulle hinna klart innan helgen, men det gjorde jag inte. Senast Torsdag denna vecka ska den skickas in, så det bler några till slitdagar här innan... har fått lite tekniska problem också, lyckas inte infoga mina diagram i tillexempel, väldigt irriterande, men det hoppas jag få hjälp med av maken ikväll. Nu ska jag återgå till skrivandet. Ser ni inga inlägga va mig denna vecka beror det på att jag sitter med uppsatsen ocj koncentrerar mig :D

Så målet med veckan är:
* Hålla koll på pointsen och äta inom tillåten gräns
* komma iväg på vv-möte, väga sig och se resultatskräcken i vitögat
*Skriva färdigt och skicka in uppsatsen till handledare
*Fira mamma som fyller 60 år
2009-03-07 | 18:35:32

Svar på frågestunden!

Vad kul att ni är nyfikna och ställde lite frågor!
Anna har ställt lite frågor sen tidigare så jag har tagit med några fler från henne.
Har ni fler frågor, så ställ dem - eller är det något särskilt ni vill att jag ska blogga om så skriv en kommentar!

Här kommer frågorna & svaren:

Malin

Jag är väl först ut då! Jag undrar hur länge man är sjukskriven efter operationen. Nu vet jag att du inte jobbar men du är väl ändå sjukskriven och får sån ersättning i stället?


Svar:
Man är sjukskriven i 4 veckor efter operationen. Jag jobbar som sagt inte utan får annan ersättning (inte sjukpenning eller liknande).


Elina http://tungviktaren.blogspot.com

Du kanske har skrivit det här tidigare men jag har missat det. Undrar i alla fall hur mycket du vill gå ner? Och kommer du någonsin att kunna äta "normalt" igen, dvs en normalstor portion? Hur känner du kring det (oavsett om svaret är ja eller nej).


Svar:
Jag vill gå ner så att jag hamnar på "normalt" BMI. För att komma dit så krävs det att jag går ner (för att vara exakt) 48,3 kg till. Då hamnar jag på BMI 25,7 och ca 72 kg. Allt som allt blir det 67 kg!!!

Men mitt första delmål är att komma under 100 kg. Det är min stora dröm just nu!


När det gäller portioner så är det väldigt individuellt hur mycket man klarar av att äta efter en viss tid. Många kan äta vad som för er icke-opererade beskrivs som en normalportion efter ca 1 år, medan många andra fortfarande "bara" kan äta 1,5-2 dl mat.
För mig spelar det mindre roll, jag blir mätt & nöjd på de mängder jag äter nu (upp till 2 dl) och kan jag fortsätta äta så mycket så är jag nöjd. Dock har jag läst till svar på ett viktforum att tarmen lär sig att ta upp mer näring (mat) med tiden, så det är ju möjligt att jag kommer att kunna äta mer mat allt eftersom.

Kim

Hej. Jag har följt eran blogg ett tag nu eftersom jag också vill göra en operation. Hur går man till väga...Ska man bara ringa till läkaren å säga att "jag skulle vilja beställa möte för samtal om operation"? Var det väldigt lång väntetid för dig? Va det självklart att du skulle få den betald av landstinget? Och till sist...så här långt, ångrar du dig eller har det varit värt det?
Många frågor. Tack för en bra och innehållsrik blogg.


Svar: Kul att du gillar bloggen! :)

Jag kan ju berätta hur jag gick tillväga för att få min operation. Jag började med att ringa min VC och boka en tid hos min läkare för att diskutera viktminskning och hur jag kunde göra. Blev erbjuden Xenical och Reductil, och valde Reductil eftersom jag läst om så många biverkningar hos Xenical. Åt Reductil under 8 månader och gick ner 13 kg totalt, sen slutade effekten hos medicinen och inget hände viktmässigt + att jag fick biverkningar som muntorrhet, sömnproblem etc.

Sen gick det ca 10 månader innan jag sökte hjälp igen (eftersom jag då gått upp allt + lite till), och vid det tillfället bad jag om en remiss till Falun för operation. Och det fick jag!


