2012-08-30 | 13:17:00

Gallsten & gallblåseoperation

Jag har skrivit lite om det här tidigare, att jag lidit av gallsten och gallstensanfall.
Det är en smärta som är vidrig. Ni som har gallsten och/eller har haft gallstensanfall vet vad jag pratar om. För mig har besvären funnits i flera år och besvären förvärrades rejält efter min gastric bypass, främst senaste året. I snitt hade jag ett anfall i månaden och det var nog så jävligt tyckte jag.
 
Tidigare har jag gjort ett ultraljud där det konstaterats att sten funnits. I år har jag haft klippkort på min vårdcentral där jag fått behandling med smärtstillande sprutor då medicinen jag fick inte hjälpte. Slutligen skickades en remiss, till vad jag trodde var ännu ett ultraljud. Det visade sig att jag fick träffa en kirurg här på Gävle sjukhus som undersökte mig och ställde lite frågor, jag fick även fylla i en hälsodeklaration innan. Blev godkänd för gallblåseoperation på plats och blev lovad operation inom tre månader (vårdgarantin).
 
Efter ca två veckor så ringer en sjuksköterska från Bollnäs sjukhus och erbjuder en operationstid. Dom har bättre väntetider än Gävle sjukhus så jag tackade ja. Den 16:e augusti opererades jag med titthål. Operationen gick snabbt och enligt planerna sa min kirurg. Opererades vid 9 på morgonen och lämnade sjukhuset strax efter 14 samma dag.
 
Jag måste ha fått något lyckopiller/uppåttjack för samma dag som operationen var, så orkade jag hänga med sambon och fika på stan i Bollnäs (vi bodde kvar på hotell onsdag-fredag) plus åka till MAX och äta hamburgare... Jag var rätt snurrig och trött, men rätt euforisk över att operationen var över. Däremot slog morfinet till dagen efter och kommande dagar, då ville jag inte vara med alls. Jag bara sov, sov och sov. Vilade, sov, vilade. Åt knappt något, drack knappt nånting, var mest upp på toa och sen ner i sängen igen. Vidrigt.
 
Sen vände det, jag orkade mer och mer för varje dag. Frisk luft gjorde susen, mat gjorde susen och att smärtan avtog gjorde gott. Igår togs stygnen bort och allt såg fint ut enligt sköterskan. Skönt att kunna röra sig lite mer fritt, stygnen har varit i vägen, stickts och svidit.
 
Jag får inte äta dom livsmedlen som gett mig besvär ännu, utan ska vänta ett tag till. Och när jag väl provar så är det lite åt gången, och inte prova allt samtidigt som gäller. För mig har det bl.a. varit lax, ägg, äpplen, råa grönsaker (ex. morötter), jordgubbar och fet mat som gett mig besvär. Så det är inte så bra att t.ex. göra en omelett med lax, servera den med rårivna morötter och äta jordgubbar till efterrätt...
 
Det är vanligt att drabbas av gallsten/gallstensanfall som gastric bypass-opererad. Snabb viktnedgång ökar risken för att få anfall. Dels utsöndrar kroppsvävnader mer kolesterol, och det hamnar i gallblåsan. Dels är gallblåsan mera stillastående. Då kan kristallerna stanna kvar i gallblåsan, och det ökar risken för att de ska gadda ihop sig till mikrogallstenar som sedan kan växa till större gallstenar som kan ge symptom. (Källa.)
2012-08-30 | 06:42:00

Mina mål

Mina mål med bloggen:
 
  • visa hur jag, som jag är långtidsopererad, äter
  • skriva om tankar, funderingar, reflektioner om tiden efter operationen
  • förhoppningsvis inspirera och hjälpa andra gastric bypass-opererade (eller de som står i kö och ska bli opererade) med tips och kanske kunna svara på lite frågor & funderingar m.m.
  • gå ner till 60 kg


Varför vill jag gå ner till 60 kg?

Jag har inga problem med att jag väger 66,4 kg och enligt BMI är det normalvikt (om vi nu ska stirra oss blinda på det här med BMI...). Men, jag har ju vägt mindre (63 kg) och mådde bra även där. Så jag ser det mest som en utmaning för mig själv, att se om jag kan gå ner lite till i vikt. Jag vet hur svårt det är nu när det gått ett tag och kroppen har hittat någon form av balans och trivselvikt. Ibland slarvar jag väldigt mycket med maten, men framförallt mellanmål, och det vore intressant att se om det händer något nu när jag börjar blogga igen och dokumenterar vad som sker med min hälsa.
 
