2011-01-21 | 08:22:41

Storlek 38

Jag vet att det är världens sämsta bilder...

Men! Jag vill bara säga det att byxorna på bilden har storlek 38. Jag kan inte fatta det! Jag har storlek 38 på ett par byxor!!! Att jag har M på leggings är en sak, men det här är ett par byxor. När jag såg dem i butiken så fanns det bara tre storlekar: 36, 38 och 42. Jag tyckte 42 såg små ut så jag trodde ju aldrig att jag skulle kunna ha dem. Och så kan jag ha dem i 38. 38, 38, 38! Nu ska jag sluta tjata, promise!

Nu är mitt nästa mål att hitta ett par jeans. Jag som aldrig har haft ett par riktiga jeans och heller aldrig gillat det. Men det bara är så. Jag ska ha mig ett par jeans! Ett par tighta jeans också.

Sådär. Dagens skryt & egoboost är avklarad!
2011-01-19 | 13:29:07

Ćevapčići

Dagens lunch (eller middagstips) är ćevapčići!
Fick en galen craving efter lammfärsbiffar för ett tag sen och såg att ICA hade finmald lammfärs häromdagen, men idag när jag skulle köpa lammfärs så var den givetvis slut. Så det blev nötfärs istället. Jag brukar testa såna här kryddmixer ibland när orken och inspirationen tryter och idag slog jag till på Ćevapčići. Ångrar mig inte då biffarna blev supergoda! Allt man behöver göra är att blanda kryddmixen med ½ dl vatten i en bunke, låt svälla i ca 2 minuter. Ner med färsen och blanda väl och sen forma biffar och steka. Jag blandade även ner ½ paket fetaost i smulor/bitar i smeten. Till biffarna serverade jag ris, fetaost, majs och sås på crème fraiche med lite salt, svartpeppar och persilja. Skulle även haft gul lök till biffarna men glömde...

Smaklig spis!

/Lina
2011-01-18 | 13:39:39

Kesoplättar

Det här blev dagens lunch för mig!

Mättande, nyttigt och gott. Jag vet inte exakt hur många plättar det blir, det beror lite på hur stora man gör dem. Jag brukar beräkna 1-1½ msk smet per plätt. Servera dem med t.ex. lingonsylt och rårivna morötter eller komplettera med mer protein, t.ex. skinkskivor. Dom är även goda kalla som mellanmål!

Du behöver:

1 liten burk naturell keso
2 ägg
3 msk vetemjöl
1 nypa salt
(Svartpeppar om så önskas)
Smör/olja att steka i

Vispa upp äggen. Vispa i keso och salt, sist mjölet. Låt smeten stå kallt att svälla en stund. Stek sedan plättar (ca 1-1½ msk smet per plätt) på medelvärme i smör eller olja.

/Lina
2011-01-17 | 19:34:58

Jordgubbssmoothie

Till 1 glas behöver du:


1 banan i bitar
1 dl halvtinade jordgubbar
2 ½ dl yoghurt (jag har ICA's jordgubb & vanilj)
en skvätt mjölk

Mixa allt med stavmixer och häll upp i ett stort glas. Njut!

Anledningen till denna smoothie är tandvärk. Lagade en tand idag och går nu runt med en tjurig tand vilket innebär att det gör ont att tugga. Så nu är det mjuk mat som gäller, så min kost består av potatisbullar, soppa, kesoplättar, smoothies, omelett och kaffe. Inte jättebra, men jag får i alla fall i mig något och äta bör man, annars dör man!

/Lina

2011-01-09 | 11:34:28

Två fiskrecept till - Viktväktarvänliga!

Jag hittade en bunt med gamla Viktväktarrecept hemma och nu tänkte jag dela med mig av två fiskrecept. Den som inte viktväktar kan ju byta ut lättprodukter mot fetare om man så vill.


Lax med champinjoner
2 portioner - 4 ½ points/portion

2 portionsbitar laxfilé à 125 g
100 g färska champinjoner
2 tsk flytande margarin
1 dl lättmjölk
1 tsk Maizena redning för ljusa såser
salt & nymalen svartpeppar
persilja/dill, citronklyftor

Värm ugnen till 200 grader.
Lägg laxbitarna i en ugnssäker form, salta och peppra. Täck med aluminiumfolie och ugnskoka fisken tills fiskköttet är fast och har fått ljusare färg, ca 15 minuter. Borsta av champinjonerna om dom är jordiga, skiva dem sedan. Fräs dem i margarinet i en kastrull på medelvärme. Rör om då och då. Vispa ihop mjölk och redning, rör ner i champinjonerna. Låt såsen koka ca 2 minuter. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över fisken och garnera med persilja/dill och citronklyftor.



