2010-11-29 | 20:58:25

Viktstatistik 6, 29/11 2010

Datum: 29/11 2010
Startvikt 17/10 2010: 82,1 kg
Vägning sen start:6
veckor sen start: 6
Vikt denna vägning: 81,7 kg
Sen förra veckan: Plus 1,7 kg
Sen viktväktarstart: Minus 0,4 kg
Sen förlossningen den 11/3 2010, då jag vägde 100 kg: - 18,3 kg
Nästa delmål: 79,9 kg
Kvar till nästa delmål: 1,8 kg
Slutmål: 62 kg
Kvar till slutmål: 19,7 kg

Kommentar: Jag svor när jag ställde mig på vågen imorse. Har svurit mycket på sistone och varit sur och arg och grinig så en del av uppgången är mycket troligt pms-vikt. men jag slaravde även förra veckan både med mat och att skriva i min checklista, Har varit (är) sjuk och min mormor begravdes, därför struntade jag i listan och det är säkert också en del av förklaringen. Men det känns så bittert och trist, jag går upp och ner samma kilon hela tiden, vet inte hur jag ska kunna ändra på det heller, kan inte göra någon hårdsatsning just nu med träningen innan jag är frisk, men jag var i allafall ute och gick idag för första gången på typ en vecka. Det var kallt men välbehövligt. jag har bytt vägardag till måndagar nu föresten.  Senast nyår vill jag ha nått mitt första delmål i allafall, få lämna åttan i 2010 och börja året med en sjua istället, skulle sitta fint!
2010-11-21 | 19:54:29

Viktstatistik 5, 21/11 2010

Datum: 21/11 2010
Startvikt 17/10 2010: 82,1 kg
Vägning sen start: 5
veckor sen start: 5
Vikt denna vägning: 80,0 kg
Sen förra veckan: minus 0,5 kg
Sen viktväktarstart: Minus 2,1 kg
Sen förlossningen den 11/3 2010, då jag vägde 100 kg: - 20 kg
Nästa delmål: 79,9 kg
Kvar till nästa delmål: 0,1 kg
Slutmål: 62 kg
Kvar till slutmål: 18,0 kg

Kommentar: Nådde inte hela vägen till nästa delmål, men det gör ingenting, är väldigt nöjd ändå. Nu har jag gått ner 20 av de 21 kg jag la på mig under graviditeten (om man räknar sen inskrivning på mvc).
2010-11-18 | 09:12:02

Sömnen, vikten och vikten av sömn

jag visste det ju tidigare, men innan jag fick barn och därmed faktiskt inte kan gå och lägga mig när jag vill, eller måste gå upp mitt i natten ibland flera gånger, som värst en gång i timmen så förstod jag det ändå inte riktigt: hur viktigt det är med sömn. jag visste att jag kan ha ett uselt morgonhumör efter en natt med dålig sömn, men jag visste inte HUR uselt. Sömnen är verkligen superviktig för ens välbefinnande, och vi jobbar på att få mer av den varan här i familjen, men det är svårt. Vi håller som bäst på att öva in nya rutiner kring sovandet och försöker få dottern att somna utan att ammas, vilket hon tar som en presonlig förolämpning, efter 4-5 timmars "nattning" utan annat resultat än att alla tre är helt slut men igen sover så ger jag efter för tuttkraven bara för att få sova, vilket resulterar i att dottern vaknar upprepade gånger under natten och får panik över att tutten och mamman plötsligt är borta och man ligger i spjälsängen mol allena. Har köpt in boken "somna utan gråt" och den metoden verkar jättebra, men jag orkar eller hinner aldrig läsa klart bokjäkeln så det blir varken hackat eller malet med det, men jag har bestämt mig ändå för att ta tag i det, för jag VÄGRAR skrikmetoder som feminutersmetoden, jag skulle själv inte vilja ligga och gråta och skrika mig till sömns och utsätter heller inte min dotter för det, tycker att metoden är elak, speciellt när så små barn inte har någon direkt tidsuppfattning heller, fem minuter kan lika gärna vara 5 timmar. Men det är ju kanske inte så snällt heller att låta dottern somna i famnen ammandes för att sen vakna i sängen och undra vart famnen och tutten tagit vägen. Vi är bestämda på att fixa det här, och vi kommer såklart att göra det, men nu på kvällarna känns det som att vi kommer att hålla på tills dottern fyller 20 minst. Det jag ösnakr mig just nu mest av allt är en hel natts god sömn. Vilket kommer att bli såvrt även av den anledningen att jag har sömnproblem också, "vaknar" men fortsätter att drömma och tror att jag är på ställen där jag inte är osv.