Jag tänker inte sätta något exakt datum för när jag ska nå till 60 kg. Det blir vad det blir. Går jag inte ner alls så är det så, då vill inte min kropp gå ner mer och då ligger fokus på att hålla vikten istället.
 
Men jag ger det ett försök!
2012-08-29 | 20:15:00

En kort resumé från Lina

Sist jag skrev något här var den 17/7 2011, och då handlade inlägget om min bukplastik. Shit, vad jag har varit modig och öppen i denna blogg med alla dessa bilder... Att jag vågade.
Ni har ju fått följa mig och min vikthistoria sen några år, från min remiss till min gastric bypass. Och tiden efteråt. Ni har även fått följa mig när jag gjorde min bukplastik. Ni har kunnat läsa om komplikationer och funderingar om lite av varje.
 
Av någon anledning tappade jag ork & motivation till att sluta blogga här, och så blir det ju ibland. Man kan behöva ta en paus. Låta saker bara vara och få sjunka in.
 
Och det kan jag säga att saker och ting har gjort. Jag har reflekterat mycket över vad som har hänt sen sist.
 
Jag har bl.a. flyttat från Avesta och hittat till Gävle. Träffade en kille härifrån sommaren 2011 och flyttade hit, officiellt, i december 2011. Fick jobb här, sa upp mig från det eftersom jag fick ett annat jobb jag kände passade mig bättre, men slutade på det i april 2012. Har varit arbetslös sen dess och söker jobb för fulla muggar. Kollar även på lite olika alternativ, som t.ex. utbildning.
 
Jag har även reflekterat väldigt mycket över vad som har hänt med mig. Det psykiska är ju också en stor del av det här med att göra en gastric bypass. Huvudet, hjärnan, psyket... ja, det har inte riktigt hängt med så det har varit ganska tufft i perioder. Det har varit många frågor och funderingar, som t.ex. "Är det här jag?", "Varför är jag gladare?", "Varför känner jag mig mer social?", "Sitter allt i vikten?", "Varför bemöts jag annorlunda nu mot då?" o.s.v.
 
För att kunna bearbeta mycket av det här så går jag hos en psykolog och pratar om just livet efter operationen. Väldigt nyttigt och lärorikt. Det är lätt att glömmas bort efter att man gått ner sina kilon och fått någon slags "normalviktig"-stämpel, ungefär som att man är klar. Lätt att glömma bort att mycket av vikten sitter i huvudet, att man behöver prata om sin operation och det man går igenom.
 
Vad mitt mål är, just nu, med bloggen skriver jag i ett separat inlägg.
2012-08-29 | 12:57:00

Hälsningar från Anna

Idag fyller jag 30 år och min dotter är på dagisinskolning och då passar jag på att blogga lite nu när jag och lina bestämt oss för att öppna bloggen igen.
 
Det hände mycket sen bloggstarten 2008 och under bloggandet: jag gick ner en hel del i vikt (främst med viktväktarnas hjälp), min pappa och svärfar dog,  jag gjorde klart min utbildning, jag blev gravid, gick upp i vikt, fick en dotter, var föräldraledig, gicki ner i vikt och började jobba igen och det var där jag befann mig när jag skrev mitt sista inlägg i bloggen: efter "semestern".
 
Men sen då?
 
Det inlägget skrevs förra sommaren, för ungefär ett år sedan alltså, och under den tiden har det hänt så mycket.
jag fick ett längre vikariat på mitt drömjobb och träffade flera nya goda vänner, mitt vikariat tog slut och jag slet som timvikarie på flera olika ställen, alltid superstressad och alltid beredd att rycka ut. jag tröttnade på hela situationen, sökte många jobb i många olika städer, fick komma på tre intervjuer och tillslut så kammade jag hem högsta vinsten: en fast tjänst på en drömarbetsplats! jag börjar där nästa vecka och har under sommaren varit föräldraledig igen med dottern: underbart att få möjlighet att umgås utan stress efter sommarjobb, höstvikariat och så timjobsstressen som även tog mycket på dottern då dagarna blev lite hipp som happ.
 
Dröjobbet och drömtjänsten har fört mig och min familj bort från örebro och hem till dalarna, men till en helt ny stad där vi inte känner någon. min man har också ett nytt jobb, vår dotter har börjat ett nytt dagis, vi har köpt ett hus. och på bara några månader har vi alltså ändrat hela våra liv.
 
Så kan det gå.
 
