2011-03-22 | 07:00:00

Frossa i apelsiner

Jag har inte bara dille på fisk, utan även på apelsiner!

Den här tiden på året är dom riktigt goda och saftiga. Jag köpte ett lass på Willys häromdagen, gudomligt goda. Och ni vet väl att apelsiner är riktigt bra för oss?

Apelsiners hälsoeffekter:
 • rensar tarmen
 • är bakteriedödande
 • kan minska risken för cancer
 • lindrar förkylning
 • sänker blodtrycket
 • är antiinflammatoriska
 • stärker immunförsvaret
 • kan sänka kolesterolhalten
 • stärker kollagenet
 • minskar risken för blodpropp
 • minskar risken för stroke
 • minskar risken för gula fläcken sjukan
 • 2011-03-21 | 18:53:56

  Fisk i stora lass

  Hur går det med ditt fiskprojekt, Anna?

  Själv har jag ätit fisk igår, idag och även imorgon blir det fisk. Igår blev det laxfilé till middag, idag blev det panerad torsk till lunch och till middag gjorde jag fiskgratäng med torsk - som då också blir morgondagens lunch. Känns som att jag fyllt min fiskkvot rätt fint denna vecka...

  Äter ni all form av fisk?
  Det gör nämligen inte jag. Jag äter inte sill, (sur)strömming, gravad och kallrökt lax, rödspätta eller ål. Har säkert missat någon men just dom jag nyss nämnde går verkligen inte ner... Något jag däremot har gått och funderat på ett tag är makrill. Sån där på burk med tomat. Minns att jag åt det som liten men sen dess har jag nog inte ätit det, undrar varför. Har fått för mig att det är äckligt? Men jag ska nog köpa någon burk i veckan och testa på knäckemacka tänkte jag. Är det äckligt så... ja, då spottar jag väl ut!

  Mums för fisk!
  2011-03-11 | 09:13:14

  Angående Kalla Fakta & fetmaoperationer

  Var det någon som såg Kalla Fakta igår?
  Det handlade ju om magsäcksoperationer. Eller fetmaoperationer. Eller gastric bypass. Eller quick fix som en del väljer att kalla det. Jag säger magsäcksoperationer just nu.

  Hur som helst!

  Jag lider med dem som det inte gått bra för. Jag tycker synd om dem och kan inte för mitt liv ana ens hur jobbigt det måste vara. Säga vad man vill om tjejen psykiska problem, men det är ändå inte roligt att inte kunna äta en måltid utan att kräkas. Jag själv kan ju inte ens kräkas - och tro mig, jag har försökt... (Som den gången när jag blev för full och ville spy, och rapade istället...) Men att tro att man per automatik blir lycklig som smal - det går inte in i mitt huvud för mig. Om man tror att man blir lycklig av att bli smalare så är man väldigt naiv. Visst, du kanske mår bättre - men det handlar om att samarbeta med huvud & kropp. Är du inte lycklig (du behöver inte vara superlycklig menar jag nu) innan så blir du inte lycklig efteråt heller. För den här operationen är en omställning. För HELA dig.

  Många hamnar i identitetskriser.
  Jag blev ju smått deprimerad förra våren när det började att gå upp för mig vad jag gjort. Jag brottas än idag med tankar om mig själv och mitt utseende. Det är många dagar jag inte ser det andra ser. Visst ser jag i spegeln att jag gått ner i vikt men mitt huvud säger fortfarande att jag är tjock. Jag känner mig många gånger fortfarande tjock. Tror att jag tar mer plats än vad jag gör.
  Det är därför som jag ibland slänger ut lite bilder på mig själv för att få perspektiv. Det tar lång tid innan huvudet fattar att jag inte längre har storlek 54/56.

  Sen har vi det här med överskottshud. Nu kanske det vinklades så att tjejen från Gävle fick det att framstå som att hon blev förvånad över att hon fick överskottshud. Jag tror inte att hon menade så. Jag tror mer hon är besviken på att hon inte får någon plastikoperation eftersom hennes landsting menar att hon ska betala det själv.

  Min åsikt är att det borde vara samma nationella riktlinjer i hela Sverige för att få en magsäcksoperation. Det ska vara samma information till alla och alla som blir godkända för denna operation och ska genomföra den borde få genomgå samma procedur innan, t.ex. pulverdiet i tre veckor för att minska fettet kring levern.
  Min åsikt är även den att det borde vara samma nationella riktlinjer i hela Sverige för att få plastikoperationer efter en magsäcksoperation. Det är det inte idag. En del landsting menar att du ska betala rubbet själv. En del landsting menar att det räcker med att du når BMI 30, andra menar att du ska ha häng på 7 cm + eksem + psykiskt lidande + varit viktstabil si och så länge... o.s.v. Det borde vara lika för alla.

  Det är så tråkigt när programmet vinklades negativt. Men det är klart, det är ju det som säljer och det som får folk att titta på programmet. Många får ännu mer fördomar och sitter och tänker "det var ju det jag sa, precis som jag tänkte...". Mycket av det som sades i programmet är ren bullshit tycker jag.