Så, absolut kan du ringa din läkare och säga att du vill prata om en överviktsoperation. Men för att få en remiss krävs det att man gjort tidigare försök, seriösa försök till viktnedgång, t.ex. medicin.


I Dalarna har vi väldigt långa väntetider och jag fick vänta allt som allt 2 år och 2 månader innan jag blev opererad. Dock var det värt all väntan eftersom man behöver en mental förberedelse - det här är inget man gör över natt direkt.

Det tog 1 år från att remissen skickades till att jag fick komma på ett informationsmöte tillsammans med andra överviktiga. Efter det tog det ytterligare 1 år innan jag fick träffa läkaren för bedömning. Och sen tog det 2 månader innan jag blev opererad.


För mig var det självklart att få den betald via Landstinget. Det finns inte en chans att jag skulle betala den själv då jag är arbetslös, och operationen kostar ca 120.000 kr. Har man råd och känner att man vill betala den själv så ska man absolut göra det, för då kan ingen komma och gnälla att man tar skattepengar o.s.v. ;)


Jag har haft ett antal dagar (veckor, kanske?) då det inte var värt operationen, då jag ångrade mig grymt och bara ville radera allt. Nu börjar det sakta men säkert vända, eftersom det är lättare att äta och dricka. Jag börjar bli piggare och orkar mer, så nej, just nu ångrar jag ingenting! Det har varit värt all smärta, alla tårar och all ilska!


Anonym

Hej, jag undrar hur man får remiss till en by pass?


Svar: Se ovanstånde!


Ellinor http://www.topphalsa.se/blogg/view-web-log.xml?id=1210

Hej!
Hur kommer det sig att du tog beslutet att operera dig?
Vad var det som fick se det som enda utvägen?


Svar: Efter år av misslyckade försök till att gå ner i vikt så orkade jag inte längre. Det var då jag började fundera över operation och gjorde efterforskningar, läste böcker och sökte på internet. Men det tog ändå ett tag innan jag tog det slutgiltiga steget och bad om en remiss. Jag funderade i ca 6 månader innan jag ringde min läkare.


Det som fick mig att se operationen som enda utvägen ur fetman var just fetman. "Ska jag behöva vara så här fet hela livet?" "Vill jag se ut så här?" "Mår jag bra som fet?" och andra frågor cirkulerade i mitt huvud. Och nej, jag vill ju inte vara fet och jag ska inte behöva vara fet heller. Och jag mådde inte bra som fet.

Jag anser att jag har provat allt (mediciner, hälsokostpreparat, dietist, Viktväktarna, Herbalife, Nutrilette...) och när ingenting fungerar så finns det bara en sak - operation.


Cecilia http://heartsick.blogg.se

Oj, känns ju som om man har flera stycken, men jag kan inte komma på nån specifik. Är nyfiken på din vikthistoria, hur det sett ut tidigare i livet, men jag har för mig att det lagts ut en sådan redan?


Svar: Jag har varit överviktig sen barnsben, sen jag gick i lågstadiet. Vikten har hela tiden ökat medan i gymnasiet så stannade den upp, då låg jag kring 85-95 kg skulle jag tro. Sen ökade vikten markant efter gymnasiet, med tillkommande depressioner och annat djävulskap...

När jag började med Reductil (2005) så vägde jag 135 kg och gick ner till 122,3 kg. Och när jag sökte för remissen vägde jag 134 kg, så +11 kg på 10 månader. När prövoåret påbörjades 2008 vägde jag 137 kg.


Emma http://emmasform.blogg.se

Hmm hur känner du inför det här med lös hud? Är du rädd för det?


Svar: Jag är livrädd ska jag erkänna! Men samtidigt är jag ganska inställd på att få lös hud, speciellt på magen... Det känns som att det är en sak man får ta med operationen, att det blir lös hud. Men det finns ju alltid operationer... Magen går ju dessutom att få opererad via Landstinget liksom brösten, att dom "hissas upp", haha.