Marinerad lax
4 portioner - 3 ½ points per portion

4 portionsbitar laxfile à 125 g
2 msk soja
1 tsk flytande honung
½ tsk kinesisk kryddblandning alt. ingefära + paprikapulver

Värm ugnen till 200 grader.
Blanda soja, honung och kryddor i en ugnssäker form. Vänd laxfiléerna i blandningen så att de täcks runtom av kryddmarinaden. Lägg fiskbitarna (med skinnsidan ner om det är skinn på dem) i formen och ugnsstek i mitten av ugnen tills fiskköttet är fast och har fått ljusare färg, ca 15 minuter.
Servera med t.ex. ris och sparris.

/Lina
2011-01-06 | 10:22:10

Före- och efterbilder - Bukplastik

Dags för nya bilder!
Det har nu gått 1 ½ månad sen min bukplastik så det kan ju vara kul (mest för mig själv) att se hur resultatet ändrar sig, även om jag fortfarande är långt ifrån slutresultatet. Jag är fortfarande svullen (jämfört med hur svullen jag var en vecka efter operationen) och vissa dagar är jag mer svullen än andra. Jag kan gå upp flera kilo på en dag i ren svullnad/vätska beroende på vad jag gör. Om jag t.ex. går & står mycket så märker jag att magen svullnar, ömmar och blir hård. Blåmärkena är helt borta och ärret ser ut att läka fint. Jag har fortfarande några småskorpor här och där och emellanåt kliar det fruktansvärt, men inte alls så mycket nu som tidigare. Naveln läker också jättefint även om den fortfarande är röd och "knölig". Allt har sin tid helt enkelt!

Vikt på operationsdagen: 68.6 kg
Vikt idag: 63 kg


2011-01-05 | 11:55:00

Nuvarande vikt

Hoppsan sa!

Jag har inte vägt mig så mycket den sista tiden men imorse tänkte jag att det är lika bra att väga mig om jag ändå uppdaterar bloggen samtidigt. Kul att ha lite koll också och se om det händer något. Och det gör det ju! Jag anar att det är vätska som åker ur kroppen eftersom jag nyligen haft mens... Har inte direkt gjort något speciellt för att gå ner i vikt, snarare borde jag gått upp då jag senaste tiden ätit en del godsaker, erhm.

Hur som helst.

Sist jag vägde mig var den 8/12 och då stod vågen på 67 kg. Då spräckte jag minus -70 kg... Det är ca 1 månad sen och nu visar vågen 63 kg. Shit alltså. Det är minus 4 kg på inte ens en månad... Och allt som allt har jag gått ner 74.1 kg! G A L E T. Och lika galet är det att jag under en dag kan lägga på mig mellan 1-3 kg beroende på vad jag gör. Svullnaden efter operationen är rätt intressant ibland...

Tjohej!
2011-01-05 | 11:16:00

Jamen, hur går det då?

Ni som läser här kanske undrar hur det går för mig...?
Jag skriver som sagt alldeles för sällan men ska försöka skärpa mig mer på den fronten. Och jag lever i alla fall och står upp, det är en sak som är säker.
Det har snart gått 2 år sedan jag gjorde min gbp och snart 1 ½ månad sen min bukplastik. Sjukt! Tiden går så fruktansvärt fort, och det är väl skönt på ett sätt men samtidigt hinner man ibland inte mer än blinka så har det gått ett år...

Bortsett från strul med en karl så mår jag trots allt ganska bra. Det är lite svajigt just nu men jag tror mycket beror på att saker och ting lägger sig efter bukplastiken. Den här gången kom inte ångesten innan operationen, utan mer efteråt. Jag levde på adrenalin några dagar efter den tror jag... jag var lite speedad, och sen landade jag och blev väldigt trött. Och nu går jag ganska ofta runt och inser att jag är så mycket mindre än tidigare och att jag har en platt (nåja, nästan) mage. Det är mycket som är surrealistiskt och det är mycket som ska hinna ikapp både kropp & själ.