  Problemet med alkoholism t.ex. Har du sen innan en problematik med förhållandet till mat (och också ångest inblandat) så finns det en stor risk att du efter operationen byter ut maten mot annat. T.ex. sprit, spel, sex. Det säger väl sig självt? I så fall bör man ju behandla den problematiken redan innan operationen och gärna under samt efteråt.

  Och då kommer jag till avsnittet eftervård. Ja, eftervården suger ju.
  Mycket verkar vara upp till en själv. Mår jag dåligt efteråt så är det upp till mig själv att ta tag i det och kontakta vården. Jag tycker att man borde bli erbjuden (regelbundet) någon form av samtalskontakt, antingen enskild eller i grupp. Att träffa andra viktopererade och få reflektera. Eller träffa en kurator/terapeut och bearbeta hela biten med identitetskris. Att se det andra ser. Att se det spegeln visar.

  Nu pratar, skriver & diskuterar jag väldigt mycket via internet och det är jättebra. Men den fysiska kontakten är minst lika viktig. Alla vill inte uttrycka sig via internet, andra har behov av att få träffa någon.
  Så just eftervården tycker jag är kass. Jag menar, som återbesök hos läkare. Hade inte jag själv bokat besöket hos min läkare så hade hon aldrig kallat mig. Det vet jag.
  Tidigare åkte jag ju till Skönvikt i Säter och träffade en dietist i grupp med andra magsäcksopererade. Det snackades om flera träffar, men jag har inte varit på en träff än... och det har gått bra länge nu. Urkasst.

  När jag får mail från personer som funderar på att göra den här operationen eller vill veta mer, så är alltid mitt råd: läs på!
  Ta reda på så mycket fakta du bara kan och hittar. Googla, låna böcker, prata med andra opererade, gå med i forum på internet, läs bloggar. Den informationen som sjukhusen ger räcker inte. Du har ett eget ansvar också eftersom det är ditt liv. Det är du som ska operera dig så du har ansvaret över hur påläst du är.
  Det skrev jag på Facebook igår i en grupp jag är med i, att man borde kanske få göra någon form av prov innan man opererar sig för att se hur påläst man egentligen är. Precis som körskolelever tar teoriprov.

  Jag tycker det borde göras ett avsnitt till av Kalla Faktas granskning av "fetmaoperationer". Ett avsnitt där dom det faktiskt gått bra för får visa sig och berätta hur dom mår, hur deras förändring gått till o.s.v. Ett avsnitt där det faktiskt vinklas positivt i kontrast till allt negativt.

  (Lite positivt var det då Daisy visades. Hennes glädje gick inte att ta miste på. Hoppas att hon än idag är lika nöjd och glad efteråt. Tummen upp för henne!)

  ...tror jag sätter punkt där.
  2011-03-10 | 09:07:00

  Smink från Make Up Store

  ↑ Jag säljer två produkter från Make Up Store på Tradera!
  Klicka här för att se mer om ögonskuggan & klicka här för att se mer om lipglosset.
  2011-03-09 | 16:19:25

  Läkarbesök

  Idag var det då dags för återbesök hos läkaren.
  Beställde själv tiden eftersom jag inte mått prima den senaste tiden, enormt trött, brist på energi, blodtrycksfall & annat mindre upphetsande.

  Järnbrist som jag haft tidigare hade jag inte, även om depåprovet var bra så kunde det vara bättre.
  Däremot beror till största delen min trötthet på mitt låga blodtryck (har haft lågt blodtryck sen i höstas). Så nu har jag fått blodtryckshöjande medicin. Får hoppas att det ger effekt!

  Annars så hade jag brist på zink, så nu ska jag dricka zink i brustablettsform. Det man köper på hälsokost var bara utfyllnad sa apotekstanten, bra att veta! ...jag köper å andra sidan extremt sällan den typen av produkter, men som sagt, bra att veta. Uppskattar ärlighet!
  Och när jag läser om brist på zink så ser jag hur mycket det stämmer. Jag faller in under en del symtom, många tycker kanske att det är löjligt att ha vitamin- & mineralbrist, men symtomen i sig är fan inte så roliga. Det kanske förklarar varför min hy är som den är, jävla finnar & skit.

  Och igår eftermiddag/kväll fick jag ett gallstensanfall...
  Har haft några sådana efter operationen och dom är lika jävla otäcka och äckliga varje gång! Den där smärtan... kallsvettningarna... och diarrén.
  Så jag har fått medicin mot det också + remiss för att göra ultraljud på galla, lever & bukspottkörteln.

  Utöver det var det mesta fint!
  Tycker det är så drygt med blodtrycket, vissa dagar märker jag ingenting och andra dagar är jag yr & snurrig lite hela tiden, får svimningskänslor, stickningar och blodtrycksfall för minsta lilla. Får hålla tummarna att medicinen ger effekt & tänka på att dricka mycket + motionera.