Blir det extremt med lös hud förutom magen, t.ex. armar, insidan av lår o.s.v. så får jag väl ta ett banklån... Men det är långt kvar tills jag är klar, så jag vet inte alls hur mycket huden hänger med eller inte. Jag hoppas på det bästa!


Anna http://viktigtbeslut.blogg.se

Kom på en till fråga: hur gjorde du för att sätta dig in i ämnet operation innan du genomgick den? Jag har för mig att du läste någon bok...


Svar:
Jag läste en bok som heter Operation: nytt liv som gav mig enormt med fakta och "kött på benen". Dessutom läste jag en hel del på internet och hängde på ett viktforum som heter viktop.se. Numera hänger jag på viktdropp.se som är strået vassare! All information man kan få behövs kan jag säga.


Anna http://viktigtbeslut.blogg.se
Förutom i operationsärr och sånt, har du fått ont efter operationen, tänker lite på den del av magen som "stängts av" och så, om man kan få ont i den för att den inte får någon mat eller om den bara är där utan att märkas (för visst har de stängt av en del, inte tagit bort den helt?)


Svar: Nja, jag hade ont i magen på sjukhuset (speciellt de första två dagarna då jag hellre ville dö än ligga i en säng och kvida) + de två första dagarna hemma. Jag åt endast Panodil på lördagen (dagen jag kom hem) sen tog jag inget mer smärtstillande, mestadels för att Panodil Brus smakar parfymerad bajskorv...


Enda gångerna jag får ont i magen nu är om jag äter för fort eller dricker för fort, eller får dumping. Annars känner jag ingenting (förutom att jag kan bli lite stel och öm i ärret om jag sitter still för länge).


Det som är borttaget är en bit av tarmen, tror jag, vet inte exakt hur det är. Men magsäcken är kvar, det har skapats en liten (20 ml) magsäcksficka som är direkt kopplad till tunntarmen.


Anna http://viktigtbeslut.blogg.se
Du älskar ju att laga mat och baka och sånt, gör du det fortfarande eller känns det jobbigt när du inte kan äta lika mycket av det längre?


Svar:
Sant! Jag älskar matlagning och bakning!

Nu efter operatione har jag inte bakat något, orken och lusten har inte funnits där. Däremot har jag börjat komma igång med matlagningen igen - och det är fortfarande kul! Jag behöver ju äta ordentligt så jag lagar mat med jämna mellanrum. All mat räcker ju längre nu, så det blir ofta att jag äter samma mat 2-3 gånger.


Lite jobbigt är det förstås, men jag kan ju fortfarande äta det mesta, men inte i samma mängd.
 

Anna http://viktigtbeslut.blogg.se
Hur är det med träning, blir orken mindre när man äter mindre, finns det några träningsrestruktioner?


Svar:
Min ork har inte alls funnits där till att träna eller ens gå promenader. Jag har mest vilat, vilat och vilat. Första gången jag gick till Ica med mamma som är en vända på ca 1 km så blev jag ofantligt trött.

Nu, snart en månad senare så börjar det bli bättre men jag är fortfarande trött.


Sen ska jag säga att det är inte så jäkla lätt att gå ut och gå promenader heller då det är is, slask och snö överallt. Det finns knappt en gåbar gångbana...


Läkaren sa att jag får känna efter själv hur mycket jag orkar när det gäller träning och motion. De restriktioner som finns är att jag inte får göra något som "klämmer ihop" magen, t.ex. sit-ups och liknande. Insidan av magen läker ju fortfarande.

Och så får jag inte bära något som väger mer än ca 5 kg. Så det blir inga 2,5 kg:s hantlar... ;)


Anna http://viktigtbeslut.blogg.se
Hur märks de snabba resultaten på kroppen, hinner du med i minskningen, kan det vara så att något som sitter stramt ena dagen nästan faller av två dagar senare?


