2008-11-29 | 20:48:52

Quornlasagne

Experimenterade lite i köket idag, mest för att vi var för lata för att gå till affären och det blev en lasange som blev riktigt lyckad. Om man delar den som 4 portioner innehåller varje portion 5 points och om man delar den som 3 portioner innehåller varje portion ca 7 points. Själv delade jag den som 3 portioner, men blev proppmätt efter en halv portion. jag bytte ut saker som stod på förpackningen mot sånt jag hade hemma, hade exempelvis ingen köttfärs, men Quornfärs osv. orginalreceptet står på finnerkit-förpackningen. uträknade p/Anna


1 st Knorrs fullkronslasagne dinnerkit
3 dl alpro soyamjölk light
6 dl vatten
300 g Quornfärs
valfria grönsaker ca 200 g, jag använde sallad, parika och lite wokgrönsaker
1 vitlöksklyfta
Lite fett till ungnsformsmörjning, jag tog ca 1 tsk olivolja.


bryn färsen i en gryta, ha i grönsakerna och vitlöken och bryn lite till. Häll i innehållet i dinnerkitets kryddpåse, soyamjölken och vatten, låt koka några minuter. Smörj en ungsform.
2008-11-29 | 20:32:53

Spanx

Förra året köpte karolina ett par spanx på internet, hon gick efter storlekskolumnen och allt, men kunde inte ha dem och sålde dem vidare till mig och jag kunde inte heller ha dem. idag när jag rensade ur min garderob (2 kassar fulla till myrorna är väl inte så illa rensat?), så hittade jag dem igen och tänkte att jag testar dem. Och kors i taket, jag kunde ha dem (!), de satt inte så skönt måste jag säga, men jag kunde ha dem, och jag tror att jag testade dem någon gång i sommras också, och fick dem inte ens över låren. Då blev man lite gladare. Nästa gång jag testar dem kanske de till och med sitter skönt, för nu får de stanna i min ödsliga garderob ett tag till. fast nu har jag fått lite ont i magen,  så de satt tight...men det spelar ingen roll för jag kunde ha dem!!!!
2008-11-28 | 16:01:58

Gröt och ägg

jag har börjat at äta ett kokt ägg till gröten på morgonen, blir 2 points extra, men det verkar vara klart värt det. jag läste någonstans att man skulle stå sig längre då, och det tycker jag vfaktiskt att man gör, mindre sug och jämnare blodsocker verkar det bli.

jag brukar variera min frukost, men oftast blir det gröt nu på vintern, havregrynsgröt som jag lagar i micron med hallon eller blåbär från frysen, kanel och 1 dl soyamjölk eller lättmjölk.

Ibland blir det välling (osötad) med lite russin och kanel i och nån smörgås till. och nån frukt eller grönsaker.

jag har svårt för att äta frukost på en gång, det går oftast några timmar innan jag äter om jag är hemma, men kaffe får jag ju på sängen varannan morgon och så ger jag det på sängen varannan, det är mysigt.
2008-11-28 | 15:54:39

Ljus och syn och promenad

Det blev en rejält svettig prommenad, jag fick hoppa direkt in i duschen när jag kom hem, så det var ju bra. Till att börja med var den rask, men på slutet var det inte så raskt, så jag är väl sådär halvnöjd, men det blev en promenad på ca 1 timme i allafall. Och linser fick jag med, så nu ser jag nån vecka till, och så bra jag ser nu!!! Det är otroligt...när jag gick hem gick jag bara och tittade och tittade :D Hoppas att jag ska bki lite piggare nu när ja faktiskt kan se och jag ska försöka komma ut lite i ljuset varje dag också. Har dessutom börjat ta nåt naturkostpreparat för pigghet, men tycker inte att det hjälper riktigt än. På söndag blir det gymmet igen...iiiiiih, jag längtar mina muskler vill spännas!
2008-11-28 | 09:54:28

Halvsyn

Nu har optikern öppnat, så nu ska jag kombinera nytta med nytta och samtidigt pricka av en sak på dagens "att göra lista" som idag består av 4 punkter:

*Gå en långpromenad på minst 1 timme
*Skriva minst 2 sidor text på uppsatsen
*Äta mina mål regelbundet inom mina points och känna mig behagligt mätt
*Städa badrummet

Så nu siktar jag in mig på punkt ett och ska samtidigt gå och hämta ut några linser de laggt undan åt mig för att jag inte ska bli helt blind i helgen. Som det är nu så hade jag tur och hittade en högerlins, så jag ser i allafall på ett öga, och det är tillräckligt för att sitta här och skriva något inlägg på bloggen, men jag orkar nog inte skriva två sidor på uppsatsen (+ läsa en massa för att få till de två sidorna) om jag inte får full syn.
2008-11-27 | 17:34:09

Utmaning: Äta med känslorna

Anna utmanade ju mig som ni kanske minns?

Så, vad är det som sätter igång suget och ätandet hos mig?
Jag är en typisk "känslomänniska" - så för mig behövs egentligen inte mycket för att att ett sug ska sätta igång. Sen är det ju upp till mig om jag väljer att tillåta att suget tar över eller om det är jag själv som tar över.

Jag äter när jag är ledsen, arg, besviken, upprörd eller glad över något. När jag är trött, uttråkad, har PMS och mens. Maten blir som en snuttefilt, den där trösten som jag behöver. Men jag blir ju inte särskilt gladare, mer än för stunden.
Ibland lyckas jag tackla mina känslor och mitt sug genom att tänka på annat, d.v.s. tänka bort "äta något"-tankarna. (Jag har ju genomgått KBT-terapi och lärt mig att vända på negativa tankar, väldigt användbart!)

Så främst försöker jag tänka bort tankarna och suget - det brukar funka bra de flesta gånger.
Andra gånger är det jävligare, och då tillåter jag mig själv att äta. Som exempelvis vid PMS - det är omöjligt att låta bli mat och sötsaker då. Och då blir det mer tillåtet, grejen är ju bara den att suget blir bara värre och värre och värre hela tiden... En del gånger brukar jag sysselsätta mig med något praktiskt - städar, viker tvätt, diskar m.m. Eller så gör jag av med pengar - klickar hem något från Ebay eller Tradera. Hellre något användbart än ätbart!
Många gånger har jag tänkt tanken att gå ut och ta en promenad när suget blir som värst - för att komma bort från allt ätbart, men än så länge har jag bara nått till tanken...

En dag så, kanske...
2008-11-27 | 15:43:00

Socker och adventsfika

idag på mötet talade vi om socker och om adventsfika. och det där med sockret är ju en grej som gått från farligt till ofarligt till farligt igen. jag minns under min första viktminskning runt 96 att man då till och med påstod att socker kunde man äta precis hur myckjet man ville, eftersom att det förbränndes och inte blev fett. numera vet man bättre. Så jag sockrade på (kommer du ihåg Lina, vi drack ju till och med druvsocker) och drog in på fettet och gick ner i vikt ändå.


Vi fick frågan vad som var farligast för vikten, sockret eller fettet. jag vet att det finns folk som vill hävda både det ena och det andra som farligare. Själv tror jag (och här höll konsulenten med) att man ska äta lagom av båda två. man ska inte äta överdrivet med fett eller med socker, högt blodsocker och tilltäppta blodkärl hjälper ingen.

Det finns även de som hävdar att man ska äta mycket fett och  väldigt lite kolhyderater och det kan funka för dem att gå ner i vikt också.

Själv tror jag inte att det finns någon metod som passar alla, vi är olika och huvudsaken är att vi trivs under viktminskningen så att vi fortsätter att vara motiverade.

Själv är jag ju en kolhyderatälskare, så att ta ifrån mig socker helt är som att säga att jag från och med nu skulle leva ett värdelöst liv. jag är inte beredd att släppa på allat socker. men jag arbetar aktivt för att minska min konsumtion av socker, och att byta till söta källor som är nyttigare.

exempelvis honung som innehåller lite mer nyttigheter än vanligt socker. Nu är  ju min man diabetiker också, så att det sockras inget extra på maten ändå direkt, men det finns ju alltid dolda sockerkällor som man falla i. Alltid. jag älsakr ketchup, och att ha på ketschup på maren är ju lite som att strö socker på den. Så jag har verkligen dragit ner min ketchupkonsumtion och använder ofta tomatpuré istället.

När det gäller adventsfikat...
Vi fick jobba i grupp och räkna ihop points för ett för oss vabligt adventsfika. Det blev 9 points, för glögg med tillbehör, 1 lussebulle (4 POINTS FÖR EN  KÖPT), och 2 pepparkakor.