En sak som inte har ändrat sig är min kamp mot övervikten, flera kilon har smugit sig på och plötsligt står jag där i tjockisrutan igen. Nu ska jag ta mig därifrån och samtidigt få den nya vardagen att fungera. Det blir ett långsidigt projekt och jag har för avsikt att bokföra det här i bloggen.
 
ps. Om det är någon som undrar över fiskutmaningen så gick den hyfsat bra tycker jag, 302 portioner fisk på 365 dagar. inte hela vägen fram till målet, men jag är nöjd!
 
2012-08-27 | 21:34:00

Dagens

Frukost: ½ portion havregrynsgröt med kanel & socker och äppelmos, mjölk, 2 Finn Crisp med bregott, rökt skinka, tomat (+ 1 latte)
 

Mellanmål: 2 Finn Crisp med bregott, rökt skinka, tomat + 1 banan
 

Lunch: 1 dl bulgur, 1 ½ dl fusk-kalops
 

Mellanmål: 3 kesoplättar, hallon (+ 1 latte)
 

Middag: 1 ½ bit hemgjord pizza med bl.a. tonfisk, banan, curry, salami & tomat
 
Mellanmål: 1 nektarin & 1 plommon
Motion: 4 km promenad
2012-08-27 | 20:02:00

Nuvarande vikt

Sist jag vägde mig och outade vikten i bloggen var 5/1 2011. Då stod vågen på 63 kg. Jag har ju givetvis vägt mig sen dess och vikten har åkt upp ett par gånger, några kg hit och dit. Jag har aldrig vägt mindre än 63 kg, dock.
 
 
Idag står vågen på 66,4 kg. Känns helt okej! Det är ju trots allt en viktminskning på 70,7 kg (om jag räknat rätt).
Huruvida jag vill gå ner till 63 kg (eller mindre) igen kommer jag skriva om i ett separat inlägg.
2012-08-27 | 17:45:45

Tadaa! Vi är tillbaka!

Vi, Lina & Anna, vill meddela att Ett VIKTigt beslut ska få leva igen.

 

Senast vi skrev var i juli 2011 så det är verkligen på tiden att vi ruskar liv i denna blogg på nytt. Det har ju hänt en del sen sist, för oss båda och vi kommer att göra varsin resumé över vad som skett.

 

Den här bloggen föddes på nyårsafton 2007 och har sen dess bjudit på massor av olika saker. Bl.a. har ni fått läsa om våra respektive vägar (Annas & Linas) mot ett hälsosammare liv. Vi har ju inte valt samma metod så ni har ju fått läsa en hel del olika inlägg. Det har varit både positiva som negativa inlägg, mycket mat, recept och kost. En del tankar och funderingar har yttrats och det har bjudits på väldigt mycket fakta kring Linas val mot ett hälsosammare liv.

 

Vi hoppas att ni som läser här ska tycka att det blir kul att vi tar upp kampen mot ett hälsosammare liv igen! Har ni några önskemål om vad vi ska skriva, så lämna gärna en kommentar.

 

På återseende!

2012-08-23 | 12:11:57

Ett VIKTigt beslut lever!

Jag tänkte ruska lite liv i denna blogg igen. Har förstått att det finns några läsare som gärna vill detta och det vore ju trist om denna blogg dog ut helt. Den har förvisso varit död i över ett år... men, lite HRL funkar nog även på bloggar, tror ni inte?
 
Jag har lite tankar och åsikter jag skulle vilja vädra, så jag ska försöka få ner mina tankar i textform. Men jag tänkte ändå passa på och fråga, om vi har några fler läsare kvar och om är det är något särskilt ni vill läsa om eller undrar över?
Vi tog ett gemensamt VIKTigt beslut, att gå ner i vikt för att sedan hålla vikten, men har olika sätt att uppnå målet.

Anna använder sig av ViktVäktarnas program som bas.
Lina genomgick en GBP den 10/2 -09.Båda har sedan bloggens start 1/1 -08 gjort en viktresa nedåt. Under sommaren -09 blev Anna gravid och fick pausa sin nedåtresa. Under graviditeten gick hon upp 21 kg och efter förlossningen i mars -10 är vikten återigen på väg neråt. Linas vikt tickade stadigt nedåt efter operationen. 11/9 -10 nådde hon sin målvikt, och fokus ligger nu på att hålla vikten. Den 24/11 -10 genomgick Lina en bukplastik.Vi bloggar om viktens mot - och medgångar, om livet i stort, motion, mat & recept, tankar & känslor.

bloglovin
Start: 1/1 2008
Anna:
BMI:

Start: 1/1 2008
Lina: -72,6 kg (-74,1 kg)
BMI: 23.6 (23.1)