Svar: Än har jag inte märkt så mycket förutom att jag gått ner några cm på varje vad. Vissa plagg är lite lösare men inget har ramlat av mig. Jo! Ett par byxor har jag fått kasta eftersom dom var alldeles för stora och hängde mer i knävecken... men å andra sidan var dom för stora redan innan operationen.

Mina föräldrar ser dock mer skillnader och påstår att det syns i ansiktet, över magen o.s.v. :)

2009-03-07 | 09:52:14

Rekord

Igår slog jag rekord i att sitta länge och äta.
Vanligtvis sitter jag i 20 minuter med en måltid men igår var även första gången jag kände hunger sen operationen. Det bidrog nog till att jag satt i nästan 40 minuter med min pasta & bacon- och svampsås. Jag äter oftast 1,5 dl mat men igår blev det lite mer än 2 dl. Imponerande och samtidigt en konstig känsla.

Och imorse blev det gröt! Fy farao vad gott!
Jag är så otroligt less på yoghurt och filmjölk så ni vet inte... så gröten satt riktigt fint. Nu äter jag väl gröt i tre veckor innan jag tröttnar på den också, haha!

Nu ska jag göra människa av mig själv och sen hänga med min brorsson.
Svaren på era frågor kommer senare eller imorgon. Och har ni fler, så ställ dem!

Ha en skön lördag! ♥
2009-03-06 | 17:07:48

Kalorifritt fredagsgott

Så här på fredagen bjuder jag på ett kilo mjöl!, kalorifri underhållning!
2009-03-05 | 17:54:38

Säg omelett!

Kvällens middag blir omelett. Med en twist!
Det här är lite av en favorit hos mig, dels för att den är enkel men också för att den god.
Och proteinrik, förstås.

Till 2 generösa portioner = normalportioner behövs:

2 ägg
2 msk vatten eller vispgrädde
salt, svartpeppar
persilja, finhackad
1 dl riven god ost, gärna parmesan eller någon annan med mycket smak
2 portioner överbliven pasta (ska rätten få kallas snabb så gills det inte att man kokar ny pasta)
smör + olivolja
(kyckling, kött etc. som tillbehör)

Vispa snabbt ihop ägg med vatten. Krydda generöst med salt, peppar och persilja. Rör i osten.
Stek pastan på medelvärme i en stekpanna i lite smör + olivolja, den ska få lite stekyta. Slå över smeten så att den blir jämnt fördelad över pastan. Stek tills omeletten stelnar, vänd den och stek ytterligare någon minut. Skär upp i tårtbitar och servera med t.ex. kyckling eller vad man gillar, kanske blandad sallad eller vitlöksfrästa champinjoner.
2009-03-05 | 13:35:06

Det går åt skogen



Skogslatte


Jag älskar att gå i skogen, jag vet inte om det har någonting med mitt ursprung som Dalkulla att göra (när jag började universitetet var den en kurskamrat som frågade mig hur vi stod ut med att ha skog överallt), det har nog definitivt med barndomen att göra i allafall, vi gjorde ofta utflykter till skogen, plockade svamp, grillade korv, åkte skidor 8jag fick åka hundpulka bakom vår hund Axa) osv. När jag gick i gymnasiet brukade jag och min kompis Andreas gå ut i skogen på tisdagarna då vi hade håltimme från första lektionen till efter lunch en termin, "friluftstisdag" kallade vi det och tog med matsäck och stack iväg, oftat gick vi längs med dalälven, där var det mycket lövskopg omkring, ibland gick vi till en stor granskog och man hittade alltid någon ny väg att gå i den skogen. vi gick och pratade och andades frisk luft. under vårt första år tillsammans spenderade jag och min man (som då "bara" var pojkvän) många timmar i skogen skördandes blåbär. jag blev girig och ville ha skogens alla blåbär, min man blev hungrig och åt hälften av alla blåbär vi plockade och vi hade det så bra. Sen kokade vi blåbärsylt och gjorde min mamma och hans farmor stolta :D Vi går i skogen nu också ibland, vi har hittat några fina ställen. Ta med en termos med kaffe, några smörgåsar och sticka iväg ut, det är grejjen!!!!