Att tänka på i adventstider när det gäller fikat om man vill vara viktväktigare:
Julmust kostar 0 points om det är light, lättglögg är "billigare" än starkglögg, fullkornspepparkakorna kostar mer än vanliga eftersom att de är tyngre...och man kan ju ta en halv lussebulle om man vill. Russin är billigare pointsmässigt än mandlar, så man kan ju kanske välja det ena eller det andra till glöggen osv osv. och så ska man njuta när man väl fikar.
2008-11-27 | 15:25:38

viktväktarvägning 4 27/11 2008

Lina, dina hållna tummar hjälpte!!!!!


Viktväktarna:
start: 29/10 2008
Vägning nummer (from veckan efter start): 4
Viktminskning denna vecka (sen förra veckan): -0,4 kg
Viktminskning totalt sen viktväktarstart: 3,4 kg.
Viktminskning totalt sen bloggstart 1/1: 7,4 kg.
Nästa vägning: nästa veckas möte.

Kommentar: inte alls så illa, speciellt eftersom att jag trodde att jag gått upp...
2008-11-27 | 07:22:56

Ängslan

är ju nästa möte idag...och vägning... och här sitter jag illamående och nervös som att det gällde livet : ) men det är så tråkigt att aldrig gå ner något riktigt utan stå och gå upp och ner samma sju kilon som jag gått upp och ner hela året. Nåja, har jag gått upp nu så ska jag ha gått ner tills nästa vecka (!), och sen ska jag bli den som gått ner i december och över jul också, till allas och min egen förvåning.  Ska nog ge mig själv en halvdag ledigt, gå ner lagom tills alla affärer öppnar och köpa lite julklappar (och eventuellt skor) innan jag går hem igen. Hoppas att mina linser har kommit också, annars blir det en blind fredag och eventuell helg för mig, jag ser nästan ingenting utan. Nä nu ska jag äta frukost, gröt med hallon och 1 dl minimjölk blir det, som nästan alltid.
2008-11-26 | 23:09:12

Drömmar av silver, drömmar av tårta

jag som skulle göra så mycket, kände mig så trött vid 18-tiden att jag bara skulle vila en stund. 20.45 ungefär vaknade jag igen av att mannen ville höra om han skulle laga middag...

och så ljuvliga mina drömmar var, jag drömde att jag blev påtvingad flera kaburkar med kakor och en tårta av ett gammalt pensionärspar och det var så GOTT! men som tur var en dröm.

är fortfarande trött, så jag ska väl snart gå och lägga mig igen. fattar inte hur man kan vara så trött egentligen, jag var trött redan när jag vaknade och det blev aldrig bättre trots kaffe etc. jag är trött på att vara trött och ska be om hjälp på vårdcentralen igen, men det får nogh bli nästa år. jga kan inte ha det så här år ut och år in.
2008-11-26 | 20:17:50

Jag har fått en tid! Jag har fått en tid! Jag har fått en tid!

Iiiiiiiiihhhh.
Idag dök kallelsen till kirurgen upp! Nu är det dags för mitt "bedömningssamtal". Hjälp. Hjälp. Hjälp. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta samtidigt som jag inte kan göra något alls eftersom jag inte blivit godkänd ännu eller ens vet om jag blir det (jag har då aldrig hört/läst att han nekat någon).
Men ääääntligen är jag ännu ett steg på väg! Det känns så skönt!
Faktiskt gick jag och tänkte på mötet idag och sa för mig själv (inne i huvudet) "jag blir ju knappast kallad i november i alla fall" - och så dyker kallelsen upp. Hallelujah! Jag är så glad!

Den 22:a december ska jag dit - snacka om julklapp om jag blir godkänd! Jag kommer böla som en liten unge!

Aaah, ljuuuuuuuvligt!
2008-11-26 | 17:12:17

Veckans pralin och lite surr

Ååååååå jag är så chokladsugen.

så går det när man svävar ut för mycket andsra dagar, då får man börja om med att kämpa mot de värsta sugen, ni vet, de som minskar av efter hand när man vänjer av kroppen.

pratade med en kompis idag och har beslutat att införa "veckans pralin". vi har nämligen en finfin chokladaffär här i stan som säljer smarriga handgjorda lyxiga praliner. Så mitt mål blir att testa igenom sortimentet, en pralin i veckan, om jag kan passa in den i min pintsbudget såklart. och om jag pluggat duktigt! kanske kan jag få till någon slags bild av den också.

Imorgon får jag inte glömma att ta med min kupong som ger mig ett häfte om att "äta borta" när jag går till viktväktarna, jag hade tänkt att få det förra gången, men glömde naturligtvis kupongen hemma, och så gick det ju som det gick, jag gick fram som en kalv på grönbete bland bullar och kakor...

jag måste bara berätta  att vifick världens finaste brickbord av mamma när vi var där, hon tyckte att det passade bättre i vår lägenhet. det är nog jättegammalt tror jag och gjort i mässing eller koppar eller nåt sånt blankt, mamma har fått det av brorsan som tänkte slänga det, och jag tror att han i sin tur fått det av någon kompis eller så. Det är så i vår släkt, alla saker går ett varv innan de eventuellt slängs, nästan allt man ska kassera kan placeras hemma hos någon annan. Ta bara det här med det svarta soffbordet. jag minns inte vem som hade det från början, men jag har kunnat spåra det så att det fanns hos mormor och morfar, hos min moster, hemma hos mamma och mig och hos brorsan under olika tidsperioder, innan det vandrade vidare. En rolig grej med det där är att en kompis på något konstigt sätt kände igen den soffa hon låg och hånglade i hemma hos sin pojkvän. förklaingen kom en dag när soffan av någon konstig anledning togs upp och det visade sig vara min gamla soffa från mitt flickrum, som våran katt kissat ner så att vi inte ville ha den kvar. den rengjordes så got man kunde och hamnade på vinden i väntan på sitt öde, som tydligen utgjordes av att min bror hade en kompis som fick den och kompisen blev sen ihop med min kompis.

nu bjöd jag er på lite surr såhär på onsdagen. nu ska jag ringa min man och höra efter om han är påväg hem från jobbet än.

2008-11-26 | 13:01:22

avbilda maten

jag och min man har vanan att ta kort på allt vi äter när vi är på sememster, så våra semesterbilder består mycket av matbilder och detaljer på hus som vi tycker är fina.

Jag kom just ihåg att jag, i Bims blogg som jag brukar läsa, hittade tipset att man går ner mer om man tar kort på maten man äter än om man skriver ner vad man ätit. Det kanske skulle vara något? för mig i såfalla i kombination med att skriva ner. i så fall börjar jag med det nästa år. Eller vad tycker ni, är det totalt ointressant för er att se och onödigt jobb för mig?

exempel på hur det kan se ut finns på bims blogg också: exempel
2008-11-26 | 10:37:09

Börja om/fortsätta

hur ser ni på det där med att gå den nyttiga vägen och sen spåra ur och sen gå den nyttiga vägen igen?

Kallar ni det att ni "börjar om" (snedsteget avbryter det ni håller på med) eller  att ni "fortsätter" (snedsteget ingår och gör att ni går en kringelkrok och sen fortsätter ni på den utstakade vägen)?
är olika benämningar olika attityder+ och ger olika attityder olika resultat?

Något att bita i, garanterat kalorifritt.
2008-11-26 | 10:33:59

back on track

Igår var det ingen bra dag matmässigt, man kan säga att jag fortsatte på helgens ovanor, men tog det hela snäppet högre.

men idag är det en annan dag och den har gått bra hitills! jag gruvar mig för vägningen imorgon och har god lust att slita fram mitt "skönt att slippa vågen"-kort, men tycker på samma sätt att jag gott kan få se hur de senaste dagarnas utsvävningar har påverkat mig och kroppen, och att jag slösar 120 kr/vecka om jag inte håller programmet, för ju fler snesteg desto längre tid kommer det att ta och desto mer kopstar det ju. kan kanske vara intressant för er läsare att se sambandet också.

men som sagt idag är jag back on track och ska nog unna mig en ny dagcreme istället för onyttigheter. jag har fått fruktansvärt torr hy nu när vintern gjort sitt antåg. torr hy och torrt hår och trött hjärna. Skulle behöva en sån där ljusterapilampa, skulle sitta fint det.
2008-11-24 | 17:43:34

En riktig sån där äventyrsdag...helg

Har precis kommit hem en hel dag försent. har varit ett riktigt äventyr. Festen i Lördags var jätterolig, givetvis var jag pimp, med skägg och allt (mitt eget hår och ögonfranslim), det kom jättemycket folk, folk var glada och jag tror att alla där hade rejält roligt. Min man var på konset på annat håll, så klockan had ehunnit bli över tre när vi kom till vårt hotell.