Frågan är hur viktig är sömnen för vikten? Tydligen jätteviktigt enligt MåBra och andra artiklar jag läst förut. Hur ska det då gå för mig? Nu ska jag gå och vila om jag hinner innan dottern vaknar. Hoppas ni har läst det här inlägget, jag har offrat en chans till sömn för det : )
2010-11-14 | 11:29:18

Viktstatistik 4, 14/11 2010

Datum: 14/11 2010
Startvikt 17/10 2010: 82,1 kg
Vägning sen start: 4
veckor sen start: 4
Vikt denna vägning: 80,5 kg
Sen förra veckan: minus 1,1 kg
Sen viktväktarstart: Minus 1,6 kg
Sen förlossningen den 11/3 2010, då jag vägde 100 kg: - 19,5 kg
Nästa delmål: 79,9 kg
Kvar till nästa delmål: 0,6 kg
Slutmål: 62 kg
Kvar till slutmål: 18,5 kg

Kommentar: Bättre än väntat, lyckades visserligen sluta tröstätandet, men har inte skrivit i listan och räknat propoints alls, har inte heller ätit särskilt bra mat. och inte varit ute och gått så mycket heller, vilket märks, jag känner mig trött och tung och långsam. Veckans mål är att komma igång med räknandet och planerandet igen, ätas bra mat med nyttigheter i och att komma ut och röra på mig och få ljus så att jag blir piggare. Hopas på att kunna ha nått fram till nästa delmål till nästa vägning, skulle känas skönt.
2010-11-08 | 18:46:02

Viktstatistik 3, 8/11 2010

Datum: 1/11 2010
Startvikt 17/10 2010: 82,1 kg
Vägning sen start: 3
veckor sen start: 2
Vikt denna vägning: 81,6 kg
Sen förra veckan: plus 1 kg
Sen viktväktarstart: - 0,5 kg
Sen förlossningen den 11/3 2010, då jag vägde 100 kg: - 18,4
Nästa delmål: 79,9 kg
Kvar till nästa delmål: 1,7 kg
Slutmål: 62 kg
Kvar till slutmål: 19,6 kg

Kommentar: som väntat. Nya tag. Jag har slutat vatt tröstäta godis och sånt från och med idag, nu ska jag bara få ordning på planering också. och dotterns sömn så att jag får sova på nätterna lite mer, är uppe en gång i timmen nu, är inte bra för orken eller vikten det heller.
2010-11-04 | 10:09:27

Min mormor har dött

Min mormor dog i Fredags. Det är på grund av detta som jag inte skrivit något här i bloggen. jag har nämligen inte klarat av att sätta mig ner och skriva just de orden och därigenom erkänna att det har hänt, och jag har kännt att det skulle kännas konstigt att skriva om andra saker och inte nämna detta. vi fick reda på det när vi precis hade packat in i bilen och skulle åka iväg på vår efterlängtade Göteborgsweekend.

Det kanske verkar jättekonstigt i folks ögon att vi åkte ändå, men jag valde att göra så efter att ha pratat igenom det med man och med min mamma, som verkligen på riktigt insisterade på att vi skulle åka dit och inte hem till henne vilket var min första impuls. Det känndes bra att få åka och krama min kusin A-K i Göteborg också, hon har ingen släkting i närheten där, och var såklart även hon jätteledsen över det här med mormor.

Mest tror jag att vi åkte för att jag inte klarade av att ta in vad som hänt, jag har försökt förtränga det in i det sista, och jag vill helst inte tänka på det eller prata om det nu heller, det är för mycket. Mormor var gammal, mormor var sjuk i perioder, jag vet det. Men det är så svårt att gå med på att mormor är död, för mig var hon odödlig, hon skulle alltid finnas där, baka bullar och skratta sitt hesa skratt. Mormors kök har under hela mitt liv fungerat som ett torg i en liten by, det har varit där alla i släkten har gått, man har fått sig lite fika eller en bit mat, pratat lite, träffat andra i släkten, eller som barn blivit omplåstrad, fått höra en historia eller två om hur det var förr, titttat på när mormor har bakat eller lagat mat. mormor var mer än en människa i släkten, hon var en grundplåt. och hon var den snällaste lilla tant ni kan tänka er, hon var älskad och omtyckt av alla och dömde aldrig någon annan, jag har aldrig hört mormor yttra ett ont ord om någon, hon bara bjöd in folk, gav dem en bulle och lite kärlek.