Om ni liksom jag älskar att gå i skogen så kan ni gå in på ett klick för skogen och genom att klicka på en banner gratis rädda en liten bit skog från skövling. Det tycker jag är ett jättebra sätt, alla kan vara med och hjälpa till lite även om man inte har en massa pengar att skänka bort.  jag tycker att det är viktigt att våra skogar bevaras så at vi och alla som kommer efter oss får fortsätta att njuta av härlig natur!
2009-03-04 | 19:12:44

Det går bättre

Matmässigt alltså.
Jag har ätit riktigt bra idag och det känns i kroppen. Och ju mer jag äter desto hungrigare blir jag. Hur knäppt är inte det? Som igår kväll, åt en liten knäckemacka + apelsin vid 21 och la mig vid 21.30. Vid 22 är jag hungrig igen! Eller, jag är inte hungrig, men min kropp är. Magen kurrar ju aldrig längre...
Åt middag för en timme sen (kyckling, pasta, créme fraîche & grejs) och är hungrig nu igen... jag äter ju inte mycket, men jag tycker att det är lite komiskt hur kroppen plötsligt vill ha massor med mat hela tiden.

Kul att ni har frågor! Ställ gärna fler!
Jag tänkte att jag skulle svara på dem i helgen så mata på. Vad ni än vill veta. Om operationen, mitt beslut, om mig... shoot!

Nu ska jag göra lite fruktsallad, mums!

(Förresten så vägde jag mig idag. Min våg måste ha fått dåndimpen. Enligt den så har jag gått upp 3 kg. Seriöst?! Jag äter ju för fan som en myrunge. Dags för en ny? Vågjävel!)
2009-03-03 | 17:57:52

Frågestund!

Anna och jag tänkte ha en frågestund var för sig, och jag är först ut!
Så, sitter någon inne med frågor till mig - om operationen eller vad som helst (nåja, nästan) - så fråga på!
Det vore kul att se om ni läsare har några funderingar eller frågor och har ni det så ska jag göra mitt bästa för att svara på dem.

Anna har redan gett mig lite frågor/tips på vad jag kan blogga om - men jag tar gärna emot fler frågor!

...och det vore ju pinsamt om ingen av våra läsare hade frågor, så jag hoppas det ramlar in lite nu!
2009-03-03 | 11:09:31

Plugghästen-Anna

jag vet att jag tjatar tokmycket om min uppsats just nu, kanske inget man vill läsa om när man går in på en viktblogg, men det är uppsatsen som fyller Annas dagar och ger mening och innehåll just nu. jag sover, äter och andas uppsats. i allt jag gör så tänker jag på Dervisn sense-makening -teori, EU-databser, att jag verkligen passar in i kulthaus informationsökningsprocess osv. Allt detta har med vikten att göra, eftersom vikttankarna får stå tillbaka för det här just nu. min mission är att gå igenom uppsatskrivandet utan att bli tjockare, och realistiskt fattar jag att det inte kommer att hända mycket nedåt på vågen heller, men det får vara så. jag gör mitt bästa för att skriva upp det jag äter och räkna min apoints, äta bra och få i mig det jag behöver, men i övrigt så har jag tankarna på annat håll och dricker massor av kaffe och är mycket still.

Talade just i telefon med min fd kurskamrat och goda vän Ingela, som var duktig och blev färdig med sin uppsats när hon skulle (och bra blev den med, ett ämne som var jättekul att läsa om) och jag känner hur jag skulle vilja långa Ingela från hennes jobb och man och krympa henne och ha henne sittandes på axeln med sin härliga peppning och sina glasklara synpunkter under resterande uppsatskrivartid.

jag ätr så nära nu, men ändå så långt borta, hur mycket jag än läser och skriver så är det alltid så mycket kvar... För att motivera mig tar jag även hjälp av erfarenheter från gymmet, jag tänker på när man laggt på så mycket vikt att man tror at det ska vara omöjligt att orka lyfta, man nästan gråter när man lyfter och T står bredvid och säger att man kan och man bara gör det och kan.