I söndags besökte vi våra pappors gravar och sen var vi hemma hos mamma på middag. det var gott och roligt och mamma blev överförtjust i en paketkalender jag och min man gjort till henne, den innehåller allt möjligt. Brorsan och hans son var också där. Vid 23-tiden kom vi tillbaka hem igen bara för att upptäcka att påsen med nycklar och annat viktigt hade blivit kvar hos mamma, så det vara bara att vända igen. Var väl tillbaka hos mamma strax efter 1 på natten och sen började snökaoset, så vi sov kvar där. Och nu är man hemma, maken har åkt för att hjälpa en jobbarkompis att bära möbler och sen ska han till jobbet. På vägen hem så passade vi på att lämna en paketkalender till hans farmot också, och äta lunch.

Så det har varit en rolig och trött och underlig helg + måndag.

När det gäller maten så har det gått käpprätt åt skogen, dett atrots att det på festen serverades underbara snittar med lightost och sånt. Det blev lite mer Jack Daniels än väntat, och massor mera fika än väntat på alla andra ställen...typ.

Så jag får väl skämmas på viktväktarna på onsdag för efter den här helgen kan inte vågen peka något annat än uppåt. IGEN. Suck. Trodde att jag skulle ha koll på läget. men föll i unna-mig-fällan, i trösta-mig fällan och lugna-migfällan (det var igår när vi blivit utelåsta och insåg att man inte alls skulle få gå och lägga sig fastän man var dödstrött och vi skulle ta en kaffe för att pigga upp oss bland annat), i "jag blir ju bjuden och vill inte tacka nej för då blir bjudaren ledsen-fällan (det var idag) och självklart klassikern "Nu är allt ändå förstört"-fällan. Och jag visste exakt när jag trampade på minorna på detta minfält. och jag gjorde det med en glad min och nu kommer samvetet. men det är bara att dra sig själv raka vägen till "Skärp-dig-bomben", ta sig i kragen, kamma sig och ta tag i sitt liv och lära av läxan. PLANERING (och ingen alkohol för då lyssnar man inte på sig själv) och att säga ifrån om fika och återigen VAKTA SIG! och inte glömma nycklarna.


Kuriosa. vi glömde min handväska hos farmorn också, så vi fick vända och åka tillbaka IGEN. Nu ska jag ta itu med uppackning och lite sånt, annars lär det bli stående alldeles för länge.

ska bka in några gymbesök med T i veckan och komma igång med det igen.
2008-11-22 | 13:20:44

Pimps and hoes; här kommer jag

Nu börjar det dra ihop sig till att sticka iväg. Ska ju som bekant på Pimps and hoes-fest idag. Jag hoppas att jag ska fixa det där med att äta och dricka på ett bra sätt. har sparat points i allafall. Men jag ska på middag hemma hos mamma imorgon också, så  det kan hända att jag under helgen övertrakasserar pointskontot i allafall. Det dumm amed att viktväktarveckan för mig börjar på en torsdag är att jag bara kan spara 8 points till helgen, hade den börjat på en måndag istället hade man kunnat spara 20 points. Å andra sidan så åt jag bra de andra dagarna i veckan ocskå, så om man hade fått föra över dem till nu vecka hade jag haft mer än 8 points. Skit samma, jag ska göra mitt bästa, men jag tänker ha kul också, hela kvällen ska inte försvinna i oroligt räknande. jag har planerat lite i förväg, det jag kunnat och resten får jag vä gå på sunt förnuft.

Är lite nervös också, känner ju bara en person på festen + att det kommer folk jag träfat någon enstaka gång kanske, men det ska bli kul att träffa lite nya människor också förstås.

nervös är också en känsla som kan leda till att jag överäter, så det blir väl kvällens utmaning, att intye äta av nervositet. inte dricka av nervositet heller, men det brukar inte vara något problem.
2008-11-21 | 17:07:42

hantera sug utan mat

konstaterade i mit förra inlägg att mat får tjäna som:

Sysselsättning Lugnande Tröst  och Belöning/Firande.

Nu vill jag fundera över vad man kan göra istälelt för att slentrianmässigt ta till maten för dessa ändamål.

Sysselsättning
Att äta när man har tråkigt kan fylla två funktioner som jag ser det. det ger en något att göra och det ger en något som gör tråkigheten till en mer gyllene tid, i allafall för stunden. jag beskrev i inlägget innan hur mina händer i hemlighet samarbetade med min mun i dessa lägen. och har kommit fram till att man måste göra något som känns roligt (för att få den gyllene känslan) och som uppehåller mun och/eller händer. vad denna sysselsättning skulle kunna vara är ju upp till var och en. Själv kan jag tänka mig att handarbeta eller pyssla, skriva, rita för att händerna ska få sitt. Sjunga för att munnen ska ha något att göra (svårt att sjunga med mat i munnen vet den som någon gång lurats att vissla med munnen full av kex).Tränar man så är ju risken inte så stor att man samtidigt äter en chokladkaka men endorfinerna kommer igång och belönar en och får en att må bra. kort sagt något som är roligt men som också hindrar en från att samtidigt äta, jag älskar att läsa elelr titta på film, men det är superlätt att äta under tiden.

Lugnande
Är man stressad så kanske man behöver en paus från det man håller på med. men det är inte alltid realistiskt att det ska fungera, blir jag stressad på jobbet kan jag inte bara gå ifrån . Men kanske kan man jobba på att ta reda på varför man blir stressad och försöka minska stressen i det stora hela. Händer en grej som stressar upp mig är det inte så farligt, jag jobbar nästan bäst under press. <men därimot är jag väldigt stressad i mig själv, jag har en menatl stress som jag ständigt och jämt känner av. Ni vet hur det känns när man inte kan sova, man sover nästan, men det är mer som en halvslummer. ungefär så är det med mig jämt. jag kanske ser ut som att jag är lugn och avkopplad utanpå, men inuti bara brusar det av tankar på allt jag måste göra och vara och tycka och hinna och allt jag inte gjorde. Den sortens stress kan driva en männsiak både till vansinne och till kylskåpet. vad kan man göra åt det då? Tips man snappat upp omring sig verkar ju vara att lyssna på avslappningsband, meditera, träna, få massage osv. Fast det är inte så lätt att ta sig för sånt när man är stressad, för man hinner ju inte, fastän man hinner.

Tröst
Det är inte roligt att vara ledsen, eller upprörd eller arg. man vill vara glad. jag blir glad av glass. och ledsen av att gå upp i vikt. Och glad av glass. och ledsen... istället för att ta till mat som tröst skulle man kunna: Ringa någon och prata om varför man är ledsen/arg, titta på en rolig film eller läsa en rolig bok, sova en stund, umgås med någon man tycker om...

Belöning/firande
Vill man ens ta bort mat som firande? Själv har jag väldigt svårt att föreställa mig ett födelsedagskalas utan något att äta. kanske kan man lösa detta genom att antingen inte fira allt så ofta, eller att fira med nyttigare mat eller träna och förbereda sig inför ett firande man vet ska komma så att man kan äta det man vill utan att bry sig.
När det gäller belöning kan man belöna sig med något annat än mat. Själv tänker jag köpa en jättefin prydnadshund jag sett i en affär när jag gått ner 5 kg (från viktväktarbörjan) och hållit nedgången minst två veckor. Om hunden finns kvar, de verkar bara ha en i affären....


och att äta något nyttigare än choklad eller chips när suget kommer om inget annat hjälper elle rom mman inte har möjlighet att sätta sig och sticka, kan väl det också vara en bra lösning. Det är inte alltid det hjälper (vad är väl morötter jämfört med en chokladask?

Och att på regelbunden basis faktiskt äta lite onyttigheter kontrollerat, då kanske man inte saknar det lika mycket, hjärnan kanske inte skriker chips lika mycket om man åt chips igår...tillexempel.

2008-11-21 | 16:34:46

Känslosug

"Det som sätter igång suget hos mig främst är nog uttråkning. Jag äter när jag inte har något att göra. Eller så är det när jag tycker jag är "värd" det. Om jag har mens, jobbat mycket osv." Skriver Emma som har åtagit sig min utmaning igår.


Och det  känner man väl igen sig i? I alla fall jag helt klart. Andra känslor som får mig att äta dök också upp under diskussionerna på viktväktarmötet igår: Ilska, Stress, trötthet, att man är ledsen, att man är glad...rastlöshet. Oro hör också till mina sugtriggers.


Ska man analysera det jag just skrivit (och det ska man eftersom jag är en analyserande typ) så kan man kanske bryta ner det till fyra olika användningsområden av mat:


Sysselsättning vid uttråkning, rastlöshet, oro. Ätandet ger en något att ägna sig åt. Och det piffar upp en grå torsdag.