Det har ju varit lite upp och ner med diverse brister av t.ex. folsyra och järn. Jag äter mina vitaminer och ibland även tillskott av b-vitamin, det är inte alltid jag kommer ihåg... Järnbristen är något av det drygaste jag varit med om. Just för att depåerna töms och kroppen blir helt matt och knepig. För att inte tala om trött! När det var som värst ville jag ingenting, jag orkade ingenting heller. Jag var blek, glåmig, naglarna skivade sig, sprickor i mungiporna, andfådd, hjärtklappning, lågt blodtryck... Hurra liksom. Tur att det finns behandling!

Med maten funkar det lite si & så. Vissa dagar är bättre än andra och sen beror det såklart också på vad som finns hemma i kyl & frys, tid och ork, inspiration... Nog för att jag älskar att laga mat men det är inte alltid jag vill eller orkar. Då är det väldigt lätt att bara koka lite pasta och sen sitter jag där i soffan och känner mig som en ballong och ångrar mig bittert. Jag får betala för mina dåliga val varje gång. Och jag är inte bättre eller sämre än någon annan, alla har vi väl gjort våra felval när det gäller mat.

Jag försöker att äta så proteinrikt som möjligt, d.v.s. mycket kött, fisk, kyckling. Rött kött har jag fortfarande svårt för, men jag lär mig mer och mer även om det tar tid. T.ex. åt jag grillad rostbiff (inte tunna skivor från charken utan rejäla biffar) på nyår! Kyckling och fisk (framförallt lax) är favoriterna, och man kan ju variera dem i all evighet. Annars blir det (tyvärr) mycket pasta, ris och gärna gratänger. Men jag tycker ändå att jag äter ganska varierat och min kropp verkar ju trivas då jag fortfarande går ner (i alla fall för tillfället) alt. står still.
Nu när det är kallt ute och mörkt, så äter jag hellre rejäla rätter och soppor och mycket "comfort food" men jag längtar efter våren och sommaren för då vill jag ha smoothies, fruktsallader, grillat och lättare rätter.

Hur äter jag då?
Jag äter ca 6 ggr/dag vilket innebär: frukost (t.ex. kaffe, macka, frukt), mellanmål (just nu blir det en macka nio ggr av tio...), lunch, mellanmål & fika (även där blir det oftast en macka + frukt, och ibland något gott till kaffet, t.ex. en liten chokladbit), middag och mellanmål (macka även här, och/eller frukt).
Det är viktigt att blodsockret ligger på en jämn nivå så man slipper dom där äckliga blodsockerfallen och inte får den där enorma hungerkänslan (det är då det är lätt att välja fel mat)...

Annars? Jag vet inte...
Är det något särskilt ni vill veta så lämna gärna en kommentar!


2011-01-05 | 08:42:00

Fiskfavoriter från Arla

Det här är några fiskfavoriter från Arla som jag har.
Givetvis kan man byta ut alla feta produkter mot mindre feta/light om man så önskar, eller mot laktosfritt etc. Och modifiera med grönsaker, kryddor o.s.v. Ibland har man ju inte allting hemma så man tager vad man haver!



Snabb citronfisk - länk
En snabb och enkel rätt, och jag som avskyr kokt potatis äter hellre ris eller potatismos till. Annars tycker jag att spenat är gott, och särskilt stuvad, till fisk.



Foliebakad fisk - länk
Även detta är en snabb och enkel rätt. Jag gör den i ugnen eftersom det inte riktigt är grillsäsong just nu, haha. Sen väljer jag att ha persilja & dill som örtkryddor, och ibland även aromat och/eller fiskkrydda från Knorr. Att tillsätta lite tomatskivor/tomathack är också gott, precis som det står i kommentarerna till receptet.



Champinjonfisk - länk
Återigen en snabb och enkel rätt. Jag tycker dock att potatismos är godast till denna rätt och inte ris. Dessutom kan man ju göra fiskgratäng av denna genom att röra ner en äggula i moset och spritsa/klicka ut moset runt fisken och gratinera tills moset fått lite färg.



Fisk- och tomatsoppa - länk
Det kan knappast bli snabbare och lättare här. Koka upp soppan, i med fisk och låt sjuda några minuter och servera med ett gott bröd. Klart! Jag menar, det är faktiskt tillåtet att vara lat...



Apelsin- och rosmarinlax - länk
Det här är mitt favoritrecept av alla jag länkat till. Så galet gott! Men rosmarin är inte min favorit så jag byter ut den mot (torkad) timjan istället. Det blir lika gott med ris som potatismos till, och något annat som är gott till är fräst bladspenat/babyspenat med lite vitlök och eventuellt champinjoner. Mumsigt!