2009-03-03 | 11:01:51

Återbesök

Nu har jag fått min tid för återbesök till kirurgen.
Tyvärr har jag lite svårigheter att ta mig dit och någon ny tid kunde jag inte få eftersom kirurgen inte hade tider förrän i slutet av april. Nåja, på ett eller annat vis kommer jag dit. Så är det bara.

Idag är det tre veckor sedan operationen. Hur firar jag det?
Jo, genom att hänga lite med brorssonen samt äta ordentligt. Nu jävlar.

Har konstaterat att mitt illamående jag hade häromdagen berodde på att jag åt för lite och för sällan. Dumpingen gjorde ju sitt också förstås, men slarv med maten funkar verkligen inte numera.
Nu är det fasta rutiner och tider som gäller.

Spisen nästa!
2009-03-02 | 18:01:18

Dagens

Frukost: 1 dl yoghurt
Mellanmål: ½ banan - bananen var lika stor som en falukorv...
Lunch: 2 bitar blodpudding (ca 1dl), lite rårörda lingon
Mellanmål: 2 minimorötter, 2 salta kex
Middag: 1 dl köttfärssås, ½ dl pasta
Mellanmål: Det blir nog apelsiner eller riskaka med skinka/ost
(Mellanmål: Yoghurtshot)

Kommentar: Alltså, det går verkligen TRÖGT med maten just nu. Igår mådde jag ju illa och det släppte inte förrän runt 20-tiden igår kväll. Surt. Vad jag än stoppade i munnen så ville jag kräkas.
Imorse mådde jag inte heller bra och fick kämpa för att få i mig min lilla dl med yoghurt. Jag brukar äta mer men idag var det inte gott. Kan ju bero på att jag börjar tröttna rejält på yoghurt också... haha. Ska börja med lite gröt har jag tänkt, och se hur det fungerar. Längtar enormt efter bröd! En grov rostmacka med ost eller kalkon vore himmelskt... men jag tokdumpade på siktkaka så jag vågar inte äta bröd just nu.
Måste försöka äta mer ordentligt och mer proteiner framöver. Ska köpa kyckling och hitta på lite av varje, och kanske göra olika sorters köttfärsbiffar. Tänker mig något med fetaost och soltorkade tomater.
Jag hoppas att det bara är en tillfällig svacka jag hamnat i, för så här orkar jag inte ha det hela tiden...

Men nu ska jag dricka lite. Banne mig, jag ska fan få i mig mitt vatten idag!
2009-03-01 | 13:29:35

Satans söndag

Idag har det inte varit någon bra dag.
Morgonen började med dumping (åt för fort) och sen dess har det bara blivit pannkaka. Ingenting smakar, ingenting är gott, vad jag än äter eller dricker så blir jag illamående.
Har nyss ätit lite (med betoning på lite) lunch i form korvstroganoff och ris. Gott? Ja, i vanliga fall - men idag? Nä.
Mina smaklökar verkar leka kurragömma med mig dessutom. Det är väldigt mycket som smakar surt, och är något surt eller syrligt redan från början (t.ex. filmjölk, yoghurt, citrondryck etc.) så blir det fem gångare surare.
Även om jag kryddar maten så smakar det inte och saltar jag extra så blir jag istället törstig som en kamel och eftersom jag inte får dricka till maten utan ca 30 minuter efter, så är det en dum idé att salta extra...

Jag får hoppas att min aptit kommer tillbaka under dagen och att saker och ting snart smakar som dom ska, eller åtminstone tillfredsställer mina knasiga smaklökar...

Nu mår jag illa igen så nu blir det sängen.
2009-03-01 | 13:18:19

BioSignature

Sitter här med senaste nummret av iForm och läser att man tydligen faktiskt KAN punktförbränna fett.