Lugnande vid Ilska, stress, oro. Ätandet ger en något trevligt att göra.


Tröst vid Ilska och när man är ledsen eller när man har det allmänt jobbigt.


Belöning/Firande när man är glad och är värd något extra. Något gott sätter guldkant till vardag och till fest.


Själv har jag fallit i alla ovan uppräknade fällor. Det skäms jag inte för det känns mänskligt, men inte hälsosamt att i varje känslostund ta till mat som någon slags lösning/botemedel.


Min hjärna och kropp fungerar på två sätt när det gäller sug i samband med känslor,


Antingen så paktar mina händer och min mun ihop sig, lämnar hjärnan utanför, och det är först när en hand sträckt sig mot en skål, grabbat något, stoppat det i munnen och munnen har tuggat och svalt, som hjärnan märker av en blodsockerstigning, vaknar till ur sina tankar och utbrister "nej, nu blev det sådär igen". I denna situation kan hjärnan sen själv haka på och utbrista "Det är lika bra att äta upp hela skålen, den här dagen är ju ändå förstörd, jag får börja om imorgon."


 Eller så leder hjärnan en medveten kampanj där varje känsla registreras och varje problem registreras och lösningen på problemet är att det finns en påse chips i skafferiet. Hjärnan har en telepatisk dialog med chipspåsen som frestar hjärnan som ormen i paradiset. Hjärnan manipulerar med sig resten av kroppen och alla delar av kroppen tycker att hjärnan och chipspåsen har rätt, tills efter det att chipspåsen är uppäten och känslan eller problemet kvarstår. Men det är glömt tills nästa gång. Ett exempel på hjärnans dialog med sig själv kan i detta senario vara "När man har mens måste man väl få unna sig något gott", "det är så synd om mig som måste skriva på min uppsats. Då MÅSTE man väl i alla fall få UNNA sig något". "Nu när jag varit så duktig och städat måste jag väl i alla fall få unna mig något gott". "jag är inne i en period då jag är sååå trött. Då måste man väl i alla fall få unna sig något gott för att pigga upp sig", "jag är så stressad och hinner verkligen inte laga mat, då måste jag väl få ta en hamburgare med strips"  osv osv i all oändlighet.


Och när något roligt händer. Då förvandlas Hjärnan till Carl-Jan Grankvist och vill genast slita fram en flaska champange (eller i alalfall en trevlig tårta, lite glass, en god chokladbit, varför inte lite äppelkaka...)

jag stannar lite här. det blev ett långt inlägg. jag återkomemr med ett inlägg med förslag på hur man ska tackla dessa känslor.

2008-11-21 | 16:03:11

Blä blä blä

Allt jag skrivit  nyss försvann just.... suck... ska försöka börja på ny kula. hade skrivit ett långt tänkvärt inlägg. Så kan det gå ibland.

2008-11-20 | 14:38:52

Stjärnor och procent

Vill bara berätta hur jag tänker när det gäller just viktminskningsmålen. jag gör ju det med olika mellanrum, där jag fokuserar på olika saker. jag tar tillbaka och gör om mål etc. men det kvarstår vissa saker: jag vet hur jag vill känna mig. jag vet vad jag vill väga. och jag vet nu att mitt viktigaste mål är att kunna hålla vikten för livet när jag gått ner.

Just nu jobbar jag med olika delmål:

* Att plocka de stjärnor man får när man gått ner 3 kg. och att det bara ska vara "nya" stjärnor, inte att jag ska kunna pendla 3 kg upp och ner och få stjärnor, utan att varje ny stjärna ska vara för 3 nya kilon, om ni fattar vad jag menar.

*Att ha gått ner 10% av den vikt jag hade när jag började viktväktarna. Det var konsulenten som satte detta delmål och hon sa att det gav stora hälsovinster. jag har redan gått ner 10% av vad jag vägde när jag var som tyngst, men har en del kvar tills det har gått 10% av vad jag vägde i början av detta år. För att kunna skriva när jag har nått mitt 10% mål måste jag ju då outa vad jag väger, och det blir en tmaning i sig. Vi får se om jag klarar av det, det finns nästan ingen mer än jag som vet vad jag väger. Min man vet. Lina vet. Viktväktarkonsulenten vet. När det gått 10% kanske ni vet också.2008-11-20 | 14:06:54

Äta med känslorna

Det ämne vi disskuterade idag på lektionen var hur man äter med känslorna. jag tycker att det är ett jätteviktigt ämne, eftersom att jag är en typisk känsloätare. jag är sugen oftare än jag är hungrig. men frågan är ju vad som föranleder sugen och vad jag kan göra när suget väl kommer. Vi fick en läxa tills nästa vecka av vår konsulent och det var att skriva ner när vi äter:

När man åt
var man åt
Med vem eller ensam
Hur mycket åt man
varför åt man?
Hur man mådde innan
Hur man mådde efter

och på så sätt kunn analysera när vi äter med känslorna och när vi äter med hungern.

vi talade också  vilka känslor som får oss att äta och om vad man kan göra istället, och att man ska förbereda sysselsättningar eller bättre ätalternativ att ta till när känslosuget kommer.

Jag tänker fundera tills imorgon på det här, och så återkommer jag då med ett blogginlägg om vilka känslor som sätter igång sugen hos mig och hur jag planerar att tackla dem. under tiden har jag en UTMANING till Lina och er bloggläsare.

UTMANING till Lina och bloggläsarna
Fundera över vilka känslor som triggar dig att läsa, tipsa om hur du tror att man på ett bra sätt kan tackla detta sug. Hur brukar du göra? vad har du för idéer om vad man kan göra även om du inte brukar göra det själv). kommentera det här inlägget med vad ni har kommit fram till, Lina kan ju skriva ett eget blogginlägg om det om hon vill. Sen kan man sammanställa era tips med vad jag och Lina kommit fram till, så har man en lista på aktiviteter som man kan ägna sig åt sitället för att medicinera känslorna med mat. ni är välkommna att kommenter akring fenomentet känsloätning också, även om ni inte har några speciella tips.
2008-11-20 | 13:44:25

Viktväktarvägning 3 20/11 2008

Viktväktarna:
start: 29/10 2008
Vägning nummer (from veckan efter start): 3
Viktminskning denna vecka (sen förra veckan): Ingen. Istället blev det en viktökning. +0,5 kg.
Viktminskning totalt sen viktväktarstart: 3,0 kg.
Viktminskning totalt sen bloggstart 1/1: 7,0 kg.
Nästa vägning: nästa veckas möte.

kommentar: Det blev som jag fasade för. jag hade gått upp. Så det var ju tur att jag njöt så mycket av min "seger" förra veckan för det fanns inget skäl att jubla den här veckan direkt. lätt fånget, lätt förgånget. Positivt dock att jag inte had egått upp mer, jag ligger fortfarande inom gränsen för att med gott samvete kunna tycka att min klisterguldstjärna fortfarande "gäller" och att jag arbetar mot nästa mål, att få nästa stjärna. det är ju inte så att de tar av en stjärnorna, men ni vet, i mitt eget psyke så vill jag att de ska gälla för att kunna arbeta mot nästa delmål. Det var en väldigt intressant lektion idag, så pass intressant att jag tänker ta upp den i ett separat blogginlägg. kanske borde jag göra då varje vecka, ta upp det ämne mötet handlat om, det kanske får mig att verkligen fundera över det som sagts, och så kan ni kloka som läser komma med era kommentarer.
2008-11-19 | 23:47:24

vägning imorgon

... och jag har börjat PMS-svälla eller nåt, annars kom min kropp på att det nog är läge att göra lite extra fett såhär dagen före vägning. Ni kanske minns inläget om byxorna som inte satt lika bra helt plötsligt?

jag kommer att gå dit, men hyser inga förhoppningar just.

Förra veckan låg vikten på -3.6 sen viktväktarstarten. Jag hoppas baraq för allt i världen att jag inte gått UPP. Då blir jag ledsen.

Ska gå lite på stan sen tänkte jag, har lite att inhandla inför lördag. men jag vet inte hur det blir med lunch då, vill inte äta strax innan vägningen som sker vid 12, men det är ju urtråkigt att äta själv någonstans på stan, och dessutom försöka hitta något hyfsat lågpointsalternativ. jaja, jag kommer nog på något. Annars får jag ta med något mellanmål, sen handla snabbt och gå hem igen. Hade det inte varit så kallt hade man ju kunnat tagit med sig matsäck och ätit ute, men nu lockar det inte att stå och frysa med en smörgås i handen i parken.