  ...och på tal om dricka så ska jag ta mig en drink: zinkdrink!
  2011-03-07 | 09:26:38

  vad är det här?

  jag är fortfarande sjuk, när ska det gå över????
  2011-03-04 | 18:46:47

  Magsjuka

  Vi är magsjuka här hemma, dottern har under dagen idag blivit bättre efter att ha varit sjuk sen tisdags kväll, jag blev sjuk igår och blev sämre idag under dagen men just nu är det ganska stabilt faktiskt så kanske börjar jag bli bättre? Mot bättre vetande skickade jag ändå iväg maken till jobbet imorse oh tog alltså själv hand om dottern samtidigts om jag skulle ta hand om mig själv...och det gick sådär, vid lunchtid fick jag ringa och be honom komma hem igen. Är så ledsen över det här för vi hade en rolig helg att se fram emot, vi skulle fira dotterns kommande 1 årsdag i min födelsestad med min mamma, bror, brorsans sambo och min fina fina brorson och så hade vi dottern inbokad hos en fotograf på lördag. Har inte träffat min mamma sen i julas och brorsan och de var det ännu längre sedan vi såg så jag hade verkligen glatt mig. så är det.
  2011-03-03 | 18:55:55

  Dagens

  Frukost:
  1 ½ dl vaniljyoghurt, 1 dl risenta müslimix, ½ dl färska blåbär, 2 koppar kaffe med mjölk
  Mellanmål: 1 banan
  Lunch: 3/4 kycklingbröstfilé, 1 ½ dl klyftpotatis, några msk sås & lite sallad
  Mellanmål: 1 blåbärsmuffins, ½ smörgås (utan pålägg...), 1 liten kopp kaffe (utan mjölk, uäääh!)
  Middag: 2 skivor blodpudding, ½ äpple (klyftat) stekt i smör & kanel, lingonsylt
  Mellanmål: 2 dl färska jordgubbar, ½ smörgås med skinka
  Motion: Minipromenad

  + 1 Multivitamintablett
  + vatten
  2011-03-03 | 09:32:21

  Det är ingen jävla genväg

  ...att magsäcksoperera sig!
  Fan vad trött jag blir. Såg ni Uppdrag granskning igår? (Finns att se på SVT Play!) Hur som helst så var det bl.a. om en kvinna som inte hade tid & ork att banta och valde att göra en gastric sleeve. Hon såg operationen som en "genväg". Och i reportaget som benämns operationen som en "genväg". Det är DET jag blir så arg på.

  Det är INGEN jävla genväg! Om det vore en genväg så skulle det väl gå fort både innan, under och efter operationen, eller hur? Hur lång tid har det inte tagit för mig (och alla andra som bor i Dalarna)? Det här är inget beslut man fattar på en söndagskväll, ringer sin läkare på måndagen och på tisdagen är du opererad.

  Jag blir irriterad över att dessa operationer utmålas som genvägar i media, för det gör att de som redan har fördomar om dessa operationer får ännu mer fördomar och de som är okunniga om dessa operationer får det förklarat att det här skulle vara något väldigt enkelt och lätt. Det är det inte.
  Jag blir också irriterad över att det målas ut som att vi som opererar oss inte orkar banta på vanligt sätt och därmed inte kan ses som duktiga, för vi fuskar ju och tar en genväg medan de som bantar på vanligt sätt är så himla duktiga, för dom kämpar ju minsann.

  Jag visste inte ens att dom skulle ta upp en magsäcksopererad i programmet, jag ville titta hur det hade gått för tjejen som valde att förstora brösten i Polen. Torsdagen den 10 mars ska ju Kalla fakta i TV4 också visa ett program om magsäcksoperationer, eller "fetmaoperationer" som dom så fint kallar det. Det lär ju knappast vara vinklat ur en positiv synvinkel då det (som jag förstått det) handlar om personer som fått komplikationer efteråt. Det är givetvis synd om alla dessa personer, jag lider enormt med dem och jag menar inte att man ska vinkla programmet positivit när det finns människor som har fått betala rejält (på alla tänkbara sätt!) för att de har valt att magsäcksoperera sig. Men jag kan tycka att man borde visa det från två synvinklar, eller informera mer och bättre.

  Jag antar att jag bara är så jävla trött på att behöva försvara mig och operationen, och varför jag valde att operera mig...
  Vi tog ett gemensamt VIKTigt beslut, att gå ner i vikt för att sedan hålla vikten, men har olika sätt att uppnå målet.

  Anna använder sig av ViktVäktarnas program som bas.
  Lina genomgick en GBP den 10/2 -09.  Båda har sedan bloggens start 1/1 -08 gjort en viktresa nedåt. Under sommaren -09 blev Anna gravid och fick pausa sin nedåtresa. Under graviditeten gick hon upp 21 kg och efter förlossningen i mars -10 är vikten återigen på väg neråt. Linas vikt tickade stadigt nedåt efter operationen. 11/9 -10 nådde hon sin målvikt, och fokus ligger nu på att hålla vikten. Den 24/11 -10 genomgick Lina en bukplastik.  Vi bloggar om viktens mot - och medgångar, om livet i stort, motion, mat & recept, tankar & känslor.

  bloglovin
  Start: 1/1 2008
  Anna:
  BMI:

  Start: 1/1 2008
  Lina: -72,6 kg (-74,1 kg)
  BMI: 23.6 (23.1)