En gång när mormor var sjuk skickade hemköp som var hennes stammisaffär blommor till henne, det kan kanske skvallara lite om hur omtyckt mormor var. Det ska tydligen ha varit grannar på gården där mormor bodde som började storgråta när de fick veta att hon dött, det kanske vittnar lite om hur omtyckt mormor var. Alla kände mormor. Jag och många av mina kusiner växte upp på mormors gård, vi bodde där och var grannar och sparng in och ut i varandras och mormors lägenhet. Mormor skrattade alltid, hur sjuk hon än var.  Sista gången jag pratade med henne drågade jag hur hon mådde och hon räknade upp lite krämpor, sen sa hon "Äh, det är bara skit med gamla kärringar" och så skrattade hon sitt hesa skratt.

 Mormor älskade barn, födde 8 själv, har massor av barnbarn, och flera barnbarnsbarn och hon älskade allihop. När jag pratde med henne i telefonen fick jag redogöra för allt som dottern gjort och man hörde hur mormor njöt av att höra det. Hur ledsen jag än är kan jag inte låta bli att vara lite glad för mormors skull, hon fick dö precis som hon ville, hemma, i sin egen säng, i sömnen. Hon var livrädd för sjukhus och för att hamna "på hem".  Men jag tycker synd om morfar, att hitta sin livskamrat senda 54 år död i sängen...det kan inte vara en lätt sak.


Mormor var en feeder, hon älskade att göda folk med bakverk och god mat, hon lagade alltid mat för ett kompani ifall någon skulle titta förbi. Och jag har väl gödit mig själv under dessa dagar kan man säga, det är så jag har hanterat det här med mormor, förtängt det och ätit godis istället, så på söndag lär plusset bli mer än 100 gram, men jag får ta det.

Själv var mormor pytteliten, hennes rullator räckte mig bara upp till knäna, och jag är inte särskilt lång själv. när jag var liten sa jag att om mormor krympte mer så kunde hon få bo i mitt dockskåp.

Nu hoppas jag att mormor har det bra där hon är, att någon passar upp på henne med kaffe och bullar och att hon får bo i ett stort palats och att hon skrattar lika mycket.2010-11-04 | 09:35:49

Viktstatistik 2, 1/11 2010

Datum: 1/11 2010
Startvikt 17/10 2010: 82,1 kg
Vägning sen start: 2
veckor sen start: 2
Vikt denna vägning: 80,6 kg
Sen förra veckan: + 100 gram
Sen viktväktarstart: - 1,5
Sen förlossningen den 11/3 2010, då jag vägde 100 kg: - 19,4
Nästa delmål: 79,9
Kvar till nästa delmål: 0,7 kg
Slutmål: 62 kg
Kvar till slutmål: 18,6 kg

Kommentar: Vägde mig inte i söndags pga att vi var i Göteborg då, men gjorde det i måndags istället. Hade gått upp 100 gram, kanske inte så konstigt med tanke på hur mycket gott vi åt i Göteborg och med tanke på att jag har hamnat i en svacka nu, berättar mer om den i ett separat inlägg, balnd annat pga det som hänt som jag inte skrivit det här inlägget förräns idag. Nästa vägning lär tyvärr innebära ett ännu större plus, men jag får ta nya tag idag helt enkelt och sikta på vägningen efter det.
2010-11-03 | 17:27:51

Tid för bukplastik

Oj oj oj...

Det händer saker nu. Just när jag trodde att min bukplastik inte skulle bli av i år så får jag hem en tid för operation. Är det inte lite märkligt? Det känns overkligt, kul, nervöst och snurrigt samtidigt!
Den 24/11 är det dags och det blir en fin julklapp till mig själv, haha! Operationen blir av i Stockholm på Plastikkirurggruppen (Sabbatsbergs sjukhus) då Landstinget Dalarna har avtal med dem.
Vi tog ett gemensamt VIKTigt beslut, att gå ner i vikt för att sedan hålla vikten, men har olika sätt att uppnå målet.

Anna använder sig av ViktVäktarnas program som bas.
Lina genomgick en GBP den 10/2 -09.Båda har sedan bloggens start 1/1 -08 gjort en viktresa nedåt. Under sommaren -09 blev Anna gravid och fick pausa sin nedåtresa. Under graviditeten gick hon upp 21 kg och efter förlossningen i mars -10 är vikten återigen på väg neråt. Linas vikt tickade stadigt nedåt efter operationen. 11/9 -10 nådde hon sin målvikt, och fokus ligger nu på att hålla vikten. Den 24/11 -10 genomgick Lina en bukplastik.Vi bloggar om viktens mot - och medgångar, om livet i stort, motion, mat & recept, tankar & känslor.

bloglovin
Start: 1/1 2008
Anna:
BMI:

Start: 1/1 2008
Lina: -72,6 kg (-74,1 kg)
BMI: 23.6 (23.1)