Nä nu ska jag gå och lägga mig. är jättetrött. Godnatt.
2008-11-19 | 18:07:57

Bakad potatis med kycklingröra

Gjorde en så god röra till bakad potatis idag, så jag måste lägga in receptet. Tog lite av det som råkade finnas hemma. ja jag är en sån som råkar ha wasabi hemma./Anna

1 port

3 msk fraiche (jag använde viktväktarnas med 2% fett)
en lagom stor Kycklingfilét i bitar
1 msk tomatpuré
en liten klick wasabi
en skvätt äppelcidervinäger
peppar efter behag

skär kycklingfilén i bitar och stek i teflonpanna utan fett. när filén nästan är färdig, skvätt över lite äppelcidervinäger. Blanda kycklingen med resten av ingridienserna till en röra, peppra lite. Servera tillsammans med en bakad potatis.
2008-11-19 | 14:54:19

Sväller

Hur fasiken kan ett par byxor som för en timme sen satt skönt nu kännas jättetrånga? jag hade till och med tänkt blogga om hur bra de satt, eftersom att de var lite väl tighta när jag köpte dem förra veckan (?) (jag kunde nätt och jämnt knäppa dem och dra upp dragkedjan. Nu sitter de tight igen. Kroppens vägar äro outgrundliga!
2008-11-19 | 09:08:33

"Nykter" tjockolist

jag märker med mig själv att jag redan från början av detta år, och mer och mer nu på sistone börjat se det här viktminskningsprojektet som något annat än ett projekt. Det finns ett mål. men själva viktminskningsmålet, minus så och så många kilon/storlekar/cm har mer och mer förvandlats till ett delmål. Det verkliga målet är att kunna hålla vikten, och framförallt behålla en sund livstil resten av livet. precis som en nykter alkoholist kommer jag alltid att få vakta på mig för att inte trilla tillbaka. Människor som blivit nyktra berättar ofta att nu har jag varit nykter i så och så många dagar... jag kommer att få säga nästan samma sak om vikten, men processen är lite annorlunda eftersom jag måste gå ner först, sen kan jag säga att jag har hållit vikten så och så länge. Aven om jag blir smal kommer jag ALLTID att vara tjock inuti. jag kommer aldrig att kunna hantera mitt ätande på samma obekymmrade naturliga sätt som en person som aldrig har haft problem med det, utan jag kommer varje dag att få bestämma mig på nytt. Hålla kontollen. Tänka på det. Anledningen till att jag jojjat upp och ner är ju att jag tillsut inte orkat längre och släppt efter. slutat vakta mig. om det råkar hända någon gång då och då är det ju inte så farligt, en gång är ingen gång, men två gånger är en vana. jag vet att jag kommer att trilla och hitta mig själv med händerna i gottepåsen. men jag måste då vara tillräckligt vaken för att snabbt som fan resa på mig och skärpa mig. Så tror jag att det måste vara. Så fram tills målvikt handlar det om att nöta in nya vanor. Den verkliga utmningen blir att låta vanorna bli en självklar livsstil och bara vanor.

Viktväktarna har ett hålla-viktenprogram som man genomgår när man kommit i mål. Det ser jag fram emot att få hjälp med.
2008-11-19 | 08:52:34

Kaffetjänst

Igår var det en dålig dag när det gällde maten. jag åt bra och överskred inte pointsmängden, men det jag lagade både till lunch och middag blev misslyckat. inte så äckligt så att man inte kunde äta det, men absolut inte värt sitt antal i points och inget man stornjöt av. Jag hoppas att denna dagen blir bättre.

jag känner mig tjockare igen, så jag är orolig över att jag har gått upp. Samtidigt sitter en kjol som satt dåligt för några veckor sen jättebra nu. Så jag vet varken ut eller in om jag gått upp, stått still eller gått ner. är spännande och nervöst inför nästa vägning som sker alltför snart. men jag kan verkligen erkänna att det är en sporre att gå bort och väga sig organiserat, veta att någon annan ska se.

Att det gick så bra förra veckan har blivit lite jobbigt den här veckan, för jag är rädd för att det ska ha varit något tillfälligt, och att jag gått upp till min riktiga vikt den här gången....eller något. Nojjor helt enekelt.


Vi har denna vecka börjat med en ny sak här hemma. vi turas om att ha "kaffetjänst" på morgonen, det har blivit för många försovningar på sistone med jättestress som följd. Så nu ställer vi kl på 6, och varannan dag går jag upp och gör kaffe och varannan dag min man. Under tiden får den andra ligga kvar och gona sig tills tjänstgörande kaffebryggare dyker upp med muggarna. och så dricker vi vårt morgonkaffe på sängkanten, pratar lite och tittar lite på tv. sen går man upp och börjar sin dag. Jättebra knep föär oss som behöver luras, mutas eller hotas ur sängen på morgonen.

Ser fram emot festen på lördag jättemycket. ska bli kul att träffa lite nya människor... och att temat är Pimps and Hoes gör det nog inte tråkigare heller. talade med en av arrangörerna senast igår och det berättades om att de satt upp en strippstång i vardagsrummet...:D Håller som bäst på att fixa med de kläder jag ska ha på mig. Vill inte avslöja något här då jag vet att nämnda strippstångsägare läser bloggen, men det är en mycket vacker och smakfull ensemble jag tänker bära...eller kanske inte ; ) är ju lite roligare när man inte vet exakt hur de andra kommer att se ut innan. fast jag vet hur hennes karl kommer att se ut, det har jag nämligen drömt, och när jag berättade det för henne och beskrev hur han såg ut i drömmen visade det sig att det var precis så han skulle se ut. Läskigt va?
2008-11-18 | 18:44:45

nya glas

Nu har jag beställt glasögon och nya linser, ska bli riktigt skönt att få rätt styrka, hade fått sämre syn precis som jag redan visste. Det kändes konstigt att pröva glasögon, nästan som jag klädde ut mig. Men jag lyckades hitta två par bågar till sist (två till priset för et par underbart).
2008-11-18 | 13:34:57

Glasögonorm

Snart ska jag sticka iväg ner på stan och gå till en optiker för första gången sen... ja när kan det ha varit...2004????
Där ska jag göra en linsundersökning och skafa nya glasögon också. Sen mina glasögon gick sönder för andra gången (gick av mitt itu första gången, lagade dem för 500 kr vilket var mer än bågen kostade när jag köpte dem) så gav jag upp och började ha linser på heltid. Inte så bra för ögonen säkert och inte för plånboken heller, eftersom att jag använder endagslinser. Vill kunna ha glasögon hemma och linser ute, på jobb, när jag tränar... kunna sätta på mig glasögonen på morgonen och se direkt, inte bara fumla halvblind in i badrummet. Kunna titta på tv om jag upptäcker att det är något jag vill se när jag redan tagit av mig linserna och är på väg att gå och lägga mig. Men jag hatar verkligen att ha glasögon annars, har alltid kännt mig instängd bakom glasögon, vilket gjorde att jag fick linser när jag var 16 av mamma, eftersom jag inte använde mina glasögon, hade hellre boken i ansiktet när jag läste i skolan. vet att jag fått sämre syn, har fått svårt att läsa skyltar och har ofta ont i huvudet och blir så trött när jag pluggar. Men nu har jag fått ändan ur vagnen och bokat tid, så idag ska jag dit, bli åtskilliga tusenlappar fattigare och få mycket bättre livskvalitet. Det värsta (förutom att betala) är att välja hur de ska se ut, jag är allergisk mot mig själv i glasögon som syns mycket, vill ha såna som knappt märks, tycker att jag ser ut som när jag var 8 år annars (hade stora rosa glasögon, testade dem hemma hos mamma en dag och de var till och med stor apå mig nu som vuxen), men folk verkar tycka att jag passar i mer "synliga" bågar. men det går bara inte. håll tummarna för att jag hittar några att trivas i, även om jag mest tänker ha dem hemma så vill jag ju kunna visa mig utanför dörren också med bibehållen självkänsla.

