2009-02-20 | 17:48:02

Dumping

Vad är dumping?

Svar: Ett måltidsrelaterat besvär. Dumpingbesvär anses bero på att magsäcken tömmer sig alltför hastigt, varvid tunntarmen överbelastas. Besvären kan komma genast efter måltiden (tidig dumping) eller 1 - 2 timmar senare (sen dumping). Fyllnadskänsla, illamående, kräkningar, matthet, yrsel, kallsvettningar, magknip, hjärtklappning och svaghetskänsla är vanliga symtom.
Ofta måste man gå och lägga sig en stund och symtomen försvinner då på 10-15 minuter, eller längre. Detta kan låta ganska beskedligt men i praktiken upplever dock många opererade detta som mycket obehagligt.
Antingen har man, som jag förstått det, ätit för fort, druckit till maten, ätit för fett eller för mycket sött (socker). Sen reagerar vi alla på olika livsmedel, såklart.

Jag har dumpat ett par gånger nu och på lite olika livsmedel samt att jag druckit till maten (fy!) och ätit lite för fort.
Min första dumping hade jag på sjukhuset och den kom av en fruktkräm som var alldeles för söt och sockrig. Dumpingen kom ganska omedelbart och visade sig i form av yrsel, kallsvettningar och trötthet. Efter ca 30 minuters vila var det bra.

Hemma har jag dumpat på smoothie (färdig från affären) som gav mig yrsel och trötthet. Vidare har jag dumpat på siktkaka (bröd) och fiskbullar (jag ville prova, men tyckte inte om och "tur" att jag dumpade...).

Jag måste ju prova mig fram och se vad jag tål och inte tål, så jag räknar iskallt med att få dumpa ett antal gånger till i livet innan jag med säkerhet kan säga vad jag tål och inte, om man någonsin blir säker?
Förvisso skulle jag aldrig äta något som jag medvetet fattar skulle ge mig dumping nu, som t.ex. gräddbakelser och sånt.
Och hittills har mina dumping-attacker varit ganska milda, vilket jag är tacksam emot.
Hoppas att jag slipper uppleva dumping deluxe...

0 Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Vi tog ett gemensamt VIKTigt beslut, att gå ner i vikt för att sedan hålla vikten, men har olika sätt att uppnå målet.

Anna använder sig av ViktVäktarnas program som bas.
Lina genomgick en GBP den 10/2 -09.



Båda har sedan bloggens start 1/1 -08 gjort en viktresa nedåt. Under sommaren -09 blev Anna gravid och fick pausa sin nedåtresa. Under graviditeten gick hon upp 21 kg och efter förlossningen i mars -10 är vikten återigen på väg neråt. Linas vikt tickade stadigt nedåt efter operationen. 11/9 -10 nådde hon sin målvikt, och fokus ligger nu på att hålla vikten. Den 24/11 -10 genomgick Lina en bukplastik.



Vi bloggar om viktens mot - och medgångar, om livet i stort, motion, mat & recept, tankar & känslor.

bloglovin
Start: 1/1 2008
Anna:
BMI:

Start: 1/1 2008
Lina: -72,6 kg (-74,1 kg)
BMI: 23.6 (23.1)