Artiklen handlar om en metod kallad Biodignature med träningsfysiologen Charles Poliquin som skapare. metoden går ut på att man mäter fettet på vissa punkter på kroppen med en kaliper och på så sätt kan man säga vart en person har sina problem områden och genom det kan man också utröna vad som är problemet.

Jag som exempelvis har mitt fett på magen, låren och överarmarna har symptom på för mycket stresshormon (det hade jag kunnat vittnat om ändå), för låg testosteronivå och hög mängd xenoöstrogener. För att rätta till detta bör jag Dricka rödvin varje dag, undvika gluten, socker, laktos och ägg under en period för att minska inflammatoriskt tillstånd i kroppen, dricka minst två liter vatten om dagen, men inte kaffe eller te, äta extra fibrer, ångkokt broccoli varje dag, ekologiska linfrön och gurkmeja och när det gäller träningen ska jag köra Tung styrketräning 3 gånger i veckan med max 12 repetitioner, undvika krettsloppsträning i mer än 20 minuter (vad är det för något) för det utsöndrar mer kortisol (stresshormon) och köra 1-2 timmar yoga, meditation elelr avspänning i veckan. Allt detta enligt iForms enkla stiliserade guide av metoden.
Sen berättar de om en bastrategi för alla:

prioritera sömn, ät färre kolhyderater (det har man ju hört förr, står ingenting om ifall man ska öka fettintaget) och mna sk köra tunga vikter. är man stressad ska man inte köra spinning och annat högintensivt utan gå långa promenader istället.

Polquin har tydligen tillsammans med läkare forskat på det här i 25 år, genom att mäta hudveck och samla på muskel, saliv och blodprover. och han jobbar tydligen mycket med elitidrottare.


låter ju inte så bra med tanke på att jag och min träningspartner funerat på att minska på styrketräningen (fastän det känns jobbigt då styrketräning är det roligaste jag vet i tränoingsväg) och istället köra på med kondition inför vårruset....

jag gissar på att man inte kan dra altför höga växlar på artiklenj och experimentera för mycket själv, man bör nog ta en instruktrö till hjälp om man vill testa det här, det låter nog lättare än det är.

Om du själv vill läsa så köp iForm (eller kolla om den finns på bibblan) eller kolla in här  . jag tycket att det var svårt att hitta  info, efter att ha sökt både på LIBRIS och Bibliotek.se så verkar det inte finnas så mycket på biblioteken heller, hittade en bok av Polquin i Malmö, men om det är någon som är intresserad kan ni ju gå till lokala bibblan och ge inköpsförslag eller låna malmöboken på fjärrlån.

verkar ges utbildning i det i allafall i Sverige men den kostar 25000 och kräver väl en del förkunskaper så det är nog mer för den seriöse än den som bara är nyfiken :D

Om det är någon som vet mer om det här eller hittar några bra länkar kan ni väl slänga nån kommentar, verkar ju onekligen väldigt intressant.

Nä nu ska jag jobba på uppsatsen istället för att sitta och tänka på träning.
Vi tog ett gemensamt VIKTigt beslut, att gå ner i vikt för att sedan hålla vikten, men har olika sätt att uppnå målet.

Anna använder sig av ViktVäktarnas program som bas.
Lina genomgick en GBP den 10/2 -09.



Båda har sedan bloggens start 1/1 -08 gjort en viktresa nedåt. Under sommaren -09 blev Anna gravid och fick pausa sin nedåtresa. Under graviditeten gick hon upp 21 kg och efter förlossningen i mars -10 är vikten återigen på väg neråt. Linas vikt tickade stadigt nedåt efter operationen. 11/9 -10 nådde hon sin målvikt, och fokus ligger nu på att hålla vikten. Den 24/11 -10 genomgick Lina en bukplastik.



Vi bloggar om viktens mot - och medgångar, om livet i stort, motion, mat & recept, tankar & känslor.

bloglovin
Start: 1/1 2008
Anna:
BMI:

Start: 1/1 2008
Lina: -72,6 kg (-74,1 kg)
BMI: 23.6 (23.1)