Nästa grej jag behöver göra är att boka tid hos tandläkaren, har inte varit där sen jag gick ut gymnasiet...2001. och så har jag sparat på mig en hel del olika krämpor jag skulle behöva ta upp med en läkare...ska beställa tid för det också...de komemr att tro att jag är hypokondriker eller nåt, men jag går ju så sällan jag kan till doktorn, och då bara akut, så det blir en del saker som aldrig tagits upp.

jag måste börja tänka mer på min hälsa. min ambition är ju att leva tills jag blir 125 år, och då måste man ju ta hand om sig. 99 år kvar tills jag sitter där med facit och har lyckats! min man har jag tvingat till att lova att han i så fall ska leva tills han är 130 år. han är 4 år äldre än mig, men att lämna in vid 129 känns ju löjligt, så han får överleva mig med ett år.
2008-11-18 | 00:00:23

middags-bikt

Nyss hemkommen från en underbar stekmiddag hos makens farmor. Blev efterätt också, kladdkaka med grädde, och sen lite potatisskruvar och några chokladpraliner. jag har gnetat och sparat points här sen i Torsdags för att "ha råd" och jag tror att jag klarade mig. Hoppas det i allafall. När det gäller stek, potatis och grönsaker är det ju lätt att räkna ut. Såsen vet jag inte, men jag tog inte så mycket, steken hade värmts upp i den så den gick inte helt att skippa. kladdkaka hittade jag ingen pointsmängd för, så jag tog för chokladtårta i stället  11,5 points. och så gick det bra att räkna ut för resten, och då ska jag enligt mina beräkningar hamnat inom mitt tillåtna pointsantal. har dessutom varit hundvakt idag, 5-6 hundpromenader mer än ,min vanliga ickeexisterande vardfagsmotion borde väl ge något?  hursomhelöst så njöt jag av middag och efterätt och sällskap i fulla drag och tycker att jag behärskade det här med måtta väldigt bra! Det som oroar mig är att det blir en stekmiddag till på söndag hos min mor+ fest på lördag och hotellfrukost på söndag. ny viktväktar-vecka startar på Torsdag, så jag hinner inte spara så mycket heller. men jag får göra mitt bästa. jag gör ju det här för livet och inte för stunden och då måste man ju kunna leva normalt.

Bjuder även på en låt från den skiva vi njöt av på till kvällsfikat:
2008-11-15 | 13:53:52

Gott för huden?

letade lite efter vitaminer som är bra för huden och fick fram att dessa ska vara de viktigaste: A-vitamin, B5-vitamin, C-vitamin, E-vitamin och Karotin.
Källa: http://www.ortblomman.com/arkiv/vitamin.html . dessa vitaminer får jag i allafall i mig de flesta genom mina kostillskott.

Det mesta man hittar om kost och hud handlar dock om huden i ansiktet, men kanske hjälper kostråden även den övriga huden?

Kostråd för huden

Hittade en sida med någon metod för huduppstramning utan kirurgi, kollade inte hur mycket det kostade, men det är säkert jättedyrt. helst vill man ju inte komma dit utan kunna sköta huden på bästa sätt redan nu.

kräm som ska göra huden mer elastisk är det bra elelr bara humbug? verkar ju finnas fler än de i exemplet som påstår sig kunna det.
2008-11-15 | 13:23:17

Slapp lös hud

Jag tror att de flesta som går ner i vikt funderar övwer hur man ska göra om man vill motverka lös hud efteråt. De gånger jag har gått ner i vikt så har jag nog inte märkt så mycket av problemet ändå, mer än på magen. min mage har aldrig varit platt. inte ens när jag var som smalast. Som 14-15 åring efter att jag gått ner 33 kg fattade jag inte varför min mage inte blivit platt, tyckte att jag fortfarande var tjock och försökte gå ner mer för att få plattare mage. men den blev aldrig platt eftersom att den lilla valken som fanns troligtvis bestod mest av lös hud. men det visste inte jag. Hade jag fått veta det kanske det hade besparat mig en massa tankeverksamhet och oro, elelr så hade jag kanske blivit förtvivlad? jag vet inte. Vad jag vet är att jag aldrig kommer att få en platt mage. Det bekymmrar mig inte längre. Men jag är äldre nu, inte mycket äldre men kanske har min huds förmåga att dra sig tillbaka blivit sämre nu, mer än 10 år senare och några kraftiga svängningar i vikten? efter tonåren gick jag upp och ner 26 kg (märkte väl inte av så mycket hudproblem då heller som jag minns det, försöker tänka efter och det kanske var något mer slappt än den första gången, tror att armar och lår fick sig en släppa) och efter det gick jag upp. Mycket mycket mer. Jag var för några år sedan 18 kg tyngre än när jag varit som tyngst förut.

De extra 18 kilona + alla andra extrakilonjag vill gå ner+ att jag är äldre nu+ allt jojjande = Lösare hud den här gången?

16 av de 18 kilona har jag gått ner långsamt, varav den viktminskning jag åstakommit det här året är en del av det. Resten av de kilona + alla andra kilon hoppas jag att kunna ta i lagom takt, inte för långsamt, men inte heller för fort, 0,5-1 kg i veckan är min förhoppning. Men jag skulle ändå vilja förebygga

Jag har försökt att surfa mig till kunskap om hur man ska förebygga den lösa huden. det har inte gett mycket. En del menar att det inte går att göra någonting annat än att operera. Andra litar till  krämer. på någon sida så står det att man får vänta och se, att det tar upp till 1,5 år av stabil vikt innan man vet hur mycket huden kommer att dra ihop sig. Det är svårt att googla fram "pålitliga" källor, de fakta jag hittat kommer från plastikirurger eller olika forum där människor tipsat varandra.

Ni som har gått ner, hur har ni gjort? Börjat spara pengar till en operation? Kastar man pengarna i sjön om man försöker med en kräm? Ska jag gå ner och sen tålmodigt vänta 1,5 år och sen då? Hjälp mig med en plan, gott folk!
2008-11-15 | 00:25:44

inspiration

Surfade runt lite ikväll och hittade en väldigt inspirerande blogg med mycket bilder, vilket ju kan vara spännande att se. kanske skulle man själv plocka fram kameran och föreviga sig i olika vikter, har slängt massor av kort på hur jag såg ut förut som tjock och har inte så många av mig som smal heller, så det kan kanske vara spännande att dokumentera sig själv och se med egna ögon hur man krymper. I allafall adressen till den spännande bloggen: http://tungviktaren.blogspot.com/
2008-11-14 | 15:52:36

upp och hoppa

Alla där framför era datorer, jag utmanar er att ta en liten danspaus och bjuder här på en musikvideo som i allfall lockar mig upp ur stolen...
2008-11-13 | 13:52:55

Viktväktarvägning 2 13/11 2008

Viktväktarna:
start: 29/10 2008
Vägning nummer (sen start): 2
Viktminskning denna vecka (sen förra veckan): 2,6 kg!!!!!!
Viktminskning totalt sen viktväktarstart: 3,5 kg.
Viktminskning totalt sen bloggstart 1/1: 7,5 kg.
Nästa vägning: nästa veckas möte.

kommentar: jag vet inte vad som hände denna vecka...ett mirakel är väl vad man närmast kan kalla det...

ska man analysera så har jag varierat maten lite mer, och spridit ut pointsen mer under dagen... och i och för sig, jag har rört på mig mer, jobbade i fredags, passade en hund i måndags och har grejjat här hemma hela helgen med hylluppsättning etc, så det måste ju nästan vara det...men resultatet är ändå nästan för bra för att vara sant! Gjorde verkligen en halvrist Torsdag till en torsdag med guldkant.

fick en guldklisterstjärna i min medlemsbok, man får en sån för vart tredje kilo man går ner. och alla som känner mig vet vilken sucker jag är efter medlajer och priser och sånt, jag älskar at få belöningar och har saknat guldstjärnorna som fröken klistrade i ens skrivhäfte när man gjort rätt när man gick i lågstadiet. min nya stjärna ska jag spegla mig i herla veckan, det är bäst man njuter så länge det varar.
2008-11-12 | 20:51:40

Jag tror att det funkar - eller?

Nu har jag ätit vitamintabletter i snart en vecka och faktiskt tycker jag mig märka en skillnad.
Jag är fortfarande trött, men inte lika trött - det är inte "oj nu somnade jag i soffan igen..." eller "men va fan, nu missade jag slutet på Criminal Minds IGEN!!!!" utan mer "gäsp, jag borde kanske sova nu". :)

Vitamintabletterna jag äter är MultiKvinna från Friggs - i brusform. Smaken ska vara Passion/Apelsin men smaken är lite stickig och sur, men ner går den. Jag tänker fortsätta att äta dem och se hur skillnaden blir efter 20 dagar - eftersom ett rör räcker i 20 dagar.

Järntabletter har jag inte köpt ännu utan "äter" upp röret först och ser sen om jag behöver komplettera med järn.

Nu: Greys Anatomy!