/Lina

2011-01-04 | 22:26:00

Före- och efterbilder från bukplastiken

Här kommer några före- och efterbilder!
De flesta av er har kanske sett dem i min andra blogg, men jag har inte lagt ut dem här såg jag. Jag ska ta nya bilder snart för det har snart gått två månader och det ska bli intressant att se om det är någon skillnad. Tog två bilder med mobilen vid jul (då det gått en månad) men jag får det inte att funka med att maila bilderna så jag får skita i dem så länge... Vissa dagar är jag sjukt svullen och lägger på mig några kilo, beroende på vad jag gör och andra dagar är jag inte särskilt svullen alls. Gördeln är jag dessutom av med sen i torsdags, skönt!

2011-01-04 | 20:30:44

Försenat grattis till bloggen!

Bloggen fyllde 3 år på nyårsafton!

Så det här får ses som ett försenat grattis, haha. Både jag & Anna lyckades glömma bort att bloggen fyllde år då men idag påminde Anna mig om det.

Jag är den sämsta bloggaren ever här, men jag ska försöka skärpa till mig lite!
Bl.a. planerar jag att skriva ett inlägg om hur det har gått för mig, det har ändå snart gått 2 år sedan min magsäcksoperation. Och givetvis skriva lite mer om min bukplastik, och kanske någon är intresserad av vad & hur jag äter? Sen tänkte jag hjälpa Anna lite i hennes fiskprojekt och dela med mig av diverse fiskrecept som jag gillar.

Har ni några andra förslag så kommentera gärna!

/Lina
2011-01-01 | 19:25:13

Fiskåret 2011

Jag brukar inte ge nyårslöften direkt, men jag utsåg i går 2011 till Fiskåret 2011 vilket innebär att jag under året ska äta 365 portioner fisk, en portion är lika med en måltid undantaget om jag äter buffé och äter flera olika former av fiskrätter om jag äter så pass mycket av varje rätt att det känns som att det kan räknas som en liten portion (ja jag skrev känns, det är ju ingen exakt vetenskap, det är ju jag som gör reglerna). jag hoppas att jag ska upptäcka fler fiskrätter och pröva andra sorter än jag brukar, jag får äta flera portioner under samma dag, helt hoppa över fisk de dagar jag vill, men senast nyårsafton 2011 måste jag äta sista fiskportionen.

Har någon läsare avgett något löfte?

Jag har redan ätit fisk till alla måltider idag för att få en bra start, totalt tre portioner : ) (inrymt i min propointsbudget)
2011-01-01 | 12:00:24

Bra första dag

igår höll jag mig inom mina 29 propoints och åt ändå gott, cashewkyckling med nudlar och wok, vi gjorde egen "glass" till efterätt med frysta bär och på kvällen spelades det wii. jag har till och med träningsvärk efter wii-et. Krde några boxningsmatcher, lite tennis, bowlade lite, övade på att träffa bollar i tennisen som en gubbe sköt över ett nät och avslutade med jogging tre rundor en kort, en "lång" och en runda runt hela wii-ön, sammanlaggt blev et 14 minuter jogging, är ju kanske inte så länge men bättre än noll minuter i allafall. När dottern somnat tittade vi på en film, "Bröllopsfotografen" som var bra men hade ett ganska dåligt slut tycker jag och vid 12 skålade vi i fina champangeglasen med cocacola.
Vi tog ett gemensamt VIKTigt beslut, att gå ner i vikt för att sedan hålla vikten, men har olika sätt att uppnå målet.

Anna använder sig av ViktVäktarnas program som bas.
Lina genomgick en GBP den 10/2 -09.



Båda har sedan bloggens start 1/1 -08 gjort en viktresa nedåt. Under sommaren -09 blev Anna gravid och fick pausa sin nedåtresa. Under graviditeten gick hon upp 21 kg och efter förlossningen i mars -10 är vikten återigen på väg neråt. Linas vikt tickade stadigt nedåt efter operationen. 11/9 -10 nådde hon sin målvikt, och fokus ligger nu på att hålla vikten. Den 24/11 -10 genomgick Lina en bukplastik.



Vi bloggar om viktens mot - och medgångar, om livet i stort, motion, mat & recept, tankar & känslor.

bloglovin
Start: 1/1 2008
Anna:
BMI:

Start: 1/1 2008
Lina: -72,6 kg (-74,1 kg)
BMI: 23.6 (23.1)