2008-11-12 | 14:51:26

Skrivbordsträna

jag är nog inte ensam om att ha ett stillasittande "arbete"..pluggar. Hemma dessutom, så jag behöver kanppt röra mig alls. har ett höj och sänkbart skrivbord och just nu står jag upp (för första gången kan jag tilägga, har tänkt att det är ju bra att jag kan stå upp, men först idag praktiserar jag det). vardagsmotionen blir ju lidande eftersom att jag har det jag behöver i lägenheten...

har ni några förslag på hur jag kan öka förbränningen här vis skrivbordet?
2008-11-12 | 14:23:39

kalcium för vikten och PMS:en

Läste föresten någonstans att kalcium kan främja viktnedgång, hittade inte den artikle jag läste, men en annan från expressen . Själv försöker jag att få i mig tillräckligt med kalcium via maten, ska ju även hjälpa mot PMS, så det är i första hand därför som jag blivit så noga med det, men hjälper det mig i min viktnedgång så är det en fin bonuseffekt. Eftersom att soya också ska ha en bra effekt mot PMS så brukar jag köpa alpro soya som berikats med kalcium, finns en lightvariant, med lite mindre fett än mellanmjölk. /Anna

2008-11-12 | 14:08:09

Annas dagar

jag är fortfarande förkyld och har fortfarande ont i halsen. Det går i vågor, ibland blir det lite bättre, men inte bra och ibland blir det som igår då jag knappt orkade stå upp. måste få en tid på vårdcentralen snart, jag kan ju inte ha det så här, jag har inte tid elelr tålamod till det alls.

var hundvakt i förrgå till min kompis hund Atlas. Det var jätteroligt. Fick mig att minnas hur mycket man rör på sig när man har hund, mina grannar såg nog mer av mig den dagen än vad de gjort på hela tiden vi har bott här :D påminnde mig också om vilken fin park vi har bara ett stenkiast bort, måste börja gå där oftare.

Helgen har gått i inredningens tecken, det har satts upp hyllor och ambitiöst klädde vi även en ful bordskiva på ett litet bord med tyg. men mycket återstår innan det här kommer att kännas som ett riktigt hem, i arbetsrummet ronar fortfarande en stor hög med kartonger med saker som ännu inte fått någon plats, gardiner existerar bara i köket och i soffan som tillfälligt står i sovrummet sedan ett halvår tillbkaka eller nåt ryms ungefär 1,5 person...

men vi är på väg i allafall.

pointsräknandet går fortfarande bra, fast jag är lite sur över att det är helt omöjligt att räkna ut hur många påoints det är i typ 2 halstabletter, man kan få veta per påse, men jag äter ju inte en påse om dagen utan kanske 2-4 halstabletter på kvällen upplösta i en kopp te...

jag är förvånad över mig själv att jag varit så duktig att skriva upp allt. Det kommer dock att bli lite svårare vid några tillfällen framöver då vi ska på två stekmiddagar, jag ska på en fest där jag inte vill sitta med pennan i högsta hugg och skriva upp och förkjlara för alla vad jag håller på med och så ett julbord med släkten (men då tänkte jag försöka tänka till lite före, räkna ínnan på vad jag tror att jag kommer at äta för att sedan korrigera det i efterhand). Sen blir det väl någon advetsfika också, något jag också måste kolla upp innan så att jag kan hålla mig inom mina "ramar". imor
2008-11-10 | 13:53:58

Dagens middagstips: SaffranslaxEtt något modifierat recept från Arla. Visst har väl jag bjudit dig på det här Anna? Jag tror vi åt det på en nyårsafton väl?
Sjukt gott är det i alla fall. Originalreceptet finns här.

4 bitar skinn- och benfri laxfilé, ca 500 g
3 morötter
salt
svartpeppar
2 1/2 dl Kelda mellangrädde alt. 3 dl vispgrädde
2 tsk torkad timjan, gärna lite lätt smulad
2 tsk citronpeppar
1 påse saffran

Sätt ugnen på 225°. Skala och skiva morötterna tunt (jag brukar använda osthyveln). Lägg dem i en ugnssäker form. Lägg på laxen och krydda med salt och peppar. Blanda grädde, kryddor och saffran. Häll det över laxen. Stek i mitten av ugnen ca 15-20 minuter.
Servera med sallad och potatismos, alt. ris.
2008-11-09 | 17:34:57

Dagens

Frukost: Rostat grovt bröd, marmelad, paprika, kaffe + mjölk, multivitamin
Mellanmål: -
Lunch: Ugnsbakad kycklingfilé med champinjoner, potatismos med rotselleri, morötter
Fika: Marängsviss!
Kvällen: Äpple + clementin
Motion: -

Bra frukost och bra lunch, minus för noll mellanmål och givetvis är inte marängsviss optimalt men gott var det. Och så minus för noll motion såklart. Med andra ord, en halvkass dag.
Men det ska ju finnas halvkassa dagar också, eller hur?
2008-11-06 | 13:49:42

viktväktarvägning 1 6/11 2008

Har kommit hem efter mitt andra viktväktarmöte och har där även vägt mig såhär efter en veckas viktväktande, kallar denna viktväktarvägning 1, då den förra vägningen där ju räknas som startvikt. och ställningen är som följer:

Viktväktarna:
start: 29/10 2008
Vägning nummer (sen start): 1
Viktminskning denna vecka: 0,9 kg!
Viktminskning totalt sen viktväktarstart: 0,9 kg.
Viktminskning totalt sen bloggstart 1/1: 4,9 kg.
Nästa vägning: nästa veckas möte.
2008-11-06 | 09:31:35

Viktväktarmöte 2 idag

idag ska jag till viktväktarna igen vilket betyder ägning vilket betyder jobbigt. efter en första vecka kan jag konstatera att det som gått bäst är att räkna points. Jag har skrivit upp och räknat varenda liten point stenhårt, har hållit mig inom gränserna och så utom en dag då jag av misstag åt en halv point för mycket vilken jag pliktskyldigast lät bli nästa dag. har inte blivit så mycket sprarande, jag hatr de flesta dagarna ätit hela min kvot. är nervös inför vägningen men det känns spännande också. Håll tummarna för mig, vid 12-snåret är det dags!

Tänkte med hjälp av pointslistan och mitt minne gräva och analysera lite i mina matvanor senare idag, för även om jag ätit inom kvoten så vet jag att jag inte har fördelat pointsen jämnt under dagen.
2008-11-05 | 09:24:37

"Så slipper du PMS med nytt superpiller"

Rubriken kommer från en artikel i Expressen som jag helt har missat. (Jag läser inte den tidningen i vanliga fall, så det är väl därför.) Tydligen finns det nu ett nytt p-piller som heter Yaz som ska vara effektivt mot svåra PMS-besvär och akne. Det är inget jag kan testa tyvärr då jag inte får äta p-piller men någon annan kanske har nytta av att prova?

Här har jag hittat bra och enkel information om PMDD - det jag tror att jag själv lider av. Orsakerna till PMDD kan man läsa om här och kriterier för sjukdomen här och behandling här.
När jag tog upp detta problem med min gynekolog så hade jag ingen aning om vad detta var. Och då var han ändå överläkare på Kvinnokliniken i Falun. När jag sen bytte gynekolog och tog upp det på nytt så fick jag veta att antidepressiv medicin är det som brukar hjälpa och då är det ju lönlöst för mig. Jag äter inte antidepressiv medicin längre och skulle jag göra det och äta den som hjälpte mig mest, ja, då skulle det ändå vara lönlöst i och med att rekommendationen är att öka dosen en vecka innan PMS. Men jag som har oregelbunden mens kan ju aldrig veta när jag då ska ta medicin och dessutom åt jag en medicin som verkade långsamt. Som sagt, lönlöst!

Det jag tror att jag skulle behöva, om jag får leka amatör-doktor, är vätskedrivande och lugnande tabletter. Helt ärligt. Tänk vad skönt att få slippa känna sig som en rabiat häxa med ständigt växlande humör, att få slippa börja lipa över ingenting och att få slippa känna att jag är på vippen att blåsa skallen av mig. Och vätskedrivande skulle sitta fint - att kunna ha kläderna utan att dom känns som korvskinn och att slippa använda sportbh varje gång för att brösten sväller och gör ont.

Det måste ju finnas något annat än antidepressiv medicin och hälsokost (som inte fungerar för mig + att jag inte tror så mycket på hälsokost/naturmedicin eftersom jag testat andra preparat tidigare utan resultat)? Och förutom standardsvaren som man alltid får:

- Motionera regelbundet
- Ät hälsosamt
- Stressa mindre
- Var försiktig med alkohol
- Sov ordentligt

Kan ingen tillverka ett kombinerat piller, med verksamma preparat från antidepressiv medicin, lugnande samt vätskedrivande? Ett piller som verkar inom 30 minuter och har bra effekt och inga biverkningar?
Önsketänkande, jag vet. Men visst vore det optimalt?

Slutligen, ett litet klipp från YouTube:/Lina
2008-11-04 | 13:26:00

Vägning - 4 november

Vägning - 4 november: -0,55 kg
Total viktminskning sen 1/1-08: -8,45 kg
Nästa vägning: 2 december

JAAA! Gött är vad det är!
Speciellt eftersom jag hela tiden tror att jag har gått upp... Det kanske sitter psykiskt? Att jag tror att jag väger mer? Eller om det är en rädsla för att ha gått upp som jag maskerar med att tro det, så att jag inte ska bli så besviken om det nu skulle vara så att jag faktiskt hade gått upp?

Jag har märkt på vissa klädesplagg att jag har gått ner men det är fortfarande knepigt med storlekar. På vissa kläder kan jag ha L, andra 46/48 medan jag från andra märken/kedjor måste ha 54. Märkligt? Ja! Men visst, det handlar mycket om material och passform - och man ska inte stirra sig blind på storleken... men det är svårt att låta bli också.
T.ex. är min vinterjacka (som är ca 2 år gammal tror jag) för stor - den känns i alla fall stor och bylsig. Vissa toppar sitter liiite bättre medan en del kläder stramar. Very strange. Well, well.

Nu ska jag arbeta vidare på mitt CV och försöka göra det snyggt.
Ska på jobbmässa på torsdag så vem vet, jag kanske måste dela ut ett eller flera?
2008-11-03 | 18:53:37

Ny kategori: PMS

Anna kom med förslaget att vi skulle starta en ny kategori i bloggen!
Och sagt och gjort, här den: PMS!

Under denna kategori kommer våra PMS-inlägg att samlas, samt att vi skriver om fakta samt samlar länkar och annat nyttigt kring detta omtalade ämne. Ge oss gärna respons, tipsa oss eller kom med förslag!

En annan sak... prova att bildgoogla PMS, haha!
Här en en av mina favoriter. Och en annan...

/Lina
2008-11-03 | 17:16:54

Vitaminbrist, järnbrist eller depression?

Ja, jag undrar över vad det är jag har?
Jag har nämligen varit sjukligt trött i flera dagar (eller veckor, minns inte ordentligt) och att skylla på höstmörket känns som en lam ursäkt. Jag är trött hela tiden, d.v.s. trött från det att jag går upp till att jag går och lägger mig. Min kost är helt okej även om den givetvis kan förbättras ständigt, jag dricker mycket vatten, försöker äta frukt varje dag, får syre varje dag + att jag försöker motionera någon gång per vecka (motivationen till att röra mig försvinner rätt fort i och med tröttheten) och jag sover minst 7-8 timmar per natt.
Jag känner mig blek, trött, yr, orolig, nervös och nedstämd. Och trött, förstås. Antingen är det vitaminbrist (typ B12 + C-vitamin) eller järnbrist alternativt depression. Både vitaminbrist och järnbrist kan lura kroppen och visa sig som en depression så ja... men jag tror inte att det är en depression.
Jag ska försöka självbota mig genom att köpa antingen multivitamintabletter eller järntabletter och hjälper inte det så får jag väl kontakta vårdcentralen.
Det är så sjukt jobbigt att vara så här trött för jag varken orkar eller vill ingenting. Ändå har jag massor jag måste göra och fixa. Det känns så i alla fall. Och det är ett mirakel om jag orkar göra något ansträngande, typ sminka mig, laga mat, diska... och gör jag det så går det i slow motion, haha!

Jaja... vi får väl se vad som sker.
Det kan ju vara så simpelt som att det faktiskt är höstmörkret som äter upp mig levande...

Imorgon är det förresten vägning och det fasar jag inför.
Det har blivit väl mycket choklad och fett denna månad... illa. Jag uppdaterar imorgon!

Nu ska jag dricka lite mer kaffe och försöka svara på lite mail, annars får det bli imorgon...
2008-11-03 | 14:18:51

Frustration

Snacka om frustrerande jävla halsont. det gör bara lite lite ont. hade tänkt att gå och träna idag, men nojjig som jag är så ringer jag sjukvårdsupplysningen och frågar om det är okej och skojbromsarna där borta (som gör sitt jobb väldigt bra och är jättetrevliga för övrigt, skönt att man kan ringa dem) säger att de avråder mig från att träna så länge jag har ont i halsen. Till saken hör att mina halsont kan pågå i månader, ett år räknade jag ut att jag haft ont i halsen säkert ett halvår av det året om man la ihop alla halsonten. och jag som var så glad över att jag kommit igång med träningen och allt...

Ska gå till gymmet idag i allafall tror jag, även om jag inte kan träna själv så kan jag ju i allafall peppa min kompis, och så kan jag få promenaden dit  i allafall och så kanske jag kan snika åt mig att träna lite teknik utan vikter på några av maskinerna jag tycker är svåra med tekniken, det kan väl inte vara farligt i allafall att lyfta armarna utan motstånd, det gör jag ju till och med när jag går och handlar. Tycker att det är viktigt att bevara tiden som är avsatt för träning också, och få in rutinen att gå dit, för annars kanske det går som förut och jag tappar motivationen att träna för att jag inte varit på gymmet på 100 år.

jag har testat echinagard och jag har testat kanjang, jag har druckit te och vilat till förbannelse, jag hinkar vatten, jag har tagit c-vitamintillskott, ätit alla möjliga anioxidantrika frukter och grönsaker, ätit massor av apelsiner (men har märkt att jag får MER on i halsen av att äta dem)...

vad kan jag göra mer? jag vet att man inte kan bota en förkylning, men man kanske kan snabba på den lite? i vanliga fall brukar det hjälpa med kanjang, men inte den här gången, och echinagard blev jag mest illamående av tycker jag, därför slutade jag förtidigt.
2008-11-01 | 21:45:33

Framsteg!

Idag när jag åt lunch hände något märkligt...jag blev mätt och fick lämna mat på tallriken, nästan halva portionen. Hur gick det till då? jo jag satt vid köksbordet mitt emot min man, åt en tugga i taget och la ner gaffel och kniv emmelan så som ni tipsat om. Drack en klunk hemgjort kolsyrat vatten emellanåt, talade lite med maken och åt sakta. Sen plötsligt kände jag att "jag är mätt, jag skulle kunna äta mer om jag ville, men jag behöver inte för jag är mätt nu" och då slutade jag äta! Gott folk, det här är en sensation utan dess like vill jag påpeka och meddela! 1-0 till nya vanor!
2008-11-01 | 21:41:06

bacon&ostburgare

kan ju lägga in hamburgaren också, jättegod och jag blev ordentligt mätt.

1 litet hamburgerbröd
1 soyaburgare
1 sats wasenap
2 tsk ketchup
1 "strimla" bakon, knaperstekt och avrunnen
1 ostkiva 10% ost
Sallad
lite lök

Fördela 1 av ketchupteskedarna på lock och botten av hamburgerbrödet, lägg sallad på botten, och sen ostskivan, bre wasenap på burgarens båda sidor och placera ovanpå osten, bre 1 tsk ketchup på baconet och placera ovanpå burgaren, lägg på lök och brödlock. Servera med sallad och tomater. med en liten burk lightläsk till blir det 8 points (utan lightläsk också)

/Anna
2008-11-01 | 21:35:06

Wasenap

Råkade göra något vars smak påminner om senap idag... det blev jättegott och jag tänkte dela med mig. blev till när jag försökte göra något dressingaktigt till min hamburgare...

hela satsen innehåller 0 points

1 tsk fettfri majonäs
1 wasabi sträng på kanske 1-1,5 cm
lite parikakrydda
0,5 tsk honung

blanda i en liten skål. änvänd.

/Anna
Vi tog ett gemensamt VIKTigt beslut, att gå ner i vikt för att sedan hålla vikten, men har olika sätt att uppnå målet.

Anna använder sig av ViktVäktarnas program som bas.
Lina genomgick en GBP den 10/2 -09.Båda har sedan bloggens start 1/1 -08 gjort en viktresa nedåt. Under sommaren -09 blev Anna gravid och fick pausa sin nedåtresa. Under graviditeten gick hon upp 21 kg och efter förlossningen i mars -10 är vikten återigen på väg neråt. Linas vikt tickade stadigt nedåt efter operationen. 11/9 -10 nådde hon sin målvikt, och fokus ligger nu på att hålla vikten. Den 24/11 -10 genomgick Lina en bukplastik.Vi bloggar om viktens mot - och medgångar, om livet i stort, motion, mat & recept, tankar & känslor.

bloglovin
Start: 1/1 2008
Anna:
BMI:

Start: 1/1 2008
Lina: -72,6 kg (-74,1 kg)
BMI: 23.6 (23.1)